Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Gold Note IS-10

Du får forsterkeren med i prisen

Hvis du har forelsket deg i Gold Note DS-10-streameren, hvorfor ikke få en fin forsterker med på kjøpet?

Skrevet av / 02.05.24 - 12:00
Gold Note IS-10
John Hvidlykke

På bilder ligner den integrerte forsterkeren Gold Note IS-10 ganske mye på Gold Note IS-1000, som jeg testet for noen år siden. Men bare på bilder.

Men enheten er bare halvparten så stor som IS-1000, og veier kun en fjerdedel av storebror. Prisen er også omkring en tredjedel lavere. Likevel er ikke utgangseffekten så mye mindre. Gold Note IS-10 yter 2 x 90 W i 8 Ohm, mens IS-1000 leverte 2 x 125 W. At det er mulig, skyldes at utgangstrinnet jobber i klasse D i stedet for klasse AB, som den større og dyrere IS-1000.

(Foto: Gold Note)

Forsterkeren kan brokobles, noe som bringer utgangseffekten opp på 1 x 280 W. I det tilfelle må man anskaffe effektforsterkeren PA-10 EVO til å utgjøre den andre kanalen. Vi har imidlertid bare testet Gold Note IS-10 som selvstendig integrert stereoforsterker.

Nesten lik streameren

Gold Note er italiensk med base i Firenze, og Gold Note IS-1000 var det første produktet vi testet fra selskapet. Siden den gang er Gold Note blitt om ikke vanlig kjent, så i hvert fall mindre sjeldent. Sist testet vi streamingmottakeren DS-10 EVO, som designmessig er tvilling til IS-10. Faktisk er modellnummeret i fronten den eneste synlige forskjellen på de to. Som streameren domineres fronten av et kvadratisk OLED-display. Ellers finner man bare en hodetelefonutgang, en skruknapp og Gold Notes myntformede logo, som ikke er en på/av-knapp. Det må man gjøre med den medfølgende fjernkontrollen.

Les også Ekstremt vellydende (og litt sær) musikkstreamer På sitt beste er Gold Note DS-10 Evo helt fantastisk. Men den er også for spesielt interesserte.

Da DS-10 er en ren streamer, mens IS-10 er en komplett integrert forsterker, er det litt mer trengsel på baksiden. Her finner man både digitale og analoge innganger samt et par forsvarlige høyttalerterminaler. En USB-inngang til avspilling av digitale filer finner man også. Via USB-porten er oppløsningen opptil 32-bit/384 kHz og DSD256, mens den koaksiale og de to optiske inngangene må ”nøye” seg med 24-bit/192 kHz.

Kan brokobles til 280 W

En enslig RCA-kontakt merket ”R” er beregnet til å koble Gold Note DS-10 sammen med en ekstern effektforsterker, når den er brokoblet. Merkelig nok kan monoutgangen ikke justeres til å fungere som subwooferutgang. Det ville ellers ha hevet brukbarheten betydelig.

Da Gold Note DS-10 har innebygd streamingmottaker, er oppsettet litt mer komplisert. Og GN Control- appen, som brukes til å styre strømmetjenester og oppsett, gjør ikke oppgaven lettere. Med litt eksperimentering lyktes det imidlertid å få forsterkeren koblet på det trådløse nettverket og få den til å jobbe sammen med Tidal på en halv times tid.

Lyden av Gold Note IS-10

Kan man se på emballasjen hva pakken inneholder? Uten at de to tingene har noen fysisk relasjon, har det lykkes for Gold Note å få design og lyd til å gå opp i en høyere enhet. For lyden er nesten like strikt og blottet for pynt som kabinettet.

Det første som faller i ørene, er åpenheten. Gold Note IS-10 åpner et virtuelt lyttevindu til konsertsalen (eller studioprodusentens visjon av den). Og hvis det er glass i det vinduet, er det spesielt klart og velpusset.

IS-10_Front_S IS-10_Front_G IS-10_Front_B
<
>
IS-10 fås i gull, sølv og sort. (Foto: Gold Note)

På et opptak som Philip Glass’ Koyaanisqatsi får man en overbevisende illusjon av rommet omkring – og mellom – korsangerne.

Musikkstykket Mormor fra Dreamers’ Circus album Rooftop Sessions åpnes med et gigantisk rom som tydeligvis er manipulert, men ikke mindre imponerende av den grunn i IS-10s tolkning.

Men det skal ikke bare være rom og glamour. Disturbeds coverutgave av The Sound of Silence får virkelig testet overskuddet. Og det klarer den fint, selv om forsterkeren ”bare” er på 2 x 90 W. Stykket er opplevd med mer kraft på kraftigere (og dyrere) forsterkere. Men selv når hele orkesteret slår seg løs, er det fortsatt mulig å skjelne den akustiske gitaren fra lydtapeten og David Draimans hese barytonstemme.

Gold Note IS-10 har en ren og naken gjengivelse, men det pyntes ikke på tingene. Det blir åpenbart på Telarc-utgaven av Banditen Galop, hvor opptaket mer enn elektronikken setter grenser for opplevelsen av konsertsalen.

 

Les også Italiensk storhet Gold Note sjarmerer og imponerer.

Skal man sette fingeren på noe – og det skal man – kan klarheten nesten komme over i et overdrevet fokus på diskanten, som ikke blir helt skingrende, men hvor det handler mer om detaljer enn om helhet.

Konkurrenter

Forsterkere i prisklassen er det mange av, men få er som Gold Note IS-10. Det er ikke noe problem å finne en forsterker med høyere utgangseffekt i klasse D. Det kunne for eksempel være NAD C 3050 (som vi har testet i spesialutgaven). Marantz Model 40n har mange av de samme egenskapene som IS-10, samt strømming og multirom via det velfungerende og gjennomarbeidede HEOS-systemet. Og i tillegg et utgangstrinn i klasse AB. Til gjengjeld mangler den fysiske digitalinnganger.

Et helt annerledes alternativ er Lyngdorf TDAI-1120, som ikke er fullt så sjarmerende og har en litt lavere effekt, men som takket være den fremragende RoomPerfect-romkorreksjonen kan få de fleste høyttalere til å låte renere i de fleste rom.

Konklusjon

Gold Note IS-10 er en fin liten forsterker som kombinerer lekker italiensk design, god lyd og streamingfunksjoner til en pris som sett i det lyset ikke er skremmende. Hvis du har vurdert å oppgradere din eksisterende forsterker med en ekstern streamer som Gold Note DS-10, får du her til samme pris en komplett forsterker med samme funksjoner og nesten samme lydkvalitet. Brukergrensesnittet på styringsappen er ikke så brukervennlig som hos de fleste av de store merkene. Men man kjøper jo heller ikke en italiensk sportsbil for å sitte behagelig i de myke setene?

Man kan få matchende CD-spiller, CD-10. (Foto: Gold Note)

Karakter
Gold Note IS-10
Premium

Lyd & Bilde mener

Klart og åpent lydbilde som slår opp et vindu til konsertsalen. Innebygd streaming. Styrings-appen er ikke så brukervennlig som hos de store konkurrentene. Flere konkurrenter i prisklassen har romkorreksjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Kompakt sportscoupé

Klasse D låter som klasse A

Ekstremt vellydende (og litt sær) musikkstreamer

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Scroll to Top