Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Gold Note IS-1000

Italiensk storhet

Gold Note sjarmerer og imponerer.

Publisert 14.06.19 - 15:15
Gold Note IS-1000
John Hvidlykke

Italienske Gold Note er et merke som vi ikke har testet tidligere, men vi har sett dem på hi-fi-messer, hvor de pirret vår nysgjerrighet. Selskapet holder til i Firenze, og folkene bak det har designet hi-fi i 25 år. I de første årene som OEM-leverandør til andre merker, men siden 2012 i eget navn. Til tross for en liten stab på bare 19 mann har Gold Note fullt program: fra platespillere, via alle typer elektronikk og til høyttalere.

God Note IS-1000 er en integrert forsterker som prismessig ligger i hva man kunne kalle “den lette high-end-klassen”. Altså den klassen hvor hver komponent i anlegget koster betydelig mindre enn en bil!

Det å sammenligne IS-1000 designmessig med en italiensk sportsbil ville være å dra det for langt. Men den er ganske pen: en stor, ganske dyp og meget minimalistisk kasse i silkemyk børstet metallfinish, og med en centimeter tykk frontplate. Selskapets logo er etset i lokket og går igjen i en gylden “knapp” på fronten (som viser seg å ikke ha noen som helst annen funksjon – uansett hvor lenge man trykker på den). En enkelt skruknapp og et stort fargedisplay er eneste fysiske betjening. Resten foregår på fjernkontrollen eller i appen.

Baksiden er like lekker som fronten. Alle kontaktene er i ultralekker kvalitet. Det er både balanserte og alminnelige analoginnganger – også til platespiller, samt hele fem digitalinnganger pluss kablet og trådløst nettverk. Det er både USB type A og B, noe som betyr at forsterkeren kan brukes som eksternt lydkort for en datamaskin, og spille filer direkte fra en tilkoblet ekstern harddisk.

Baksiden er like lekker som fronten. Alle kontaktene er i ultralekker kvalitet. Foto: Gold Note

Luksusutgave som tilvalg

At en “klassisk” high-end-forsterker i dag skal være utstyrt med digitale innganger, er vi vant til. Selv om for eksempel Marantz fortsatt velger å holde forsterkeren rent analog.

Gold Note går litt lengre ved å tilby to utgaver: en standardutgave med Burr-Brown PCM1796 i DAC-en og en deluxe-versjon med Burr-Brown PCM1979A. Vi har her testet standardutgaven.

Innebygget strømming

Enda mer interessant er det at det er innebygget strømming i Gold Note IS-1000. Den integrerte mediespilleren støtter Roon, noe som betyr at forsterkeren kan få plass i et multiromsystem. Ikke så sømløst og enkelt som med Sonos eller Heos. Men du kan fortsatt lene deg tilbake i godstolen og nyte musikk fra Tidal, Solos, Deezer eller Qobuz. Og selvfølgelig også lokale HD-lydfiler. Man kan også velge appen Mconnect Control fra ConversDigital til å styre spilling og strømmetjenester.

Det bød ikke på spesielle problemer å få Tidal HiFi-spillelister til å kjøre på Gold Note IS-1000.

Forsterkerdelen i Gold Note IS-1000 er klassisk. En klasse AB-forsterker på 125 W per kanal, drevet av en lineær strømforsyning med en solid ringkjernetransformator. Ikke noe klasse D og switched mode-forsyninger her! Det kan merkes på vekten som sniker seg opp til 18 kg.

Det å sammenligne IS-1000 designmessig med en italiensk sportsbil ville være å dra det for langt. Men den er ganske pen: en stor, ganske dyp og meget minimalistisk kasse i silkemyk børstet metallfinish, og med en centimeter tykk frontplate. Foto: Gold Note

Lydkvaliteten

Noe av det første man legger merker til med Gold Note IS-1000, er stereobildet. Det er stort! På låter som jeg kjenner godt fra før, brer perspektivet seg mye lengre ut på hver side av høyttalerne enn jeg er vant til. Og det er høyere til taket på stereoscenen. Når symfoniorkesteret fra Beijings konservatorium blander seg med vegg-til-vegg-synthesizere på Fishing Junks at Sunset på Converts in China, sprer salen seg bredere og høyere enn hele lytterommet.

Også i dybden tegner Gold Note IS-1000 et overbevisende perspektiv. På Afenginns Klingra kan man bare finne frem et målebånd og begynne å måle avstanden til bakveggen i opptaksrommet. Så godt kommer romfornemmelsen frem.

Gjengivelsen er preget av varme og nærvær, som må ses på som en positiv ting. Det mangler på ingen måte detaljer, men IS-1000 er lett og behagelig å lytte til.

Sammenlignet med NAD M32, som koster det samme når man legger en strømmemodul til prisen, har NAD-en litt mer makt i bunnen, men er mindre sjarmerende i mellomtonen. Gold Note IS-1000 tegner en flottere og større akustisk scene på konsertopptak. Til gjengjeld står detaljer og instrumentenes egenklang litt skarpere hos NAD. Et piano låter litt mer som et piano – og ikke bare et godt opptak av et piano. Men vi er i småtingsavdelingen, da begge forsterkerne klarer det formidabelt til prisen. Bare på hver sin måte. Og det skal jo også være noe å hente for de som legger ut det tredobbelte for en McIntosh MC462.

Gold Note IS-1000 er prismessig hevet over hva de fleste noensinne kommer til å bruke på en stereoforsterker til hjemmeanlegget. Sett med high-end øyne er den imidlertid fortsatt i det økonomiske sjiktet. I den klassen hvor man for alvor begynner å forstå hva high-end handler om. Den skiller seg ut ved å ha alt innebygget – også strømming – noe som er sjeldent i high-end. En annen forsterker som kan kunsten, er Hegel H360, som er noe dyrere, men også dobbelt så kraftig.

Konklusjon

Gold Note IS-1000 er en forsterker i high-end-klassen som tilbyr samme bekvemmelighet som på mer folkelige stereoprodukter – men kombinert med en lyd i overlegen klasse. Den er et godt samlingspunkt i et anlegg med de fleste digitale signalkilder, men har fortsatt pickup-forsterker for både MM og MC. Med sitt store og varme stereobilde er den lett å leve sammen med, og kun de krakilske vil ønske å ha en mer analytisk lyd. Den er langt fra billig, men gir likevel bedre valuta for pengene enn de fleste.

<
>
Foto: Gold Note
Karakter
Gold Note IS-1000

Lyd & Bilde mener

Stort og flott lydbilde. Behersker alle formater – analoge så vel som digitale. Innebygget strømming. Kun DSD64. Litt dårlig strømme-app. Selv om vi er i det "billige" sjiktet av high-end, koster den en hel del.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Allerede abonnent? Logg inn eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Våre L&B Home abonnement finner du her.

Ekte kino med high-end lydplanke

En liten lydrevolusjon

Den beste budsjettstrømmeren

Scroll to Top