TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

FiiO X5 vs Sony NW ZX2

Få drømmelyden rett i lomma

Gjør klar for lyd i drømmeklasse!

forfatter
Publisert 01.07.15 - 06:00
Produkter i testen
 • Fiio X5
 • Sony NW-ZX2
 • Smartmobilen gjør mye veldig bra: hold styr på avtaler, skriv dokumenter, spill – og følg med på kaloriinntaket. Som vi alle vet spiller den også både musikk og film, men for den rendyrkede hi-fi-puristen har den sine svakheter. For eksempel er det få mobiltelefoner som støtter høyoppløste lydformater.

   

  Elektrisk støy

  Med innebygd både mobil- og internettantenne i tillegg til Bluetooth, åpner det dessuten for at elektriske spenninger kan smitte mellom de interne komponentene, som kan påvirke lydkretsene. Analogdelen er gjerne begrenset, med en forsterker som trenger lettdrevne hodetelefoner.

   

  Hodetelefonene krever sitt

  Har du et par hi-fi-hodetelefoner som du bruker i stua på en skikkelig hodetelefonforsterker (McIntosh MHP1000, Sony MDR-Z7, HiFiMan HE-6), så kan det jo være fristende å ta dem med seg utendørs, for å få den store drømmelyden. Men mobiltelefoner er ikke i stand til å drive disse skikkelig. Lyden blir gjerne ikke høy nok, og heller ikke ren nok til å utnytte potensialet til ekte hi-fi-klokker.

  Til slutt er batterikapasitet et tema. Mobilen går fort tom når den skal bruke strøm på å spille musikk.

   

  Rendyrket

  Nettopp derfor har det nå blitt økt fokus rundt de rendyrkede musikkspillerne. Her kan produsentene fokusere all energien på å få best mulig lyd. Alt fra de digitale til analoge konverterne til forsterkertrinnet er valgt ut og finjustert for å få best mulig lyd i andre enden. Brukergrensesnittet kan også tilpasses spesielt til lyd. Skjønt, paradoksalt nok har ofte mobiltelefonene et mer intuitivt brukergrensesnitt enn mange musikkspillere.

   

  To løsninger

  Vi tester her to spillere, som begge har samme mål: å gi de absolutt beste musikkopplevelsene fra lomma, men som har en ganske ulik tilnærmelse til formålet. De koster heller ikke det samme, da den ene er dobbelt så dyr som den andre.

  X5 er toppmodellen til kinesiske FiiO, og storebroren til X3, som vi har testet tidligere. Den spiller de aller fleste musikkfiler, høyoppløste som lavoppløste, inkludert DSD (SACD-formatet) og lagrer musikken på minnekort av typen microSD. Prisen er stiv, i underkant av 5.000 kroner.

  Men hvis du synes det er dyrt, så kan du ta en titt på Sony NW-ZX2. Den koster over 10.000 kroner, og er en ganske annen type spiller. Også denne støtter nærmest alt av musikkformater, som lagres både internt og på microSD-kort. Men den kan i tillegg en hel del andre ting. Den kjører nemlig Android-operativsystemet og kan kjøre alt av mobile Android-apper bortsett fra telefonoppringning. Den har innebygd både Wifi og Bluetooth, og her kan du installere både det ene og det andre av strømmetjenester som Spotify, Wimp, Tidal og Deezer. Så spørs det om det musikalske nirvana er oppnåelig!

  Produkter i testen

  Fiio X5

  Høyoppløst krutt

  FiiO X5 er en seriøs musikkspiller med god formatstøtte og masser av forsterkerkraft.

  Her er masse krutt som kan drive selv tungdrevne hi-fi-hodetelefoner. Støtte for mye lagring og massiv filformatstøtte trekker opp.
  Filoverføring går tregt, og spilleren kunne vært enda mer oppløst i overtoneområdet. Slarkete manøvreringshjul.

  Sony NW-ZX2

  Galskap i lommeformat

  Sony har tatt den helt ut. Med Android operativsystem kan denne spilleren det meste, og byggekvaliteten er hinsides. Det er også prisen!

  Lyden fra Sony er superoppløst! Android operativsystem gjør at man også kan laste ned strømmetjenester.
  Lyden er ikke kraftig nok for hodetelefoner med høy motstand. Prisen er ekstrem!
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Steintøft jubileumssett fra Rotel Rotel jubilerer med en kraftig forsterker og CD-spiller med DAC
  McIntosh-skrinet med det rare i? Det er mange som drømmer om en fet McIntosh-rigg hjemme i stua, men dette produktet tar kaka!
  Linn lanserer ny utgave av sin legendariske platespiller Linn Selekt LP12 får ny arm og pickup.
  HiFi-ikoner bytter eier Kapitalfonden Highlander Partners har kjøpt opp McIntosh Group, som også står bak Sonus faber.
  Radio for spesielt interesserte Tar seg godt ut sammen med McIntosh-anlegget ditt.
  Se! En platespiller fra Ikea! Ikea setter musikken i høysetet med Obegränsad platespiller, arbeidspult og hvilestol. I samarbeid med Swedish House Mafia
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend