: 6 PCM-recordere

Ta musikken med hjem i High Definition

Med en PCM-recorder kan du ta opp levende musikk i en kvalitet som langt overgår CD.
forfatter

Musikk skal helst oppleves live i konsertsalen eller andre spillesteder. Hi-fi-lytting skjer til gjengjeld best hjemme, hvor målet er å gjengi den opprinnelige lyden fra konsertsalen. Det er bare himmelvid forskjell på lyden de to stedene – også på live-opptak. En av årsakene er de mange behandlende leddene som lyden skal gjennom etter opptaket. Løsningen kan være å ta signalet direkte fra kilden, slik at man får ferskere råvarer. Og det er her emnet for testen kommer inn i bildet.

En håndholdt opptaker – eller mer korrekt en lineær PCM-recorder – er en kompakt alt-i-ett-opptaker som tar opp lyden digitalt i wav-format. De enkleste modellene tar opp i to kanaler ved hjelp av innebygde mikrofoner, mens andre kan ta opp i fire eller hele seks kanaler på en gang. Lyden lagres enten internt eller på et minnekort.

De første modellene kom på markedet for ca 10 år siden. Den gang kunne man typisk ta opp en times musikk i CD-kvalitet (16-bit/44,1 kHz). I dag kan selv de rimelige modellene ta opp i full 24-bit/96 kHz studiokvalitet. Det betyr imidlertid at man må begynne med å investere i et passe romslig SD-kort. 2 GB-kortene som typisk følger med, rekker kun til en drøy time med HD-opptak i stereo.

Uunnværlig for musikere og lydelskere
PCM-opptakere kan brukes til litt av hvert. Hvis du er hobbymusiker, eller profesjonell for den saks skyld, er den et uunnværlig redskap til øving og demoutgivelser. Men også alminnelige hi-fi elskere vil finne den nyttig. Du kan ta konserten med deg hjem og nyte den igjen og igjen på anlegget. Vel og merke hvis musikerne gir deg tillatelse! Andre bruksområder er for lydsamlere av alle typer. Fuglesang og andre dyrelyder, natur og landskap kan tas opp med realisme som overgår alt annet.

Opptakerne finnes i forskjellige prisklasser og modeller, alt etter behov. Noen er så kompakte at de lett kan puttes i lommen, mens andre er fulle av profesjonelle features. Felles for alle er at de kan ta opp lyd i HD-oppløsning. Ut over dette tilbyr de dyrere modellene opptak i flere kanaler, eller med enda høyere oppløsning.

Slik testet vi
Det viktigste for en håndholdt opptaker er naturligvis dens evne til å ta opp. Heldigvis rådet vi over et 12-manns akustisk orkester i testperioden, samt et lokale beregnet til levende musikk.
Deretter ble alle opptak overført til datamaskinen og normalisert til samme nivå, slik at ingen av opptakene subjektivt kom til å lyde bedre på grunn av nivåforskjeller. Ut over dette gjorde vi ikke noe med den opptatte lyden, som ble avspilt i opprinnelig oppløsning via et profesjonelt eksternt lydkort.

Opptakene er beregnet til å bli brukt ”i felten” hvor feil betjening kan bety forskjellen på om man får opptaket i boks eller ikke. I en brukbar kvalitet, vel og merke. Det betyr at brukervennlighet og utvalget av funksjoner teller høyt. Det er også viktig at det er lett å håndtere opptakene og sette filene i system. Sist, men ikke minst er det viktig at opptakeren kan kjøre og kjøre. Av den grunn bruker de fleste opptakerne i testen alminnelige AA-batterier som kan kjøpes overalt og skiftes lynraskt og SD-kort som også kan skiftes raskt.

Produkter i testen

Sony PCM-D100

High-end opptak på farten

Ikke bare høy, men ultrahøy oppløsning i Sonys nye HD-opptaker.

Lyden er veloppløst, åpen og detaljert. Og betjeningen er likeså gjennomført lekker som den mekaniske utførelsen.
Profesjonelle med egne mikrofoner vil undre seg over mangelen på XLR-foringer med fantomspenning. Ikke minst når man tenker på den veldig høye prisen.

Roland R-26

Spesielt til musikere og plateprodusenter

Profesjonelle funksjoner i solid forpakning. Roland R-26 kan ta opp med to mikrofonoppsett på en gang.

En solid opptaker spesielt til det profesjonelle markedet. Fire mikrofoner, touchskjerm og en bunnsolid oppbygning.
Du betaler for alle de funksjonene som i seg selv ikke forbedrer lydkvaliteten.

Zoom H6

Allsidig multi-opptaker

H6 er fleksibel ut over alle grenser, og kan på et øyeblikk bygges om etter behov.

God og naturlig lyd med masser av luft, opptak i seks kanaler og et utvidelsessortiment som slår alt.
Den er forholdsvis stor og tung, og har du ikke bruk for opptak i seks kanaler betaler du for mer enn du får.

Yamaha Pocketrak PR7

HD-opptak i lommeformat

PR7 kan ligge i skjortelommen, men lyden er i full størrelse.

Utmerket lyd, kompakt størrelse og en rørende lav pris gjør Yamaha PR7 til en perfekt begynneropptaker eller til å ta med på festivaler. Og den varer nesten to døgn på et AA-batteri!
Verken lyd eller funksjoner kan matche de langt dyrere alternativene.

Olympus LS-100

Mange muligheter – men ikke de riktige

Olympus sin opptaker prøver å være alt på en gang, men snubler før mål.

Solid bygget opptaker med mange funksjoner. Lekker fargeskjerm. Opp til åtte sports opptak.
Noe skarp og udetaljert lyd. Mikrofonene kan ikke dreies, menysystemet er omstendelig, og den kan kun ta opp i to sport av gangen.

Tascam DR-40

Arbeidshesten

Ingen ville innovasjoner, men god lyd og logisk oppbygning hos Tascam.

Solid kvalitet, nøytral lyd og logisk betjening gjør DR-40 til en perfekt arbeidshest til en meget rimelig pris. Opptak i fire kanaler er et pluss.
Lyden er virkelig bra, men ikke testens beste. Det er færre tekniske finesser enn hos de dyrere konkurrentene.
Har du dette produktet?
Gi din karakter.
Stemmer: 0

Samlet score:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også