test: McIntosh MEN220

Bedre lyd med romkorreksjon

Romkorreksjon har hittil vært forbeholdt massene, i form av billige hjemmekinoreceivere, men selv et high-end anlegg kan ha godt av frekvenskorreksjon.

Pluss
Definitiv forbedring av lyden Manuell tilpasning av frekvenser
Minus
Koster en del Programvare kun for Windows

Hi-fi-puristene rynker ofte på nesen av alt som smaker av equalizer eller elektronisk romkorreksjon. Det man ikke kan fikse med en bevisst komponering av anleggets bestanddeler og litt akustisk tilpasning, skal ingen kvalitetsforringende elektronikk som en eq gjøre. Men i motsetning til en equalizer hvor man justerer frekvensgangen ved hjelp av faste frekvenser fra bass til diskant, er elektronisk romkorreksjon langt mer avansert og presist.

RoomPerfect
Romkorreksjonselektronikken i McIntosh MEN220 er basert på Lyngdorfs RoomPerfect-teknologi, men med McIntosh egen analoge elektronikk og strømforsyning. I McIntosh klassiske kabinett. MEN220 er både et toveis elektronisk delefilter, med to subwooferutganger og en tokanals romkorreksjon, som justerer frekvensbalansen digitalt basert på enten dine egne preferanser, lastet opp fra RoomPerfect-programvare fra en PC (kun Windows via RS232), eller med målinger fra en medfølgende kondensatormikrofon.

Den har ferdigprogrammerte lydoppsett, og man kan lagre sine egne justeringer fra PC eller mikrofonen, som både kan kobles helt ut, eller justeres i ettertid. Enheten kobles mellom en CD-spiller eller en forforsterker og effektforsterkeren. Når man kobler til mikrofonen kan man starte målinger basert på testsignaler fra MEN220 som spilles av. I tegnruten kan man lese hvor presise målingene blir. For eksempel betyr 70 prosent RoomKnowlegde som det vil stå i tegnruten etterpå, at det er rom for ytterligere forbedringer. Da gjentar man målingene med litt forskjellige mikrofonplasseringer (det følger med stativ) til man oppnår større presisjon. Og forhåpentlig bedre lyd.

Frekvensjustering
Bytter man høyttalere, ommøblerer eller flytter høyttalerne, bør man foreta en ny måling for at romkorreksjonen skal fungere etter hensikten. For vanskelig er det ikke. I mitt lytterom er frekvensgangen relativt flat og jevn fra 100 til 16.000 Hz, med litt større variasjoner i bassen naturlig nok. Derfor var jeg meget spent på hvor store forbedringene kunne bli med MEN220 aktiv i anlegget.

Man kan lagre målingene i to domener, lokalt og globalt. Sistnevnte betyr at elektronikken måler rommets akustiske egenskaper, og skaper en profil som skal fungere i store deler av rommet. Eller i hele sofaen om man vil. Mens lokalt avgrenser profilens egenskaper til å gjelde det stedet i rommet hvor man oftest sitter og lytter.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Full klaff
I mitt rom oppnådde jeg 100 prosent romtilpasning av frekvensgangen etter 10 målinger på ulike, men symmetrisk plasserte målepunkter i rommet. I hovedsak konsentrert i området rundt sofaen foran høyttalerne. Den ferdige kalibreringen ble lagret som global, slik at flere lyttere i rommet kan ha nytte av den.

Og det fungerer over all forventning. For egen del ble det ikke ”som å få et nytt anlegg”, men forskjellene før og etter var merkbare. Innspillingen av Sades Soldier of Love, er langt fra dårlig, men bassen er gjerne litt for påtrengende i mitt rom. Samtidig som s-lyder og små symbaler stikker seg frem i lydbildet, når man spiller litt høyt, men ikke svinehøyt. I global modus strammet elektronikken opp bassen merkbart, og s-lyder ble ikke lengre like påtrengende. Samme opplevelsen fikk jeg med Neil Youngs Le Noise, hvor gitarene lød mer harmoniske, uten den brodden jeg tidvis opplevde at de kunne ha i diskanten. Ulempen etter min erfaring var at litt av varmen i klangen fra mange av innspillingene ble dempet. Så noen kompromisser kan det være.

Konklusjon
Romkorreksjon finnes i mange prisklasser, McIntosh MEN220 tilhører den høyere prisklassen, og er således et verktøy for det få. De som allerede har et high-end system som kanskje trenger en justering i form av romkorreksjon. McIntosh romkorreksjon gjør det den skal meget bra, og vil kunne være en nyttig tilvekst i mange anlegg. At den kan forbedre lydkvaliteten betydelig, er det liten tvil om. I hvor stor grad man opplever en forbedring, avhenger av hvor bra rommets akustikk fungerer fra før. Har man budsjettet og behovet, er McIntosh MEN220 vel verdt å vurdere, i det minste låne med hjem og prøve.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

gruppetest
Seks kompakthøyttalere

Sinnssyk lyd på liten plass

Du vil ikke tro hvor bra lyd du kan få fra en kompakt høyttaler, om du er villig til å gå opp i pris.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.