Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 07Delta

TEST: Technics SL-1210GAE Limited Edition

Legendarisk platespiller

Hvis du skal ha ny platespiller, må du kjappe deg om denne står på ønskelisten.

Skrevet av / 23.08.20 - 06:00
Technics SL-1210GAE Limited Edition
Lasse Svendsen

Den nye Technics-spilleren blir bare laget i 1000 eksemplarer. Omlag 700 av disse kommer til Europa, og skal man dømme etter suksessen til den forrige Limited Edition-versjonen av SL-1210GAE, gjelder det å kjenne sin besøkelsestid.
Men, og det er et men her som må nevnes: SL-1210GAE 55th Anniversary Limited Edition, er ikke så forskjellig fra en vanlig SL-1210G, men denne leveres med en pickup inkludert i prisen. Full pakke altså, i Technics-spilleren som markerer at det er 55 år siden den første SL-1210 så dagens lys.

Logoen er det eneste som avslører at dette ikke er en vanlig SL-1210.

Den er sort, det er lett å se, og bortsett fra det, den inkluderte pickupen og en liten plakett som viser hvilket nummer i rekken den er blant Limited Edition-versjonene, er det ikke noe egentlig nytt her.

Teknisk sett er den bygget på samme måte som en SL-1210G med direktedrift, en kjerneløs motor med to rotorer som eliminerer cogging, den s-formede tonearmen i magnesium er lakkert sort, det samme er stort sett alle andre detaljer, bortsett fra den tredelte tallerkenen i aluminium, gummi og messing.

Ser ut som en vanlig 1210, men lyder ikke som en.

Store deler av spilleren er satt sammen for hånd i Japan, og spilleren er også balansert for hånd for å eliminere vibrasjoner eller støy som kan oppstå under rotasjonen. Den har også fått de samme justerbare føttene dempet med myk aGel, som brukes i den mye dyrere SL-1000R.

De fire føttene på undersiden er hentet fra SL-1000R.

Chassiset er bygget opp med en 10 mm tykk sorteloksert aluminium, med tre lag aluminium, Bulk Moulding Compound og et gummimateriale, for å dempe vibrasjoner og resonanser.

En liten ting til: Man kan slå av det blå strobelyset hvis man vil, eller er engstelig for at det påvirker lyden.

Unik pickup

Hvis det er noe som virkelig påvirker lyden, er det pickupen. Spilleren leveres (i Europa) med en MM-pickup fra japanske Nagaoka, som er laget spesielt for Limited Edition-versjonen, og ikke selges separat.

Den medfølgende pickupen kler spilleren godt.

Den kalles JT-1210 og har en nålearm i boron med en elliptisk (0,4 x 0,7 mm) diamantstift, 3 mV utgangspenning, 100 pF kapasitans og skal ha mellom 1,3 og 1,8 grams stifttrykk. Vekten er oppgitt til 6,7 gram, og det passer fint med den relativt lette Technics-armen.

Oppsettet er godt forklart i bruksanvisningen, som også viser hvordan man kan justere bremsingen av motoren og andre ting de færreste kommer til å bry seg om. Som alle 1210-er kan også denne justere hastigheten trinnløst med et skyvepotmeter, som kan slås av og på, og gir brukeren pitch-kontroll med enten ±8 eller ±16 prosent avvik.

Balansert high-end-lyd

Sammenlignet med en SL-1210G, koster en SL-1210GAE Limited Edition omlag 8000 kr mer, med pickupen inkludert. I samme prisklasse finner vi den praktfulle Rega Planar 10, men velger man å utstyre spilleren med Apheta 3 pickupen, blir Rega-kombinasjonen over 10.000 kr dyrere.

Det blå strobelyset kan slukkes.

McIntosh MT2 koster nesten det samme med en Sumiko MM-pickup montert, og man kan velge en sølvgrå SL-1210G med for eksempel en MC-pickup som Sumiko Songbird, og havne i omtrent samme prisklasse som Limited Edition-versjonen og McIntosh-spilleren.

Hvilken som er best er opp til øret som hører, men det er liten tvil om at SL-1210GAE Limited Edition er en fremragende platespiller for pengene. Den er bedre bygget og spiller med større autoritet og gjennomsiktighet enn en McIntosh MT2, og selv om Nagaoka-pickupen ikke har samme ekstreme detaljoppløsningen som en Apheta 3 på en Planar 10, er Technics-spilleren en sann glede å lytte til musikk med.

Under tallerkenene finner man noen grunninnstillinger ingen trenger å bruke.

Med Nagaoka-pickupen leverer den et stort og dypt lydbilde, med et bunnsolid bassfundament, og rikelig med klangnyanser.

Flygelhornet på Benny Golson Quartet’s I Remember Clifford, lyder fyldig, varmt og klangfullt, mens en av våre standard testplater, Dire Straits Love Over Gold, beholder den gnistrende dynamikken på perkusjon og gitarsporene.

En Planar 10 med Apheta 3 er bedre oppløst og vil gi deg mer dybde og raskere dynamikk, men ikke helt den samme mektige bassen som den direktedrevne spilleren har.

Praktisk høydejustering og lett tilgjengelig antiskating.

Yamahas massive og remdrevne GT-5000 byr på mer av alt, særlig med Ortofon Cadenza Black. En test med Audio-Technica AT-OC9XSH, viste at det er mye mer oppløsning å hente i Technics-spilleren, en man får med Nagaoka-pickupen.

Vår erfaring med SL-1210G og ulike pickuper, viser at det er mer å hente på en enda bedre pickup, men den unike Nagaoka-pickupen er en god match her og et utmerket utgangspunkt for en fremtidig oppgradering av spilleren.

Nagaoka JT-1210 kan enkelt byttes ut om man ønsker å oppgradere.

Konklusjon

Den nye jubileumsutgaven av Technics SL-1210 GAE i Limited Edition, er en no-brainer for de som tenker å handle ny platespiller i denne prisklassen. Sammen med Nagaoka-pickupen, får man en platespillerkombinasjon uten noe plunder og heft, som hele familien kan bruke og få glede av. Den er ikke bedre enn en vanlig SL-1210G med en god pickup, men heller ikke noe dårligere. Dermed er den blant de beste kjøpene i denne enden av high-end-skalaen. Men kjøp den før den forsvinner.

Technics SL-1210GAE Limited Edition og SL-1210G, er nesten helt like.

Karakter
Technics SL-1210GAE Limited Edition
High End

Lyd & Bilde mener

Solid og forseggjort kvalitetspiller med dynamisk lyd, stor autoritet i bassen og fyldig klang i et stort lydbilde. Den er snart utsolgt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Moderne nostalgi

Musikkstreameren knuser alle fordommer

Sensasjonelt god nettverksspiller

Meget godt kjøp

Silkemyk og organisk lyd

Med lupe i rillene

Fremtidssikker rørforsterker

En fantastisk musikkstrømmer – men den koster!

Til stereoanlegg eller hjemmekino?

En CD-spiller for evigheten

Den beste budsjettstrømmeren blir bedre

En helt spesiell opplevelse

Scroll to Top