Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

5 platespillere

Den analoge drømmen

Mens CD-en går stadig nærmere graven, er de kule platespillerne på en opptur. Og godt er det.

CD-en går av med pensjon. Det var gøy så lenge det varte, men det er på tide at den digitale, optiske skiven går i graven til fordel for de mer praktiske fil- og strømmingsbaserte formatene. Derimot er den gamle traveren, LP-en, på en aldri så liten opptur. Grunnen er enkel: hvis man først vil ha noe fysisk, med omslag, bilde og følelsen av å ha noe i hendene, så er det ingenting som kan slå LP-en. Stort coverbilde og en deilig, tung skive som trenger kjærlighet for å låte på sitt beste. Og rett og slett det magiske ved å faktisk se teknologien i funksjon, der stiften graver gullet ut av rillene.

Den som tror at musikkutvalget på vinyl er dårlig, kan dessuten ta seg en bolle. En god del av albumene på salgslistene blir gitt ut på vinyl, og gjerne da med en digital kopi vedlagt. Enten som CD, MP3 eller tapsfritt komprimert FLAC.

Lyden av vinyl
De lærde strides om hva som låter best av digitalt og LP. Digitale tilhengere omfavner dette fordi lyden er mer tro mot det opprinnelige masteropptaket, mens LP-fans er begeistret for den varme, runde og fyldige lyden fra det analoge.
Vinylformatet låter heller rundt enn spisst i diskantområdet. Dette kommer av at de fleste plater ikke har informasjon over 15 kHz, eller at stiften ikke klarer å få med seg de høyeste frekvensene. Dette låter paradoksalt nok mer musikalsk i manges ører. Ulempene ved vinyl er lavt signal-/støyforhold grunnet variabel grad av spraking og susing fra rillene, samt at spilleren er mye mer avhengig av et vibrasjonsfritt underlag, da pickupen fungerer som en mikrofon på vibrasjoner. Andre ulemper er variasjoner i tallerkenens rotasjonshastighet som skaper ujevn lyd (wow & flutter). Likevel er det noe med lyden fra en platespiller som forfører mange, og en del sverger altså til dette formatet fremfor digitalt. Selv sier vi: ja, takk, begge deler!

Fungerer uten nettverk
Det beste med vinyl kontra strømming er kanskje at man ikke er avhengig av et hjemmenettverk for å få det til å funke. Selv om ”alle” har nettilkobling i dag, og gjerne da også med høy båndbredde, så er det ikke til å komme bort fra at det trådløse nettverket til tider kan være ustabilt. Hvis nettverket plutselig har en dårlig dag, sitter banneordene løst. Da er det godt å vite at platespilleren er der. Bare legg på en plate, og snurr i gang.

3.000-5.000 kroner
Utvalget av platespillere er stort sett konsen­trert rundt 3.000 – 5.000 kroner. Litt under gir deg de aller enkleste og minst påkostede spillerne. Litt over gir deg bedre mekanikk og elektronikk – og ikke minst – enda bedre lyd. Men i klassen 3.000-5.000 vil man lett finne en platespiller som gir mer enn et hint av den gode, analoge lyden.

Annonse

Billigst i testen er den enkle, men solide og kanskje markedets mest populære spiller, Rega RP1 med en rimelig Ortofon OM5e pickup. Enkel og stabil er også den tusen kroner dyrere Project Carbon Esprit, med Ortofon 2M Red pickup. Da med en påkostet akryltallerken og en arm av lett og superstivt karbon! Nært beslektet med denne er Music Hall MMF 2.2. En ytterligere tusenlapp dyrere, men ellers veldig lik. Men med en helt egen pickup.

Den helautomatiske Thorens TD-170-1 er spilleren for deg som vil ha det enkelt. Bare trykk start, motoren starter av seg selv, og armen føres automatisk til posisjon. Tyngst er TDK ETVT20102, som best takler rystelser utenfra. Den har også USB-utgang, som lar deg rippe platesamlingen over til PC-en.

Annonse

Tips til enda bedre lyd

Platebørste
Lydkvalitet starter alltid med kilden. I dette tilfellet selve LP-en. Derfor bør du definitivt avse 200 kroner til en god børste!

Pickup
Den enkleste oppgraderingen til platespilleren er en ny og bedre pickup. De billigste og dårligste koster noen hundrelapper, de dyreste og beste MM-pickupene (moving magnet) koster opp mot 5.000 kroner. MM er den mest anvendelige typen, med høyere utgangsspenning og flere kompatible forsterkere. De fleste MM-pickuper har dessuten utskiftbar stift. Ønsker du enda bedre lyd, med flere detaljer i diskantområdet og bedre dynamikk, kan du vurdere en MC-pickup (moving coil). Pris fra tusenlappen og oppover.

Husk at ulike pickuper har ulik optimalvekt (tracking force), og at du bør bruke en vinkelmåler (en pappskive som festes til senterpluggen på platespilleren) for å montere pickupen riktig.

Dempeføtter og underlag
Platespillere er følsomme for vibrasjoner. Sørg derfor for et stødig underlag. Har du et sviktende parkettgulv og lyst til å danse, bør du vurdere å plassere spilleren på en vegghylle, uten kontakt med gulvet.

Vi anbefaler dessuten gode føtter. De fleste spillere kommer med billige gummi- eller plastikkføtter, som med fordel kan oppgraderes til for eksempel et sett SoundCare apparatføtter til 420 kroner.

Husk: alle platespillere låter best når de står plant i vater!

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Produkter i testen

Project Debut Carbon Esprit

Balansert vellyd

Den tsjekkiske spilleren finnes i flere farger, er helt manuell og spiller vidunderlig. Arm av karbon og tallerken av akryl er kanontøft!

Fyldig klang Flott kvalitet God dynamikk
Fint lite til prisen

Thorens TD-170-1

Enkel og grei

Thorens har spilleren for de som først og fremst skal ha like enkel betjening som på en CD-spiller.

Helautomatisk betjening Kan kobles til alle forsterkere
Slank og tam lyd

Rega RP1

Rykker i dansefoten

Ahh, for et smittende engasjement. Rega-spilleren gir deg aldri et kjedelig øyeblikk.

Fyldig bass God dynamisk kontrast
Ingenting til prisen

Music Hall MMF 2.2

Dypt i oktavene

Music Hall er med på notene fra første takt, og går dypt i bassen.

Fyldig klang Dyp bass God kvalitet
Litt rund i anslagene

TDK ETVT20102

Solid byggverk

Spilleren fra TDK ser og kjennes robust ut, den har USB-utgang for tilkobling til PC og grafisk visning av lydbølgen.

Solid base USB-utgang Kan kobles til alle forsterkere
Litt tam lyd
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

1 Comment

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.