Hegel HD30

Desember 2015Hegel HD30

DAC i verdensklasse

Hegels beste digitalkonverter noensinne er en åpenbaring, som er high-end-klassen verdig.

Pluss
De superluftige overtonene og fjellstøe bassgjengivelsen overgås bare av det gigantiske lydbildet - med gnistrende dynamikk. På toppen av det hele finnes en rekke digitalinnganger, inkludert AirPlay. Og med variabel, fjernstyrt volumkontroll slipper man forforsterker.
Minus
Her er ingen hodetelefonutgang, og selv om volumkontrollen er så god at konverteren kan kobles rett i en effektforsterker, er den ingen erstatning for en dedikert forforsterker av høy klasse.

Vi har lenge lengtet etter en Hegel-konverter i full størrelse. Ikke at tidligere toppmodeller som HD20 og HD25 ikke har tatt den lydmessige jobben på alvor – sistnevnte falt faktisk enda bedre i smak hos oss enn den smått legendariske Weiss DAC 202, til 48.000 kroner. Men med kabinett i halv størrelse matchet de ikke de seriøse high-end-forsterkerne P30 og H30. Et majestetisk forsterkersett til 200.000 kroner, med 1.200 watt til hver kanal, dersom man benytter en H30 effektforsterker til hver høyttaler.

Vel, våre bønner har blitt hørt, i form av konverteren HD30. Men Hegel har ikke nøyd seg med kabinettet. Målet har vært å lage et mesterverk i verdensklasse. For å få til dette har de utviklet masterklokkene fra bunnen av, og har laget strømforsyningene så støyfrie som mulig.

 

Ekstremt lavt støygulv

I utviklingen har Hegel måttet tweake på sine måleinstrumenter, da apparatet Audio Precision 2722A ikke var godt nok til å måle den lave fasestøyen på den helt nye masterklokken. Og det er ganske drøyt, da dette anses å være referanseverktøyet i bransjen.

– Vi måtte faktisk bygge vårt eget måleoppsett for å kunne optimalisere klokkeoscillatoren for lavest mulig fasestøy. Det nye måleoppsettet kan også brukes til å velge ut kvartskrystallene med lavest seriemotstand, som igjen gir lavest fasestøy, forklarer Bent Holter, sjefskonstruktør hos Hegel.

Enda renere lyd er resultatet. Hegel hevder faktisk å ha oppnådd et støygulv så lavt som -150 dB, som er over tusen ganger lavere enn hva andre hevder (-110-120 dB)!

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
Foto: Hegel
Foto: Hegel

 

Innganger

For at flest mulige lydkilder skal kunne nyte godt av den ultrarene digitalbehandlingen er HD30 utstyrt med hele sju digitalinnganger, deriblant koaksial, tre optiske, en balansert AES/EBU samt en BNC. Og en asynkron USB-inngang som overtar som PC-ens lydkort, for den som ønsker at musikkfilene blir håndtert med silkehanske. Og hvem vil vel ikke det? Og som ekstra glasur på den digitale sjokoladekaken har digitalkonverteren til og med nettverkstilkobling som støtter AirPlay og høyoppløste musikkfiler via DLNA. Send musikken fra din iPhone trådløst gjennom luften, lett som en plett – og det med ekte high-end-lyd!

 

Lydkvalitet

Hvor bra låter så en Hegel-DAC til 35.000 kroner? Til anledningen har vi nettopp Hegels beste og dyreste forsterkersett bestående av forforsterkeren P30 og to H30 effektforsterkere, alt med balansert kabling. Hvordan vil riggen blåse liv i Piega Classic 60.2?

Det første jeg tenker over på psy-trance-duoen Infected Mushrooms ”She Zoremet” er hvor hardt og stramt det slår i bassen. Jeg visste fra før at forsterkerne og høyttalerne sammen var en åpenbaring av en lydgjengivelse, med et vanvittig skyv i bassen. Men sammen med HD30 er det en mer markert stillhet mellom anslagene, i forhold til både min egen CD-spiller CDP4A mk2, og også digitalkonverteren Electrocompaniet ECD 2 til 18.000 kroner, slik at bassanslagene blir enda bedre markert. Samtidig puster de mer, med generelt mer luft i lydbildet. De syntetiske basslagene graver seg enda dypere ned i fundamentet enn med den tidligere toppmodellen HD25, den oppleves enda mer harmonisk i det viktige mellomtoneområdet enn jeg kan huske nevnte Weiss DAC 202 var, og HD30 har ganske sikkert en mer fjellstø og driftig bass, uten at jeg har hatt begge Weiss-konverteren å sammenligne direkte med.

Musikken har en masse detaljer i lydbildet, noe vi også hører når vi bytter høyttalere til Focal Sopra No2 (test kommer!) til 130.000 kroner for et par. De hakkete rytmene utfylles av et gassaktig lydlandskap, slik at det organiske møter det sterile på tøffeste vis. Hegel HD30 får virkelig frem mikrodetaljene fra berylliumdiskantene.

HD30 er rikelig utstyrt med digitalinnganger: Tre optiske i tillegg til koaksial, BNC og AES / EBU, og dessuten nettverkstilkobling med AirPlay! Både balanserte og ubalanserte utganger er på plass.
HD30 er rikelig utstyrt med digitalinnganger: Tre optiske i tillegg til koaksial, BNC og AES / EBU, og dessuten nettverkstilkobling med AirPlay! Både balanserte og ubalanserte utganger er på plass.

 

Høyoppløst musikk

Høyoppløst musikk krever driver til Windows, mens Mac-eiere bare kan plugge i og la det stå til. DSD-støtte krever imidlertid driver til begge operativsystemene.

Fôret med 24-bit / 192 kHz gir konverteren virkelig gåsehud. Jeg har kanskje hørt litt for mye på 2L sin utgivelse ”Quiet Winter Night” spilt av Jan Gunnar Hoff og hans ensemble, men det er ikke så rart når man hører det store, deilige lydbildet. Unni Wilhelmsens stemme på ”Stille, stille kommer vi” står i midten av et stort og superluftig lydbilde, med detaljer på mikroskopnivå, så er det bare å lukke øynene og sitte og nyte. Trompeten låter stort, og man kan nesten se glansen fra messingen. ECD 2 låter også stort og åpent, men er mindre distinkt i plasseringen av instrumentene i lydbildet, og trompeten er noe røffere i kantene.

Endelig har Hegel kommet med en fullstørrelses konverter! HD30 har dessuten variabelt lydnivå. Foto: Hegel
Endelig har Hegel kommet med en fullstørrelses konverter! HD30 har dessuten variabelt lydnivå. Foto: Hegel

 

Volumkontroll

Hegel HD30 har som seg hør og bør også en variabel volumkontroll, slik at den i prinsippet kan kobles direkte til en effektforsterker eller et par aktive høyttalere. Og det funker bra. Lydbildet er distinkt og attakkert, med meget bra detaljnivå i overtoneområdet. Hi-hat-en på melankolske bluesballaden ”Melancholia” av den finske duetten Eva & Manu oppleves enda et hakk mer distinkt enn med P30 innkoblet. Men ved normalt lyttenivå, i vårt tilfelle 76 dB ved lytteposisjon som viser 61 (av 100) i displayet, så krymper dybden. Det låter flatere med HD30 rett i effektforsterkeren. Bent Holter fra Hegel er ikke i tvil om at man bør ha en skikkelig forforsterker i tillegg:

– Den beste løsningen er helt klart å kjøre HD30 med fullt volum inn i en god preamp. Enda så god som volumkontrollen er, så vil du etter hvert som du reduserer volumet, også redusere antall bits, og det går utover dynamikken i lyden.

Men også Holter innrømmer at alt ikke er svart/hvitt. For når du kjører HD30 rett i effektforsterkeren, låter det veldig usminket og krispt.

– Ja, du får jo en kortere signalvei, så det kan være at en analog preamp, som blir et ekstra ledd, gjør noe med signalet i toppen.

Foto: Hegel
Foto: Hegel

 

Konklusjon

Vi har ropt på en fullstørrelses-DAC fra Hegel lenge, og endelig fikk vi den! Og selv om prisen har mer enn doblet seg fra forrige toppmodell, så er vi ikke skuffet. Den skyver støygulvet ned til et nivå hvor måleutstyret måtte forbedres for å måle det, og det høres i form av et superrent og gnistrende dynamisk lydbilde, som strekkes langt ut i alle dimensjoner. HD30 hører til i eliten blant digitalkonvertere, hvor instrumentene kommer så klokkeklart, luftig og dønn stødig ut, at man aldri vil skru av musikken.

Legg til at konverteren kan strømme musikk via AirPlay og DLNA, og i tillegg har en høykvalitets variabel volumkontroll, så gir den større fleksibilitet enn omtrent noen andre DAC-er på markedet. Alt den mangler er hodetelefonutgang.

Les vår test av Audio Research GS forsterkersett: Rørende bra high-end!

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Oppløsning: 32-bit / 192 kHz, DSD 128
  • Digital inn: Asynkron USB, 3 x optisk, koaksial, BNC, AES/EBU, AirPlay, DLNA
  • Analog ut: RCA, XLR
  • Digital ut: Nei
  • Variabel volumkontroll
  • Fjernkontroll
Pris: 34995,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.