Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Huawei FreeBuds 4i

De beste av de billige

Det er vanskelig å anbefale å betale mer, når Huawei FreeBuds 4i er såpass gode.

Skrevet av / 24.05.21 - 08:00
Huawei FreeBuds 4i
Geir Gråbein Nordby

Huawei var blant de første til å kopiere Apples AirPods-form, med utstikkende mikrofoner, som har blitt populær fordi talekvaliteten ofte kan være bedre når man får mikrofonen litt lenger mot munnen. FreeBuds 4i er de nyeste fra den kinesiske produsenten, og eksemplaret jeg fikk i blank svart gir et høyere kvalitetsinntrykk enn den lave prislappen skulle tilsi. De kommer også i hvitt eller rødt.

Huawei FreeBuds 4i(2)
Huawei FreeBuds 4i er tilgjengelig i rødt, hvitt og svart. Foto: Huawei
Les også Klonene angriper Det har kommet så mange skamløse Airpods-kopier at man ikke lenger reagerer. Dette er meget mulig den beste av dem.

Huawei ønsker å satse på lydkvalitet med kraftige 10 mm høyttalerelementer (drivere), og dessuten aktiv støykansellering – en sjeldenhet på såpass billige ørepropper.

Batteritiden er oppgitt til hele 10 timer med støykansellering deaktivert, og 7,5 timer med denne på. Du får i tillegg 1,2 ladinger fra lommeetuiet.

Huawei FreeBuds 4i photo Geir Nordby(4) Huawei FreeBuds 4i photo Geir Nordby(3) Huawei FreeBuds 4i photo Geir Nordby
<
>
Etuiet gir bare 1,2 ekstra ladesykluser. Men selve proppene har lang batteritid, så det funker bra likevel. Foto: Geir Gråbein Nordby

Funksjonalitet

Android-brukere kan laste ned appen Huawei AI Life og sammenkoble denne med øreproppene (iOS-appen støtter ikke FreeBuds 4i). Men det er ingen EQ-funksjon her, du kan kun oppdatere fastvaren og dessuten stokke om på funksjonene når du trykker på øreproppene. Standard er at man tæpper to ganger for å spille og pause musikk, eller besvare og legge på samtaler. Holder du i stedet inne en stund, slår du på støykansellering eller gjennomhøring (Awareness), eller skrur disse av.

Huawei FreeBuds 4i Graabein
FreeBuds 4i sitter som støpt i ørene på Gråbein. Foto: Geir Gråbein Nordby

Øreproppene sitter meget godt i mine ører, med silikonputene i størrelse M, som sitter på. Det følger også med to andre størrelser (S og L), så du har totalt tre passformer å velge blant.

Huawei FreeBuds 4i lifestyle(3)
Foto: Huawei

Talekvalitet

Å snakke gjennom FreeBuds 4i fungerer helt fint. Støy rundt meg undertrykkes greit, og det er ingen problemer med å tolke hva som blir sagt. Men overtonene (konsonantene) låter nokså unaturlig, med hørbare digitale artefakter. Her er FreeBuds Pro litt bedre, og Apple AirPods Pro vesentlig bedre.

Lyden av Huawei FreeBuds 4i

Huawei FreeBuds 4i har en godt balansert lyd, med fin bass som får frem rytmene i popmusikk samtidig som en kontrabass låter realistisk nok til at jeg tror på det. Lyden er bedre balansert enn med for eksempel JBL Live Pro+ rett ut av esken, men så har også JBL-ene en meget velfungerende EQ som gjør at man kan stille seg inn til den lyden man ønsker. Og riktig stilt inn er de vanskelig å slå.

Men for mange er det forvirrende å skulle skru seg til god lyd med en EQ, og da er det godt at FreeBuds 4i låter såpass bra i seg selv. Når jeg sammenligner de to direkte rett ut av esken, synes jeg faktisk Huawei-ene låter bedre enn de mer enn dobbelt så dyre JBL-ene.

Huawei FreeBuds 4i photo Geir Nordby(2)
Foto: Geir Gråbein Nordby

Mangler aptX

I likhet med FreeBuds Pro finnes ikke aptX lydkodek, bare AAC (og SBC). Men det er helt tilgitt i denne prisklassen, og AAC låter i de fleste tilfeller så bra at man ikke savner noe. Og der hvor jeg syntes Pro-ene var litt overdrevne i mellomtoneområdet, så er ikke det tilfellet med 4i. Her er det i stedet tonet ned litt, og noen vil kanskje si mellomtonen låter litt slank. Men den er mer naturlig enn med JBL-ene rett ut av esken, og diskantgjengivelsen mer naturlig enn med AirPods Pro – som tidvis kan bli litt skarp.

Huawei FreeBuds 4i(3)
Foto: Huawei

God lyd med støydemping

Støykanselleringen fjerner effektivt uønsket basstøy fra utsiden, og jeg vil tro mange ønsker å ha denne på i de fleste situasjoner. Denne kan redusere lydkvaliteten noe på musikk, fordi en god del av forsterkerkraften brukes til å undertrykke støy i stedet for til musikk. Dermed blir dynamikken flatere, og det er også tilfellet med FreeBuds 4i at bassen låter litt mindre stramt. Men kompromisset er ikke verre enn at også jeg beholder støydempingen på i store deler av testperioden.

Der hvor FreeBuds Pro låter litt skarpt når man drar opp lydnivået, er 4i mer engasjerende. De har ikke samme dynamikk, og Pro har en litt mer levende diskant. Men kompromisset på 4i er meget velvalgt, og jeg kan ikke helt skjønne hvorfor noen vil ønske å betale mer for Pro-en.

Huawei FreeBuds 4i lifestyle
Foto: Huawei

Konklusjon

Huawei FreeBuds 4i er kanskje de beste øreproppene til under tusenlappen vi har testet. De låter meget velbalansert, med en fyldig og god bass som engasjerer på all musikk, samtidig som stemmer og instrumenter låter naturlig fra mellomtonen og oppover. Mellomtonen låter kanskje litt forsiktig og mangler litt dynamikk, men det betyr ikke så mye. FreeBuds 4i låter nesten like bra som Pro-versjonen, og kanskje til og med bedre i enkelte disipliner, med en mindre utagerende mellomtone.

Vi ønsker å kunne velge støydemping, gjennomhøring og stille EQ i en app, i stedet må man tæppe på øreproppene for å aktivere og deaktivere funksjonene (EQ får du ikke i det hele tatt). Det er egentlig det eneste ankepunktet.

 

Karakter
Huawei FreeBuds 4i
Basic

Lyd & Bilde mener

God lyd, tydelig talekvalitet og god batteritid. What's not to like? Ingen EQ-funksjon, ingen fungerende iOS-app, og Android-appen har få funksjoner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Så enkelt – så mesterlig!

Endelig "lossless" fra Bose

Lyden av gull

Veldig bra fra Bose

Hør musikken din for første gang

B&W legger lista - igjen

Fabelaktig bra til lite penger

AirPods Pro er de smarteste øreproppene

Jabras klart beste - men ikke for alle

Proffklokker fra Sony – en usminket sannhet

Propper med fjernsyn

Sommermusikken rett i øret

Scroll to Top