Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 07Delta

: Denon AVR-4311

Behagelige toner

Den nye versjonen av AVR-4311 har fått AirPlay forhåndsinstallert. 11-kanals prosessering lar deg dessuten koble til så mange høyttalere du vil.

Skrevet av / 15.02.12 - 04:34
Denon AVR-4311
Geir Gråbein Nordby

Denon er så fornøyd med sin toppmodell AVR-4311 at de ennå ikke har brydd seg med å lage en ny modell. For, mens resten av linja har fått 12 på slutten av modellbetegnelsen, har toppmodellen bare fått noen småjusteringer og ble dessuten satt ned i pris.

Receiveren har 9 forsterkerkanaler, med prosessering for ytterligere to kanaler om du trenger dette. Da trenger du en ekstra stereo effektforsterker eller et par aktive høyttalere. Hvem trenger 11 høyttalere? Den med et så stort rom at man ønsker to par bakhøyttalere, og høyt nok til taket til at man vil ha ekstra høyttalere i høyden: ett par foran og ett bak. De aller fleste har nok med et vanlig 5.1-oppsett, men her har du muligheten til å bygge ut så mye du vil. Eller bruk ellers ubrukte kanaler til å bi-ampe fronthøyttalerne. Vi skulle ønske det var en mulighet til også å bi-ampe senterkanalen, for å gi denne samme utgangspunkt som frontene. Dette er det så å si ingen receivere som gjør, hvilket er synd.

Romkorreksjonen er Audysseys mest avanserte konsumentversjon, MultEQ-XT 32. 32-bits kalibrering gir bedre oppløsning og dynamikk, og dermed renere lyd etter kalibrering.

Skjermmenyen er grei å bruke, og fjernkontrollappen til smarttelefon er meget brukervennlig. AirPlay gjør dessuten at du enkelt kan spille musikk trådløst direkte fra iPhone eller iPad, og blåse i å bruke receiverens mer tungrodde nettverksavspiller.

Lydkvaliteten
Denon-receiveren låter fint og fyldig med musikk i stereo. Spesielt akustisk musikk av det enklere slaget låter fabelaktig. Pure Direct modus låter best i et optimalt og symmetrisk rom, men vær klar over at subwooferen da kobles ut. Trenger du den ekstra dypbassen, eller har du et problematisk rom, sett receiveren til ”Audyssey” lydmodus (sørg for først å ha utført automatisk kalibrering).

Lyden er merkbart mer finkornet fra en god CD-spiller koblet til analogt, enn fra en Blu-ray-spiller koblet med HDMI. Receiveren har jitterreduksjon fra HDMI via Denon Link (eternett-kabel), men irriterende nok er det bare de aller dyreste Blu-ray-spillerne som har Denon Link-utgang.

I surround brer receiveren lydbildet fint og sømløst rundt oss. Lyden er fyldig og luftig, med naturlige dialoger og en muskelkraft som er prislappen verdig. Og enten det er film eller musikk som står på menyen i surround, er dynamikk og muskler viktig og grunn god nok til å handle i dette prisleiet.

I forhold til de beste i klassen går Denon litt tidligere i kompresjon når det blir høyt, og mellomtoneområdet er en anelse tilbakeholdent og forsiktig i forhold til eksempelvis Pioneer SC-LX85.

Konklusjon
Det bor mye bra i Denon AVR-4311 mk2. Den fyldige klangen passer fint til akustisk musikk, og dialogene på film kommer klart og åpent frem. Kraft og dynamikk er selvsagt noe annet enn man får fra en 10.000-kroners receiver, men receiveren er noe tilbakeholden i forhold til sine mest hardbarka konkurrenter. Jitterkorreksjon på HDMI er dessverre noe de færreste får benyttet, da dette er forbeholdt Denons aller dyreste Blu-ray-spillere. Vi har hørt funksjonen før, og det gir et klart løft, spesielt i romfølelsen.

Brukervennligheten er meget god, spesielt med fjernkontrollapp for smarttelefon. AirPlay gjør dessuten musikkavspillingen til en drøm.

Lyd & Bilde mener

Fyldig og behagelig lyd Kraftig nok AirPlay Mangler litt fraspark

Også i denne testen:

4 high-end hjemmekinoreceivere

Oppsummering

Ekstremlyd i alle kanaler

Det er lov å forvente mye av en surroundreceiver til 20.000 kroner. Både stereo- og surroundopplevelsene må sitte, og samtlige i testen innfrir på dette punktet. Noen overgår forventningene.

Les hele testen

Anthem MRX 700

Kongen av lyd

Vår eneste tidligere erfaring med Anthem er receiveren MRX 300, som til 10.000 kroner blåste oss overende. MRX 700 er så bra at vi spør oss: Hvordan er det mulig?!

Oppløsning Dynamikk Overlegen romkorreksjon
Veldig grunnleggende funksjonalitet
Les hele testen

Onkyo TX-NR5009

Velutstyrt kraftverk

Når det kommer til utstyr er det få som kan utfordre Onkyo TX-NR5009. Her får du alt du kan drømme om, inkludert 4K-oppskalering av video.

Meget god lyd Kraftig
Kostbar
Les hele testen

Sony STR-DA5700ES

God og stødig

Receiveren fra Sony har fått et nytt, grafisk brukergrensesnitt som er meget enkelt og oversiktlig. Den har fine nettverksløsninger og dessuten innebygd USB-DAC for PC. Lydmessig savner vi litt mer futt i diskanten sammenlignet med de beste receiverne i prisklassen.

Dynamisk mellomtone Enkel å sette opp Grafisk skjermmeny
Mangler noen detaljer i diskanten
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Hvor bra er Sonys beste lydplanke?

Ny Blu-ray spiller for de kresne

Scroll to Top