test: Philips Streamium MCI900

La musikken strømme

Med mikroanlegget fra Philips kan man strømme musikk direkte fra nettverket, og spille den av fra høyttalere som ser ut som om de har sneglehorn.

Lyd & Bilde mener

Nettverksstrømming Lett å bruke CD/DVD med HDMI
Mangler litt kontroll Støtter ikke iPod Strømmer ikke video
 • 2x50W RMS, 8 Ohm
 • CD/DVD m/ HDMI
 • Nettverksstrømming
 • USB-avspilling
 • MP3, WMA, WAV, Flac, Ogg
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 9000 kr

Sånn som utviklingen har gått de siste årene, hvor fysiske CD-er skiftes ut mot mer abstrakte men intet mindre musikalske gigabytes på en datamaskin, er argumentene forsvinnende små for å tilby et lydanlegg som ikke på en eller annen måte kan gi et brukervennlig og vellydende utbytte av den lagrete musikksamlingen. Blant Philips’ mange svar på tiltale finner vi Streamium MCI900. Et av deres mer seriøse minianlegg komplett med forsterkning og høyttalere, til en voksen pris på 9000 kroner.

Nettverksstrømming
I tillegg til å besitte en vanlig CD/DVD-spiller (med HDMI-utgang, skal du vite), kan det strømme musikk via hjemmenettverket, og lar deg bla igjennom samlingen med fjernkontrollen, som er listet på anleggets oppstikkende tegnrute. Denne har stor og tydelig skrift som synes fint på en viss avstand.

Programvaren som følger med heter TwonkyMedia og skal installeres for å forvandle PC-en eller Macen til en musikkserver som Philips-anlegget håndhilser godt med. Programmet ligger på en bærbar og hendig 160GB harddisk som Philips sjenerøst nok har inkludert i esken. Denne kan også brukes til musikklagring, slik at anlegget kan spille av lagret musikk uten å bruke nettverket i det hele tatt.

Diskant på stilk
Diskantelementet til høyttalerne er atskilt fra resten av konstruksjonen, og er i stedet montert på en stang som stikker fremover. Tankene går mot utenomjordiske vesener med et øye på stilk midt i panna. Estetisk ser det litt rart men ganske stilig ut, samtidig som det har den lydmessige fordelen av at diskantelementet ikke påvirkes av vibrasjonene fra mellomtonebassen, som peker oppover, montert i det noe fremoverlente høyttalerkabinettet. Anlegget er utstyrt med skruterminaler på både elektronikk og høyttalere, som gir rom til å skifte ut de begredelige lisseledningene til noen skikkelige kabler. Høyttalerne er av skikkelig byggekvalitet med kabinetter av børstet aluminium, mens elektronikken derimot er mye lettere og gir ikke samme kvalitetsfølelse.

Brukervennlighet
Brukervennligheten er god. Menysystemet har svensk som nærmeste morsmål, og er lett å manøvrere i. Ikke så fjernt fra å manøvrere i iTunes. Vi kunne likevel ønske oss at menyen kunne vises på TV-en gjennom HDMI-utgangen, men denne er forbeholdt DVD- og CD-avspilling.

Det er kult å kunne spille musikk og vise bilder fra en datamaskin tilkoblet nettverket, men vi skulle ønsker det også gikk an å spille av video. Tross alt er det HDMI-utgang på anlegget, noe som gjør det ganske selvfølgelig å tenke i den retningen. Det har ikke Philips gjort, av en merkelig grunn.

Lydfiler som støttes er MP3, WMA og WAV, men også OggVorbis og det tapsfrie komprimeringsformatet Flac. De to sistnevnte har vi imidlertid ikke fått til å fungere via nettverket, men de går utmerket å spille av fra en minnepinne eller harddisk tilkoblet anleggets USB-inngang. Apple-formatene AIFF og Apple Lossless støttes ikke, og anlegget har da heller ikke iPod-tilkobling. Ønsker du å koble til en iPod eller iPhone, kan du enten bruke en minijack-til-RCA-kabel, eller for eksempel iPod-DAC-en HRT iStreamer til 2000 kroner.

Lydkvaliteten
Rett ut av esken har anlegget en meget stor og feit bassgjengivelse. Ganske i overkant faktisk. Dette er nok gjort for å imponere, men det låter ikke veldig bra. Gå inn i lydoppsettet og ”Full Sound” og velg i stedet ”Direct Source”, som gir den klareste og beste lyden.

Det er alt som skal til for å få en god og åpen lyd, i et svevende og stort lydbilde. Kvinnevokaler av typen lys falsett låter spesielt imponerende, med en deilig og luftig gjengivelse. Cymbaler også svever fint og gir et dyrt inntrykk. Dette gjør også at man hører ganske stor forskjell på gode og dårlige MP3-filer. En kraftig komprimert fil vil ikke låte bra i diskanten, men vil i stedet bli hardpakket og dissonant i toppen. Aller best låter ukomprimert WAV og CD, som anlegget i ganske godt monn får frem klangstrukturene fra.

Bassgjengivelsen er ganske bra, med fin fylde og ganske stor kropp. Det er jukset frem en del energi i mellombassen, noe som gjør at høyttalerne låter større enn de er. Ulempen er at bassen er ulineær, slik at om et bassinstrument har mye energi i akkurat dette området, vil det låte vel svulstig.

Mellomtoneområdet, det viktige toneområdet hvor mesteparten av sangstemmer og de fleste instrumenter har sitt hovedområde, er klart og tydelig gjengitt. Det eneste er en liten pukkel i øvre bass som masker noe for mellomtonen. Man hører det spesielt på sangstemmer med mye brystklang, som da låter litt hult.

Dynamikken i anlegget er ganske bra. Her kan du spille ganske høyt, slik at du kan ha anlegget i en stue uten at det blir en flau affære. Det blir rotete fokus på veldig dynamisk musikk og når lydnivået går opp, dette som følge av en litt strømsvak forsterker. Lydentusiastene vil nok se etter noe annet, men de aller fleste bør være svært fornøyd med hva dette anlegget presterer.

Konklusjon
Philips Streamium MCI900 er enkelt å koble til hjemmenettverket og strømmer enkelt lyd som er lagret på en nettverksdatamaskin. Eller kopier musikksamlingen til den medfølgende harddisken, som til enhver tid kan stå tilkoblet anlegget.

Anlegget kombinerer vanlig CD- og DVD-avspilling med nettverksstrømming. At anlegget har HDMI-utgang, gjør at vi synes det er litt rart at det ikke spiller videofiler. Det burde det absolutt gjort!

Videre er ikke et anlegg helt komplett før det også har en digital iPod-inngang. Du kan riktignok koble poden til AUX-inngangen, men dette anlegget er i stand til å gjengi bedre lyd enn du får fra iPod-ens hodetelefonutgang.

Alt i alt et meget velutstyrt og vellydende anlegg, som forsvarer den litt høye prisen. Vi savner bare litt bedre dynamikk og en enda klarere bass.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

  Les også

  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.