: Rega P3-24 Colours

Fargerik klang

Grammofon en har for lengst fått sin renessanse, og den moderne utgaven er bedre enn noensinne. Sprek å se på er den også.

Lyd & Bilde mener

Rytmisk presisjon Innbydende klang Fjellstø bass Mye for pengene
Finnes ikke i gull metallic
 • Remdrevet glasstallerken
 • Rega RB301 tonearm
 • Separat Rega TT PSU strømforsyning
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 8995 kr

Platespillere er i vinden som aldri før. En femdobling av salget siste år høres eventyrlig ut, men de fleste av disse er de enormt populære USB-spillerne som brukes til å lage MP3-filer av platesamlingen med. De mer ambisiøse søker bedre lyd fra LP-ene, og ser etter andre kvaliteter. En god platespiller behøver ikke å koste mer enn en USB-spiller gjør i dag, men de beste spillerne er enklere konstruksjoner hvor det grunnleggende er satt i fokus, nemlig lydkvalitet.

Engelske Rega har tradisjoner for å gjøre sakene så enkle som mulig. Uten overflødigheter som ikke forbedrer, men i verste fall reduserer lydkvaliteten. Derfor er alle Rega-platespillere fra den rimeligste P1 til 3000 kroner, laget med den samme oppskriften: En stiv plate med motor, tonearm og en død platetallerken montert på et oljefylt lager. Enkelt og greit. Det vesentlige som skiller Rega-spillerne, er kvaliteten på ingrediensene. Og de er viktige. Mekanisk presisjon og god demping er viktigere på platespillere enn mange andre komponenter i et anlegg.

Gourmetdeler
Regas nye P3-24 Colours er bygget over samme lest som alle deres spillere, men denne versjonen skiller seg fra den legendariske P3 ved at armen er oppgradert, motoren er byttet ut med enda bedre 24-polsmotor hentet fra de dyrere Rega P5 og P9-spillerne, og strømforsyningen er fjernet fra spilleren. I stedet leveres P3-24 Colours standard med en ekstern Rega TT PSU strømforsyning, med quartz-styrt elektronisk hastighetskontroll og knapp for bytte fra 33,3 til 45 omdreininger.

Denne strømforsyningen har maksimalt 0,05 prosents hastighetsavvik – i praksis ikke hørbart – og finnes som en oppgradering til den vanlige Rega P3-24 (i mattsort) og den dyrere P5, og koster 2500 kroner.

Ny tonearm
Rega er viden kjent for sine svært gode tonearmer, og de finnes derfor også på utallige platespillere fra andre produsenter. På denne spilleren heter armen RB301, og her er lagringen og kablingen i armrøret oppgradert sammenlignet med RB300-armen som har gjort P3-spilleren berømt. Armbasen er montert i et trepunkts-arrangement som gir bedre stabilitet, og antiskatingen (antigravitering) er magnetisk i stedet for fjærbelastet på RB301, akkurat som på den mer påkostede RB700-armen fra Rega.
Alt dette – unntatt strømforsyningen – er montert på en lett og stiv laminert plate som finnes i flere glansede farger. En filtmatte dekker glasstallerkenen, som drives av en presisjonsrem hektet på 24-polsmotoren.

Groovy
Mens de aller billigste platespillerne har begrenset med bass og dynamikk, har denne både timing, presisjon og åpenheten som skiller den kraftig fra billigspillernes klangkarakter. Rega-spillerens lydbilde er solid plantet med et overordentlig potent bassfundament. Som slett ikke står i forhold til spillerens spinkle utseende. Den har riktignok ikke samme flotte fokus og gjennomsiktighet i lydbildet som den dyrere Thorens TD 160HD, og heller ikke den samme presise rytmiske timingen til den dobbelt så dyre Linn Majik LP12. Men lydforskjellen er ikke så stor som prisforskjellen.

Mye avhenger som kjent av tonearmens kvalitet, og med den oppgraderte RB301 sammen med den separate strømforsyningen, har Rega-spilleren et stort fortrinn sammenlignet med andre spillere vi har testet under 10 000 kroner. Klavertonene på Autumn Leaves fra Keith Jarretts Standard-serie, er så godt som fri for avvik i tonehøyde, og spilleren minner mer om en stødig direktedrevet platespiller. Jack DeJohnettes trommer kunne nok vært mer distinkte, for spillerens klangbalanse (med Elys 2 – se egen rubrikk) heller i retning varm og glødende. Men likevel er instrumenter nydelig korrekt fokusert og lydbildet har overbevisende dybde og rom. U2 på vinyl hamrer tøft fra høyttalerne, og det eneste jeg egentlig savnet fra de rufsete Rattle and Hum-opptakene, var større kontroll på komplekse låter, hvor instrumenter har en tendens til å flyte sammen i lydbildet.

Overtoner og instrumenter som symbaler gjengis med overbevisning, med Rega Elys 2 som pickup. Selv om jeg savner noe luft og klangfarger i den aller øverste oktaven, sammenlignet med hva for eksempel en påkostet MC-pickup kan frambringe, så er dette ikke noe jeg ble sittende å irritere meg over. For de samlede kvalitetene er uansett viktigere for musikkopplevelsen.

Et eldre live-opptak med Harry Belafonte på RCA presset på 180-grams vinyl fikk nesten tårene fram i øyekroken. Plutselig var det ikke lydkvaliteten jeg satt og hørte på, men musikkens innhold. Glemt var alt som het pitch, transienter, tonalitet og andre hi-fi-uttrykk, nå var det bare Belafontes varme stemme og det engasjerende opptakets kvalitet som gjaldt.

Konklusjon
En bedre kompliment er det vanskelig å gi. Rega P3-24 Colours er et av dette tiårets røverkjøp. Med TT PSU-strømforsyningen, RB301-armen og en passende pickup, får man et fremragende redskap for å dykke ned i og oppdage vinylsamlingen på nytt. Gamle LP-er lyder forfriskende moderne og engasjerende, og man vil knapt savne CD-er før man har trålet platesamlingen fra a til å. Det eneste problemet med Rega P3-24 Colours, er å bestemme seg for hvilken av de åtte fargene man skal ha.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  *Oppdatert med video* Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?
  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.