TEST: 5 platespillere – Den analoge drømmen
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

5 platespillere

Den analoge drømmen

Mens CD-en går stadig nærmere graven, er de kule platespillerne på en opptur. Og godt er det.

forfatter
Publisert 03.11.12 - 00:00
Produkter i testen
 • Project Debut Carbon Esprit
 • Thorens TD-170-1
 • Rega RP1
 • Music Hall MMF 2.2
 • TDK ETVT20102
 • CD-en går av med pensjon. Det var gøy så lenge det varte, men det er på tide at den digitale, optiske skiven går i graven til fordel for de mer praktiske fil- og strømmingsbaserte formatene. Derimot er den gamle traveren, LP-en, på en aldri så liten opptur. Grunnen er enkel: hvis man først vil ha noe fysisk, med omslag, bilde og følelsen av å ha noe i hendene, så er det ingenting som kan slå LP-en. Stort coverbilde og en deilig, tung skive som trenger kjærlighet for å låte på sitt beste. Og rett og slett det magiske ved å faktisk se teknologien i funksjon, der stiften graver gullet ut av rillene.

  Den som tror at musikkutvalget på vinyl er dårlig, kan dessuten ta seg en bolle. En god del av albumene på salgslistene blir gitt ut på vinyl, og gjerne da med en digital kopi vedlagt. Enten som CD, MP3 eller tapsfritt komprimert FLAC.

  Lyden av vinyl
  De lærde strides om hva som låter best av digitalt og LP. Digitale tilhengere omfavner dette fordi lyden er mer tro mot det opprinnelige masteropptaket, mens LP-fans er begeistret for den varme, runde og fyldige lyden fra det analoge.
  Vinylformatet låter heller rundt enn spisst i diskantområdet. Dette kommer av at de fleste plater ikke har informasjon over 15 kHz, eller at stiften ikke klarer å få med seg de høyeste frekvensene. Dette låter paradoksalt nok mer musikalsk i manges ører. Ulempene ved vinyl er lavt signal-/støyforhold grunnet variabel grad av spraking og susing fra rillene, samt at spilleren er mye mer avhengig av et vibrasjonsfritt underlag, da pickupen fungerer som en mikrofon på vibrasjoner. Andre ulemper er variasjoner i tallerkenens rotasjonshastighet som skaper ujevn lyd (wow & flutter). Likevel er det noe med lyden fra en platespiller som forfører mange, og en del sverger altså til dette formatet fremfor digitalt. Selv sier vi: ja, takk, begge deler!

  Fungerer uten nettverk
  Det beste med vinyl kontra strømming er kanskje at man ikke er avhengig av et hjemmenettverk for å få det til å funke. Selv om ”alle” har nettilkobling i dag, og gjerne da også med høy båndbredde, så er det ikke til å komme bort fra at det trådløse nettverket til tider kan være ustabilt. Hvis nettverket plutselig har en dårlig dag, sitter banneordene løst. Da er det godt å vite at platespilleren er der. Bare legg på en plate, og snurr i gang.

  3.000-5.000 kroner
  Utvalget av platespillere er stort sett konsen­trert rundt 3.000 – 5.000 kroner. Litt under gir deg de aller enkleste og minst påkostede spillerne. Litt over gir deg bedre mekanikk og elektronikk – og ikke minst – enda bedre lyd. Men i klassen 3.000-5.000 vil man lett finne en platespiller som gir mer enn et hint av den gode, analoge lyden.

  Billigst i testen er den enkle, men solide og kanskje markedets mest populære spiller, Rega RP1 med en rimelig Ortofon OM5e pickup. Enkel og stabil er også den tusen kroner dyrere Project Carbon Esprit, med Ortofon 2M Red pickup. Da med en påkostet akryltallerken og en arm av lett og superstivt karbon! Nært beslektet med denne er Music Hall MMF 2.2. En ytterligere tusenlapp dyrere, men ellers veldig lik. Men med en helt egen pickup.

  Den helautomatiske Thorens TD-170-1 er spilleren for deg som vil ha det enkelt. Bare trykk start, motoren starter av seg selv, og armen føres automatisk til posisjon. Tyngst er TDK ETVT20102, som best takler rystelser utenfra. Den har også USB-utgang, som lar deg rippe platesamlingen over til PC-en.

  Tips til enda bedre lyd

  Platebørste
  Lydkvalitet starter alltid med kilden. I dette tilfellet selve LP-en. Derfor bør du definitivt avse 200 kroner til en god børste!

  Pickup
  Den enkleste oppgraderingen til platespilleren er en ny og bedre pickup. De billigste og dårligste koster noen hundrelapper, de dyreste og beste MM-pickupene (moving magnet) koster opp mot 5.000 kroner. MM er den mest anvendelige typen, med høyere utgangsspenning og flere kompatible forsterkere. De fleste MM-pickuper har dessuten utskiftbar stift. Ønsker du enda bedre lyd, med flere detaljer i diskantområdet og bedre dynamikk, kan du vurdere en MC-pickup (moving coil). Pris fra tusenlappen og oppover.

  Husk at ulike pickuper har ulik optimalvekt (tracking force), og at du bør bruke en vinkelmåler (en pappskive som festes til senterpluggen på platespilleren) for å montere pickupen riktig.

  Dempeføtter og underlag
  Platespillere er følsomme for vibrasjoner. Sørg derfor for et stødig underlag. Har du et sviktende parkettgulv og lyst til å danse, bør du vurdere å plassere spilleren på en vegghylle, uten kontakt med gulvet.

  Vi anbefaler dessuten gode føtter. De fleste spillere kommer med billige gummi- eller plastikkføtter, som med fordel kan oppgraderes til for eksempel et sett SoundCare apparatføtter til 420 kroner.

  Husk: alle platespillere låter best når de står plant i vater!

  Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

  Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

  LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

  Vi tester for deg!

  Produkter i testen

  Project Debut Carbon Esprit

  Balansert vellyd

  Den tsjekkiske spilleren finnes i flere farger, er helt manuell og spiller vidunderlig. Arm av karbon og tallerken av akryl er kanontøft!

  Fyldig klang Flott kvalitet God dynamikk
  Fint lite til prisen

  Thorens TD-170-1

  Enkel og grei

  Thorens har spilleren for de som først og fremst skal ha like enkel betjening som på en CD-spiller.

  Helautomatisk betjening Kan kobles til alle forsterkere
  Slank og tam lyd

  Rega RP1

  Rykker i dansefoten

  Ahh, for et smittende engasjement. Rega-spilleren gir deg aldri et kjedelig øyeblikk.

  Fyldig bass God dynamisk kontrast
  Ingenting til prisen

  Music Hall MMF 2.2

  Dypt i oktavene

  Music Hall er med på notene fra første takt, og går dypt i bassen.

  Fyldig klang Dyp bass God kvalitet
  Litt rund i anslagene

  TDK ETVT20102

  Solid byggverk

  Spilleren fra TDK ser og kjennes robust ut, den har USB-utgang for tilkobling til PC og grafisk visning av lydbølgen.

  Solid base USB-utgang Kan kobles til alle forsterkere
  Litt tam lyd
  forfatter

  Lasse Svendsen

  (f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om

  1 Kommentar
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Kraftig forsterker med strømming Kan leveres med strømmemodul og phono-trinn.
  Nye og bedre musikkstrømmere fra Auralic Auralic Aries G1.1 og Altair G1.1 får oppdatert estetikk, bedre isolasjon og vibrasjonsdemping, og støtter endelig AirPlay 2.
  Nå kan du designe din egen Burmester-stereo Det er lov å drømme! Med Burmesters nye AR-app kan du selv sette sammen et anlegg og teste plasseringen i eget hjem.
  Rimelig inngangsbillett til høyoppløst lyd Strømming og lydkvalitet går hånd i hånd med Wiim Mini, som er en enkel måte å strømme høyoppløst på.
  En velkommen opplevelse med mykere tonalitet Vi kan være enige om at teknologi skal være for alle. Men trenger man virkelig å gjøre det så tåpelig?
  Prisbelønnet RIAA i ny utgave Verteres platespillerforsterker har kommet i en oppdatert utgave, kalt Phono-1 MKII L
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend