Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Denon AVR-X6800H

Hjemmekinoens nye dimensjoner

Det er kanskje ikke så lurt å oppleve hva Denon AVC-X6800H tilbyr av spektakulære opplevelser. Det er vanskelig å gå tilbake.

Skrevet av / 28.02.24 - 12:00
Denon AVR-X6800H
Geir Gråbein Nordby

De siste årene har det skjedd en revolusjon innen hjemmekino, med tredimensjonale lydformater som løfter filmopplevelsen til nye høyder. Lydformater som Dolby Atmos og DTS:X utvider lydbildet fra tradisjonelle 5.1- og 7.1-systemer, ved å tilføye høydekanaler og såkalt objektbasert lyd. Når lydeffekter og stemmer kan plasseres presist i et virtuelt rom – enten det er ut til sidene, foran, bak eller over oss – smelter grensene mellom film og virkelighet i større grad sammen.

Denon_AVC_X6800H_front black 3
Foto: Denon

11 kanaler

Med elleve forsterkerkanaler og støtte for alle de nye 3D-formatene, er Denon AVC-X6800H skreddersydd for moderne formater. Og skulle du føler på behovet for nok et par høyttalerkanaler, så trenger du bare en stereo effektforsterker i tillegg. Denon-forsterkeren har nemlig prosessorkraft til det.

Fordi det ikke sitter noen FM-mottaker ombord, definerer Denon denne som en forsterker og ikke en receiver. Men med både innebygd strømming og internettradio gjennom Denons HEOS-plattform, er det ingen som reagerer om du kaller den en receiver.

Forsterkeren har innebygd Spotify Connect, Chromecast og AirPlay. Tidal-brukere kan dessverre ikke bruke Tidal Connect, som betyr at du ikke får høyoppløst lyd fra Tidal. Selv brukte jeg derfor en Apple TV-boks for å teste Tidal med Dolby Atmos, i tillegg til en Blu-ray-spiller for å få full oppløsning fra enkelte utgivelser.

Les også Denon har overgått seg selv Akkurat når du tror Denon ikke kan gjøre det bedre, kommer 15-kanaleren AVC-A1H og gjør fordommene til skamme.

Audyssey og Dirac Live

Til romkorreksjon bruker forsterkeren det velprøvde systemet Audyssey MultEQ XT32, som måler og kalibrerer for inntil åtte målepunkter rundt lytteposisjon. Det funker veldig bra, og i vårt rom med høyttalerne gjemt bak et perforert DreamScreen-lerret, liker jeg godt Reference lydmodus, en klangbalanse Audyssey mener er ideell.

Er du ekstra eventyrlysten, kan du prøve deg på Dirac Live. En lisens koster ekstra, og du kan ikke bruke den medfølgende Audyssey-mikrofonen, men må kjøpe en i tillegg. For eksempel Umik-1 fra miniDSP. Da får du til gjengjeld et av de mest avanserte romkorreksjonssystemene på markedet. Med enda mer presis lyd som et resultat. Det er bare litt styrete, for du trenger en PC eller Mac, og en lang USB-kabel til mikrofonen.

Denon AVC-X6800H testrom 2
Enkelt oppsett via skjermmenyen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Fire subwoofere!

Foruten alle forsterkerkanalene kan AVC-X6800H styre inntil fire individuelle subwoofere, og kalibrere lyden individuelt for alle sammen.

Fire subwoofere kan virke totalt overdrevent, men foruten økt lydtrykk gir det en jevnere bassfordeling i rommet, med færre døde soner. Og med individuell prosessering av hver subwoofer, kan romkorreksjonssystemet gjøre underverker for bassresponsen.

Du kommer langt med to subwoofere også, og i vårt rom får vi gode resultater med bare én. Riktignok har vår Procella-sub doble 15-tommere, og mangler slettes ikke kraft. Dette med antall subwoofere er individuelt fra rom til rom, men det kan absolutt være verdt å prøve ut flere suber.

Brukervennlig

Allerede i oppsettet merker man Denons fokus på brukervennlighet. Førstegangsoppsettet krever en tilkoblet skjerm, for her stilles relevante spørsmål om antall høyttalere og subwoofere, før systemet foreslår optimale tilkoblinger og gjør nødvendige innstillinger.

Deretter overlates resten til Audyssey MultEQ XT32, som måler rommets akustikk og tilpasser lyden. Regn med å sette av minst en halvtime til dette, kanskje mer. For Dirac trengs både en laptop og ytterligere tålmodighet. Mange punkter skal måles, og det hele er litt knotete.

Jeg må si det er en mye mer elegant løsning Pioneer og Onkyo har i sine receivere og forsterkere, for der kan du nemlig bruke den medfølgende målemikrofonen – og Dirac-programmet er innebygd i selve produktet. Riktignok i en mindre avansert variant.

Denon AVC-X6800H spør hvordan høyttalerne er plassert, for å vite hvordan den skal prosessere. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyden av Denon AVC-X6800H

Når filmen først setter i gang, skjønner man at AVC-X6800H har finessen som skal til. Åpningssekvensen i Intet nytt fra Vestfronten er en meget god scene å demonstrere med. Den svake vinden suser gjennom skogen, mellom fjellene, og skaper en enorm romfølelse. Hvis utstyret holder mål, da.

Her er det ingen bekymringer. De fire takkanalene over et 7.1-oppsett transporterer oss ut til slagmarken en vinterdag, hvor frosne lik ligger strødd. Missiler kommer fra så langt borte, at man knapt hører skuddene. Dramatikken skapes av prosjektiler som flerrer gjennom luften, og gjennomborer både jord og døde kropper uten diskriminering.

Les også Verdt hver krone Denon AVR-X2800H byr på flust av finesser, gode tilkoblingsmuligheter og kraftfull lyd – til en særdeles hyggelig pris. Et meget godt kjøp!

Med ett teleporteres seeren rett ned i skyttergropa, hvor granatene smeller og man er midt i den intense kampen mellom liv og død. Det er riktig nervepirrende, og i denne pris- og kvalitetsklassen er det nok kraft til å kunne dra opp lyden så man virkelig føler på dynamikken. Kontrastene fra de svake vindpustene, via de desperate ropene til de kjøttsprengende granatene. Som man sier: Jeg har betalt for hele setet, men trenger bare kanten.

Det skilles tydelig mellom komprimert strømmelyd og tapsfri lyd på Blu-ray. Utvalget på disk er dessverre skralt, men lydopplevelsen desto bedre. Bare hør det store rommet i Blade Runner 2049, de klanglige dialogene og den store dynamikken. For selv om man får en kraftfull opplevelse fra Netflix og andre strømmetjenester, er det samtidig slik at jeg begynner å søke på nettbutikker etter fysiske utgivelser.

Denon_AVC_X6800H_front black
Foto: Denon

Musikkopplevelser

Musikk låter også veldig bra. De gulvstående Bowers & Wilkins 603 S3 ønsker seg riktignok enda mer kontroll og kraft, men mine egne Gallo Reference 3.5 sprudler med dynamikk og spilleglede. Har du et par lettdrevne høyttalere, vil Denon-forsterkeren briljere med god kvalitet.

Jeg liker spesielt godt klangen i sangstemmer og akustiske instrumenter. Tonegjengivelsen er varm og luftig, og stereobredden vokser seg utover høyttalernes plassering.

Klassisk musikk i surround

Men det er med klassisk musikk i surround at forsterkeren virkelig briljerer. Tuvayhun, skrevet av Kim André Arnesen og Charles Anthony Silvestri og dirigert med stødig hånd av Anita Brevik, er i mine ører et mesterverk av en utgivelse.

Denon-forsterkeren formidler luften i stemmene til Nidarosdomens jentekor og Trondheimsolistene på en overbevisende måte. Dramatikken i fløyter, strenger og perkusjon er til å ta og føle på. De mange kanalene jobber sammen for å plassere alle objekter med presisjon og oppløsning. Det er helt klart for meg at hvis to forsterkere holder samme kvalitet, men den ene har flere kanaler, så vil de ekstra kanalene løfte lydopplevelsen en god del.

AVR-X6800H_8K_HDMI_Port
Foto: Denon

Stereotabbe?

Selv om forsterkeren «bare» har 11 forsterkerkanaler, så har den 13 høyttalerutganger. Slik at man kan velge mellom bakre surroundkanaler og fire takhøyttalere (7.1.4), eller standard surroundkanaler og seks takhøyttalere (5.1.6). Det er kjekt.

Men hvorfor kan man ikke ta de utgangene som ikke er i bruk, og i stedet koble dem til et par ekstra fronthøyttalere? Hvis man ønsker et annet par høyttalere til stereolytting, ved siden av et mer filmorientert høyttaleroppsett til surroundlyd, så skulle jeg gjerne fått omgjort den ekstra høyttalerutgangen til Speaker B.

Denon gir Speaker B-muligheten, bare hvis du ofrer to forsterkerkanaler i surround. Altså går ned fra 11 til 9. Det er litt feilslått, spør du meg, for man trenger jo ikke å drive Speaker B samtidig som resten. Når de likevel har gitt oss den ekstra høyttalerutgangen, er det ingen grunn til å ikke kunne omgjøre den til en tokanals hovedutgang om man ønsker det.

Ønsker enda mer kraft

For å pirke litt videre, så kunne AVC-X6800H godt hatt enda mer kraft. Prislappen er ikke småtteri, og hvis du kan klare deg med to færre kanaler, så tilbyr AVC-X4800H omtrent samme kvalitet og kraft til nesten halve prisen. Enda rimeligere enn den igjen finner vi Onkyo TX-NR7100. Også den en habil 9-kanaler. Det er med andre ord et godt prispåslag Denon forlanger for sine to ekstra kanaler.

Går vi ned til sju kanaler, så finner vi den mye billigere AVR-X2800H. Til en fjerdedel av prisen for 6800. Den har riktignok ikke fullt samme lydkvalitet, og bare én subwooferkanal. Hvor både 4800 og 6800 har fire.

Jeg vil bare anbefale AVC-X6800H til entusiaster som faktisk skal bruke alle kanalene. Selv da vil den få sterk konkurranse av slektningen Marantz Cinema 30, Onkyo TX-RZ70, Pioneer VSX-LX805 og Yamaha RX-A8A. Som vi riktignok har til gjengjeld å teste.

Denon_AVC_X6800H_silver_lifestyle
Foto: Denon
Les også Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom? AVshop vil gjøre det enklere å lydisolere - lanserer ny nettbutikk.

Konklusjon

Denon AVC-X6800H er en surroundforsterker for hjemmekinoentusiaster. Med 3D-lyd og hele elleve forsterkerkanaler sørger den for et lydbilde som omslutter og engasjerer lytteren i et tredimensjonalt rom.

Romkorreksjon fra Audyssey løfter opplevelsen. De som ønsker det, kan betale for en Dirac Live-lisens for å få et enda bedre resultat. Og med separat prosessering for inntil fire subwoofere, blir det garantert kontroll på bassen i rommet.

Denon AVC-X6800H er et godt valg for de som ønsker en avansert og kraftig forsterker til hjemmekinoen. Den er imidlertid ikke uten konkurranse, og den er bare verdt prisen hvis du skal bruke alle kanalene.

Karakter
Denon AVR-X6800H
Premium

Lyd & Bilde mener

Presis og oppløst surroundlyd, Dirac Live gjør stor forskjell. Glimrende brukervennlighet. Vi hadde håpet enda mer kraft til denne prisen. Og hvorfor må man gi avkall på surroundkanaler for å koble til ekstra stereohøyttalere?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Lyd & Bilde
Scroll to Top