Search
Generic filters

TEST: Technics SL-1210GAE Limited Edition

Legendarisk platespiller

Hvis du skal ha ny platespiller, må du kjappe deg om denne står på ønskelisten.

Karakter
Technics SL-1210GAE Limited Edition

Lyd & Bilde mener

Solid og forseggjort kvalitetspiller med dynamisk lyd, stor autoritet i bassen og fyldig klang i et stort lydbilde.
Den er snart utsolgt.
Type: Direktedrevet platespiller
Tonearm: 230 mm aluminium
Pickup: Nagaoka JT-1210 MM
Tallerken: 33,2 cm aluminium/messing
Tilkoblinger: Phono-utgang
RIAA/DAC: Nei/Nei
Annet: Støvlokk, RCA-kabler
Farge: Sort
Mål/vekt: 45,3 x 17 x 37,2 cm/18 kg

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 52995 kr


Den nye Technics-spilleren blir bare laget i 1000 eksemplarer. Omlag 700 av disse kommer til Europa, og skal man dømme etter suksessen til den forrige Limited Edition-versjonen av SL-1210GAE, gjelder det å kjenne sin besøkelsestid.
Men, og det er et men her som må nevnes: SL-1210GAE 55th Anniversary Limited Edition, er ikke så forskjellig fra en vanlig SL-1210G, men denne leveres med en pickup inkludert i prisen. Full pakke altså, i Technics-spilleren som markerer at det er 55 år siden den første SL-1210 så dagens lys.

Logoen er det eneste som avslører at dette ikke er en vanlig SL-1210.

Den er sort, det er lett å se, og bortsett fra det, den inkluderte pickupen og en liten plakett som viser hvilket nummer i rekken den er blant Limited Edition-versjonene, er det ikke noe egentlig nytt her.

Teknisk sett er den bygget på samme måte som en SL-1210G med direktedrift, en kjerneløs motor med to rotorer som eliminerer cogging, den s-formede tonearmen i magnesium er lakkert sort, det samme er stort sett alle andre detaljer, bortsett fra den tredelte tallerkenen i aluminium, gummi og messing.

Ser ut som en vanlig 1210, men lyder ikke som en.

Store deler av spilleren er satt sammen for hånd i Japan, og spilleren er også balansert for hånd for å eliminere vibrasjoner eller støy som kan oppstå under rotasjonen. Den har også fått de samme justerbare føttene dempet med myk aGel, som brukes i den mye dyrere SL-1000R.

De fire føttene på undersiden er hentet fra SL-1000R.

Chassiset er bygget opp med en 10 mm tykk sorteloksert aluminium, med tre lag aluminium, Bulk Moulding Compound og et gummimateriale, for å dempe vibrasjoner og resonanser.

En liten ting til: Man kan slå av det blå strobelyset hvis man vil, eller er engstelig for at det påvirker lyden.

Unik pickup

Hvis det er noe som virkelig påvirker lyden, er det pickupen. Spilleren leveres (i Europa) med en MM-pickup fra japanske Nagaoka, som er laget spesielt for Limited Edition-versjonen, og ikke selges separat.

Den medfølgende pickupen kler spilleren godt.

Den kalles JT-1210 og har en nålearm i boron med en elliptisk (0,4 x 0,7 mm) diamantstift, 3 mV utgangspenning, 100 pF kapasitans og skal ha mellom 1,3 og 1,8 grams stifttrykk. Vekten er oppgitt til 6,7 gram, og det passer fint med den relativt lette Technics-armen.

Oppsettet er godt forklart i bruksanvisningen, som også viser hvordan man kan justere bremsingen av motoren og andre ting de færreste kommer til å bry seg om. Som alle 1210-er kan også denne justere hastigheten trinnløst med et skyvepotmeter, som kan slås av og på, og gir brukeren pitch-kontroll med enten ±8 eller ±16 prosent avvik.

Balansert high-end-lyd

Sammenlignet med en SL-1210G, koster en SL-1210GAE Limited Edition omlag 8000 kr mer, med pickupen inkludert. I samme prisklasse finner vi den praktfulle Rega Planar 10, men velger man å utstyre spilleren med Apheta 3 pickupen, blir Rega-kombinasjonen over 10.000 kr dyrere.

Det blå strobelyset kan slukkes.

McIntosh MT2 koster nesten det samme med en Sumiko MM-pickup montert, og man kan velge en sølvgrå SL-1210G med for eksempel en MC-pickup som Sumiko Songbird, og havne i omtrent samme prisklasse som Limited Edition-versjonen og McIntosh-spilleren.

Hvilken som er best er opp til øret som hører, men det er liten tvil om at SL-1210GAE Limited Edition er en fremragende platespiller for pengene. Den er bedre bygget og spiller med større autoritet og gjennomsiktighet enn en McIntosh MT2, og selv om Nagaoka-pickupen ikke har samme ekstreme detaljoppløsningen som en Apheta 3 på en Planar 10, er Technics-spilleren en sann glede å lytte til musikk med.

Under tallerkenene finner man noen grunninnstillinger ingen trenger å bruke.

Med Nagaoka-pickupen leverer den et stort og dypt lydbilde, med et bunnsolid bassfundament, og rikelig med klangnyanser.

Flygelhornet på Benny Golson Quartet’s I Remember Clifford, lyder fyldig, varmt og klangfullt, mens en av våre standard testplater, Dire Straits Love Over Gold, beholder den gnistrende dynamikken på perkusjon og gitarsporene.

En Planar 10 med Apheta 3 er bedre oppløst og vil gi deg mer dybde og raskere dynamikk, men ikke helt den samme mektige bassen som den direktedrevne spilleren har.

Praktisk høydejustering og lett tilgjengelig antiskating.

Yamahas massive og remdrevne GT-5000 byr på mer av alt, særlig med Ortofon Cadenza Black. En test med Audio-Technica AT-OC9XSH, viste at det er mye mer oppløsning å hente i Technics-spilleren, en man får med Nagaoka-pickupen.

Vår erfaring med SL-1210G og ulike pickuper, viser at det er mer å hente på en enda bedre pickup, men den unike Nagaoka-pickupen er en god match her og et utmerket utgangspunkt for en fremtidig oppgradering av spilleren.

Nagaoka JT-1210 kan enkelt byttes ut om man ønsker å oppgradere.

Konklusjon

Den nye jubileumsutgaven av Technics SL-1210 GAE i Limited Edition, er en no-brainer for de som tenker å handle ny platespiller i denne prisklassen. Sammen med Nagaoka-pickupen, får man en platespillerkombinasjon uten noe plunder og heft, som hele familien kan bruke og få glede av. Den er ikke bedre enn en vanlig SL-1210G med en god pickup, men heller ikke noe dårligere. Dermed er den blant de beste kjøpene i denne enden av high-end-skalaen. Men kjøp den før den forsvinner.

Technics SL-1210GAE Limited Edition og SL-1210G, er nesten helt like.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Det er sjelden at så små høyttalere spiller så svært. Men denne kan det.
  Citation Tower beviser at convenience-lyd ikke trenger å være små diskré bordhøyttalere med mange kompromisser.
  Electrocompaniet har oppgradert sin beste integrerte forsterker. ECI 6DX MKII har knallbra streamer og alt du trenger av digital innmat.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den brettbare mobilen du alltid har ønsket deg.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Skal du drepe støyen? Her er de beste hodetelefonene til formålet akkurat nå, til tykke og tynne lommebøker.
  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!