Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

TEST McIntosh C22

Analog retroklassiker

Det er ikke tilfeldig at McIntosh C22 ser ut som den er 50 år, det er heller ikke tilfeldig at den spiller så bra som den gjør.
Karakter
McIntosh C22
Lyd & Bilde mener
Nydelig klangdybde med stor detaljrikdom og støyfritt phono-trinn. Herlig retrodesign.
Den kan ikke leveres med DAC, eller strømming.
Spesifikasjoner

Type: Forforsterker
Teknologi: 12AX7A vakuumrør
Tilkoblinger: 3 ubalanserte RCA, 2 balanserte XLR
Platespillerinngang: MM og MC-inngang
Hodetelefonutgang: Ja
DAC: Nei
Nettverk: Nei
Frekvensrespons: -3 dB, 15Hz – 100kHz
Gain: 15 dB
THD: 0,08 %
Signal/støy: 100 dB (75 dB MC/MM)
Mål og vekt: 44,5 x 15,2 x 45,7 cm/11,3 kg
Web: neby.no

Den nye McIntosh forforsterkeren er egentlig ikke helt ny. Vi ha sett den før, med da het den C70, og kom sortkledd og sober til McIntosh 70-års jubileumsball i 2019.

Denne heter C22 Mark V, og under skallet er den lik C70, men her dekker den sorte glassplaten bare halvparten av fronten, og gir C22 et enda tydeligere retropreg.

Den deler den samme oppbygningen med et 12AT7 og fem 12AX7A rør som man kan se under glassplaten på toppen, og det er bare utseende som skiller dem. Den samme analoge oppbygningen finner vi også i en annen McIntosh forforsterker, C2700, som i tillegg har en innebygget 32-bits DAC.

Rålekre rørforsterkere fra McIntosh McIntosh MC1502 og C22 Mk V pirrer sansene.

Så C22 er en ren analog konstruksjon, med et meget godt phono-trinn med innganger for både Moving Magnet- og Moving Coil pickuper. Totalt med de to balanserte, har C22 sju innganger.

Den har også hodetelefonutgang med Headphone Crossfeed Director (HXD), som skal skape følelsen av å høre på høyttalere i et rom, og ikke den inneklemte effekten hodetelefoner kan skape.

Annonse

Det finnes også to par utganger for flere enn én effektforsterker, eller en subwoofer, og baksiden er full av 3,5 mm minijackinnganger for strøm- og fjernstyring av flere McIntosh-produkter.

Nok innganger for de fleste, men ingen DAC eller nettverkskontakt.

Annonse

Phono-trinn

Fra fronten kan kan også justere bass og diskant i ± 10 dB, inngangsvelgeren fungere også som mute-knapp med et lett trykk, og volumkontrollen kan også bli en balansekontroll, med et lett trykk.

Under den finner man to potmetere for justering av belastning til MM- og MC-pickup, og impedans-belastingen kan justeres i sju trinn fra 50 til 350ohm for MM, og fra 25 ohm til 1 kOhm for MC.

Det finnes ikke noe gain eller kapasitansjustering. Inngangsfølsomheten for MM er oppgitt til 4,5 mV, og for MC til 0,45 mV.

Hvis man trenger en DAC eller strømming, er det lett å finne og koble til C22. McIntosh D150 har en innebygget DAC med fem digitale innganger, og MB50 og MS500 fungerer som strømme/nettverkspillere.

Alternativt kan man se nærmere på nevnte C2700, som teknisk sett er en C22 med DAC og flere innganger, dog med et enda mer påkostet phono-trinn.

C22 har et glimrende phono-trinn.

Glødende vakkert

Koblet til den massive rørforsterkeren MC1502, også den fra Binghamton noen miles utenfor New York, skaper den et lydbilde som fører tankene til live-konserter hvor man har orkesterplass.

Den gir musikken glød og varme, og flytter deg noen rader nærmere scenen, sånn at du ikke skal gå glipp av noe. Klangen er ikke 100 prosent nøytral, men den er 100 prosent engasjerende, og kobler man en platespiller til det fine phono-trinnet, gir den vinylinnspillinger dybde, klang og dynamikk, på en måte som stort sett bare påkostede – separate – phono-trinn gjør.

Annonse

De analoge linjeinngangene er like støyfrie som platepillerinngangene, og det er aldri noe problem å skru opp volumet, for man merker ikke at det skjer noe med støynivået.

Den passer kanskje best i et rent røroppsett, men jeg ville ikke nølt med å bruke den sammen med en transistorforsterker. Spesielt hvis man opplever at anlegget låter litt slankt, at man ønsker seg mer fylde og dybde i lydbildet, da kan C22 være en velkommen løsning.

Konklusjon

McIntosh C22 Mk V er ikke en forsterker for de som vil ha alt bekvemt plassert i ett kabinett. Men for de som ønsker seg en klang som står litt i stil til retrodesignet, og kanskje foretrekker å nyte musikken fra vinyl, er C22 en nydelig forforsterker som kan være en perfekt partner til både rør- og transistorforsterkere.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.