TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Oppsummering

Ekstremlyd i alle kanaler

Det er lov å forvente mye av en surroundreceiver til 20.000 kroner. Både stereo- og surroundopplevelsene må sitte, og samtlige i testen innfrir på dette punktet. Noen overgår forventningene.

forfatter
Publisert 15.02.12 - 06:56

Er du virkelig kresen på lydkvalitet, kommer du ikke utenom at det koster penger. Her tester vi toppmodellene blant de største receiverprodusentene. Du kan få enda heftigere utstyr i form av separate prosessorer og effektforsterkere, og noen smale high-end-produsenter har også mye dyrere integrerte receiverløsninger enn her. Men sannheten er at du får så mye ut av en surroundreceiver til 20.000 kroner, at det for mange vil være bortkastet å kjøpe noe dyrere.

Godt med kraft
Alle receiverne i testen har kraft nok til å drive det aller meste av høyttalere og pøse på med skuddsalver, og de har oppløsning nok til at dialogene låter troverdig og musikken omslutter oss. Vi kunne levd med hver og en av receiverne, og noen av dem er ekstremt bra.

Fra testen i bladet Hjemmekino nr 11 2011 har vi tatt med de to vinnerne for å sammenlikne med, nemlig Pioneer SC-LX85 og Yamaha RX-A3010. Yamaha-receiveren var den billigste i testen. Likevel vant den testen i Hjemmekino, og når vi snakker lydkvalitet pr. krone kan det være den fremdeles er best.

Likevel, til 20.000 kroner låter Anthem MRX 700 renere og med bedre dynamikk, og romkorreksjonen dens er kanonbra. Du får ikke høydekanaler som med Yamaha, og dermed ikke samme potensial for ekstremt stor og tredimensjonal surroundlyd. Men i et vanlig 5.1- eller 7.1-oppsett er det ingen konkurranse. Og i så måte påstår vi at Anthem-receiveren gir minst like god lyd pr. krone. Den har imidlertid ikke tilleggsfunksjoner som nettverksstreaming og styring via smarttelefon eller en nettverks-PC, som Yamaha har.

Den andre referansen, Pioneer SC-LX85, kom på 2. plass i Hjemmekino. Med mer tungdrevne høyttalere har den imidlertid et lite overtak på Yamahaen, i form av dynamikk og oppløsning. Faktisk er det ingen i denne testen andre enn Anthem MRX 700 som er bedre enn Pioneer SC-LX85 i denne disiplinen.

Onkyo TX-NR5009 er imidlertid like god som Pioneer-receiveren. I tillegg har den enda mer kontroll i bassen. Romkorreksjonen er ikke like nøyaktig hos Onkyo, og du kan måtte justere manuelt i etterkant. Men bortsett fra dette, er Onkyo-receiveren kanskje enda litt bedre. Så er den også 5.000 kroner dyrere.

Denon AVR-4311 mk2 og Sony STR-DA5700ES er begge gode receivere. Denon er fyldig og behagelig å lytte til og er dessuten den eneste i testen med AirPlay (foruten referansen fra Pioneer). Den har en behagelig men kanskje litt vel tilbakelent mellomtonegjengivelse. Sony har på sin side en mer utagerende mellomtone, men er mer avrundet i overtonene. Det blir smak og behag. Ingen av dem kan imidlertid helt true de andre, selv spesielt Denon har blitt et godt kjøp etter den ble satt ned 5.000 kr.

Vi skulle ønske vi kunne brukt karakterskalaen litt mer enn vi ble nødt til denne gangen, men sannheten er at receiverne har blitt pokker så gode i prisklassen rundt 20.000 kroner. Ingen av dem er fullgode nettverksstreamere, så hvis dette er en viktig funksjon for deg kan det lønne seg å enten styre alt fra datamaskinen og koble til en USB-DAC (Sony-receiveren har dette innebygd), eller bruk AirPlay-funksjonen som sitter i Denon AVR-4311 mk2 eller Pioneer SC-LX85. Yamaha har et alternativ til AirPlay kalt MusicPlay, som er tilgjengelig via fjerkontroll-appen til smarttelefon.

 

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

Anthem MRX 700

Kongen av lyd

Vår eneste tidligere erfaring med Anthem er receiveren MRX 300, som til 10.000 kroner blåste oss overende. MRX 700 er så bra at vi spør oss: Hvordan er det mulig?!

Oppløsning Dynamikk Overlegen romkorreksjon
Veldig grunnleggende funksjonalitet

Onkyo TX-NR5009

Velutstyrt kraftverk

Når det kommer til utstyr er det få som kan utfordre Onkyo TX-NR5009. Her får du alt du kan drømme om, inkludert 4K-oppskalering av video.

Meget god lyd Kraftig
Kostbar

Sony STR-DA5700ES

God og stødig

Receiveren fra Sony har fått et nytt, grafisk brukergrensesnitt som er meget enkelt og oversiktlig. Den har fine nettverksløsninger og dessuten innebygd USB-DAC for PC. Lydmessig savner vi litt mer futt i diskanten sammenlignet med de beste receiverne i prisklassen.

Dynamisk mellomtone Enkel å sette opp Grafisk skjermmeny
Mangler noen detaljer i diskanten

Denon AVR-4311

Behagelige toner

Den nye versjonen av AVR-4311 har fått AirPlay forhåndsinstallert. 11-kanals prosessering lar deg dessuten koble til så mange høyttalere du vil.

Fyldig og behagelig lyd Kraftig nok AirPlay
Mangler litt fraspark
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Dundrer løs i hjemmekinoen Musical Fidelity M6x 250.7 er en "superstille" 7-kanals forsterker, med nok gamp til å mørkbanke enhver stakkar.
Sonos Sub Mini: Er den verdt ventetiden? Er den nye mini-subwooferen fra Sonos rett og slett for dyr? Audun fra Lyd & Bilde-redaksjonen deler sine betraktninger.
Kanskje den heftigste i sitt slag Senterhøyttalere er ikke som denne.
Så billig får du ikke 150 tommer Epsons laserprojektor kan stå i stuen.
Yamaha: Stor lyd fra liten lydplanke? Yamaha lover full lyd fra liten plass, med SR-C30A.
Stranger Things får spatial audio Fjerde sesong av Stranger Things kommer snart til å låte enda bedre.
Følg Lyd & Bilde