annonse
annonse

test: Focal Kanta No.2

Mars 2018
Focal Kanta No.2
Mars 2018
Focal Kanta No.2

High-end med underholdning

Den første modellen i en helt ny serie fra Focal overbeviser fra første dansetrinn. Dette er skikkelig high-end – uten problemene!

Pluss
Superluftige overtoner følges opp med en taktfast bass som vet hva den vil. Langt enklere å få til å spille bra enn high-end-høyttalere flest.
Minus
Det finnes høyttalere med en mer utagerende mellomtone og enda dypere bass.

Når jeg hører ordet high-end, tenker jeg tre ting: bedre lyd enn de fleste kan drømme om, dyrere enn nesten noen har råd til, og mye arbeid for å få til å spille optimalt.

Test: PS Audio Stellar Gain Cell DAC – en DAC med mange triks

En del utstyr er så vanskelig at en stakkar må prøve og feile med et dusin forsterkere og en håndfull kabler. Veggene bekles i eggekartong, bassfeller settes opp – store nok til å fange en elg, og stua for øvrig ommøbleres etter feng shui-metoden. Og akkurat når man føler seg fornøyd, så kommer kona og støvsuger opp alle hybelkaninene, og man må begynne helt på nytt.

Vårt testeksemplar kom i svart høyglans kabinett med blank hvit frontplate. Foto: Focal

 

Test: Betydelig oppgradering med pickupen Audio-Technica AT-OC9 III

Med den nye Kanta-serien tar Focal en annen tilnærming. For her dreier det seg om å gjøre high-end moro og enkelt. For det første vil garantert minst én av de mange artige fargekombinasjonene passe inn i stua di. Men viktigere: Alle timene du ville brukt på å skifte rørene i rørforsterkeren, legge dempematter under CD-spilleren og be til ouijabrettet for lydmagi, kan du i stedet bruke på å nyte musikk. Ikke minst på grunn av sin høye følsomhet og stabile impedans, som gjør høyttalerne enklere å matche med forsterker og elektronikk for øvrig.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Test: Hybridforsterkeren McIntosh MA252 forfører fra første takt

Kanta No.2, som den hittil eneste modellen heter, er stor nok til å bli tatt seriøst, men likevel kompakt nok til å ta beskjedent med plass, og den kan relativt enkelt flyttes rundt på – om du føler du trenger det. Ved å avskjære bassen litt høyere opp i frekvens enn storebrødrene i den dyrere Sopra-serien, og med port både foran og bak for å tillate en jevnere gjennomstrømming av luft, skal det egentlig bare være å sette den relativt nært bakveggen og la musikken brake løs.

Diskant av beryllium er forbeholdt Focals high-end-serier. Foto: Focal

Beryllium og lin

I sine high-end-linjer sverger Focal til berylliumdiskanter, som har fordelen av å være mye lettere og stivere enn aluminium, noe som utvider frekvensresponsen og detaljgjengivelsene i det viktige overtoneområdet. Kanta er intet unntak.

Kanta-serien kommer i mange ulike, friske farger. Som høyglanset svart kabinett med blank gul eller blå frontplate. Foto: Focal

 

For å få ned prislappen i forhold til de dyrere seriene, har valget av membranmateriale for øvrig falt på vevd lin. Foruten å være billig, har lin fordelen av å være selvdempende, og det skal være omtrent like sterkt som det skuddsikre materialet Kevlar. Fordi fibrene er hule, er massetettheten dessuten bare halvparten av den til glassfiber. Og lette membraner er som kjent raske membraner! For å øke stivheten har man valgt å bekle linmembranen med et syltynt lag av glassfiber både foran og bak.

Det er verdt å nevne at selv om Kanta deler membranmateriale med den billigere Aria-serien, er elementoppbyggingen mer avansert, og spesialutviklet for Kanta.

Kabinetter av plast

For å få ned størrelsen uten å gå på bekostning av innvendig volum har Focal i stedet for MDF valgt noe så utradisjonelt som polymer. Det finnes mange typer polymer, hvor plast er den mest vanlige. Fordelen er en langt høyere tetthet enn MDF, som gjør at man trenger mindre av det for et tilsvarende stivt kabinett. Som igjen betyr at det indre volumet blir større i forhold til fotavtrykket. Og om du skulle være i tvil: det er ingenting med Kanta som ser billig ut. Dette er meget lekre og forseggjorte saker.

Skikkelige pigger gjør at høyttalerne plantes godt i underlaget. Foto: Focal

Lyden av kanta

I vårt testrom har vi merket opp hvor de fleste høyttalere yter sitt beste: 110 cm til hver sidevegg målt fra midten av diskantelementet, og med frontplaten ca. 170 cm fra bakveggen. Men først ville jeg teste hvordan Kanta låt rundt 30 cm fra bakveggen.

Lydkildene har variert mellom strømmeforsterkeren Naim Uniti Nova (54.500 kr) og DAC-ene Hegel HD30 (39.000 kr) og PS Audio Stellar Gain Cell DAC (22.000 kr), begge koblet balansert til Hegel P30 og H20 for- og effektforsterker (89.000 kr til sammen).

Med Naim Nova og musikk fra Tidal kan underholdningen starte. Nine Inch Nails’ ekstremt vellydende industrial metal-spor Into the Void låter bredt, fett og svett. Med pizzicato-gitar, forvrengt synth og en hamrende basstromme som smeller bra fra seg. Nova er kun oppgitt til 2 x 80 watt, men Kanta lar seg drive så lekent og lett at det ikke er noe problem. For ordens skyld har jeg tidligere også hørt dem tilkoblet Naims minste Uniti Atom, med halvparten av kraften og til under halve prisen. Igjen så viste de seg fra en svært uproblematisk side, så her er det ingen absolutt nødvendighet med kjempedyrt utstyr.

Foto: Focal

Bedre plassering

Likevel, selv om det nå låter veldig bra, så er ikke bassen fullt så definert som jeg ønsker. Joda, høyttalerne funker bra nok inntil veggen. Men det er noe som skjer når høyttalerne trekkes ut til teipmerkene ute på gulvet. De blir frakoblet rommet, slik at de får tegne opp et enda mer definert, luftig og stramt lydbilde.

Basstromma slår nå hardt og bankes inn i kroppens midtregion. Mellombassområdet blir bedre definert. Bassgitarer spiller med en nydelig varme, mens klirringen fra båndene låter ytterst levende. Sangstemmer er plassert i midten, og henger i tillegg vektløst i luften fullt av detaljer.

Foto: Focal

Overtonene på klassiske stykker som for eksempel Stravinskijs Ildfluen kommer luftig ut, berylliumdiskanten lar triangler og cymbaler skinne, i et lydbilde som strekker seg langt utover i rommet. Hele tiden mens paukene smeller meget fra seg i bassen. Som ikke er verdens dypeste på noen måte, men den nydelige fylden i mellombassregisteret mer enn veier opp for noe manglende dypbass.

Litt forsiktig mellomtone?

Hvis det er noe ankepunkt, så må det være at mellomtoneområdet kan oppfattes som noe behersket. Det kan nok være bevisst, å trekke mellomtonen et lite hint tilbake, slik at diskant og bass får lov til å skinne enda mer. På bekostning av litt aggressivitet. I dette henseendet er Audiovector SR3 Arreté Raw Surface Edition et hakk hvassere, med mer snert i skarptrommeskinn og med en mer råskap over vokalistene.

Foto: Focal

Forsterkerbytte

Det er ingen tvil om at Naim og Focal er en glimrende match, og de er nå også under samme selskapsparaply. Det er derfor grunn til å tro at de bruker hverandres utstyr når de finjusterer sine produkter. Men hva skjer når vi øker effekten til 2 x 200 watt, med Hegel H20 og high-end forforsterkeren H30?

Ved vanlig, ørevennlig lydnivå er forskjellene mer i de små detaljene, hvor jeg neimen ikke er sikker på om jeg foretrekker Hegel fremfor Naim. For, mens det kommer frem enda flere detaljer i toppen og bassen blir enda åpnere og bedre definert, så har Naim en magi i mellomtonen – kan hende en liten farging – som blir et aldri så lite savn, selv om Hegel nok låter mer korrekt. Men det er når man skrur opp lyden at fordelene virkelig kommer frem.

Høyttalerne har straks blitt mer fandenivoldske. Mellomtoneområdet blir mer aggressivt, men uten å bli skarpt eller snerpete på noen måte. Musikken står mer ut fra midten, og låter mer balansert. Samtidig holdes det et enda fastere jerngrep om basselementene. Basstrommer og gulvtammer smeller hardere og mer brutalt, samtidig som de har en større ro over seg. Som gjerne skjer når man får mer effekt å rutte med.

Liten Sopra

Høyttalerne vokser utvilsomt med oppgaven når de får enda bedre elektronikk, men det er likevel noe veldig ukomplisert over dem. De er seg selv uansett, selv med små forsterkere.

Sammenlignet med de større søsknene i Sopra-familien er Kanta enda enklere å få til å spille. Du trenger ikke jobbe så veldig med plassering for å få frem magien. Og varmen i mellombassen er minst like heftig hos Kanta, samtidig som oppløsningen i toppen er helt på høyde.

Det du ikke får er dypbassen. Sopra No.2 og den enda større No.3 går lenger ned, med et bedre fundament. Dette gjør også at lydbildet oppleves som dypere, hvor detaljene kommer frem på en enda mer uanstrengt måte. Du får mer av alt med Sopra. Men du trenger også en større bankkonto, og akustikken i rommet blir en større del av regnestykket. Og selv om heller ikke Sopra er usedvanlig kresne på elektronikk, blir det fort dyrere i den avdelingen også. Kanta fremstår dermed som en mer fornuftig høyttaler.

Konklusjon

Med Kanta-serien har Focal gjort high-end litt mer lommebokvennlig enn sine dyrere Sopra-høyttalere (den uoppnåelige Utopia-serien vil vi ikke engang nevne). I friske farger og mer kompakte kabinetter er den dessuten mer tilgjengelig, og lyden er både morsom og energisk, samtidig som detaljene strømmer ut.

Høyttalerne er lett å plassere, og de er mindre problematisk å matche med elektronikk enn vi er vant til fra high-end-klassen.

Når du da i tillegg får lydopplevelsen du bare får fra high-end-høyttalere, med et troverdig stort lydbilde, virkelighetsnære sangstemmer og rytmer som slår hardt, brutalt og deilig, så er det den enkleste sak i verden å anbefale disse høyttalerne.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Prinsipp: 3-veis bassrefleks
  • Frekvensrespons: 35 Hz – 40 kHz (+/-3 dB)
  • Impedans: 8 ohm
  • Følsomhet: 91 dB (2,83V/1m)
  • Diskant: 1" beryllium
  • Mellomtone: 6,5" m/ linmembran
  • Bass: 2 x 6,5" m/ linmembran
  • Farger: Kabinett i svart høyglans eller tre, frontplate i assorterte farger Mål
  • (H x B x D): 111,8 x 32,1 x 47,7 cm
  • Vekt: 35 kg
Pris: 79990,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×