TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

5 rimelige blu-ray anlegg

Komplett hjemmekino - nesten gratis

I et prisorientert marked ville vi finne ut om det er mulig å få gode filmopplevelser fra et komplett surroundanlegg med Blu-ray til 4.000 kroner. Overraskende nok var svaret ja.

forfatter
Publisert 13.10.11 - 20:39
Produkter i testen
 • LG HX906SB
 • Pioneer BCS-313
 • Sony BDV-E380
 • Philips HTS5561
 • Panasonic SC-BTT370
 • Testing av billige plastikkprodukter er noe jeg pleier å utsette til siste liten. Når oppdraget denne gang ble å teste komplette hjemmekinoanlegg til 4.000 kroner, som skulle inkludere Blu-ray-spiller med 3D, fem høyttalere, en subwoofer og alt av nødvendig forsterkning og prosessering, må jeg unnskylde at jeg ikke akkurat hoppet av begeistring. Hvordan i all verden kan det være mulig å lage noe som nærmer seg kvalitet med dette budsjettet? Greit at utviklingen stadig går fremover, og at kvaliteten pr. krone stadig blir bedre. Men dette? For å orke å komme i gang med utpakkingen og oppkoblingen, tok jeg en tur innom videoforhandleren og kjøpte boksen med den forlengete versjonen av ”Ringenes Herre” på Blu-ray. Så hadde jeg i hvert fall noe å glede meg til.

  Men god lyd er mulig
  Da jeg imidlertid kom i gang med testingen, ble det klart at det faktisk ER mulig å få gode filmopplevelser, og faktisk ganske ok musikkopplevelser, av et slikt anlegg. Hemmeligheten ligger i å skjule svakhetene ved å balansere lyden akkurat riktig, ut ifra kvalitetsnivået man ligger på.

  For eksempel, hvis diskantgjengivelsen i utgangspunktet er grovkornet, demper man denne slik at mellomtonegjengivelsen kommer mest i fokus. På samme måte, hvis basshøyttaleren egentlig er en buldrende og forvrengt stakkar, så demper man de verste frekvensene, slik at den blander seg bedre inn i lydbildet. Derfor låter slike rimelige anlegg som her best i én lydmodus, gjerne den som heter ”neutral”, ”bypass” eller liknende. Med én gang man tuller for mye med lyden, blir svakhetene irriterende åpenbare.

  Av samme grunn som at disse anleggene maskerer sine mangler, vil de heller ikke i særlig grad skille mellom HD-lyd på Blu-ray kontra det mer komprimerte lydsporet på DVD. Det er ikke nok oppløsning i anleggene til å virkelig få frem forskjellene. Hva bildekvaliteten angår, er saken en ganske annen. Blu-ray leverer nemlig mye bedre bilder enn DVD. Alle anleggene i testen har superbe bilder fra Blu-ray. At de i tillegg gjengir 3D-bilder fra aktuelle utgivelser, gjør at de beste av disse anleggene virkelig gir høy valuta for pengene.

  Fem ”like” anlegg
  Alle anleggene i testen bruker fem kompakte satellitthøyttalere pluss en basshøyttaler (subwoofer). All forsterkning og prosessering ligger i hovedenheten, hvor også Blu-ray-mekanikken sitter. Funksjonaliteten er ganske lik på alle. Alle har nettverksstøtte (men ikke alle har nettverksstrømming) og BD Live, de har iPod-tilkobling og de har skjermmeny hvor alle innstillinger gjøres. Anlegget fra LG og Pioneer har helt lik elektronikk bortsett fra frontpanelet. Samme oppsettmeny og bakside med identisk layout. Noen anlegg kan gjøre litt grundigere innstillinger enn andre, som tidsforsinkelse til hver kanal individuelt, og Sony-anlegget er eneste med automatisk høyttalerkalibrering. Ellers er brukeropplevelsen av anleggene såpass lik at lydkvaliteten er det som til syvende og sist skiller vinneren fra de andre.

  Produkter i testen

  LG HX906SB

  Glimrende kompromiss

  LG står for anlegget med testens beste lyd. At anlegget i tillegg er godt utstyrt gir det kvalitetsstempelet ”Best i test”.

  God og fyldig lyd To HDMI-innganger Wi-Fi
  Mangler litt oppløsning

  Pioneer BCS-313

  Varmere klang

  Pioneer-anlegget byr på en varmere og fyldigere klang enn de fleste andre. Trådløs nettverkstilkobling er heller ingen uting.

  Fyldig klang To HDMI-innganger Gode innstillingsmuligheter
  Litt lite kraft

  Sony BDV-E380

  Middelmådig

  Anlegget fra Sony har nettverksstrømming og er det eneste med autooppsett. Dessverre er lydkvaliteten under par.

  Autooppsett Nettverksstrømming To HDMI-innganger
  Lydkvaliteten

  Philips HTS5561

  Stort og luftig

  Anlegget fra Philips har gode innstillingsmuligheter og låter fint. Det mangler bare litt basskontroll.

  Nettverksstrømming Stort og fint lydbilde Avstandsjustering til alle kanaler
  Subwooferen kan blafre Ingen HDMI-innganger

  Panasonic SC-BTT370

  Lyd i balanse

  Dette anlegget testet vi forrige måned, mot PC-høyttalere og dyrere anlegg. Det klarte seg såpass at vi lurte på hvordan det er i forhold til sine likestilte konkurrenter.

  Nettverksstrømming (DLNA) Åpent og godt balansert To HDMI-innganger
  Kan låte litt hardt Mangelfull avstands-justering
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

  Legg igjen en kommentar

  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Renere strøm gir bedre lyd Stabil strømforsyning for platespiller og phono-trinn.
  Jo, du har også råd til et forsterkersett Et forsterkersett med separate komponenter til samme pris som en multiromshøyttaler? Det kan faktisk være mulig!
  Kanskje den beste i sin klasse McIntosh har oppdatert MA9000 og gjort favorittforsterkeren vår mer anvendelig, og enda bedre.
  Moderne radioteknologi i klassisk design Bordradio i retrodesign med Bluetooth.
  Billig strømmeløsning Boksen som gir deg Bluetooth i anlegget.
  Nå blir Lyngdorf-forsterkeren enda bedre Med Tidal Connect og full dekoding av MQA-filer blir den kompakte strømmeforsterkeren TDAI-1120 et enda bedre kjøp.
  Følg Lyd & Bilde