TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST: Altec Lansing Excellence

Imponerende lyd på tilbud

Det er vanskelig å få bedre hodetelefoner til prisen enn Altec Lansing Excellence.

Karakter
Altec Lansing Excellence
forfatter
Publisert 27.11.21 - 09:00
Lyd & Bilde mener
Livlig og engasjerende lyd, høy komfort og stabil trådløs tilkobling. Ok støykansellering.
Støykanselleringen trives dårlig i vind. Overdreven støydemping på tale kan legge et lokk på konsonantene under samtaler. Ingen app, ingen EQ.
Spesifikasjoner
 • Type: Over-ear, lukkede, trådløse
 • Elementer/drivere: 40 mm
 • Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz
 • Aktiv støyreduksjon: Ja
 • Omgivelseslyd: Nei
 • Batteritid: Ukjent med ANC / 26 t uten ANC
 • Vanntetthet: Nei
 • Stemmestyring: Assistant, Siri
 • App: Nei
 • Tilkoblinger: Bluetooth 5 (SBC, AAC), 3,5 mm analog
 • Lading: USB-C
 • Vekt: 277 g
 • Farger: Svart
 • Web: alteclansing.com
NB! Altec Lansing Excellence har ennå ikke kommet i handelen, men importøren lover oss at de kommer i utvalgte nettbutikker innen jul.

 

Amerikanske Altec Lansing er langt fra noen ferskinger i hi-fi-markedet. Grunnlagt tilbake i 1927 er de eldre enn JBL, og var definitivt blant aktørene å regne med under den første bølgen innen hi-fi, den såkalte Golden Age of Hi-Fi. The Grateful Deads berømte Wall of Sound, som de tok med seg til Woodstock-festivalen i 1969, besto av høyttalere fra Altec Lansing og JBL, drevet av heftige McIntosh-forsterkere. Så, ja, Altec Lansing har fortjent sin plass i historien.

Fremdeles har selskapet et bein innenfor PA-markedet, i tillegg til å forsyne konsumentmarkedet med trådløse høyttalere og hodetelefoner.

Rimelige hodetelefoner

Excellence er et par nye hodetelefoner derfra, hvor man har fokusert på at det skal være enkelt i bruk fremfor alskens funksjoner, at det skal låte bra til prisen, og dessuten sitte komfortabelt på ørene.

Les også Urbanista Miami setter en ny standard i klassen Aktiv støydemping i trådløse hodetelefoner, pleier å koste mer enn dette.

Noen app finnes ikke, det betyr også at hodetelefonene ikke har noen innebygd tonekontroll. På høyre øreklokke sitter knapper i stedet for sveipefunksjon. Av/på-knappen funker også til å besvare og legge på samtaler, starte og pause musikk, og hvis du holder den inne mens hodetelefonene er skrudd på, påkalles mobilens taleassistent.

En annen knapp styrer lydnivået opp og ned, mens støykanselleringen (ANC) har fått sin helt egen knapp. Noen funksjon for omgivelseslyd finnes ikke, kun støykansellering av og på.

Altec Lansing Excellence
Foto: Altec Lansing

Tilkobling

Excellence har ikke multipunkts-tilkobling, så du får bare være tilkoblet én enhet av gangen. Men Bluetooth-tilkoblingen er meget stabil, og jeg kan bevege meg langt fra telefonen uten å miste signalet. På det meste var jeg 12-15 meter unna i innendørs kontorlandskap, med noen åpne vegger imellom, og utendørs var det problemfritt å gå 20 meter unna telefonen.

Utseendemessig er det liten tvil om at Altec Lansing har hentet inspirasjon fra Bose sine QuietComfort-modeller. Både de ovale øreklokkene og de myke putene vitner om det. Det betyr også at de sitter godt på hodet og samtidig er komfortable å ha på over tid, og vekten på 277 gram er mer enn lett nok.

Støykanselleringen

Den aktive støykanselleringen funker som den skal, ved å undertrykke støy godt utenfra. Det er en stund siden jeg har hørt såpass rimelige hodetelefoner med ANC, men disse er klart bedre enn jeg hadde forventet. Selv har jeg prøvd dem i bil under kjøring, og det funker helt fint. Det bør kunne overføres til en flykabin uten problemer.

Det jeg beit meg merke i, var at støykanselleringen er sensitiv når det kommer til vind. Går man utendørs mens det blåser, vil skarpe vindsus kunne forsterkes i stedet for å dempes, og da er det like greit å skru av hele støykanselleringen.

Altec-Lansing-Excellence-side-scaled
Foto: Altec Lansing

Lyden

På musikk låter Altec Lansing Excellence bedre uten støykansellering enn med. Slik er det ofte, fordi det krever ekstra fra forsterkeren å skulle produsere motfasesignal til støy utenfra. Det er først og fremst dynamikken i bassområdet som blir litt dårligere og flatere. Derimot får man samtidig mer fylde i bassen med ANC aktivert, og du kan også høre musikk ved lavere lydnivå og fremdeles få med deg alt. Heldigvis er det enkelt å skru av og på med en bryter.

Lyden er overraskende potent. Beyoncés Be Alive gjengis med saftige rytmer, som smeller bra i ørene, samtidig som stemmen hennes er klar nok til å trenge gjennom musikken. Lydnivået går høyt nok på maksimalt volum, til at man virkelig kan sitte og bange hodet frem og tilbake med musikken.

Den litt sære elektropoplåta Cool av Uffie får et rytmisk driv som selv en del dyrere hodetelefoner vil misunne Excellence. Samtidig oppleves lyden som balansert og god, uten plagsomt skarp diskant eller andre uhumskheter.

Altec-Lansing-Excellence-lifestyle
Foto: Altec Lansing

Mangler litt luft

Det som mangler, er litt luft og oppløsning i overtonene. Det er ikke bare følelsen av luft, men stereobildet blir også snevrere enn hos de beste.

Talekvalitet

Kvaliteten på brukerens stemme under samtaler er vel i beste fall grei nok. Mottakeren i andre enden hører stort sett hva som blir sagt, men støyreduksjonen jobber litt hardt her og kan svelge enkelte konsonanter som gjør at man nok må konsentrere seg litt ekstra. Dette er med andre ord ikke mine foretrukne hodetelefoner til hjemmekontoret, i en arbeidsdag preget av Zoom-møter og mobilsamtaler.

Altec Lansing Excellence SPREAD
Foto: Altec Lansing

Altec Lansing Excellence: Konklusjon

At man skal betale 3-4000 kroner for et par støykansellerende hodetelefoner har akkurat blitt litt vanskeligere å svelge, etter å ha hørt Altec Lansing Excellence. Til bare 1500 kroner får du en musikkopplevelse med engasjerende bassrytmer, en fremtredende mellomtone og et i det hele tatt velbalansert lydbilde. Meget imponerende til denne prisen! Komforten er god, og brukervennligheten like så. Du får alt du trenger, selv om app og EQ-innstillinger mangler.

Bluetooth-tilkoblingen oppleves som stabil og god. Samtalekvaliteten er helt grei, men ikke topp. Den funker til å gjøre noen samtaler her og der, men til dager med mange digitale møter og mobilsamtaler bør kanskje ha et kontorheadset få gjøre jobben.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
OnePlus fornyer Nord-serien Her er alle detaljene om de nye mobilene. Og for første gang får Nord-serien også et par trådløse ørepropper.
Trådløse ørepropper til halve prisen Hvis du tar et steg ned fra toppmodellene, kan du få nesten like god lyd for mindre penger.
Sony WH-1000XM5: Farvel, støy! Sony overgår seg selv med de nye WH-1000XM5. Klasseledende støydemping, bedre lyd, og bedre komfort enn noensinne.
Praktisk lader og stativ for hjemmekontoret Lader mobile, øreproppene, og passer på hodetelefonene dine.
Hodetelefoner: Diamantlyd til kullpris Shure Aonic 40 går etter sin egen storebror, og på enkelte områder har den rimeligere modellen overtaket.
PSB hodetelefoner tilpasser seg hørselen din PSB M4U 8 mkII har digital støykansellering og tilpasser seg brukerens hørsel. Men de er ikke uten svakheter.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend