: Sony Alpha QX1

Kult og litt sært kamera

Her er kameraet som gjør mobilen din til et proffkamera.

Lyd & Bilde mener

Med utskiftbar optikk og god bildekvalitet, er QX1 et attraktivt tilbehør til mobiltelefonen. Det er som å sette et speilreflekskamera foran mobilen, med fordelene og ulempene det medfører.
Alle operasjoner gjøres med forsinkelse, og det er litt for frustrerende å bruke, mener vi.
 • Type: 20 Mp objektivkamera med APS-C bildebrikke
 • Optikk: 3 x zoom 24-75mm f3,5-5,6
 • Skjerm: Ingen
 • Høydepunkt: Wi-Fi, elektronisk zoom, bildestabilisator, 1080p HD-video
 • Pris: 3.899 kr
 • Web: sony.no
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 3899 kr

Sonys unike kamera åpner for muligheter ingen andre kameraer har, men det passer ikke alle. Siden det ikke har skjerm er man avhengig av å ha mobilen på for å kunne betjene objektivkameraet. Selv om det finnes en zoomknapp på objektivet, innebygget blits og en utløserknapp, er det ikke lett å fange motivet uten mobilen. QX1 kan hektes fast i mobilen som vist på bildet, og kobles trådløst til mobilen. Da styrer man eksponering, programvalg, valg av bildekvalitet og en lang rekke innstillinger fra mobilskjermen. Bildene overføres automatisk trådløst til mobilens bildearkiv, men man kan velge å lagre den på minnekort i QX1.

Bildekvalitet
Siden det er QX1 som sørger for den tekniske bildekvaliteten, er det ingen mobiltelefon som er i nærheten av å matche QX1. Bildene inneholder flere detaljer, og skarpheten er mye bedre. Det samme er omfanget av bildestøy, som ikke er særlig merkbart før ved høye 6400 ISO følsomhet. Så mobilen – QX1: 0-1. Men sammenlignet med et billig systemkamera er det mer jevnt. Da ser man at Sonys unike objektivkamera ikke er siste skrik. Med den medfølgende zoomen er det fallende skarphet i hjørnene, og kontrast og bildedynamikk er ikke helt i samme klasse som i et Sony a6000, etter vår mening. Fargegjengivelsen er jevnt over bra, med god metning og relativt nøytrale hudtoner. Absolutt godkjent.

I bruk
Bare det å kunne sette QX1 et annet sted, for eksempel på et stativ med et makroobjektiv – eller en telezoom, og så fjernstyre kameraet fullstendig fra mobilen, er utrolig kult. Man trenger ikke en gang å hekte det fast i mobilen med det medfølgende festet, noe som åpner for muligheter andre trådløse kameraer ikke er like gode på. Med langt over snittet bildekvalitet, kan det fint erstatte et systemkamera, hvis man blir fortrolig med det klumpete designet.

For med en bildebrikke i APS-C-format, blir både kameradelen og objektivet litt for stort til å ha på, særlig på små mobiler. Dessverre er skuddhastigheten hemmet av at det tar et sekund å ta bilde hver gang du trykker på utløseren, og plastkvaliteten er ikke overbevisende. Men med så stor brikke og utskiftbar optikk, er QX1 et spennende alternativ til et systemkamera, hvis man kan leve med alle

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Canon Powershot G7 X

  Proffkvalitet i lommen

  Det minste kameraet i testen er så bra at få vil trenge noe bedre.

  Fujifilm X30

  Flott allroundkamera

  Fujifilm X30 er perfekt for de som elsker å fotografere og liker å ha kontroll på bildekvaliteten.

  Panasonic Lumix LX100

  Enestående kompetent kamera

  Man får i pose og sekk i Panasonics beste kompaktkamera, som har alt man kan ønske seg - også høy bildekvalitet.

  Leica X

  Kostbar luksuskompakt

  Få kameraer gir så mye eierglede som et Leica-kamera. Men da er forutsetningen at det holder hva det lover.

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.