Fujifilm FinePix XP30

Et steg frem

Et holdbart kamera med luksusfinesser til lav pris, men bildekvaliteten har dessverre ikke blitt oppgradert.

Pluss
Rimelig GPS Enkel opplasting til nettet
Minus
Batteriet Middelmådig bildekvalitet

Sist år var vi ikke spesielt imponert over XP10 som føltes billig og ga et dårlig resultat.  Men nå har Fujifilm hevet terskelen med et mer påkostet kamera som i det minste på papiret, har utbedret at hva vi klagde på.  Vidvinkelen er bedre, det har riktig bildestabilisering og har blitt mer holdbart.  Kameraet kan fås i orange, svart, blått eller grønt, og Fujifilm har i tillegg også en enklere modell kalt XP20. XP30 føles mer pålitelig enn forgjengeren og har beholdt den pene avrundede formen.  Luken på siden som skjuler batteri, SD-minnekortplass og USB-kontakt er todelt.  Det mistenker vi er et svakt punkt der det lett legger seg fukt som kan krype inn når man åpner lukene.  Man må være nøye med å stenge den for å unngå at den åpner seg i upassende situasjoner.

Bruk
Utløseren har blitt lettere å komme til, men dessverre sitter zoomkontrollen så dårlig plassert at det nesten er umulig å komme til.  De øvrige kontrollene har imidlertid blitt bedre, og det eneste vi kan sutre over er at fireveishjulet er så trangt at man ufrivillig kan komme bort i menyknappen.  Ellers sitter alt på godt avskilte og vettuge steder.

Den interessante finessen er GPS-mottakeren, som gjør at man i ettertid kan se hvor bildene er tatt, og man kan faktisk også få se stedet i klartekst.  Man bør imidlertid være forsiktig med innstillingen ”alltid på” da det drar ut batteriet på nulltid.  Man har 18 ulike motivprogrammer å velge mellom, inklusiv strand, sjø og to undervannsinnstillinger.  Det som stikker seg frem er forskjellige innstillinger med for dårlig belysning.  Man kan også bruke programautomatikk eller helt enkelt automatisk motivinnstilling. En annen unik finesse er at man kan merke av bilder og videoer for opplasting til Facebook og YouTube.

Bildekvalitet
Hvitbalansen er det ingen større feil med, men fargene føles litt bleke.  Gråskalaen er ikke helt nøytral da det er en antydning til gulstikk.  Varme og kalde lyse farger er vanskelig å skille fra hverandre og oppleves bare som hvite.  Skarpheten er ujevn, og det er spesielt et problem ute ved bildehjørnene.  Allerede ved ISO 800 blir det bildestøy, og går man lenger opp er bildene ubrukelige.  Under vann blir fargene ganske bra, men det er uskarpt og med mye bildestøy.

Konklusjon
En bedre byggekvalitet og enklere håndtering enn forrige årets XP10 er gode nyheter.  Selv holdbarheten er nå så bra som man kan forvente, men vi er litt tvilsomme til lukkingen av lukene.  Enkel opplasting av bilder til nettet er praktisk, og GPS gir en luksusfølelse på et såpass rimelig kamera, selv om det tapper batteriet.  Dessverre holder ikke bildekvaliteten mål med ujevn skarphet og mye bildestøy så fort lyset minsker, noe som blir ekstra tydelig under vann.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
Sist år var vi ikke spesielt imponert over XP10 som føltes billig og ga et dårlig resultat.  Men nå har Fujifilm hevet terskelen med et mer påkostet kamera som i det minste på papiret, har utbedret at hva vi klagde på.  Vidvinkelen er bedre, det har riktig bildestabilisering og har blitt mer holdbart.  Kameraet kan fås i orange, svart, blått eller grønt, og Fujifilm har i tillegg også en enklere modell kalt XP20. XP30 føles mer pålitelig enn forgjengeren og har beholdt den pene avrundede formen.  Luken på siden som skjuler batteri, SD-minnekortplass og USB-kontakt er todelt.  Det mistenker vi er et svakt punkt der det lett legger seg fukt som kan krype inn når man åpner lukene.  Man må være nøye med å stenge den for å unngå at den åpner seg i upassende situasjoner. Bruk Utløseren har blitt lettere å komme til, men dessverre sitter zoomkontrollen så dårlig plassert at det nesten er umulig å komme til.  De øvrige kontrollene har imidlertid blitt bedre, og det eneste vi kan sutre over er at fireveishjulet er så trangt at man ufrivillig kan komme bort i menyknappen.  Ellers sitter alt på godt avskilte og vettuge steder. Den interessante finessen er GPS-mottakeren, som gjør at man i ettertid kan se hvor bildene er tatt, og man kan faktisk også få se stedet i klartekst.  Man bør imidlertid være forsiktig med innstillingen ”alltid på” da det drar ut batteriet på nulltid.  Man har 18 ulike motivprogrammer å velge mellom, inklusiv strand, sjø og to undervannsinnstillinger.  Det som stikker seg frem er forskjellige innstillinger med for dårlig belysning.  Man kan også bruke programautomatikk eller helt enkelt automatisk motivinnstilling. En annen unik finesse er at man kan merke av bilder og videoer for opplasting til Facebook og YouTube. Bildekvalitet Hvitbalansen er det ingen større feil med, men fargene føles litt bleke.  Gråskalaen er ikke helt nøytral da det er en antydning til gulstikk.  Varme og kalde lyse farger er vanskelig å skille fra hverandre og oppleves bare som hvite.  Skarpheten er ujevn, og det er spesielt et problem ute ved bildehjørnene.  Allerede ved ISO 800 blir det bildestøy, og går man lenger opp er bildene ubrukelige.  Under vann blir fargene ganske bra, men det er uskarpt og med mye bildestøy. Konklusjon En bedre byggekvalitet og enklere håndtering enn forrige årets XP10 er gode nyheter.  Selv holdbarheten er nå så bra som man kan forvente, men vi er litt tvilsomme til lukkingen av lukene.  Enkel opplasting av bilder til nettet er praktisk, og GPS gir en luksusfølelse på et såpass rimelig kamera, selv om det tapper batteriet.  Dessverre holder ikke bildekvaliteten mål med ujevn skarphet og mye bildestøy så fort lyset minsker, noe som blir ekstra tydelig under vann.
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
Også i denne testen:
  • Oppløsning: 14 Mp
  • Zoom: 5x (28-140 mm)
  • Blenderåpning: f3.9-4.8
  • Video: 720, 30 fps
  • Skjerm: 2,7” 0,23 Mp
  • Finesser: GPS
  • Vanntett: 5 m
  • Støtsikker: 1,5 m
  • Temperatur: -10 grader
  • Batteri: 200 bilder
Pris: 1800,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.

test
IKEA Trådfri kontrollsett

Slå av og på

Gjør dum elektronikk litt smartere. Spesielt sammen med Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Vil man ha mest mulig ut av sine Trådfri smarte hjem-produkter, kommer man ikke utenom Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri dimmesett

Smart pære for nybegynnere

IKEA Trådfri dimmesett er lett å komme i gang med. Men er ikke spesielt smart på egenhånd.

Lyssterk Leica 35mm

Her er den første vidvinkelen til Leica SL fullformatkameraer

MWC 2019: Nye PC’er fra Lenovo

MWC er ikke bare en mobilmesse. Lenovo hadde også pc'er til både jobb og fritid.