TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Sony Cybershot DSC-TX10

Partykameraet

Om ferien innebærer ville fester fremfor eventyr vil TX10 sikkert komme hjem i bedre form enn du.

forfatter
Publisert 07.06.11 - 15:37
L&B menerskew
pluss Høyoppløst skjerm 3D-bilder Lommevennlig format
minus Pekeskjerm fungerer ikke under vann Minst zoom
Veil. pris 3200 Produktside
Spesifikasjoner
  • Oppløsning: 16,2 Mp
  • Zoom: 4x (25-100 mm)
  • Blenderåpning f3.5-4.6
  • Video: 1080i, 60 fps AVCHD
  • Skjerm: 3” 0,92 Mp
  • Finesser: 3D
  • Vanntett: 5 m
  • Støtsikker: 1,5 m
  • Temperatur: -10 grader
  • Batteri: 250 bilder

Forrige år rakk vi dessverre ikke å få inn Sonys TX5 til testen, men i år passet skjemaet bedre.  Morsomt nok ble ikke TX10 presentert som et unikt vanntett kamera, men inngikk i en serie der man fremhevet muligheten til 3D-foto og filming i 1080-oppløsning i hele 60 bilder per sekund.  Til tross for dette er det unikt, for det er det første holdbare kamera med pekeskjerm vi har testet.  Og om man ser på det ytre er det betydelig slankere enn konkurrentene, til tross for samme holdbarhet.

Utfordringene er litt forskjellige for denne typen av kameraer med en stor linsebeskyttelse over halve fronten.  Det gjør det, sammen med de sjenerte målene, til det eneste kameraet man enkelte kan slippe ned i bukselommen.  Imidlertid blir vannet værende igjen bak linsebeskyttelsen.  Både luken i bunnen for batteri og SD-kortplass og den på siden for tilkoblingene føles tross alt godt forseglet.  Det ser heller ikke ut til at man skal kunne åpne disse ved en feil.

Bruk
Ettersom det bruker pekeskjerm finnes det bare fire fysiske knapper.  Både knappen for å vise bilder og strømbryteren sitter så nedsenkede at de er vanskelige å komme til.  Fimlknappen er bedre, men sitter altfor nære utløseren, slik at feiltrykk ikke er til å unngå.  Knappene og pekeskjermen er selvfølgelig umulige å benytte med hansker, så man får fryse i skibakken med dette kameraet.

Som vanlig har Sony spekket kameraet med så mange finesser som bare mulig.  Foruten 3D-foto finnes det mange varianter på panoramafoto og kule funksjoner for å vise dem på Playstation 3.  Man kan til og med ta kunstneriske foto med uskarp bakgrunn.  Finesser som automatisk retusjering og HDR-foto er nok kult, men de fleste vil nok sette større pris på den enkle bruken uten unødvendige innstillinger, samt at det finnes innebygd hjelp for å ta bedre bilder.  Kameraet har 16 motivprogram inklusiv strand, snø og under vann.

Bildekvalitet
Å klemme inn så mange Mp i et kamera med såpass begrenset optikk er å be om problemer.  Og riktignok fikk vi problemer med de fleste motiv.  Til å begynne med får man forvrengninger i vidvinkel, og verken lys eller skarphet er jevnt over bildet.  I dårlig lys kjemper bildebehandlingen, og det blir hele tiden støy og utviskede detaljer.  Fargene blir i det minste bra, og under vann klarte det seg over forventning.

Konklusjon
Det er vanskelig å forstå hvorfor dette kameraet har fått pekeskjerm.  Er det kaldt vil man ikke ta av seg hanskene, og ligger man i poolen så fungerer ikke pekeskjermen.  Kanskje er det et kamera for festløver snarere enn eventyrere?  Det er overlegent det mest lommevennlige og overlever å bli mistet på dansegulvet og å få en øl over seg.  Pub kompisene vil dessuten bli imponert over alle finessene.  Da gjør det kanskje ikke så mye at bildene blir middelmådige.

Også i denne testen:

Ricoh G700

Proffkameraet

Et kamera for redningspersonale og som til tross for oppdaterte finesser ikke passer vanlige folk.

Lett å bruke Høyoppløst skjerm Bra batteri
Dyr Mangler HDMI

Pentax Optio WG-1

Når ikke fram

I jakten på lavere pris og imponerende spesifikasjoner er det i blant feil saker som prioriteres.

Kul mikroskopfunksjon Meget holdbart
Bare digital stabilisering Dårlig plasserte knapper Middelmådig bildekvalitet

Panasonic Lumix DMC-FT3

Fortsatt en triumf

Flere finesser og lavere pris, men samme gode bildekvalitet. Det er bare å takke og ta imot.

Bra bildekvalitet Ekstra holdbart GPS og 3D
Knappene

Olympus Tough TG-610

Vellykket kompromiss

Med bra bildekvalitet til en lav pris kan man leve med at ikke alt er perfekt.

Høyoppløst skjerm 3D-foto
Irriterende knapper Ingen lader

Fujifilm FinePix XP30

Et steg frem

Et holdbart kamera med luksusfinesser til lav pris, men bildekvaliteten har dessverre ikke blitt oppgradert.

Rimelig GPS Enkel opplasting til nettet
Batteriet Middelmådig bildekvalitet
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
lbpluss
Ta opp god lyd i marka DJI Mic lover kabelfri studiolyd i knapphulsmikrofoner.
lbpluss
En helt spesiell zoom Sonys nye normalzoom er uvanlig.
lbpluss
Råeste zoomen vi har sett 10x ultra-telezoom for fullformat.
lbpluss
Lumix S5II og S5IIX: Kompakte fullformatkameraer vi sikler etter Panasonics kompakte fullformatkamera Lumix S5II kan endelig filme med fasebasert autofokus. S5IIX gir ytterligere heftige videofunksjoner.
Følg Lyd & Bilde