TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

4 high-end hjemmekinoreceivere

Hjemmekinoens gladiatorer

Toppmodellene blant surroundreceivere kjemper om den ultimate hjemmekinoopplevelsen. De koster, men pokker som de smaker!

forfatter
Publisert 15.02.12 - 07:19

For den heftigst mulige hjemmekinoopplevelsen vil man gjerne fylle rommet med fem, sju eller kanskje til og med ni høyttalere. Ikke medregnet subwoofere. Slett ingen enkel last å trekke for en forsterker. Virkelig gode høyttalere kan dessuten være ekstra vanskelige å drive, på grunn av kompliserte delefiltre og elementer med kraftige magneter. Å drive disse skikkelig, krever godt med kraft, og god lyd forutsetter dessuten lav forvrengning hvilket krever høykvalitets komponenter hele veien.

Når surroundreceiveren i tillegg skal dekode digitalsignalet fra alskens lydkilder, samt gjøre en avansert jobb i å behandle videosignalet før det sendes videre til projektoren eller TV-skjermen, for ikke å snakke om ekstrafunksjoner som internettradio, strømming og annet snacks, er det nesten utrolig at en surroundreceiver til 20.000 kroner kan gi omtrent like god lydkvalitet som en stereoforsterker til 8-10.000 kroner. Og dessuten kraftigere lyd enn mange slike! For kraft er viktig i hjemmekinoen, og løfter du topplokket på hvilken som helst av receiverne i denne testen, finner du en kraftig strømforsyning og en kondensatorbank som få stereoforsterkere kan drømme om.

I den nest siste utgaven av bladet Hjemmekino ble fire receivere i prisklassen testet. Pioneer SC-LX85 og Yamaha RX-A3010 gikk seirende ut foran Onkyo TX-NR3009 og Arcam AVR 400. Onkyo-receiveren var kraftig, men litt slank i lyden og noe pågående i mellomtonen og diskanten for å nå helt til topps, mens Arcam manglet pågangsmot for å bli skikkelig underholdende på film.

Som første receivertest etter sammenslåingen av Hjemmekino og Lyd & Bilde bygger vi videre på nevnte test. Vi tar her med Onkyos toppmodell TX-NR5009 som bare koster 5.000 kroner mer enn TX-NR3009, men som skal ha merkbart bedre lyd. Sony STR-DA5700ES er vi spent på, ettersom det begynner å bli en stund siden vi har hørt en dyr Sony-receiver. Denon har oppgradert sin AVR-4311 blant annet med AirPlay. Til slutt er Anthem MRX 700 med, av den enkle grunn at vi var ekstremt begeistret for minstemann MRX 300 da vi testet den i Lyd & Bilde nr 10 2011. Den låt fabelaktig, og til dobbel pris bør MRX 700 låte enda bedre, med vesentlig mer kraft.

Testkriterier
Alle receivere er testet i både stereo og surround, med musikk og film. Fra enkel, akustisk musikk, via mer rytmisk og standhaftig, til mer krevende klassisk musikk i både stereo og surround. Filmen vi har brukt er Terminator 4, med både lavmælte scener og klar dialog, til heftig action med hyppig bruk av LFE-kanalen og lydeffekter som setter både front- og bakhøyttalerne på prøve.

Vi har først og fremst konsentrert oss om lydkvaliteten fra Blu-ray-spilleren Denon DBP-2012UD via HDMI-inngangen, men har også dobbeltsjekket med analog stereotilkobling med CD.

Høyttalerne vi har brukt i stereo er Dynaudio Focus 340. Dette er høyttalere som vi etter hvert har blitt godt kjent med, og som låter meget oppløst og dynamisk, i tillegg til at de tåler en trøkk. De er imidlertid ikke de mest lettdrevne krabatene og setter ekstra store krav til forsterkeren. Derfor kan en receiver som oppleves som ytterst standhaftig med eksempelvis lettdrevne høyttalere fra Klipsch eller JBL skifte om og bli mer andpusten med Dynaudio-høyttalerne. Dette gjør vi for å lettere høre forskjell på høyttalerne, og har du tenkt til å bruke mer lettdrevne høyttalere i hjemmekinoen din, er det en stor fordel å få hørt receiveren du tenker på med nettopp dine høyttalere, før du forplikter deg til å kjøpe.

I surround har vi plusset på med øvrige høyttalere i Focus-serien, kombinert med den rimelige, men meget gode subwooferen SVS SB12-NSD.

Video
Hjemmekinoreceivere i denne prisklassen har i tillegg til kraftig og god lyd, påkostede videokretser som gjør den best mulige jobben i å levere bildet fra Blu-ray-spilleren til projektoren. Noen gjør nok enda bedre jobb enn andre, men vi har ikke tatt oss tid eller avsatt dyrebar spalteplass til å teste dette. Vår erfaring er at du uansett hvilken receiver du velger får topp bildebehandling. Vi har heller ikke satt oss inn i analog til digital videoskalering samt multiromsfunksjonalitet, og dersom du er interessert i å bygge din egen hjemmekino med for eksempel styring fra eget kontrollrom, henviser vi til produsentenes hjemmesider, hvor alt av funksjonalitet til produktet står beskrevet.

Referansene


Pioneer SC-LX85
”Prosesseringen virker meget kompetent, og det gjør også innstillingene som er gjort av romkorreksjonen. Lydbildet henger svært bra sammen, og er nydelig integrert slik at hver enkelt høyttaler smelter elegant sammen med hverandre. Bassen er dyp, tung og du kjenner den godt i mellomgulvet. Pioneer har en veldig kraftig utstyrspakke, god og engasjerende lyd og gir deg stor underholdning uansett om det er film eller musikk som står på plakaten.”  Hjemmekino nr 11 2011

 6 stjerner – 19.998 krYamaha RX-A3010

”Yamaha har en egen dialog-lift som (ved hjelp av høydekanalene i front) gjør en mer enn brukbar jobb med å løfte dialogen fra senterkanalen opp på lerretet. (…) Det er noe med å få stemmene fra akkurat det stedet du tror den skal komme fra.Yamaha i hjemmekinomodus spiller rett og slett både høyere og bredere enn de andre. Dybden på lydbildet er også god, men her er de andre mer eller mindre like gode.Yamaha RX-A3010 er den beste receiveren jeg har hørt til under 20.000 og det vil den være en god stund fremover.” Hjemmekino nr 11 2011

6 stjerner – 15.490 kr

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Produkter i testen

Oppsummering

Ekstremlyd i alle kanaler

Det er lov å forvente mye av en surroundreceiver til 20.000 kroner. Både stereo- og surroundopplevelsene må sitte, og samtlige i testen innfrir på dette punktet. Noen overgår forventningene.

Anthem MRX 700

Kongen av lyd

Vår eneste tidligere erfaring med Anthem er receiveren MRX 300, som til 10.000 kroner blåste oss overende. MRX 700 er så bra at vi spør oss: Hvordan er det mulig?!

Oppløsning Dynamikk Overlegen romkorreksjon
Veldig grunnleggende funksjonalitet

Onkyo TX-NR5009

Velutstyrt kraftverk

Når det kommer til utstyr er det få som kan utfordre Onkyo TX-NR5009. Her får du alt du kan drømme om, inkludert 4K-oppskalering av video.

Meget god lyd Kraftig
Kostbar

Sony STR-DA5700ES

God og stødig

Receiveren fra Sony har fått et nytt, grafisk brukergrensesnitt som er meget enkelt og oversiktlig. Den har fine nettverksløsninger og dessuten innebygd USB-DAC for PC. Lydmessig savner vi litt mer futt i diskanten sammenlignet med de beste receiverne i prisklassen.

Dynamisk mellomtone Enkel å sette opp Grafisk skjermmeny
Mangler noen detaljer i diskanten

Denon AVR-4311

Behagelige toner

Den nye versjonen av AVR-4311 har fått AirPlay forhåndsinstallert. 11-kanals prosessering lar deg dessuten koble til så mange høyttalere du vil.

Fyldig og behagelig lyd Kraftig nok AirPlay
Mangler litt fraspark
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nye Apple TV er en kraftplugg Tredje generasjon Apple TV 4K er en lynrask enhet med kraftig ytelse, en sømløs brukeropplevelse og lekker bilde- og lydkvalitet. Bare plugg den inn, og ta frem popcornet!
Lyd på ingen plass Innbyggingshøyttalerne DALI Phantom K-60 LP krever nesten ingen innbyggingsplass i dybden.
Her er nye Apple TV 4K En ny versjon av Apples populære TV-boks slippes 4. november – med en gladnyhet for eiere av Samsung TV!
Marantz Cinema: Friskere utseende - heftigere lyd? Marantz Cinema-serien består av nye integrerte surroundforsterkere i tillegg til separat prosessor og 16-kanals effektforsterker. Med et utseende man ikke ønsker å gjemme bort.
Comeback for Sonys beste surroundhøyttalere Sonys populære surroundhøyttalere har vært vanskelige å slå kloa i, men nå har de fått ny forhandler.
Laserskarpt kinobilde Markedets rimeligste laserprojektor med ekte 4K-oppløsning er nøyaktig så fantastisk som det høres ut.
Følg Lyd & Bilde