TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Dell Latitude 14 Rugged Extreme 7404

James Bond laptop

Hvis arbeidet ditt er fysisk krevende og skrivebordet er en bunke murstein må din PC være litt utover det vanlige.

forfatter
Publisert 10.02.15 - 00:01
L&B mener
Kan tas med over alt – også i gjørme, regnvær og sandstorm. Innpakningen er fantastisk, og innmaten er også solid.
Tung, klossete – og så dyr at man skjærer tenner!
Spesifikasjoner
 • Operativsystem: Windows 7 Professional, 64-bit
 • Skjerm: 14” touchskjerm 1.366 x 768 piksler
 • Prosessor: 1,9 GHz Intel Core i5-4300U, dual-core / 4 tråder
 • Grafikkort: Intel HD Graphics 4400 Mobile (delt RAM)
 • Minne: 8 GB, lager 256 GB SSD
 • Trådløst: 802.11ac, Bluetooth 4.0
 • Tilkobling: 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, RS-323, 2 x Ethernet, hodetelefon/mikrofon, VGA, HDMI, docking, ExpressCard/PCMCIA
 • Mål: 35,5 x 5,2 x 24,7 cm (BxHxD)
 • Vekt: 3,8 kg.
Veil. pris 24836Pr. 10.02.15 Produktside

Vi har testet både robuste mobiler og robuste nettbrett. Men dette er den første slag-, støt- og vannfaste laptop vi har hatt i hendene. Og man får mye i hendene: Maskinen heter ikke Rugged Extreme uten grunn! Laptopen er laget til å bli brukt av folk som ferdes i miljøer hvor man ikke har tid eller anledning til å være varsom. Derfor er den virkelig ekstremt robust.

Kabinettet er en studie i sikkerhet. Skjermen er forsvarlig låst fast med en bred og solid klikklås. Og to plastknapper på skjermkanten passer i tilsvarende fordypninger foran tastaturet og sikrer at skjermen ikke vris skjev selv om den lukkede PC-en mistes på et av de gummiforsterkede hjørnene. Alle portene – og de er det mange av, er gjemt bak små gummiforede klaffer. Det er åtte av slaget langs sidene og baksiden, og hver er utstyrt med en klikklås som kan sikres ytterligere ved å skyve knappen til siden. Selve kabinettet er i aluminium dekket med slagfast ABS-plast. Inntrykket kompletteres med et solid avfjæret håndtak av den typen som superskurker bruker på sine koffertbårne dommedagsmaskiner.

All denne sikkerheten betyr at PC-en blir temmelig stor og tung til en 14” bærbar å være. 35 x 25 cm og 4 kilo er betydelig mer enn tilsvarende ”sivile” modeller.

 

dell_latitude_rugged_side

Godkjent til militært bruk
Latitude 14 Rugged Extreme er testet og godkjent etter det amerikanske forsvarets normer, MIL-STD. Det betyr blant annet at den tåler å falle 1,8 meter ned på et betonggulv, og kan benyttes i ekstrem varme og hard frost. Den er dessuten IP65 sertifisert. Det er den fjerde høyeste tetthetsklasse, hvor sekstallet betyr at den er helt støvtett. Den er til gjengjeld ”kun” beskyttet mot kraftig vannsprut, og tåler i motsetning til de fleste robuste mobiler ikke å bli mistet i vannet.

Inne bak skallet er elektronikken mer gjenkjennelig: en Intel 1,9 GHz i5 dualcore prosessor med fire tråder og 8 GB RAM. Det er en utmerket og solid konfigurasjon som passer til alle typer alminnelig bruk, men ikke tunge oppgaver som videoredigering eller spill. Den slags brukes på den annen side sjelden utendørs i silende regn! Harddisken er erstattet av en 256 GB SSD som er immun mot rystelser. Grafikkortet er et integrert Intel HD Graphics med delt RAM. Skal det spilles 3D spill i felten (f.eks. under trening av spesialstyrker) finnes maskinen også i en variant med Nvidia GeForce 720M-grafikkkort med 2 GB RAM.

 

Uten-navn-3

 

Touchskjerm uten frosne fingre
Skjermen er overraskende god og lyssterk. Så lyssterk at den kan brukes utendørs hvis ikke solen står direkte inn på skjermen. Og da musen ikke fungerer godt på bakken eller i baksetet på kurven, er skjermen en touchskjerm. Det er imidlertid fortsatt en svepemappe med museknapper foran tastaturet. Skjermen er recessiv i stedet for kapasitiv, og reagerer bare på en berøring av gangen. Til gjengjeld kan den betjenes med hansker på. Noe man lærer å sette pris på når laptopen benyttes i sludd og snøvær. Seriøst – det kan den. Er hanskene for klumpete finnes det også en pekepenn som sitter innfelt i en fordypning på siden og som er festet med en spiralledning i plast.

Som man kan forvente av en ikke mekanisk driver starter PC-en lynraskt og lydløst, og Windows kjører lett og uanstrengt. Så lenge man ikke kaster grafikktunge oppgaver etter den. Det store kabinettet gir plass til en lyd som er bedre enn på kompakte bærbare, og hva byggekvaliteten angår er alt – naturligvis – i en særklasse.

 

dell_latitude_rugged_bak

 

Benchmark
Vi har selvfølgelig utsatt Latitude 14 Rugged Extreme for våre standard testpakker. Geekbench 3, som finnes på alle plattformer ga et resultat på 2.751 i single core og 5.300 i multi core. Det svarer helt til hva en PC med lignende prosessor presterer, og som holder godt til normale kontoroppgaver. Browsermark 2.1 testen som simulerer typiske nettsider, endte med et resultat på 5.454, noe som er solid uten å være imponerende. Til sist lot vi laptopen gjennomføre den grafikktunge 3D Mark Vantage testen. Her ble resultatet en score på 4.048. Det viser, ikke overraskende, at det ikke var spill Dells utviklere hadde i tankene da de konstruerte Latitude 14 Rugged Extreme.

 

Konklusjon
Latitude 14 Rugged Extreme er en ekstrem laptop som overlever der hvor alminnelige bærbare av plast ville bli splittet til atomer. Det merkes på både målene og prisen. Over 22.000 kroner koster det å bli eier av panser-PCen. Ser man alene på pris/ytelse er det et dårlig regnestykke. Men det er faktisk en ganske utmerket PC inne i skallet. Og hvis du er en av de få som har et behov for en slik maskin, er den gull verdt. For oss andre er den bare et fascinerende besøk fra en annen verden.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Er du på utkikk etter en ny laptop til julegave? Er du klar for å bytte ut den gamle PC-en? Her finner du de beste bærbare maskinene på markedet!
Apple Self Service Repair kommer til Sverige Kunder i Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia, Polen, Spania, Sverige og Storbritannia kan nå kjøpe originale reservedeler og verktøy fra Apple.
Orbi 860: Internett for den kravstore Netgears nest dyreste mesh-nettverk er nå oppgradert til Orbi 860. Med 10 gigabit på inngangen.
Koble alle enheter til en kontakt En Thunderbolt 4 USB-dokk gir din bærbare nye muligheter og skaper orden på skrivebordet.
Nei, USA forbyr IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheters fokus er på å stoppe salget av telekommunikasjonsutstyr og overvåkningsteknologi fra fem navngitte kinesiske selskaper
Fargesprakende skjerm fra MSI MSI Prestige 16 er en ny kontor-bærbar fra MSI, som er den første med bakbelyst skjerm med Mini-LED.
Følg Lyd & Bilde