TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: seks DAC’er

DAC for alt

Er musikken din lagret på datamaskin, eller bruker du mest CD-spilleren? Eller ønsker du best mulig lyd fra din iPod eller mobiltelefon? Uansett bør du ha en DAC, og vi har testet ulike løsninger.

Teknologien for musikkavspilling har etter hvert tatt så mange retninger at vi kan skreddersy våre egne løsninger. Noen av oss sverger fortsatt til CD-formatet, ikke bare på grunn av lydkvaliteten, men også fordi vi synes det er kult å vise frem CD-samlingen. Andre setter pris på det praktiske med å ha alt lagret på datamaskinen, mens enkelte gjerne bruker iPod eller en mobiltelefon som lydkilde.

Uansett hvilken av gruppene du tilhører, skal du ikke være nødt for å nøye deg med dårlig lydkvalitet. Den enkleste måten å få god lyd på er å koble lydkilden til ditt eksisterende stereoanlegg med en digitalkonverter (DAC).

Ulike produkter for ulikt behov
iStreamer fra High Resolution Technologies er en snerten og bærbar DAC skreddersydd for iPod. Gi den strøm fra veggen, plugg til iPoden i ene enden og stereoanlegget i den andre, og nyt ekte hi-fi-lyd fra din iPod. Ønsker du å spille musikken trådløst fra din mobiltelefon eller datamaskin, har Chord en Bluetooth-løsning for dette i form av Chordette Gem. Selvsagt rocker det å gå med mobiltelefonen i lomma mens den spiller musikk over stereoanlegget! For enda bedre lyd kan Gem også ta over som lydkort for din Mac eller PC, via en USB-kabel.

Har du ikke et komplett stereoanlegg men ønsker best mulig lyd fra dine digitale kilder? Wadia PowerDAC 151 er en nett, liten integrert forsterker og digitalkonverter i ett og samme produkt. Plugg i dine digitale kilder, hekt på et par høyttalere, og nyt musikken. Her kan du koble til datamaskinen via USB, samt andre kilder til en optisk og to koaksiale digitalinnganger.

Musical Fidelity M1 DAC er en mer tradisjonell hi-fi-konverter for de fleste tenkelige digitalkilder. USB-inngang for datamaskinen, koaksial og optisk inngang, i tillegg til AES balansert digitalinngang for proffene. Den prisvennlige konverteren har ambisiøst nok både balanserte og ubalanserte utganger.

Den dyrere Hegel HD20 har alle av M1 DAC sine funksjoner (bortsett fra AES-inngang), pluss at den i tillegg har fjernstyrt volumkontroll. Det betyr at du kan koble den direkte til en effektforsterker eller et par aktive høyttalere og spare et ledd i signalkjeden og dermed også penger.

Ønsker du en DAC som gjør alt Hegel HD20 gjør og i tillegg har analoge innganger og hodetelefonutgang, kan den enda dyrere Grace Design m903 være løsningen. Den er beregnet på proffmarkedet og har dermed individuelt justerbar volumkontroll for samtlige utganger. Denne kan også fjernstyres med, men fjernkontroll følger ikke med i prisen.

Angående digitale musikkfiler
Om du ønsker å bruke datamaskinen som lydkilde, vil vi sterkt anbefale å laste ned ukomprimerte (WAV, AIFF) eller tapsfritt komprimerte musikkfiler (Flac, Apple Lossless), fremfor MP3 og dets like. Hvis mulig bør du satse på 24-bit/96kHz musikkfiler, som gir enda bedre lyd enn CD-formatet, gitt at DAC-en har en bra nok USB-inngang.Bedre lydkvalitet tar mer plass på harddisken din, men i dag koster lagringsplass svært lite. En ekstern harddisk på 2 TB koster under tusenlappen og rommer i underkant av 4.000 timer eller over fem måneder sammenhengende med musikk i ukomprimert kvalitet (16-bit/44,1kHz). Det skulle holde for de fleste!

Bruker du datamaskinen som musikkilde, vil du selvsagt også kunne bruke den eksterne DAC-en for å forbedre lyden fra YouTube-klipp, filmer og spill.

Produkter i testen

Hegel HD20

En ny milepæl

Hegel HD20 er blant de beste DAC-ene vi hittil har hørt. Uansett pris.

Ekstremt veloppløst Volumkontroll
Pass på fjernkontrollen!

Grace Design m903

Proffenes verktøy

Denne konverteren fra Grace er i tillegg både analog forforsterker og hodetelefonforsterker, noe som er uunnværlig i studiosammenheng.

Høy oppløsning Forforsterker Analoginnganger
Litt å sette seg inn i Forsvarer ikke prisen som DAC alene

Musical Fidelity M1 DAC

Budsjettbomben

Musical Fidelitys beste DAC koster 5.000 kroner og utfordrer vesentlig dyrere konvertere. En bedre konverter til prisen har vi faktisk aldri hørt.

Lyden av high-end
Vi ønsker volumkontroll og fjernstyring

Wadia 151 PowerDAC mini

Wadia 151PowerDAC mini

High-end-produsent Wadia kan også lage virkelig gode produkter til en rimelig penge, som denne kombinerte forsterkeren/digitalkonverteren.

Meget god lyd Komplett og enkel
Ingen analoge inn- eller utganger

Chord Chordette Gem

Kong Blåtann

Chord Chordette Gem er en USB-DAC som dessuten kan dekode trådløs lyd via Bluetooth. Bort med kablene! Eller kanskje ikke…

Praktisk med Bluetooth
Mangler litt dynamikk Stiv pris

HRT iStreamer

iPods beste venn

iStreamer fra HRT er markedets første rene iPod-DAC. I et meget kompakt format forvandler den din iPod, iPhone eller iPad til en ekte hi-fi-spiller.

God lyd Kompakt Lett å bruke
Vi fikk den ikke til å funke med iPod Classic.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.