: Anthem MRX 700

Kongen av lyd

Vår eneste tidligere erfaring med Anthem er receiveren MRX 300, som til 10.000 kroner blåste oss overende. MRX 700 er så bra at vi spør oss: Hvordan er det mulig?!
Lyd & Bilde mener
Oppløsning Dynamikk Overlegen romkorreksjon
Veldig grunnleggende funksjonalitet
Spesifikasjoner
  • 4 x HDMI inn, 1 x HDMI ut
  • 7 x 120W (8 ohm)
  • Ikke bi-amp
  • Anthem Room Correction kalibrering
  • Internettradio
  • iPod-dokk tilleggsutstyr
Annonse
Annonse
forfatter

Ingen av Anthem sine receivere har mer utstyr enn man strengt tatt trenger i hjemmekinoen. Foruten internettradio via eternett, en 12 volts utgang og noen IR-kontakter for strøm- og fjernstyring av andre produkter er det lite ekstrautstyr her.

Receiveren har bare fire HDMI-innganger, og et minimum av hva man kan forvente av forsterkerkanaler, altså sju. Her er heller ingen multikanals analoginngang for SACD-spiller. Den støtter heller ikke DSD-dekoding via HDMI, så har du en multispiller må den kunne konvertere DSD til multikanals PCM for at du skal få lyd via HDMI-inngangen.

Anthem har derimot fokusert på lydkvalitet. Det innebærer gode konvertere og en robust effektforsterkerdel med en skikkelig ringkjernetrafo, men ikke minst en meget avansert romkorreksjon. På lydsiden savner vi mulighet for å bi-ampe frontkanalene i et vanlig 5.1-oppsett.

Brukervennligheten på receiveren er meget bra. Ikke bare fordi funksjonaliteten er ganske grunnleggende, men fordi skjermmenyen er meget oversiktlig. Det som derimot er litt tungvint, er å kjøre romkorreksjonen. Dette må nemlig gjøres med receiverens RS232-port koblet til en Windows-PC (har du Mac, må Windows installeres via Boot Camp). Mikrofonen som følger med er seriøs, og et tillitvekkende mikrofonstativ ligger også i esken. Når alt er gjort (vi målte 5 punkter i rommet av 10 mulige), kobles alt fra. Du kan dessverre ikke skifte mellom kalibrert og ukalibrert med fjernkontrollen.

Lydkvaliteten
I undertegnedes ører er det heller ikke nødvendig for selv om receiveren låter meget bra ukalibrert, innstrammes perspektivet og lydopplevelsen vokser betraktelig etter korreksjon. Både i stereo og surround låter det fantastisk sømløst.

Annonse

Der hvor Pioneer SC-LX85, Yamaha RX-A3010 og Onkyo TX-NR5009 alle er meget bra på det de gjør, reiser Anthem MRX 700 et hestehode ifra når vi snakker ren lydkvalitet. Det var spesielt på musikk i stereo at vi fikk det største hakesleppet. Våre gulvstående Dynaudio Focus 340 trenger egentlig ikke hjelp i bassen, men etter kalibrering er det en stor fordel å bruke en subwoofer. Bassen blir særdeles utstrakt og klokkeren. Kontrabassen på Ricki Lee Jones’ jazz-sviske ”Dat Dere” er mer troverdig enn med noen av de andre, og vokalen står meget oppløst i midten. Det er en varme i mellomtonen som forfører, i tillegg til at dynamikken er gnistrende.

Enten det er action eller drama som står på surroundmenyen, drar receiveren oss inn i en eventyrverden hvor vi sitter og tror på alt som skjer.  Alt i et sømløst og superoppløst lydbilde, hvor det i tillegg er nok kraft til å sende salver av bomber og granater gjennom rommet så vi nesten må dukke.

Konklusjon
Hvis du ikke trenger nettverksstreaming, hundre og ørten lyd- og bilde-tilkoblinger eller flere enn sju høyttalere, men først og fremst er ute etter best mulig lyd fra receiveren, er det Anthem MRX 700 du skal ha. Den har virkelig topp oppløsning, super dynamikk, samtidig som romkorreksjonen er den beste vi har testet.

Receiveren utmerker seg ikke veldig i forhold til sine konkurrenter når vi snakker kraft alene, for både Onkyo, Pioneer  og Yamaha har nok like mye å stille opp med her. Men MRX 700 står heller ikke tilbake i denne disiplinen, og har dessuten det siste lille som gjør den til kongen av lydtronen! Beste kjøp!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Også i denne testen:

Oppsummering

Ekstremlyd i alle kanaler

Det er lov å forvente mye av en surroundreceiver til 20.000 kroner. Både stereo- og surroundopplevelsene må sitte, og samtlige i testen innfrir på dette punktet. Noen overgår forventningene.

Onkyo TX-NR5009

Velutstyrt kraftverk

Når det kommer til utstyr er det få som kan utfordre Onkyo TX-NR5009. Her får du alt du kan drømme om, inkludert 4K-oppskalering av video.

Meget god lyd Kraftig
Kostbar

Sony STR-DA5700ES

God og stødig

Receiveren fra Sony har fått et nytt, grafisk brukergrensesnitt som er meget enkelt og oversiktlig. Den har fine nettverksløsninger og dessuten innebygd USB-DAC for PC. Lydmessig savner vi litt mer futt i diskanten sammenlignet med de beste receiverne i prisklassen.

Dynamisk mellomtone Enkel å sette opp Grafisk skjermmeny
Mangler noen detaljer i diskanten

Denon AVR-4311

Behagelige toner

Den nye versjonen av AVR-4311 har fått AirPlay forhåndsinstallert. 11-kanals prosessering lar deg dessuten koble til så mange høyttalere du vil.

Fyldig og behagelig lyd Kraftig nok AirPlay
Mangler litt fraspark
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Vi loves masse fylde og bass med den kompakte lydplanken SC-HTB490, med trådløs subwoofer.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Samsung Galaxy SmartTag er en liten Bluetooth-brikke som holder orden på eiendelene dine.