TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Pentax Optio WG-1

Når ikke fram

I jakten på lavere pris og imponerende spesifikasjoner er det i blant feil saker som prioriteres.

forfatter
Publisert 07.06.11 - 14:38
L&B menerskew
pluss Kul mikroskopfunksjon Meget holdbart
minus Bare digital stabilisering Dårlig plasserte knapper Middelmådig bildekvalitet
Veil. pris 2500 Produktside
Spesifikasjoner
  • Oppløsning: 14 Mp
  • Zoom: 5x (28-140 mm)
  • Blenderåpning: f3.5-5.5
  • Video: 720p 30 fps
  • Skjerm: 2,7” 0,23 Mp
  • Finesser: Mikroskopinnstilling
  • Vanntett: 10 m
  • Støtsikker: 1,5 m
  • Temperatur: -10 grader
  • Batteri: 260 bilder

Pentax er blant de mest erfarne i denne testen til å bygge holdbare kameraer.  Forrige års mest kjøpsvennlige modell ble deres W90 på tross av at vi ikke var så imponert av akkurat holdbarheten, som var litt i underkant. Det har man rettet på med den nye WG-1 modellen.  Det er nå fullt på høyde med sine konkurrenter.  Man har også økt oppløsningen til 14 Mp, men optikken har ellers samme spesifikasjoner.  En kul og praktisk karabinkrok følger fortsatt med.  WG-1 finnes også i en modell med GPS som er grå eller grønn, mens den vanlige modellen fås i svart eller lilla.

Det mer langsmale formatet er bra, for man får et mer naturlig grep enn med mange av konkurrentene.  Til forskjell fra de fleste andre har man plassert batteriet og SD-kortplassen bak en luke i bunnen, og HDMI- og USB/AV-kontaktene bak en annen på siden.  En liten sperre sørger for at man ikke kommer til å skyve opp luken ved et feilgrep.  Kameraet tåler foruten vann og hardhendt bruk, trykk opp til 100 kg, noe som forsterker det solide inntrykket.

Bruk
Utløseren sitter litt for nærme kanten, og vi hadde gjerne sett at man byttet plass på den og strømbryteren.  Fireveishjulet for menynavigering og for å komme til hurtiginnstillinger for blits, makro, timer og motiv er relativt bra.  Det samme gjelder vippebryteren for zoom, selv om den lett zoomer inn litt mer enn man hadde tenkt.  Derimot er de andre knappene vel små, og fremfor alt sitter de aldeles for nærme hverandre for at man skal kunne håndtere dem under for eksempel en gyngende båttur.

Foruten en helautomatisk innstilling finnes programautomatikk samt 21 ulike motivprogrammer hvorav et er for strand og snø samt et av hver for å filme og ta bilder under vann.  De manuelle innstillingene som kan utføres er litt omstendelige å komme til, og det merkes at kameraet er gjort for bekymringsfri autoinnstilling.  Det som skiller seg ut blant finessene er den ekstreme makroinnstillingen kalt digitalt mikroskop.  Man kan komme så nærme som til 1 cm, og de fem LED-lampene rundt linsen sørger for at man får tilstrekkelig med lys.

Bildekvalitet
Selv Pentax gått i fellen med å gå opp til 14 Mp, og det har ikke direkte forbedret bildekvaliteten.  Selv ved ISO 800 forsvinner alle detaljer da støyreduseringen går på høygir, og da skal vi ikke snakke om ISO 6400.  Selv i dagslys blir bildene fulle av støy.  Fargegjengivelsen er dessuten litt blek og nyanseforskjeller blir vanskelige å oppdage.  Under vann gikk det heller ikke så bra, med tydelig grønnstikk og dårlig skarphet.

Konklusjon
Forrige års W90 ble beste kjøp, men WG-1 er vi ikke like forelsket i.  Det er selvsagt bra at man har lykkes med å gjøre det enda mer holdbart og at prisen har blitt justert ned.  Men når det resulterer i dårligere bildekvalitet hadde det heller fått koste litt mer.   Man får heller ikke noen av de lekre finessene som konkurrentene er så stolte av.  Selv om det ser tøft ut, og vi liker det grepsvennlige formatet, så sitter knappene dårlig plassert, noe som er irriterende i ekstreme situasjoner.

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Også i denne testen:

Sony Cybershot DSC-TX10

Partykameraet

Om ferien innebærer ville fester fremfor eventyr vil TX10 sikkert komme hjem i bedre form enn du.

Høyoppløst skjerm 3D-bilder Lommevennlig format
Pekeskjerm fungerer ikke under vann Minst zoom

Ricoh G700

Proffkameraet

Et kamera for redningspersonale og som til tross for oppdaterte finesser ikke passer vanlige folk.

Lett å bruke Høyoppløst skjerm Bra batteri
Dyr Mangler HDMI

Panasonic Lumix DMC-FT3

Fortsatt en triumf

Flere finesser og lavere pris, men samme gode bildekvalitet. Det er bare å takke og ta imot.

Bra bildekvalitet Ekstra holdbart GPS og 3D
Knappene

Olympus Tough TG-610

Vellykket kompromiss

Med bra bildekvalitet til en lav pris kan man leve med at ikke alt er perfekt.

Høyoppløst skjerm 3D-foto
Irriterende knapper Ingen lader

Fujifilm FinePix XP30

Et steg frem

Et holdbart kamera med luksusfinesser til lav pris, men bildekvaliteten har dessverre ikke blitt oppgradert.

Rimelig GPS Enkel opplasting til nettet
Batteriet Middelmådig bildekvalitet
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
lbpluss
Ta opp god lyd i marka DJI Mic lover kabelfri studiolyd i knapphulsmikrofoner.
lbpluss
En helt spesiell zoom Sonys nye normalzoom er uvanlig.
lbpluss
Råeste zoomen vi har sett 10x ultra-telezoom for fullformat.
lbpluss
Lumix S5II og S5IIX: Kompakte fullformatkameraer vi sikler etter Panasonics kompakte fullformatkamera Lumix S5II kan endelig filme med fasebasert autofokus. S5IIX gir ytterligere heftige videofunksjoner.
Følg Lyd & Bilde