TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: Denon AVR-4311

Behagelige toner

Den nye versjonen av AVR-4311 har fått AirPlay forhåndsinstallert. 11-kanals prosessering lar deg dessuten koble til så mange høyttalere du vil.

Lyd & Bilde mener
+Fyldig og behagelig lyd Kraftig nok AirPlay
-Mangler litt fraspark
Spesifikasjoner
  • 7 x HDMI inn, 2 x HDMI ut
  • 9 x 140W (8 ohm)
  • Bi-amp front
  • Audyssey MultEQ-XT 32 kalibrering
  • Nettverkstrømming og internettradio
  • AirPlay og iPod via USB
Veil. pris 14998

Denon er så fornøyd med sin toppmodell AVR-4311 at de ennå ikke har brydd seg med å lage en ny modell. For, mens resten av linja har fått 12 på slutten av modellbetegnelsen, har toppmodellen bare fått noen småjusteringer og ble dessuten satt ned i pris.

Receiveren har 9 forsterkerkanaler, med prosessering for ytterligere to kanaler om du trenger dette. Da trenger du en ekstra stereo effektforsterker eller et par aktive høyttalere. Hvem trenger 11 høyttalere? Den med et så stort rom at man ønsker to par bakhøyttalere, og høyt nok til taket til at man vil ha ekstra høyttalere i høyden: ett par foran og ett bak. De aller fleste har nok med et vanlig 5.1-oppsett, men her har du muligheten til å bygge ut så mye du vil. Eller bruk ellers ubrukte kanaler til å bi-ampe fronthøyttalerne. Vi skulle ønske det var en mulighet til også å bi-ampe senterkanalen, for å gi denne samme utgangspunkt som frontene. Dette er det så å si ingen receivere som gjør, hvilket er synd.

Romkorreksjonen er Audysseys mest avanserte konsumentversjon, MultEQ-XT 32. 32-bits kalibrering gir bedre oppløsning og dynamikk, og dermed renere lyd etter kalibrering.

Skjermmenyen er grei å bruke, og fjernkontrollappen til smarttelefon er meget brukervennlig. AirPlay gjør dessuten at du enkelt kan spille musikk trådløst direkte fra iPhone eller iPad, og blåse i å bruke receiverens mer tungrodde nettverksavspiller.

Lydkvaliteten
Denon-receiveren låter fint og fyldig med musikk i stereo. Spesielt akustisk musikk av det enklere slaget låter fabelaktig. Pure Direct modus låter best i et optimalt og symmetrisk rom, men vær klar over at subwooferen da kobles ut. Trenger du den ekstra dypbassen, eller har du et problematisk rom, sett receiveren til ”Audyssey” lydmodus (sørg for først å ha utført automatisk kalibrering).

Lyden er merkbart mer finkornet fra en god CD-spiller koblet til analogt, enn fra en Blu-ray-spiller koblet med HDMI. Receiveren har jitterreduksjon fra HDMI via Denon Link (eternett-kabel), men irriterende nok er det bare de aller dyreste Blu-ray-spillerne som har Denon Link-utgang.

I surround brer receiveren lydbildet fint og sømløst rundt oss. Lyden er fyldig og luftig, med naturlige dialoger og en muskelkraft som er prislappen verdig. Og enten det er film eller musikk som står på menyen i surround, er dynamikk og muskler viktig og grunn god nok til å handle i dette prisleiet.

I forhold til de beste i klassen går Denon litt tidligere i kompresjon når det blir høyt, og mellomtoneområdet er en anelse tilbakeholdent og forsiktig i forhold til eksempelvis Pioneer SC-LX85.

Konklusjon
Det bor mye bra i Denon AVR-4311 mk2. Den fyldige klangen passer fint til akustisk musikk, og dialogene på film kommer klart og åpent frem. Kraft og dynamikk er selvsagt noe annet enn man får fra en 10.000-kroners receiver, men receiveren er noe tilbakeholden i forhold til sine mest hardbarka konkurrenter. Jitterkorreksjon på HDMI er dessverre noe de færreste får benyttet, da dette er forbeholdt Denons aller dyreste Blu-ray-spillere. Vi har hørt funksjonen før, og det gir et klart løft, spesielt i romfølelsen.

Brukervennligheten er meget god, spesielt med fjernkontrollapp for smarttelefon. AirPlay gjør dessuten musikkavspillingen til en drøm.

LB+ TILBUD: 1 uke kun 19 kr
Få full tilgang til lydogbilde.no, testarkiv med over 6000 tester, fordelsklubb, guider, nyheter, film/serie anmeldelser og mye mer.

Også i denne testen:

Oppsummering

Ekstremlyd i alle kanaler

Det er lov å forvente mye av en surroundreceiver til 20.000 kroner. Både stereo- og surroundopplevelsene må sitte, og samtlige i testen innfrir på dette punktet. Noen overgår forventningene.

Anthem MRX 700

Kongen av lyd

Vår eneste tidligere erfaring med Anthem er receiveren MRX 300, som til 10.000 kroner blåste oss overende. MRX 700 er så bra at vi spør oss: Hvordan er det mulig?!

Oppløsning Dynamikk Overlegen romkorreksjon
Veldig grunnleggende funksjonalitet

Onkyo TX-NR5009

Velutstyrt kraftverk

Når det kommer til utstyr er det få som kan utfordre Onkyo TX-NR5009. Her får du alt du kan drømme om, inkludert 4K-oppskalering av video.

Meget god lyd Kraftig
Kostbar

Sony STR-DA5700ES

God og stødig

Receiveren fra Sony har fått et nytt, grafisk brukergrensesnitt som er meget enkelt og oversiktlig. Den har fine nettverksløsninger og dessuten innebygd USB-DAC for PC. Lydmessig savner vi litt mer futt i diskanten sammenlignet med de beste receiverne i prisklassen.

Dynamisk mellomtone Enkel å sette opp Grafisk skjermmeny
Mangler noen detaljer i diskanten

Legg igjen en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.