TEST: Sony Alpha QX1 – Kult og litt sært kamera
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Sony Alpha QX1

Kult og litt sært kamera

Her er kameraet som gjør mobilen din til et proffkamera.

forfatter
Publisert 18.12.14 - 05:00
L&B mener
Med utskiftbar optikk og god bildekvalitet, er QX1 et attraktivt tilbehør til mobiltelefonen. Det er som å sette et speilreflekskamera foran mobilen, med fordelene og ulempene det medfører.
Alle operasjoner gjøres med forsinkelse, og det er litt for frustrerende å bruke, mener vi.
Spesifikasjoner
  • Type: 20 Mp objektivkamera med APS-C bildebrikke
  • Optikk: 3 x zoom 24-75mm f3,5-5,6
  • Skjerm: Ingen
  • Høydepunkt: Wi-Fi, elektronisk zoom, bildestabilisator, 1080p HD-video
  • Pris: 3.899 kr
  • Web: sony.no
Veil. pris 3899Pr. 18.12.14 Produktside

Sonys unike kamera åpner for muligheter ingen andre kameraer har, men det passer ikke alle. Siden det ikke har skjerm er man avhengig av å ha mobilen på for å kunne betjene objektivkameraet. Selv om det finnes en zoomknapp på objektivet, innebygget blits og en utløserknapp, er det ikke lett å fange motivet uten mobilen. QX1 kan hektes fast i mobilen som vist på bildet, og kobles trådløst til mobilen. Da styrer man eksponering, programvalg, valg av bildekvalitet og en lang rekke innstillinger fra mobilskjermen. Bildene overføres automatisk trådløst til mobilens bildearkiv, men man kan velge å lagre den på minnekort i QX1.

Bildekvalitet
Siden det er QX1 som sørger for den tekniske bildekvaliteten, er det ingen mobiltelefon som er i nærheten av å matche QX1. Bildene inneholder flere detaljer, og skarpheten er mye bedre. Det samme er omfanget av bildestøy, som ikke er særlig merkbart før ved høye 6400 ISO følsomhet. Så mobilen – QX1: 0-1. Men sammenlignet med et billig systemkamera er det mer jevnt. Da ser man at Sonys unike objektivkamera ikke er siste skrik. Med den medfølgende zoomen er det fallende skarphet i hjørnene, og kontrast og bildedynamikk er ikke helt i samme klasse som i et Sony a6000, etter vår mening. Fargegjengivelsen er jevnt over bra, med god metning og relativt nøytrale hudtoner. Absolutt godkjent.

I bruk
Bare det å kunne sette QX1 et annet sted, for eksempel på et stativ med et makroobjektiv – eller en telezoom, og så fjernstyre kameraet fullstendig fra mobilen, er utrolig kult. Man trenger ikke en gang å hekte det fast i mobilen med det medfølgende festet, noe som åpner for muligheter andre trådløse kameraer ikke er like gode på. Med langt over snittet bildekvalitet, kan det fint erstatte et systemkamera, hvis man blir fortrolig med det klumpete designet.

For med en bildebrikke i APS-C-format, blir både kameradelen og objektivet litt for stort til å ha på, særlig på små mobiler. Dessverre er skuddhastigheten hemmet av at det tar et sekund å ta bilde hver gang du trykker på utløseren, og plastkvaliteten er ikke overbevisende. Men med så stor brikke og utskiftbar optikk, er QX1 et spennende alternativ til et systemkamera, hvis man kan leve med alle

Også i denne testen:

Canon Powershot G7 X

Proffkvalitet i lommen

Det minste kameraet i testen er så bra at få vil trenge noe bedre.

Nær strøken bildekvalitet, enkel betjening og praktisk pekeskjerm, gjør Canon-kameraet til et av de beste i klassen.
I denne klassen forventer man søker, som ikke finnes. Ikke som tilbehør heller.

Fujifilm X30

Flott allroundkamera

Fujifilm X30 er perfekt for de som elsker å fotografere og liker å ha kontroll på bildekvaliteten.

Svært jevn bildekvalitet, praktfull søker og kjappe responser, gjør dette til en av våre favoritter. Ergonomien og batteritiden er langt over snittet i klassen.
Med den minste sensoren i testen, ser man tydeligere bildestøy på høy ISO.

Panasonic Lumix LX100

Enestående kompetent kamera

Man får i pose og sekk i Panasonics beste kompaktkamera, som har alt man kan ønske seg - også høy bildekvalitet.

Uvanlig godt utstyrt kamera med stor elektronisk søker, lyssterk zoomoptikk, 4K-video og flerformat bildebrikke. Bildekvaliteten er det heller ikke noe i veien med.
Skarpheten og oppløsningen faller på høy ISO og vi savner et innstillingshjul.

Leica X

Kostbar luksuskompakt

Få kameraer gir så mye eierglede som et Leica-kamera. Men da er forutsetningen at det holder hva det lover.

Lynraskt og sylskarpt. Med dette kameraet skal det godt gjøres å gå glipp av motivet. Testens beste ergonomi.
Mye grums på høy ISO og markert fall i skarphet på full tele.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Det råeste sportskameraet Fujifilm X-H2S er kameraet man skal ha når man trenger skarpe actionbilder.
Uforskammet lekker kamerablits Ikke la deg lure av 50-tallsdesignet.
Sony lanserer mikrofon for vlogging Mini-mikrofon for Sony-kameraer.
Kompakt og lett 24 macro og 15-30mm zoom fra Canon Rimelig optikk for Canons speilløse fullformatkameraer.
Det lille øyet på himmelen DJIs minste kameradrone er så liten at den kan fly over alt – og fortsatt avansert nok til et profesjonelt resultat.
Capture One Mobile klar for iPad Nå kan du redigere som en proff på iPad-en.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend