Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

NAD D 7050

Den moderne forsterker

NAD D 7050 er en supersmart digital forsterker, og er spesielt godt egnet til skrivebordet.
Lyd & Bilde mener
Her er en rekke digitale tilkoblinger, og forsterkeren har flere spennende tråløse muligheter, som AirPlay, Spotify Connect og Bluetooth. Forsterkeren gjengir musikk med relativt god basskontroll, og låter pent uansett musikk.
Lydmessig mangler det litt på oppløsning og gjennomsiktighet. Inntrykket av byggekvalitet er ikke all verden.
Spesifikasjoner
  • 2 x 50 W (4-8 Ohm)
  • Trådløst: Spotify Connect, AirPlay, Bluetooth (aptX)
  • Digital inn: Asynkron USB, 2 x coax, 2 x optisk
  • Analog inn: nei
  • Forforsterker + sub ut
  • Hodetelefonutgang
  • Svart utførelse

Glem de trauste, analoge forsterkerne; det er digitalt som gjelder. Av alle de ulike måter vi hører musikk på i dag, fra mobiltelefon til PC, er det ett format vi har gitt sparken: CD-en. Og de som fremdeles ikke har kondemnert CD-spilleren, har ikke vondt av en digitalinngang de heller.

Kobles til nettverket
Det som gjør den integrerte NAD D 7050 spesielt nyttig, er at den kan kobles til det trådløse nettverket, og dermed styres fra mobiltelefon via en app (Android og iOS). Og det er bra, for den medfølgende fjernkontrollen er håpløs. Den som syntes det virket som en god idé med en svart fjernkontroll med svarte knapper og svart skrift, håper jeg aldri får jobb på merkelappfabrikk. Men mobilappen er superenkel å bruke, og alt er dermed tilgitt.

Å koble forsterkeren til nettverket kunne knapt vært enklere. Enten plugg i en ethernetkabel for best mulig stabilitet og båndbredde, eller koble en iPhone i USB-kontakten på baksiden, trykk inn WPS-knappen ved kontakten, og bekreft på telefonen at du tillater å dele internettinnstillingene. Forsterkeren kobler seg automatisk til samme trådløse nettverk som telefonen. Har du ikke iPhone, trykk inn WPS-knappen og tilsvarende knapp på ruteren, som da må være WPS-kompatibel. Mangler du også WPS-ruter, må det på litt vanskeligere vis gjøres fra mobiltelefonen via internett. Les bruksanvisningen for dette.

To koaksiale og to optiske innganger i tillegg til asynkron USB er plenty. I tillegg kan forsterkeren kobles til nettverket og strømme via Spotify Connect og AirPlay, og forsterkeren har også trådløs Bluetooth.

To koaksiale og to optiske innganger i tillegg til asynkron USB er plenty. I tillegg kan forsterkeren kobles til nettverket og strømme via Spotify Connect og AirPlay, og forsterkeren har også trådløs Bluetooth.

Kvalitetsinntrykk
Forventningene til et produkt fra man leser og ser bilder, til man fysisk kjenner på produktet forandrer seg gjerne, og i tilfellet NAD D 7050 ganske mye. Her er det nemlig mye plast. Medfølgende føtter som kan festes for enten stående eller liggende stilling er av typen små gummiknotter som klistres fast, og hjulene for kildevalg og lydnivå føles billige. En berøringsfølsom av/på-bryter på høyre sidepanel er en søt detalj, men også her er overflaten av plast, og knappen er dessuten ikke alltid like responderende. Legg til at høyttalerterminalene er i grunneste laget for bananplugger, da litt tunge kabler (Monster M Series) trekker seg selv ut, og den totale kvalitetsfølelsen er ikke så himla mye høyere enn hos Philips Fidelio AW2000, en litt enklere digitalforsterker til bare 3.000 kroner. Til sammenligning er Sonys svar på en digital skrivebordsforsterker, UHA-1, bygget i et kabinett av aluminium, med volumhjul helt uten slark, og med innfelte knapper av aluminium som går helt kant i kant med kabinettet. Sony-forsterkeren koster 5.000 kroner, og er en langt større fryd for øyet.

Annonse

Forsterkeren i bruk
Alt forandrer seg når NAD-forsterkeren kobles til. Med Audirvana Plus på min Mac som lydkilde, som sender hver eneste sang ut i sin sanne oppløsning, er det først og fremst fundamentet i bassen som imponerer meg. De gulvstående B&W 684 S2, som vi for tiden har inne til test, er ikke de letteste å vekke til live i bassregisteret, men NAD har en god vekt i bassen, slik at bassgitarer får fylden de skal, og basstromma gjengis med god snert og størrelse. Lysere kvinnestemmer får den ekstra rundheten som gjør at de aldri låter tynt. Nevnte Sony UHA-1 låter vesentlig slankere til sammenligning.

Forsterkeren låter også bra med trådløs strømming via AirPlay og også Spotify Connect. AirPlay-funksjonen var litt keitete til tider, enten ville den ikke på, eller når den først var på, gikk den ikke av. Dette løste seg med en programvareoppdatering, som ikke står forklart i bruksanvisningen, men som man finner på NADs hjemmeside.

Annonse

 

NAD_D7050_Spotify_Connect NAD_D7050_app_subwoofer NAD_D7050_app_PSB-EQ NAD_D7050_app_kilder
<
>
Spotify Connect er meget enkelt å bruke. Åpne Spotify på mobiltelefonen, trykk på logoen til høyre for sangens tidslinje, og velg D7050. Vi skulle gjerne sett at den kunne navngis, dersom man har flere forsterkere i ulike rom.

 

Mangler litt oppløsning
Stereoperspektivet er åpent nok, men det er ikke oppløsning og gjennomsiktighet som er NAD-forsterkerens sterkeste side. Her er for eksempel NuForce DDA-100, en annen kompakt digitalforsterker til 5.000 kroner, bedre. B&W-høyttalerne åpner seg også mer når vi kobler den 8.000 kroner dyre effektforsterkeren Naim NAP 100 til forforsterkerutgangen på NAD D 7050. Lydbildet vokser seg større og dypere, samtidig som høyttalerne får enda litt mer av den viktige basskontrollen. Og det til tross for at Naim-forsterkeren har samme oppgitte effekt som NAD.

Ess i ermet
Men NAD D 7050 har et lite ess i ermet hva kraft angår. Hvis forforsterkerutgangen i stedet brukes til å koble til en subwoofer (eller to!), så kan man gå inn i appen og sette nedre delefrekvens et valgt sted mellom 40 og 200 Hz. Dette vil også kutte vekk dette frekvensområdet fra høyttalerne, slik at NAD-forsterkeren i stedet får bruke hele sin effekt i høyere, mindre strømkrevende frekvenser, mens den dedikerte subwooferen tar seg av alt som heter dypbass. Ikke bare gjør det at man kan spille litt høyere, men det gir bedre kontroll og dynamikk ved lavere lydnivåer. Jeg prøvde så vidt med Dali SUB E-12 F, som funket ganske bra.

Mindre høyttalere
Forsterkeren er nok likevel et bedre valg til mindre høyttalere, for eksempel på skrivebordet. Da sitter man nærmere høyttalerne, og trenger ikke å belaste forsterkeren like mye for å oppleve tilsvarende lydnivå. Sammen med kompakthøyttalerne Elac BS 312 (15.600 kr) og lossless-strømming fra abonnementstjenesten Wimp HiFi har jeg blitt sittende og nyte musikk i lengre tid om gangen. Elac-høyttalerne har super oppløsning i toppen og får det meste ut av forsterkeren i overtoneområdet. Så får det bare være at vi har hørt høyttalerne enda bedre med dyrere forsterkere.

En kul funksjon for PSB-eiere er at forsterkeren har innebygd digital EQ for modellene Imagine T og Imagine Mini. De to er nemlig søsterselskaper, og du kan velge høyttalermodell i appen for å få optimalisert lyden til denne. Hvem vet, kanskje det kommer optimalisering til flere høyttalere i fremtiden?

Konklusjon
Den heldigitale forsterkeren NAD D 7050 har mange spennende muligheter. Ved å koble den trådløst til nettverket, kan musikken strømmes trådløst via AirPlay, Spotify Connect eller Bluetooth. Eller koble til datamaskinen med USB-kabel.

Lydkvaliteten er god, og forsterkeren runder av kantene på musikkutgivelser som ellers er av den krasse typen. Den er ikke den mest oppløste og gjennomsiktige forsterkeren i klassen, men en fornøyelig musikkforsterker, og det er hele poenget. Mer kraft og basskontroll oppnås ved å koble til en subwoofer eller to, eller alternativt en effektforsterker.

Annonse

Brukervennligheten er god, men vi måtte oppdatere til siste programvare for at den skulle bli helt stabil med AirPlay. Medfølgende fjernkontroll falt ikke i smak, det gjorde derimot mobilappen som gjør fjernkontrollen overflødig.

Inntrykket av byggekvalitet er på sin side middelmådig, med mye plast. Alt i alt anbefalt med forbehold.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.