Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 10Delta

TEST: Denon AVR-X2800H

Verdt hver krone

Denon AVR-X2800H byr på flust av finesser, gode tilkoblingsmuligheter og kraftfull lyd – til en særdeles hyggelig pris. Et meget godt kjøp!

Skrevet av / 09.10.23 - 09:00
Denon AVR-X2800H
Audun Hage

Denon er en produsent vi har lært oss å ha høye forventninger til, og vi har fortsatt monster-forsterkeren AVC-A1H stående i hjemmekinoen vår som en referanse. Men til 75.000 kroner gjør den et solid innhogg i privat-finansene! Da er det godt at Denon også har noen alternativer til vanlige lommebøker.

Denon AVR-X2800H. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Funksjoner og brukervennlighet

Denon-receiveren nøyer seg med 5.1.2 kanaler lik de fleste andre testdeltakerne, og den må klare seg uten den avanserte Dirac-romkorreksjonen man finner på de mer eksklusive modellene. Her benyttes i stedet den etablerte og velutprøvde Audyssey MultEQ XT.

Denon har et fint grafisk brukergrensesnitt, som absolutt kan minne om søsterselskapet Marantz sitt. Denons «Setup Wizard» guider oss gjennom første gangs oppsett og videre til Audyssey romkorreksjon. Den medfølgende mikrofonen måler romresponsen i tre til åtte (!) ulike posisjoner, noe som fort tar en halvtime. Vi merker også at receiveren ikke er den kvikkeste til å svitsje mellom ulike videokilder, formater og oppløsninger.

Denon AVR-X2800H. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lyden av Denon AVR-X2800H

Etter en ganske møysommelig kalibrerings-prosess var vi klare til å høre lyden fra Denon, og vi ble slett ikke skuffet. Selv om dette er blant de rimeligste receiverne i testen, kvitterer den med meget potent og presis lyd.

AVR-X2800H tegner opp et stort, bredt og vel sammenhengende lydbilde. Stemmene fra Formel 1-sirkuset Drive to Survive får god plass og kommer tydelig ut, samtidig som lyden av hvinende F1-motorer suser forbi ørene våre med troverdig kraft.

Realismen er til å ta og føle på når handlingen i The Pacific ruller forbi på kinolerretet. Dialogene og lydeffektene høres korrekte og kino-aktige ut, uten plagsom farging eller betoning. Det er tydelig at romkorreksjonen gjør en fin jobb med å jevne ut romresponsen, samtidig som forsterkeren har nok krefter til å henge med i de tøffeste krigsscenene.

La gå, holografien og tredimensjonaliteten er nok ikke helt på høyde med Onkyo-forsterkeren (Sony var også veldig god på det punktet), men Denon gjør en imponerende jobb, spesielt når vi tar prisen med i beregningen.

Når vi kobler opp Dynaudio-høyttalerne i tradisjonell tokanals, får vi servert et mektig stereo-lydbilde med fyldig og velbalansert klang. Hip-hop-prinsessen Doja Cat har god åpenhet, en krisp og tørr stemmegjengivelse, pluss en snappy og hardtslående bass med god rytmisk presisjon.

– Det er lett å like denne lyden, sier Geir, og er tydelig imponert over Denon-forsterkerens musikalitet. Audun er enig:  – Ja, dette låter tight og fint.

Denon-forsterkeren har overraskende god kontroll på de kresne Dynaudio-høyttalerne. De låter nesten som et par aktive høyttalere, med god dynamikk og sammenheng.

Med surround-innspillingen Tuvayhun: Song for Justice hører vi også en veldig fin mellomtone, og bra energi i hele stemmeregisteret. Barnekoret har en varme i seg som minner om Sony-receiveren. Men mangler kanskje litt dynamikk på øredøvende volum.

-3D-holografien er veldig bra. Like bra som Sony, synes jeg. Men høyttalerne forsvinner ikke på samme måte som med Onkyo, sier Geir.

Konklusjon

Denon AVR-X2800H kommer inn like under 10.000 kroners grensen, men klarer likevel å levere en lydopplevelse som står seg bra mot de andre (og dyrere) testdeltakerne. Her får du masse kraft i opptil 7 kanaler, en presis og velutprøvd romkorreksjon, i tillegg til gode tilkoblingsmuligheter og et fint brukergrensesnitt. Testens beste kjøp!

Karakter
Denon AVR-X2800H
Premium

Lyd & Bilde mener

Denon-receiveren leverer nydelig og presis surroundlyd med god sammenheng Litt tidkrevende oppsett

Også i denne testen:

6 surroundforsterkere med Dolby Atmos

Yamaha RX-A2A

Gjør jobben

Yamaha RX-A2A har bra med muskelkraft, og den gjør en god jobb med å gjengi lydbildet i tre dimensjoner. Men vi har noen spørsmål.

Stor og fyldig mellomtone, mye guffe. Presis romkorreksjon.
Mangler dynamikk, skiller ikke like godt på tonene som de beste. Det opplevde rommet er ikke så stort som vi ønsker det.
Les hele testen

Marantz Cinema 60

Innfrir så det holder

Marantz Cinema 60 har et nytt og moderne utseende, og byr på en masse tilkoblinger og finesser. Lyden er kraftig og dessuten meget god.

Veldig pris og god lyd. Surroundlyden har flott sammenheng, og her er det god dynamikk og oppløsning. Brukervennligheten er dessuten i særklasse.
Å kalibrere med Audyssey MultEQ-XT tar tid. Litt høy pris.
Les hele testen

Onkyo TX-NR7100

Utklassing

Onkyo koster noen kroner mer enn konkurrentene, men viser hvor skapet skal stå i hjemmekinoen.

Onkyo-receiveren kan by på ekstra surround-kanaler og en særdeles presis romkorreksjon, i tillegg til masse kraft og gode tilkoblingsmuligheter.
Prisen er noe høyere enn de andre i testen.
Les hele testen

Pioneer VSX-935

Fyldig og varm lyd

Pioneer tegner opp et stort lydbilde, den låter bra, og er brukervennlig nok. Det er bare ett lite savn.

God balanse og fylde i lyden. Generelt god tredimensjonalitet, og fin brukervennlighet.
Vi savner litt dynamikk. Ikke blant de mest avanserte romkorreksjonssystemene.
Les hele testen

Sony TA-AN1000

Kraft og finesse

Denne Sony-forsterkeren leverer nydelig lyd til både film og musikk.

Flust av finesser og veloppløst, fyldig lyd i alle kanaler gjør Sony-forsterkeren til en kapabel kino-maskinist.
Sony-receiveren har ingen Pre Out utganger for tilkobling av eksterne forsterkere.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Hvor bra er Sonys beste lydplanke?

Ny Blu-ray spiller for de kresne

Scroll to Top