TEST: Copland CSA 150

Sanselig og organisk lydbilde

Hybrid forsterker med kvaliteter som vil gi deg frysninger på ryggen.
Karakter
Copland CSA 150
Lyd & Bilde mener
Praktfull klang og nydelig varme i alt den spiller. Dyp og mektig bass, rikelig med krefter og flere digitale innganger. Kan utstyres med Bluetooth.
Bluetooth, men ikke nettverk. Platespillerinngang kun for MM og MC med høy utg.spenning.
Spesifikasjoner

Type: Integrert forsterker
Effekt: 2 x 145 w 8 ohm, 2 x 230 w 4 ohm
Teknologi: 1 x 6922 vakuumrør og MOSFET transistor, klasse AB
Tilkoblinger: 4 ubalanserte, én balansert XLR, pre-ut, direkte inn, 2 x optisk, koaks, USB
Platespillerinngang: MM 3,0 mV/47 kohm, 200 pF
Hodetelefonutgang: Ja, 40 ohm utg.
DAC: 32-bit ESS9018
Nettverk: Nei
Frekvensrespons: -3 dB, 10 Hz – 150 kHz
Dynamikk: Ikke oppgitt
THD: 0,03 %
Signal/støy: 110 dB CD, 96 dB MM, 90 dB MC
Annet: Fjernkontroll. Sølv. el sort. Bluetooth aptX HD-modul som ekstrautstyr.
Mål og vekt: 43,5 x 16,5 x 37 cm/15 kg
Web: copland.dk

Annonse
Annonse
forfatter

Man trenger nesten å være på innsiden av hi-fi-industrien for å vite hvem Copland er. Da mener jeg ikke den prisbelønte amerikanske komponisten Aaron Copland, men danske Copland. Som er fullstendig ukjent for de fleste, bortsett fra kjennere, som vet at Copland lager noe av det mest vellydende som finnes – med vakuumrør, som ikke ligger i feil ende av prisskalaen.

De har drevet med forsterkere siden midten av 80-tallet, men har tross en tilstedeværelse i over 35 land, kommet litt i skyggen av Hegel, Dynaudio eller Electrocompaniet.

Det er litt rart, for Copland er en forsterkerprodusent som høster stor anerkjennelse der de finnes, hos dedikerte distributører som ikke kan få fullrost Ole Møllers konstruksjoner.

Copland har tross noen CD-spillere, blitt ved sin lest og er best kjent som en forsterkerprodusent, oftere med enn uten vakuumrør.

Rør finnes selvsagt i CSA 150 også, som er Coplands flaggskip blant de integrerte forsterkerne. Men den 145 w kraftige forsterkeren bruker ikke bare rør.

Annonse
Legg merke til det ene røret som fungerer som driver for linjetrinnet med MOS-FET-transistorer.

Hybrid med DAC

Den skvett nye forsterkeren er bygget som en CSA 100, bare kraftigere. Det er bare ett rør her, og det er et dobbelt trioderør – 6922 – som brukes som spenningsforsterker, mens resten av forsterkeren bruker MOS-FET (transistorer) som sørger for effekten.

Forsterkeren er bygget på et antimagnetisk aluminiumschassis, og har både platespillerinngang og digitale innganger. Platespillerinngangen er tilpasset MM-pickuper, mens den interne 32-bits DAC-en (ESS9018) har to optiske og en koaksial inngang, og USB-inngangen bak støtter PCM 24/32-bit opptil 384 kHz og DSD64/128-formater.

Fire innganger, pluss MM-pickup. Foto: Lasse Svendsen

Bluetooth

Den har ikke noe nettverkstilkobling, slik en Hegel H390 har. Istedet har Copland valgt Bluetooth med aptX HD – som ekstrautstyr, og som fungerer utmerket hvis man strømmer fra Spotifys 320 kbps, men kommer til kort på 16-bits PCM, eller strømming fra Tidal Hi-Fi, Qobuz eller andre strømmetjenester med høyoppløste lydfiler.

Bluetooth-modulen er ekstrautstyr.
Foto: Lasse Svendsen

Da mener Copland at man er bedre tjent med å bruke USB-inngangen, og spille av fra en laptop for eksempel, og det kan man alltids være enig i.

Forsterkerens platespillerinngang har ingen tilpasninger eller justeringer, men kan brukes med stort sett alle MM-pickuper, og MC-pickuper med høy utgangspenning. De fire linjeinngangene er fordelt på tre ubalanserte RCA-kontakter, og et par balanserte XLR-kontakter. Den har også en fast linjeutgang, og en variabel til effekttorsterker – eller subwoofer.

Annonse
De digitale inngangene øker anvendeligheten betraktelig.
Foto: Lasse Svendsen

Fyldig og varm klang

Siden forsterkeren deler chassis og frontplate med andre Copland-forsterkere i CTA-serien, har den en vanlig inngangsvelger – og en ekstra for de digitale inngangene. Man kan altså velge hvilken av de analoge inngangene man vil bruke med den ordinære inngangsvelgeren, men hvis man vil benytte de digitale inngangene, må inngangsvelgeren først stilles til D, så velger men hvilken av de digitale lydkildene som skal benyttes.

Som om det ikke er nok, er det en egen knapp for anvendelse av Tape-inngangen på baksiden. Men det er en liten pris å betale for å eie en så velkonstruert og vellydende – hybrid – forsterker som CSA 150.

Det er lett å høre hvorfor mange foretrekker rørforsterkere, når Copland-forsterkeren svinger taktstokken.

Sammen med de gulvstående Sonus faber Olympica III, skapte forsterkeren et stort lydbilde, full av klangvarme og med fetere bass enn jeg hadde turt å håpe på. Åpningen med skarptrommen og etter noen takter, stortrommen, på Kari Bremnes Mitt Hjerte Hamrer Og Hamrer, drønnet ut i rommet med en mektig kraft, under full kontroll, og med en nydelig varme i vokalklangen.

Et display her hadde vært å foretrekke fremfor dette.
Foto: Lasse Svendsen

Bassen er ikke fullt så stramt regissert som på en Hegel H390, men det veies opp av Copland-forsterkerens klangfylde, som får et konsertklaver til å høres voksent ut, selv på en liten høyttaler som Dynaudio Special Forty. I den andre enden er diskanten silkemyk og godt oppløst, og det er i det hele tatt tilfredsstillende rom og detaljrikdom på lydkilder som f.eks. CD.

Annonse

Alison Krauss sarte vokal får en sårt tiltrengt varme og gitarklangen får mer dybde når jeg bytter fra Hegel til Copland, og sammenlignet med Yamaha A-S2200, opplever jeg at klaverklangen på Keith Jarrets Køln-konsert, lyder varmere og fyldigere, men Yamaha-forsterkeren byr på litt mer innsikt og større detaljrikdom.

Lydbildet blir flatere og ikke fullt så dynamisk når jeg bytter fra 16-bits PCM til Bluetooth, men for alle praktiske formål som soundtrack i et selskap, eller bare for å ha litt stemningsskapende musikk i bakgrunnen, er lyden over Bluetooth mer enn godkjent.

Plugger man inn et par hodetelefoner i forsterkeren, slukkes lyden til høyttalerne. Da kan man nyte den samme varme og fyldige klangen rett i ørene, og sammen med Sennheiser HD 660S, lød klaverklangen overordentlig engasjerende og inntagende. En ren bonus, egentlig, at hodetelefonutgangen ikke legger en demper på opplevelsen.

Copland CSA 150 finnes også med sølvgrå front.

Konklusjon

Den integrerte forsterkeren viser at Copland fortjener et større publikum. Selv om den har noen betjeningsmessige viderverdigheter, og ikke kan brukes med vanlige MC-pickuper, lyder den forbasket engasjerende. Den tilfører musikken en klangfylde som mangler i mange andre forsterkere, og fleksibiliteten med både digitale og analoge innganger, gjør det svært anvendelig for enda flere. Bluetooth-strømming er kanskje ikke audiofilt nok i noens bok, og vi hadde foretrukket nettverkstilkobling med strømming over WiFi når sant skal sies. Men det tar ikke fra oss gleden over at Copland CSA 150 er en svært velspillende forsterker med noen kvaliteter det ikke er så lett å finne i denne klassen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.
Sony oppdaterer flaggskipkameraene.
Lanseres sammen med ny film i Contact Sheet-design
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.