Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Onkyo TX-NR7100

Utklassing

Onkyo koster noen kroner mer enn konkurrentene, men viser hvor skapet skal stå i hjemmekinoen.

Skrevet av / 09.10.23 - 09:00
Onkyo TX-NR7100
Audun Hage

Onkyo er kjent for å levere surroundreceivere med høy ytelse til gunstige priser, men denne gangen stiller de faktisk med den dyreste test-deltakeren. Egentlig ba vi om lillebroren TX-NR6100 til rett under 10.000 kroner, men importøren insisterte på å sende oss storebroren TX-NR7100, som koster noen tusenlapper mer. Den kan blant annet skilte med to ekstra forsterkerkanaler og Dirac Live romkorreksjon.

Greit nok tenkte vi – så stor forskjell kan det vel ikke være? Det viste seg at vi tok grundig feil …

Onkyo TX-NR7100. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Funksjoner og brukervennlighet

Utstyrsmessig har Onkyo TX-NR7100 mye til felles med Pioneer VSX-935 som også deltar i denne testen, men den har to ekstra høyttalerkanaler som du kan velge å konfigurere på ulike måter. For eksempel med to ekstra surroundhøyttalere bak (7.1.2) eller totalt fire høydekanaler (5.1.4). Du har også mulighet for å koble til en ekstra subwoofer-kanal om du ønsker.

Med så mange kanaler kreves det også ekstra hjernekraft for å sy det hele sammen på en bra måte, og her drar Onkyo fordel av Dirac Live, som er en topp moderne og avansert romkorreksjon.

Dirac Live bruker den medfølgende mikrofonen til å måle opptil 9 posisjoner i rommet. Etter vår erfaring jobber romkorreksjonen meget presist, og gjør også en utmerket jobb med å integrere subwooferen i lydbildet.

Tilkoblingsmulighetene er dessuten svært gode. Med hele 7 HDMI-innganger (1 foran), to utganger og støtte for HDMI 2.1 med opptil 8K/60 Hz og Dolby Vision samt QMS (Quick Media Switching), har Onkyo god kontroll på ulike videokilder.

Onkyo TX-NR7100. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lyden av Onkyo TX-NR7100

Fulle av forventninger spente vi fast Onkyo-receiveren i hjemmekinoen, og ble faktisk riktig imponert. En ting er at lyden serveres med god fylde, dynamikk og klarhet, og en jevnt kontrollert klangbalanse.  Det er noe med timingen og presisjonen i lydbildet, som virkelig får frem gåsehuden på utvalgte lydspor.

På den fartsfylte lydmiksen i Drive to Survive, får vi en klar fornemmelse av å sitte inne i en helomsluttende lydboble, der effektene beveger seg rundt oss. Stemmegjengivelsen sitter som støpt i senterkanalen, mens F1-bilene ljomer forbi og iblant over hodene våre.

– For en romfølelse! Onkyo lager en imponerende halvkule med lyd rundt oss, utbryter Geir.

– Ja, man føler seg virkelig «immersed» (oppslukt), her, medgir Audun.

Selv et ganske komprimert, ordinært 5.1 lydspor som The Pacific (HBO/Netflix) får nytt liv gjennom Onkyo-receiveren når vi lytter i THX Cinema modus. Små, men stemningsfulle bakgrunnsdetaljer, slik som vindsus, eller skvulpingen fra vannflasken til soldatene, kommer mye bedre frem her enn med de andre testdeltakerne.

Samtidig er det masse overskudd og krefter når de amerikanske troppene rykker frem på slagmarken, og det drønner knallhardt, men kontrollert fra subwooferen når bombekasterne treffer sine mål. Her observerer vi ikke bare handlingen, vi blir nærmest en del av den!

Onkyo gjør også en habil jobb med musikk i både surround og stereo. Med 2L-produksjonen Tuvayhun føles det som å sitte midt i konsertsalen med koret rundt oss – lydbildet er virkelig helstøpt.

Når vi bytter til vanlig stereo blir lydbildet naturligvis mindre, men her kommer den jevne og fine klangbalansen til sin rett, og forsterkeren har god kontroll på de kresne Dynaudio-høyttalerne, med stram og tydelig bass og varm mellomtone. Nok en gang er det mer luft og detaljer her, enn noen av de andre testdeltakerne.

(Foto: Onkyo)

Konklusjon

Onkyo TX-NR7100 er den dyreste receiveren i testen, men gir også mye lydmessig valuta for pengene, og kan samtidig skryte av den lengste utstyrslisten. Med sine to ekstra forsterker-kanaler og avanserte romkorreksjon (Dirac Live) er dette en meget habil kino-maskinist som vi ikke nøler med å anbefale. Best i test!

Karakter
Onkyo TX-NR7100
Premium

Lyd & Bilde mener

Onkyo-receiveren kan by på ekstra surround-kanaler og en særdeles presis romkorreksjon, i tillegg til masse kraft og gode tilkoblingsmuligheter. Prisen er noe høyere enn de andre i testen.

Også i denne testen:

6 surroundforsterkere med Dolby Atmos

Yamaha RX-A2A

Gjør jobben

Yamaha RX-A2A har bra med muskelkraft, og den gjør en god jobb med å gjengi lydbildet i tre dimensjoner. Men vi har noen spørsmål.

Stor og fyldig mellomtone, mye guffe. Presis romkorreksjon.
Mangler dynamikk, skiller ikke like godt på tonene som de beste. Det opplevde rommet er ikke så stort som vi ønsker det.
Les hele testen

Marantz Cinema 60

Innfrir så det holder

Marantz Cinema 60 har et nytt og moderne utseende, og byr på en masse tilkoblinger og finesser. Lyden er kraftig og dessuten meget god.

Veldig pris og god lyd. Surroundlyden har flott sammenheng, og her er det god dynamikk og oppløsning. Brukervennligheten er dessuten i særklasse.
Å kalibrere med Audyssey MultEQ-XT tar tid. Litt høy pris.
Les hele testen

Pioneer VSX-935

Fyldig og varm lyd

Pioneer tegner opp et stort lydbilde, den låter bra, og er brukervennlig nok. Det er bare ett lite savn.

God balanse og fylde i lyden. Generelt god tredimensjonalitet, og fin brukervennlighet.
Vi savner litt dynamikk. Ikke blant de mest avanserte romkorreksjonssystemene.
Les hele testen

Denon AVR-X2800H

Verdt hver krone

Denon AVR-X2800H byr på flust av finesser, gode tilkoblingsmuligheter og kraftfull lyd – til en særdeles hyggelig pris. Et meget godt kjøp!

Denon-receiveren leverer nydelig og presis surroundlyd med god sammenheng
Litt tidkrevende oppsett
Les hele testen

Sony TA-AN1000

Kraft og finesse

Denne Sony-forsterkeren leverer nydelig lyd til både film og musikk.

Flust av finesser og veloppløst, fyldig lyd i alle kanaler gjør Sony-forsterkeren til en kapabel kino-maskinist.
Sony-receiveren har ingen Pre Out utganger for tilkobling av eksterne forsterkere.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Hvor bra er Sonys beste lydplanke?

Ny Blu-ray spiller for de kresne

Lyd & Bilde
Scroll to Top