Pentax er blant de mest erfarne i denne testen til å bygge holdbare kameraer. Forrige års mest kjøpsvennlige modell ble deres W90 på tross av at vi ikke var så imponert av akkurat holdbarheten, som var litt i underkant. Det har man rettet på med den nye WG-1 modellen. Det er nå fullt på høyde med sine konkurrenter. Man har også økt oppløsningen til 14 Mp, men optikken har ellers samme spesifikasjoner. En kul og praktisk karabinkrok følger fortsatt med. WG-1 finnes også i en modell med GPS som er grå eller grønn, mens den vanlige modellen fås i svart eller lilla.
Det mer langsmale formatet er bra, for man får et mer naturlig grep enn med mange av konkurrentene. Til forskjell fra de fleste andre har man plassert batteriet og SD-kortplassen bak en luke i bunnen, og HDMI- og USB/AV-kontaktene bak en annen på siden. En liten sperre sørger for at man ikke kommer til å skyve opp luken ved et feilgrep. Kameraet tåler foruten vann og hardhendt bruk, trykk opp til 100 kg, noe som forsterker det solide inntrykket.
Bruk
Utløseren sitter litt for nærme kanten, og vi hadde gjerne sett at man byttet plass på den og strømbryteren. Fireveishjulet for menynavigering og for å komme til hurtiginnstillinger for blits, makro, timer og motiv er relativt bra. Det samme gjelder vippebryteren for zoom, selv om den lett zoomer inn litt mer enn man hadde tenkt. Derimot er de andre knappene vel små, og fremfor alt sitter de aldeles for nærme hverandre for at man skal kunne håndtere dem under for eksempel en gyngende båttur.
Foruten en helautomatisk innstilling finnes programautomatikk samt 21 ulike motivprogrammer hvorav et er for strand og snø samt et av hver for å filme og ta bilder under vann. De manuelle innstillingene som kan utføres er litt omstendelige å komme til, og det merkes at kameraet er gjort for bekymringsfri autoinnstilling. Det som skiller seg ut blant finessene er den ekstreme makroinnstillingen kalt digitalt mikroskop. Man kan komme så nærme som til 1 cm, og de fem LED-lampene rundt linsen sørger for at man får tilstrekkelig med lys.
Bildekvalitet
Selv Pentax gått i fellen med å gå opp til 14 Mp, og det har ikke direkte forbedret bildekvaliteten. Selv ved ISO 800 forsvinner alle detaljer da støyreduseringen går på høygir, og da skal vi ikke snakke om ISO 6400. Selv i dagslys blir bildene fulle av støy. Fargegjengivelsen er dessuten litt blek og nyanseforskjeller blir vanskelige å oppdage. Under vann gikk det heller ikke så bra, med tydelig grønnstikk og dårlig skarphet.
Konklusjon
Forrige års W90 ble beste kjøp, men WG-1 er vi ikke like forelsket i. Det er selvsagt bra at man har lykkes med å gjøre det enda mer holdbart og at prisen har blitt justert ned. Men når det resulterer i dårligere bildekvalitet hadde det heller fått koste litt mer. Man får heller ikke noen av de lekre finessene som konkurrentene er så stolte av. Selv om det ser tøft ut, og vi liker det grepsvennlige formatet, så sitter knappene dårlig plassert, noe som er irriterende i ekstreme situasjoner.
Også i denne testen:
Sony Cybershot DSC-TX10
Partykameraet
Om ferien innebærer ville fester fremfor eventyr vil TX10 sikkert komme hjem i bedre form enn du.
Ricoh G700
Proffkameraet
Et kamera for redningspersonale og som til tross for oppdaterte finesser ikke passer vanlige folk.
Panasonic Lumix DMC-FT3
Fortsatt en triumf
Flere finesser og lavere pris, men samme gode bildekvalitet. Det er bare å takke og ta imot.
Olympus Tough TG-610
Vellykket kompromiss
Med bra bildekvalitet til en lav pris kan man leve med at ikke alt er perfekt.
Fujifilm FinePix XP30
Et steg frem
Et holdbart kamera med luksusfinesser til lav pris, men bildekvaliteten har dessverre ikke blitt oppgradert.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned (Mest å spare)
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser