TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Fujifilm FinePix XP30

Et steg frem

Et holdbart kamera med luksusfinesser til lav pris, men bildekvaliteten har dessverre ikke blitt oppgradert.

forfatter
Publisert 07.06.11 - 14:27
L&B menerskew
pluss Rimelig GPS Enkel opplasting til nettet
minus Batteriet Middelmådig bildekvalitet
Veil. pris 1800 Produktside
Spesifikasjoner
  • Oppløsning: 14 Mp
  • Zoom: 5x (28-140 mm)
  • Blenderåpning: f3.9-4.8
  • Video: 720, 30 fps
  • Skjerm: 2,7” 0,23 Mp
  • Finesser: GPS
  • Vanntett: 5 m
  • Støtsikker: 1,5 m
  • Temperatur: -10 grader
  • Batteri: 200 bilder

Sist år var vi ikke spesielt imponert over XP10 som føltes billig og ga et dårlig resultat.  Men nå har Fujifilm hevet terskelen med et mer påkostet kamera som i det minste på papiret, har utbedret at hva vi klagde på.  Vidvinkelen er bedre, det har riktig bildestabilisering og har blitt mer holdbart.  Kameraet kan fås i orange, svart, blått eller grønt, og Fujifilm har i tillegg også en enklere modell kalt XP20. XP30 føles mer pålitelig enn forgjengeren og har beholdt den pene avrundede formen.  Luken på siden som skjuler batteri, SD-minnekortplass og USB-kontakt er todelt.  Det mistenker vi er et svakt punkt der det lett legger seg fukt som kan krype inn når man åpner lukene.  Man må være nøye med å stenge den for å unngå at den åpner seg i upassende situasjoner.

Bruk
Utløseren har blitt lettere å komme til, men dessverre sitter zoomkontrollen så dårlig plassert at det nesten er umulig å komme til.  De øvrige kontrollene har imidlertid blitt bedre, og det eneste vi kan sutre over er at fireveishjulet er så trangt at man ufrivillig kan komme bort i menyknappen.  Ellers sitter alt på godt avskilte og vettuge steder.

Den interessante finessen er GPS-mottakeren, som gjør at man i ettertid kan se hvor bildene er tatt, og man kan faktisk også få se stedet i klartekst.  Man bør imidlertid være forsiktig med innstillingen ”alltid på” da det drar ut batteriet på nulltid.  Man har 18 ulike motivprogrammer å velge mellom, inklusiv strand, sjø og to undervannsinnstillinger.  Det som stikker seg frem er forskjellige innstillinger med for dårlig belysning.  Man kan også bruke programautomatikk eller helt enkelt automatisk motivinnstilling. En annen unik finesse er at man kan merke av bilder og videoer for opplasting til Facebook og YouTube.

Bildekvalitet
Hvitbalansen er det ingen større feil med, men fargene føles litt bleke.  Gråskalaen er ikke helt nøytral da det er en antydning til gulstikk.  Varme og kalde lyse farger er vanskelig å skille fra hverandre og oppleves bare som hvite.  Skarpheten er ujevn, og det er spesielt et problem ute ved bildehjørnene.  Allerede ved ISO 800 blir det bildestøy, og går man lenger opp er bildene ubrukelige.  Under vann blir fargene ganske bra, men det er uskarpt og med mye bildestøy.

Konklusjon
En bedre byggekvalitet og enklere håndtering enn forrige årets XP10 er gode nyheter.  Selv holdbarheten er nå så bra som man kan forvente, men vi er litt tvilsomme til lukkingen av lukene.  Enkel opplasting av bilder til nettet er praktisk, og GPS gir en luksusfølelse på et såpass rimelig kamera, selv om det tapper batteriet.  Dessverre holder ikke bildekvaliteten mål med ujevn skarphet og mye bildestøy så fort lyset minsker, noe som blir ekstra tydelig under vann.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

PRØV LB+ I 1 UKE

KUN 10 KR

PRØV FOR 10 KR

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP
vipps
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

Sony Cybershot DSC-TX10

Partykameraet

Om ferien innebærer ville fester fremfor eventyr vil TX10 sikkert komme hjem i bedre form enn du.

Høyoppløst skjerm 3D-bilder Lommevennlig format
Pekeskjerm fungerer ikke under vann Minst zoom

Ricoh G700

Proffkameraet

Et kamera for redningspersonale og som til tross for oppdaterte finesser ikke passer vanlige folk.

Lett å bruke Høyoppløst skjerm Bra batteri
Dyr Mangler HDMI

Pentax Optio WG-1

Når ikke fram

I jakten på lavere pris og imponerende spesifikasjoner er det i blant feil saker som prioriteres.

Kul mikroskopfunksjon Meget holdbart
Bare digital stabilisering Dårlig plasserte knapper Middelmådig bildekvalitet

Panasonic Lumix DMC-FT3

Fortsatt en triumf

Flere finesser og lavere pris, men samme gode bildekvalitet. Det er bare å takke og ta imot.

Bra bildekvalitet Ekstra holdbart GPS og 3D
Knappene

Olympus Tough TG-610

Vellykket kompromiss

Med bra bildekvalitet til en lav pris kan man leve med at ikke alt er perfekt.

Høyoppløst skjerm 3D-foto
Irriterende knapper Ingen lader
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
lbpluss
Ta opp god lyd i marka DJI Mic lover kabelfri studiolyd i knapphulsmikrofoner.
lbpluss
En helt spesiell zoom Sonys nye normalzoom er uvanlig.
lbpluss
Råeste zoomen vi har sett 10x ultra-telezoom for fullformat.
lbpluss
Lumix S5II og S5IIX: Kompakte fullformatkameraer vi sikler etter Panasonics kompakte fullformatkamera Lumix S5II kan endelig filme med fasebasert autofokus. S5IIX gir ytterligere heftige videofunksjoner.
Følg Lyd & Bilde