Search
Generic filters

5 rimelige blu-ray anlegg

Komplett hjemmekino - nesten gratis

I et prisorientert marked ville vi finne ut om det er mulig å få gode filmopplevelser fra et komplett surroundanlegg med Blu-ray til 4.000 kroner. Overraskende nok var svaret ja.

Testing av billige plastikkprodukter er noe jeg pleier å utsette til siste liten. Når oppdraget denne gang ble å teste komplette hjemmekinoanlegg til 4.000 kroner, som skulle inkludere Blu-ray-spiller med 3D, fem høyttalere, en subwoofer og alt av nødvendig forsterkning og prosessering, må jeg unnskylde at jeg ikke akkurat hoppet av begeistring. Hvordan i all verden kan det være mulig å lage noe som nærmer seg kvalitet med dette budsjettet? Greit at utviklingen stadig går fremover, og at kvaliteten pr. krone stadig blir bedre. Men dette? For å orke å komme i gang med utpakkingen og oppkoblingen, tok jeg en tur innom videoforhandleren og kjøpte boksen med den forlengete versjonen av ”Ringenes Herre” på Blu-ray. Så hadde jeg i hvert fall noe å glede meg til.

Men god lyd er mulig
Da jeg imidlertid kom i gang med testingen, ble det klart at det faktisk ER mulig å få gode filmopplevelser, og faktisk ganske ok musikkopplevelser, av et slikt anlegg. Hemmeligheten ligger i å skjule svakhetene ved å balansere lyden akkurat riktig, ut ifra kvalitetsnivået man ligger på.

For eksempel, hvis diskantgjengivelsen i utgangspunktet er grovkornet, demper man denne slik at mellomtonegjengivelsen kommer mest i fokus. På samme måte, hvis basshøyttaleren egentlig er en buldrende og forvrengt stakkar, så demper man de verste frekvensene, slik at den blander seg bedre inn i lydbildet. Derfor låter slike rimelige anlegg som her best i én lydmodus, gjerne den som heter ”neutral”, ”bypass” eller liknende. Med én gang man tuller for mye med lyden, blir svakhetene irriterende åpenbare.

Av samme grunn som at disse anleggene maskerer sine mangler, vil de heller ikke i særlig grad skille mellom HD-lyd på Blu-ray kontra det mer komprimerte lydsporet på DVD. Det er ikke nok oppløsning i anleggene til å virkelig få frem forskjellene. Hva bildekvaliteten angår, er saken en ganske annen. Blu-ray leverer nemlig mye bedre bilder enn DVD. Alle anleggene i testen har superbe bilder fra Blu-ray. At de i tillegg gjengir 3D-bilder fra aktuelle utgivelser, gjør at de beste av disse anleggene virkelig gir høy valuta for pengene.

Fem ”like” anlegg
Alle anleggene i testen bruker fem kompakte satellitthøyttalere pluss en basshøyttaler (subwoofer). All forsterkning og prosessering ligger i hovedenheten, hvor også Blu-ray-mekanikken sitter. Funksjonaliteten er ganske lik på alle. Alle har nettverksstøtte (men ikke alle har nettverksstrømming) og BD Live, de har iPod-tilkobling og de har skjermmeny hvor alle innstillinger gjøres. Anlegget fra LG og Pioneer har helt lik elektronikk bortsett fra frontpanelet. Samme oppsettmeny og bakside med identisk layout. Noen anlegg kan gjøre litt grundigere innstillinger enn andre, som tidsforsinkelse til hver kanal individuelt, og Sony-anlegget er eneste med automatisk høyttalerkalibrering. Ellers er brukeropplevelsen av anleggene såpass lik at lydkvaliteten er det som til syvende og sist skiller vinneren fra de andre.

Middelmådig

Anlegget fra Sony har nettverksstrømming og er det eneste med autooppsett. Dessverre er lydkvaliteten under par.

Lyd & Bilde mener

Autooppsett Nettverksstrømming To HDMI-innganger
Lydkvaliteten
 • 5.1-system, autooppsett
 • 3D, BD-Live, iPod-dokk
 • Nettverksstrømming
 • HDMI: 1 ut, 2 inn
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 4200 kr

Anlegget fra Sony er testens eneste med autooppsett, takket være en medfølgende målemikrofon som plasseres i ørehøyde ved sofaen. Ett tastetrykk, og anlegget er satt opp.

Høyttalerne er avrundede og kompakte, men ikke så små som de til Panasonic. Senterhøyttaleren er meget slank og vekker en viss skepsis til dialoggjengivelsen. Tross alt skal det litt til å gjengi en stemmes frekvensregister. Da får vi stole på at subwooferen gjør sin del av jobben her.

Anlegget strømmer musikk over nettverket, og den medfølgende iPod-dokken tapper lyd fra Apples bærbare spillere av diverse slag. Nettverkstilkoblingen gir i tillegg tilgang til Sony Bravia Internet Video, som strømmer videosnutter fra Sonys portal.

Lydkvaliteten
Hva lydkvaliteten angår fokuserer Sony på gjengivelsen av det såkalte presensområdet, altså det mest fremtredende frekvensområdet i en stemme. Det gjør at dialogene på film og sangstemmer på musikk er meget lett å tyde selv ved lavt lydnivå. Dessverre er dette også det skarpeste frekvensområdet (2-4kHz), som gjør at lyden blir i kvasseste laget. Enten det er musikk eller film som står på menyen, føler vi at det blir nokså skarpt og hardt.

Selv en majestetisk film som Ringenes Herre på Blu-ray mister sin storhet og blir en nokså flisete og tynn opplevelse. Dialogene er heller ikke robuste og kraftige nok. Den onde Sauroman sin dype røst og Entenes gjennomtrengende, dype stemmer, sender Sony-anlegget fort i knestående, hvis man vil spille litt høyere enn vanlig TV-nivå. Det er også begrenset kontroll i bassen.

Mens noen konkurrenter gjør en seriøs justeringsjobb for å få det optimale ut av billige og dårlige komponenter, kan det virke som om Sony har gjort lite annet enn å montere dem inn. Jeg tviler på at ingeniørene har sendt dette anlegget ut på samlebåndet med et klapp på egen skulder for et godt stykke arbeid.

Lyd i balanse

Dette anlegget testet vi forrige måned, mot PC-høyttalere og dyrere anlegg. Det klarte seg såpass at vi lurte på hvordan det er i forhold til sine likestilte konkurrenter.

Lyd & Bilde mener

Nettverksstrømming (DLNA) Åpent og godt balansert To HDMI-innganger
Kan låte litt hardt Mangelfull avstands-justering
 • 5.1-system
 • 3D, BD-Live,
 • WiFi m/ strømming
 • iPod-dokk
 • HDMI: 1 ut, 2 inn
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 4200 kr

Fronthøyttalerne hos Pansonic-anlegget er større enn bakhøyttalerne for å kunne bedre takle de krevende frontkanalene i tillegg til musikk i stereo. Den vesle senterhøyttaleren kan plasseres over eller under TV-en.

Panasonic har tenkt minimalt med kabelkluss med SC-BTT370. For det første har anlegget innebygd trådløst nettverkskort, som gir trådløs nettverksstrømming av lyd og video via DLNA. Du får også tilgang til BD Live, Skype, og Panasonics internettportal Vieracast, med bl.a. videotjenesten YouTube implementert. Dessuten er det mulig å kjøpe en tilleggsmodul som gir trådløs lyd fra bakkanalene. iPod-dokk er dessuten integrert i frontpanelet.

Brukervennligheten er ganske god, det er enkelt å sette seg inn i anlegget. Dessverre er det ikke like enkelt å sette riktig forsinkelse til de ulike høyttalerne ut ifra plasseringen. Det går på millisekunder, ikke avstand i centimeter. Da må du vite at ett millisekund tilsvarer 30 cm. Forsink høyttalerne nærmest deg ut ifra hvor mye nærmere de er enn de lengst ifra.

Lydkvaliteten
Panasonic-anlegget gir imponerende mye lyd for pengene. Lydbildet fra film er klart, dialogene likeså – til tross for at senterhøyttaleren er i minste laget. Den yter dermed ikke rettferdighet til de dypeste røstene. Men lydnivået blir høyt nok.

Subwooferen gjør sitt beste for å gjenskape lavfrekvenseffektene, men det er et lite gap i frekvensområdet mellom denne og høyttalerne Som forventet er tonestrukturen i bassen ikke spesielt kompleks, slik at det ikke skilles godt nok mellom ulike bassinstrumenter. Spesielt med musikk i stereo mangler det informasjon i øvre bass. Men på film i surround funker det likevel overraskende bra.

Lydbildet er av det lettbeinte slaget, hvor det fokuseres mer i overtonene enn i mellomregisteret. Dette gjør at en litt skarp musikkproduksjon kan bli slitsom. Mellomtoneområdet er litt slankt, og siden det er her sangstemmer og dialoger ligger, mangler det litt fylde i disse.

Kompromisset må likevel sies å være velvalgt. Med tanke på alt du får, og at lydbildet er såpass balansert at man fint kan se Ringenes Herre i sin fulle lengde uten å gå lei, gir vi Panasonic tommelen opp.

LG HX906SB
LG står for anlegget med testens beste lyd. At anlegget i tillegg er godt utstyrt gir det kvalitetsstempelet ”Best i test”.
Pioneer BCS-313
Pioneer-anlegget byr på en varmere og fyldigere klang enn de fleste andre. Trådløs nettverkstilkobling er heller ingen uting.
Philips HTS5561
Anlegget fra Philips har gode innstillingsmuligheter og låter fint. Det mangler bare litt basskontroll.
2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  De som nettopp har bestilt seg flunkende ny Audi e-tron, UTEN å krysse av for Bang & Olufsen lydanlegg, får ha oss tilgitt når vi sier: Auda …!
  Yamaha viser med all tydelighet hvorfor de behersker high-end bedre enn de fleste, med en platespiller som river ned konvensjoner og går sin egen vei.
  De små Klipsch-høyttalerne banker lydplanker på spilleglede og lydtrykk, og funker like bra på tv-en som mobilen.
  OnePlus Nord ble markedsført som om mobilen var ensbetydende med Jesus gjenkomst. Det er den ikke, men mindre kan vel også være bra.
  Bose Frames holder UV-strålene borte, samtidig som de sender luftige musikalske toner rett inn i øregangene dine. Er dette sommerens kuleste dings?
  Vanmoof S3 og X3 er de to nyeste elsykkelmodellene fra det hollandske selskapet, som mener at deres smarte og internettoppkoblede sykler er fremtidens mobilitet.
  Thorens halvautomatiske og direktedrevne platespiller, trenger et solid fundament for å yte sitt beste.
  Som en ekte babelfisk oversetter disse øreproppene alt du sier – og tilbake – på direkten.

  Aktuelle tilbud

  Annonse

  Thorens TD 402 DD

  Veil.pris 10490 ,- Thorens treffer ikke målet Sjekk beste pris

  Technics SL-1210 MK7

  Veil.pris 9990 ,- DJ-spiller for musikkfrelste Sjekk beste pris

  Hegel H390

  Veil.pris 49995 ,- Halve prisen, samme råskapen Sjekk beste pris

  Rega Planar 10

  Veil.pris 64995 ,- Det beste platespillerkjøpet i high-end klassen Sjekk beste pris
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.