Olympus Tough TG-610

Vellykket kompromiss

Med bra bildekvalitet til en lav pris kan man leve med at ikke alt er perfekt.

Pluss
Høyoppløst skjerm 3D-foto
Minus
Irriterende knapper Ingen lader

Dessverre var ikke toppmodellen TG-810 tilgjengelig da vi utførte testen.  Den har bedre holdbarhet enn TG-610 og har dessuten GPS.  Det finnes også TG-310 som er mindre holdbart og har mindre skjerm og zoom enn TG-610.  Dette betyr at vi ikke kan gjøre en direkte sammenligning med forrige års Tough 8010.  Spesifikasjonene er imidlertid relativt like med unntak av den forbedrede skjermen og nye finesser.  Det kan fås i rødt, sølv, svart og blått.

Førsteinntrykket er at det er langt fra samme panservogn i konstruksjonen, men på andre siden er TG-610 også et betydelig billigere kamera.  Den skikkelige luken som tar opp hele den ene siden skjuler batteri, SD-minnekort samt USB- og HDMI-kontakter.  Den føles ordentlig og har en tillitsvekkende sperre for at den ikke skal åpne seg ved et uhell.  Linsebeskyttelsen er fin mot fingeravtrykk, men innebærer også at vanndråper blir fanget der bak, noe som gjør at det tørker langsommere.  Batteriet lades i kameraet, noe som kan være praktisk, men det innebærer også at man ikke kan ha et reserverbatteri på lading.

Bruk
Utløserknappen er meget bra og lett å finne med fingeren.  Det er dog den eneste knappen vi synes om.  Vippebryteren for zoomen føles svampete og alle småknappene sitter altfor nære hverandre for håndtering under ubekvemme forhold.  Verst er imidlertid styrespaken for hurtigvalg og menynavigeringen som er virkelig anstrengende å bruke.  Hva som derimot er veldig bra, er at man ved å banke på kameraet kan utføre mange innstillinger og valg.  Det er suverent i skibakken.

Den mest oppsiktsvekkende av nyhetene er 3D-foto, hvor man først tar et bilde av motivet og siden flytter kameraet sideveis til man finner en passende vinkel og et nytt bilde tas da automatisk og sammenføyes til ett 3D-bilde.  Man får også vanligere funksjoner som ansiktsgjenkjenning, effekter og automatisk retusjering.  Foruten programautomatikk og en automatisk motivinnstilling finnes det 21 motivprogrammer inklusiv snø og tre undervannsmotiv.

Bildekvalitet
Dessverre har man ikke fulgt etter Panasonic og dradd ned på oppløsningen, men holder fast på 14 Mp.  Det betyr at det har samme problem med bildestøy som sist år, noe som blir ekstra tydelig i dårlig lys.  Imidlertid synes vi at skarpheten har blitt bedre og man merker ikke mye til kromatisk avvik.  Fargene er riktig bra med tydelige nyanseforskjeller.  Under vann klarer det seg bra, selv om fargene drar mot det gule.

Konklusjon
Sammenlignet med siste års 8010-modell er dette ikke like holdbart, men vil man ha det finnes TG-810.  Det innebærer imidlertid at prisen er betydelig mer overkommelig.  Skjermen har blitt mye bedre og 3D-foto er kult å leke med.  Bildekvaliteten har også blitt riktig bra, selv om det fortsatt er problemer med bildestøy.  Det eneste vi egentlig har å klage på er den irriterende styrespaken som gjør håndteringen unødvendig vanskelig.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
Dessverre var ikke toppmodellen TG-810 tilgjengelig da vi utførte testen.  Den har bedre holdbarhet enn TG-610 og har dessuten GPS.  Det finnes også TG-310 som er mindre holdbart og har mindre skjerm og zoom enn TG-610.  Dette betyr at vi ikke kan gjøre en direkte sammenligning med forrige års Tough 8010.  Spesifikasjonene er imidlertid relativt like med unntak av den forbedrede skjermen og nye finesser.  Det kan fås i rødt, sølv, svart og blått. Førsteinntrykket er at det er langt fra samme panservogn i konstruksjonen, men på andre siden er TG-610 også et betydelig billigere kamera.  Den skikkelige luken som tar opp hele den ene siden skjuler batteri, SD-minnekort samt USB- og HDMI-kontakter.  Den føles ordentlig og har en tillitsvekkende sperre for at den ikke skal åpne seg ved et uhell.  Linsebeskyttelsen er fin mot fingeravtrykk, men innebærer også at vanndråper blir fanget der bak, noe som gjør at det tørker langsommere.  Batteriet lades i kameraet, noe som kan være praktisk, men det innebærer også at man ikke kan ha et reserverbatteri på lading. Bruk Utløserknappen er meget bra og lett å finne med fingeren.  Det er dog den eneste knappen vi synes om.  Vippebryteren for zoomen føles svampete og alle småknappene sitter altfor nære hverandre for håndtering under ubekvemme forhold.  Verst er imidlertid styrespaken for hurtigvalg og menynavigeringen som er virkelig anstrengende å bruke.  Hva som derimot er veldig bra, er at man ved å banke på kameraet kan utføre mange innstillinger og valg.  Det er suverent i skibakken. Den mest oppsiktsvekkende av nyhetene er 3D-foto, hvor man først tar et bilde av motivet og siden flytter kameraet sideveis til man finner en passende vinkel og et nytt bilde tas da automatisk og sammenføyes til ett 3D-bilde.  Man får også vanligere funksjoner som ansiktsgjenkjenning, effekter og automatisk retusjering.  Foruten programautomatikk og en automatisk motivinnstilling finnes det 21 motivprogrammer inklusiv snø og tre undervannsmotiv. Bildekvalitet Dessverre har man ikke fulgt etter Panasonic og dradd ned på oppløsningen, men holder fast på 14 Mp.  Det betyr at det har samme problem med bildestøy som sist år, noe som blir ekstra tydelig i dårlig lys.  Imidlertid synes vi at skarpheten har blitt bedre og man merker ikke mye til kromatisk avvik.  Fargene er riktig bra med tydelige nyanseforskjeller.  Under vann klarer det seg bra, selv om fargene drar mot det gule. Konklusjon Sammenlignet med siste års 8010-modell er dette ikke like holdbart, men vil man ha det finnes TG-810.  Det innebærer imidlertid at prisen er betydelig mer overkommelig.  Skjermen har blitt mye bedre og 3D-foto er kult å leke med.  Bildekvaliteten har også blitt riktig bra, selv om det fortsatt er problemer med bildestøy.  Det eneste vi egentlig har å klage på er den irriterende styrespaken som gjør håndteringen unødvendig vanskelig.
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
Også i denne testen:
  • Oppløsning: 14 Mp
  • Zoom: 5x (28-140 mm)
  • Blenderåpning: f3.9-5.9
  • Video: 720p
  • Skjerm: 3” 0,92 Mp
  • Finesser: 3D-foto
  • Vanntett: 5 m
  • Støtsikker: 1,5 m
  • Temperatur: -10 grader
  • Batteri: ikke angitt
Pris: 2300,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.