TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Panasonic Lumix LX100

Enestående kompetent kamera

Man får i pose og sekk i Panasonics beste kompaktkamera, som har alt man kan ønske seg - også høy bildekvalitet.

forfatter
Publisert 18.12.14 - 05:00
L&B menerskew
pluss Uvanlig godt utstyrt kamera med stor elektronisk søker, lyssterk zoomoptikk, 4K-video og flerformat bildebrikke. Bildekvaliteten er det heller ikke noe i veien med.
minus Skarpheten og oppløsningen faller på høy ISO og vi savner et innstillingshjul.
Spesifikasjoner
  • Type: 13 Mp kompaktkamera med 4/3-bildebrikke
  • Optikk: 3 x zoom 24-75mm f1,7-2,8
  • Skjerm: 7,6 cm LCD-skjerm, 921K billedpunkter
  • Høydepunkt: 2,8 Mp elektronisk søker, Wi-Fi, 11 bilder/s, 4K-video, blitssko, 1/16000 lukkertid
  • Pris: 8.495 kr
  • Web: panasonic.no
Veil. pris 8495 Produktside

Hvis vi skal velge et kamera som får oss til å legge vekk speilrefleksen, er det dette. Panasonic LX100 er rett og slett et så fullkomment kamera, at manglene fullstendig drukner i positive egenskaper. Du finner flere megapiksler andre steder, 13 Mp er ikke mye å skryte av i våre dager, men kombiner det med 4K-video (4K-stillbilder), trådløs Wifi-tilkobling, 11 bps skuddtakt, elektronisk søker og lyssterk zoom – og man begynner å skjønne tegningen.

LX100 har en 24-75mm zoom med god lysstyrke på 1,7-2,8, noe ingen objektiver til speilreflekskameraer kan matche. Store hjul for lukkertid, eksponeringskompensasjon og blenderring, er ikke vanlig i denne klassen. Det er heller ikke 4K-video og en stor 4/3-bildebrikke. Halvannen gang så stor som en 1-tommes bildebrikke. Det gir i teorien bedre bildekvalitet.

Bildekvalitet
Bildebrikken er altså større enn vanlig for et kompaktkamera, og det merkes. Selv om ISO-følsomheten jekkes opp, klarer LX100 å beholde skarpheten og detaljer opp til 3200 ISO. Deretter faller den markant, men ikke så mye som kameraer med mindre bildebrikker ofte gjør. Mye av grunnen til den svært høye bildekvaliteten, ligger i det fastmonterte, lyssterke objektivet. På full åpning og under 35mm brennvidde, faller skarpheten ikke uventet i hjørnene, ellers er den jevnt høy på alle blendere unntatt f11 hvor det samme inntrer. Fargegjengivelsen på jpeg-filer er litt for mettet og varm, men et lite dykk i innstillingene retter raskt på det. Alternativt kan man skyte råfiler. La oss ikke glemme videokvaliteten i 4K, som stille de andre kameraene i testen, fullstendig i skyggen med ultraskarp og naturtro gjengivelse.

I bruk
LX100 er et raskt kamera som ligger godt i hånden, og drar fordeler av store innstillingshjul, ekte blenderring i tredels steg, og en stor elektronisk søker som gjør det til en fest å fotografere med. Det mangler pekeskjerm, og vi hadde likt en innstillingsring der tommelen er – lik Fuji X30, i stedet for under hånden på baksiden. Det er ikke stort større enn X30, men betjeningsvennligheten er i samme klasse.

LX100 er kameraet man skal ha, hvis man ønsker egenskapene til et systemkamera, men ikke behøver utskiftbar optikk. Det er også god medisin hvis man er litt lei av å fotografere, for det spiller så til de grader på lag med fotografen, at det blir moro å fotografere igjen.  Et av årets beste kameraer.

 

Også i denne testen:

Sony Alpha QX1

Kult og litt sært kamera

Her er kameraet som gjør mobilen din til et proffkamera.

Med utskiftbar optikk og god bildekvalitet, er QX1 et attraktivt tilbehør til mobiltelefonen. Det er som å sette et speilreflekskamera foran mobilen, med fordelene og ulempene det medfører.
Alle operasjoner gjøres med forsinkelse, og det er litt for frustrerende å bruke, mener vi.

Canon Powershot G7 X

Proffkvalitet i lommen

Det minste kameraet i testen er så bra at få vil trenge noe bedre.

Nær strøken bildekvalitet, enkel betjening og praktisk pekeskjerm, gjør Canon-kameraet til et av de beste i klassen.
I denne klassen forventer man søker, som ikke finnes. Ikke som tilbehør heller.

Fujifilm X30

Flott allroundkamera

Fujifilm X30 er perfekt for de som elsker å fotografere og liker å ha kontroll på bildekvaliteten.

Svært jevn bildekvalitet, praktfull søker og kjappe responser, gjør dette til en av våre favoritter. Ergonomien og batteritiden er langt over snittet i klassen.
Med den minste sensoren i testen, ser man tydeligere bildestøy på høy ISO.

Leica X

Kostbar luksuskompakt

Få kameraer gir så mye eierglede som et Leica-kamera. Men da er forutsetningen at det holder hva det lover.

Lynraskt og sylskarpt. Med dette kameraet skal det godt gjøres å gå glipp av motivet. Testens beste ergonomi.
Mye grums på høy ISO og markert fall i skarphet på full tele.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
Telezoom til Leica SL Relativt prisgunstig zoom for naturfotografer.
lbpluss
Drone for Reels-videoer En liten detalj skiller DJI Mini 3 fra andre droner.
lbpluss
Dette objektivet gir ekte kinofilm Hvordan får Hollywood-filmer det dramatiske og kinematografiske utseendet sitt? Svaret ligger i anamorfotiske objektiver. Dette fra Sirui har dessuten mange råd til.
lbpluss
Lyssterkt portrettobjektiv til Fujifilm Samyang presenterer objektivet Fujifilm mangler.
lbpluss
Glimrende videokamera til proffer Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2 er et fabelaktig kamera for seriøse filmskapere. Men er det ikke litt for tett opp mot storebror – også i pris?
Følg Lyd & Bilde