: FiiO X5 vs Sony NW ZX2

Få drømmelyden rett i lomma

Gjør klar for lyd i drømmeklasse!
Annonse
Annonse
forfatter

Smartmobilen gjør mye veldig bra: hold styr på avtaler, skriv dokumenter, spill – og følg med på kaloriinntaket. Som vi alle vet spiller den også både musikk og film, men for den rendyrkede hi-fi-puristen har den sine svakheter. For eksempel er det få mobiltelefoner som støtter høyoppløste lydformater.

 

Elektrisk støy

Med innebygd både mobil- og internettantenne i tillegg til Bluetooth, åpner det dessuten for at elektriske spenninger kan smitte mellom de interne komponentene, som kan påvirke lydkretsene. Analogdelen er gjerne begrenset, med en forsterker som trenger lettdrevne hodetelefoner.

 

Hodetelefonene krever sitt

Har du et par hi-fi-hodetelefoner som du bruker i stua på en skikkelig hodetelefonforsterker (McIntosh MHP1000, Sony MDR-Z7, HiFiMan HE-6), så kan det jo være fristende å ta dem med seg utendørs, for å få den store drømmelyden. Men mobiltelefoner er ikke i stand til å drive disse skikkelig. Lyden blir gjerne ikke høy nok, og heller ikke ren nok til å utnytte potensialet til ekte hi-fi-klokker.

Til slutt er batterikapasitet et tema. Mobilen går fort tom når den skal bruke strøm på å spille musikk.

 

Rendyrket

Nettopp derfor har det nå blitt økt fokus rundt de rendyrkede musikkspillerne. Her kan produsentene fokusere all energien på å få best mulig lyd. Alt fra de digitale til analoge konverterne til forsterkertrinnet er valgt ut og finjustert for å få best mulig lyd i andre enden. Brukergrensesnittet kan også tilpasses spesielt til lyd. Skjønt, paradoksalt nok har ofte mobiltelefonene et mer intuitivt brukergrensesnitt enn mange musikkspillere.

 

To løsninger

Vi tester her to spillere, som begge har samme mål: å gi de absolutt beste musikkopplevelsene fra lomma, men som har en ganske ulik tilnærmelse til formålet. De koster heller ikke det samme, da den ene er dobbelt så dyr som den andre.

X5 er toppmodellen til kinesiske FiiO, og storebroren til X3, som vi har testet tidligere. Den spiller de aller fleste musikkfiler, høyoppløste som lavoppløste, inkludert DSD (SACD-formatet) og lagrer musikken på minnekort av typen microSD. Prisen er stiv, i underkant av 5.000 kroner.

Men hvis du synes det er dyrt, så kan du ta en titt på Sony NW-ZX2. Den koster over 10.000 kroner, og er en ganske annen type spiller. Også denne støtter nærmest alt av musikkformater, som lagres både internt og på microSD-kort. Men den kan i tillegg en hel del andre ting. Den kjører nemlig Android-operativsystemet og kan kjøre alt av mobile Android-apper bortsett fra telefonoppringning. Den har innebygd både Wifi og Bluetooth, og her kan du installere både det ene og det andre av strømmetjenester som Spotify, Wimp, Tidal og Deezer. Så spørs det om det musikalske nirvana er oppnåelig!

Produkter i testen

Fiio X5

Høyoppløst krutt

FiiO X5 er en seriøs musikkspiller med god formatstøtte og masser av forsterkerkraft.

Her er masse krutt som kan drive selv tungdrevne hi-fi-hodetelefoner. Støtte for mye lagring og massiv filformatstøtte trekker opp.
Filoverføring går tregt, og spilleren kunne vært enda mer oppløst i overtoneområdet. Slarkete manøvreringshjul.

Sony NW-ZX2

Galskap i lommeformat

Sony har tatt den helt ut. Med Android operativsystem kan denne spilleren det meste, og byggekvaliteten er hinsides. Det er også prisen!

Lyden fra Sony er superoppløst! Android operativsystem gjør at man også kan laste ned strømmetjenester.
Lyden er ikke kraftig nok for hodetelefoner med høy motstand. Prisen er ekstrem!
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!