Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Leica X

Kostbar luksuskompakt

Få kameraer gir så mye eierglede som et Leica-kamera. Men da er forutsetningen at det holder hva det lover.
Lyd & Bilde mener
Lynraskt og sylskarpt. Med dette kameraet skal det godt gjøres å gå glipp av motivet. Testens beste ergonomi.
Mye grums på høy ISO og markert fall i skarphet på full tele.
Spesifikasjoner
  • Type: 16 Mp kompaktkamera med APS-C bildebrikke
  • Optikk: 35mm f1,7
  • Skjerm: 7,6 cm LCD-skjerm, 920K billedpunkter
  • Høydepunkt: 5 bilder/s, 1080p HD-video, blitssko

Leica har ikon-status og det skyldes ikke bare alle de berømte bildene tatt av legendariske fotografer, men også den eiergleden kvaliteten i et Leica-kamera kan gi. Det relativt store Leica X er nesten en M-light, Leicas mest ikoniske kamera, og det er ikke bare designet med de avrundede endene som minner om et Leica M.

Betjeningen med lukkertidshjul og manuell fokusring er identisk, men her er ikke 35mm objektivet med lyssterk blender 1,7 utskiftbart. Til gjengjeld har det autofokus, som raskt kan overstyres bare ved å vri fokusringen. I denne prisklassen hadde vi foretrukket innebygget søker, men det finnes en separat elektronisk søker til 4.000 kr, som passer Leica X.

 

Bildekvalitet

Leica-kameraets største styrke, er et gnistrende godt objektiv med fast brennvidde og høy lysstyrke. Objektivet er skarpt fra hjørne til hjørne, på alle blendere. Det vil si, det nektet oss å velge f1,7, noe vi kommer tilbake til om noen setninger. Men altså, fra f2,8 til f16: Sylskarpt. Oppløsningen og detaljskarpheten er jevnt god til cirka 2000 ISO, da dukker bildestøy opp og fra 3200 ISO trenger filene etterbehandling. Bildedynamikken og eksponeringspresisjonen er meget god, om ikke enestående, men fargegjengivelsen er lett å like. Godt mettede farger med jevne toner og ikke minst fine hudtoner, trekker opp.

 

Annonse

I bruk

Kameraet er stort og ligger godt i hånden med alle primære hjul og knapper nesten perfekt plassert. Korteste lukkertid er bare 1/2000s, og noen av oss venner seg aldri til å stille blender med en ring på toppen av kameraet. Hvilket leder meg til et problem. Du får ikke selv bestemme om blendere skal ned til f1,7. Da velger kameraet alt mellom f1,7 og f2,8, muligens for å kompensere for litt for lange lukkertider. Et annet minus er at du kan ikke velge å lagre råfiler (DNG) uten å samtidig lagre jpeg-filer! En merkelig logisk brist, etter vår mening.

Leica X burde by på mer for pengene, selv om akkurat det ikke er grunnen for å velge et Leica-kamera. Det mangler søker og har for mange begrensninger til at vi kan anbefale til andre en spesielt interesserte. Skal man ha et Leica-kamera, vil vi heller anbefale D-Lux, som er Leicas attraktive utgave av Panasonic LX100.

Annonse

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Også i denne testen:

Sony Alpha QX1

Kult og litt sært kamera

Her er kameraet som gjør mobilen din til et proffkamera.

Med utskiftbar optikk og god bildekvalitet, er QX1 et attraktivt tilbehør til mobiltelefonen. Det er som å sette et speilreflekskamera foran mobilen, med fordelene og ulempene det medfører.
Alle operasjoner gjøres med forsinkelse, og det er litt for frustrerende å bruke, mener vi.

Canon Powershot G7 X

Proffkvalitet i lommen

Det minste kameraet i testen er så bra at få vil trenge noe bedre.

Nær strøken bildekvalitet, enkel betjening og praktisk pekeskjerm, gjør Canon-kameraet til et av de beste i klassen.
I denne klassen forventer man søker, som ikke finnes. Ikke som tilbehør heller.

Fujifilm X30

Flott allroundkamera

Fujifilm X30 er perfekt for de som elsker å fotografere og liker å ha kontroll på bildekvaliteten.

Svært jevn bildekvalitet, praktfull søker og kjappe responser, gjør dette til en av våre favoritter. Ergonomien og batteritiden er langt over snittet i klassen.
Med den minste sensoren i testen, ser man tydeligere bildestøy på høy ISO.

Panasonic Lumix LX100

Enestående kompetent kamera

Man får i pose og sekk i Panasonics beste kompaktkamera, som har alt man kan ønske seg - også høy bildekvalitet.

Uvanlig godt utstyrt kamera med stor elektronisk søker, lyssterk zoomoptikk, 4K-video og flerformat bildebrikke. Bildekvaliteten er det heller ikke noe i veien med.
Skarpheten og oppløsningen faller på høy ISO og vi savner et innstillingshjul.
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

1 Comment

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.