Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
Vi utfører vedlikehold på våre nettsider fra kl 23:00 22.04.24. Noe nedetid vil forekomme.

: Oppsummering

Ekstremlyd i alle kanaler

Det er lov å forvente mye av en surroundreceiver til 20.000 kroner. Både stereo- og surroundopplevelsene må sitte, og samtlige i testen innfrir på dette punktet. Noen overgår forventningene.

Skrevet av / 15.02.12 - 06:56
Oppsummering
Geir Gråbein Nordby

Er du virkelig kresen på lydkvalitet, kommer du ikke utenom at det koster penger. Her tester vi toppmodellene blant de største receiverprodusentene. Du kan få enda heftigere utstyr i form av separate prosessorer og effektforsterkere, og noen smale high-end-produsenter har også mye dyrere integrerte receiverløsninger enn her. Men sannheten er at du får så mye ut av en surroundreceiver til 20.000 kroner, at det for mange vil være bortkastet å kjøpe noe dyrere.

Godt med kraft
Alle receiverne i testen har kraft nok til å drive det aller meste av høyttalere og pøse på med skuddsalver, og de har oppløsning nok til at dialogene låter troverdig og musikken omslutter oss. Vi kunne levd med hver og en av receiverne, og noen av dem er ekstremt bra.

Fra testen i bladet Hjemmekino nr 11 2011 har vi tatt med de to vinnerne for å sammenlikne med, nemlig Pioneer SC-LX85 og Yamaha RX-A3010. Yamaha-receiveren var den billigste i testen. Likevel vant den testen i Hjemmekino, og når vi snakker lydkvalitet pr. krone kan det være den fremdeles er best.

Likevel, til 20.000 kroner låter Anthem MRX 700 renere og med bedre dynamikk, og romkorreksjonen dens er kanonbra. Du får ikke høydekanaler som med Yamaha, og dermed ikke samme potensial for ekstremt stor og tredimensjonal surroundlyd. Men i et vanlig 5.1- eller 7.1-oppsett er det ingen konkurranse. Og i så måte påstår vi at Anthem-receiveren gir minst like god lyd pr. krone. Den har imidlertid ikke tilleggsfunksjoner som nettverksstreaming og styring via smarttelefon eller en nettverks-PC, som Yamaha har.

Den andre referansen, Pioneer SC-LX85, kom på 2. plass i Hjemmekino. Med mer tungdrevne høyttalere har den imidlertid et lite overtak på Yamahaen, i form av dynamikk og oppløsning. Faktisk er det ingen i denne testen andre enn Anthem MRX 700 som er bedre enn Pioneer SC-LX85 i denne disiplinen.

Onkyo TX-NR5009 er imidlertid like god som Pioneer-receiveren. I tillegg har den enda mer kontroll i bassen. Romkorreksjonen er ikke like nøyaktig hos Onkyo, og du kan måtte justere manuelt i etterkant. Men bortsett fra dette, er Onkyo-receiveren kanskje enda litt bedre. Så er den også 5.000 kroner dyrere.

Denon AVR-4311 mk2 og Sony STR-DA5700ES er begge gode receivere. Denon er fyldig og behagelig å lytte til og er dessuten den eneste i testen med AirPlay (foruten referansen fra Pioneer). Den har en behagelig men kanskje litt vel tilbakelent mellomtonegjengivelse. Sony har på sin side en mer utagerende mellomtone, men er mer avrundet i overtonene. Det blir smak og behag. Ingen av dem kan imidlertid helt true de andre, selv spesielt Denon har blitt et godt kjøp etter den ble satt ned 5.000 kr.

Vi skulle ønske vi kunne brukt karakterskalaen litt mer enn vi ble nødt til denne gangen, men sannheten er at receiverne har blitt pokker så gode i prisklassen rundt 20.000 kroner. Ingen av dem er fullgode nettverksstreamere, så hvis dette er en viktig funksjon for deg kan det lønne seg å enten styre alt fra datamaskinen og koble til en USB-DAC (Sony-receiveren har dette innebygd), eller bruk AirPlay-funksjonen som sitter i Denon AVR-4311 mk2 eller Pioneer SC-LX85. Yamaha har et alternativ til AirPlay kalt MusicPlay, som er tilgjengelig via fjerkontroll-appen til smarttelefon.

 

Også i denne testen:

4 high-end hjemmekinoreceivere

Anthem MRX 700

Kongen av lyd

Vår eneste tidligere erfaring med Anthem er receiveren MRX 300, som til 10.000 kroner blåste oss overende. MRX 700 er så bra at vi spør oss: Hvordan er det mulig?!

Oppløsning Dynamikk Overlegen romkorreksjon
Veldig grunnleggende funksjonalitet
Les hele testen

Onkyo TX-NR5009

Velutstyrt kraftverk

Når det kommer til utstyr er det få som kan utfordre Onkyo TX-NR5009. Her får du alt du kan drømme om, inkludert 4K-oppskalering av video.

Meget god lyd Kraftig
Kostbar
Les hele testen

Sony STR-DA5700ES

God og stødig

Receiveren fra Sony har fått et nytt, grafisk brukergrensesnitt som er meget enkelt og oversiktlig. Den har fine nettverksløsninger og dessuten innebygd USB-DAC for PC. Lydmessig savner vi litt mer futt i diskanten sammenlignet med de beste receiverne i prisklassen.

Dynamisk mellomtone Enkel å sette opp Grafisk skjermmeny
Mangler noen detaljer i diskanten
Les hele testen

Denon AVR-4311

Behagelige toner

Den nye versjonen av AVR-4311 har fått AirPlay forhåndsinstallert. 11-kanals prosessering lar deg dessuten koble til så mange høyttalere du vil.

Fyldig og behagelig lyd Kraftig nok AirPlay
Mangler litt fraspark
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Lyd & Bilde
Scroll to Top