TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST SanDisk Extreme Pro SSD V2

USB-disk til krevende bruk

SanDisks eksterne USB-disk holder til det meste, og den er rask.

forfatter
Publisert 16.01.23 - 14:00
Karakter
SanDisk Extreme Pro SSD V2
L&B mener
Lynrask og robust. Halve størrelsen av en fysisk harddisk. Vann- og sandtett.
Ikke beskyttet mot de mest ekstreme forholdene. Den er ”bare” IP55 og kan ikke brukes i frostvær.
  • Kapasitet: 1 TB (fås også med 2 TB og 4 TB)
  • Tilkobling: USB-C
  • Beskyttelse: IP55, 1500 G chok
  • Brukstemperatur: 0–45 °C
  • Mål: 57,3 x 110,3 x 10,2 mm (BxHxD)
  • Vekt: 87 g (uten kabel)
  • Web: westerndigital.com
  • Lesehastighet (Crystal DiskMark): 1066 MB/s
  • Søketid (HDtach): 0,3 ms
Veil. pris 2598Pr. 16.01.23 Produktside

Det er lenge siden vi sist har testet en ekstern disk på L&B. Faktisk nesten syv år. For USB-lagring er blitt så vanlig og billig at det er noe vi sjelden tenker lenge over. Hvis man mangler noen terabytes plass til backup, koster det noen få hundre kroner og et klikk i en webshop for å løse problemet og komme videre.

Men så er det de som stiller spesielle krav, fordi dataene skal lagres ekstra sikkert. Eller lagres under ekstra barske omstendigheter. Profesjonelle fotografer for eksempel.

Til ekstreme omstendigheter

SanDisk Extreme Pro V2 er som skapt til disse enhetene. ”Disken” er litt under halvparten så stor som en normal USB-harddisk. Kabinettet er laget av svartanodisert aluminium, som utover å gjøre enheten helt stabil, også fungerer som kjøleplate for de minnekretsene som utgjør lagerplassen på innsiden.

Enheten har avrundede hjørner, og kan lett få plass i fotovesken eller i en innerlomme i jakken. Et åpent ”øye” i det ene hjørnet er muligens beregnet til at man kan montere en stropp eller karabinkrok, så disken kan klikkes fast på ryggsekken. Det ville jeg nok likevel ikke våget å gjøre. Med IP55-værbeskyttelse vil nok disken tåle det, men den ganske vanlige korte USB-C-kabelen vil nok være vekk lenge før man kommer opp til Basecamp.

SanDisk Extreme Pro V2 er litt under halvparten så stor som en gammeldags, harddiskbasert USB-disk. (Foto: SanDisk)

SanDisk Extreme PRO V2 fås i tre kapasiteter: 1 TB, 2 TB og 4 TB. Og prisen er heldigvis blitt lavere de siste årene. Tidligere var SSD-disker bare for økonomiske masochister, men i dag er prisen rundt det dobbelte av prisen på tilsvarende USB-harddisker.

Hastigheten er verdt alt

Ifølge SanDisk kan Extreme Pro V2 overføre data med opptil 20 gigabyte i sekundet. Det fikk jeg den ikke til i praksis på noen av de maskinene jeg prøvde den på. Men den klarte å flytte data til og fra SSD-lageret i en moderne laptop med en stabil hastighet på 1 gigabyte i sekundet (altså rundt halvparten av det teoretiske maksimumet). Til sammenligning klarte en WD MyPassport fysisk harddisk 89,5 MB/s – altså under en tiendedel. Noe som er omkring ti ganger så raskt som en typisk USB-harddisk. Den innebygde SSD-en av typen NVMe klarte i rettferdighetens navn hele 6,4 GB/s.

Forskjellen på Extreme Pro V2 og en fysisk harddisk er helt irrelevant hvis du bare skal lagre en håndfull word-dokumenter. Men er dagens jobb et par timers 4K-video (tilsvarende 50 til 100 GB data), blir tidsforskjellen plutselig viktig.

Word-dokumenter. Men er dagens arbejde et par timers 4K-video (svarende til 50 til 100 GB data), bliver tidsforskellen pludselig vigtig.

ExPRO_Portable_SSD_Splash-hi ExPRO_Portable_SSD_Sand-hi
<
>
Extreme Pro V2 tåler hard behandling, inkludert sand og vann. Men ikke mist den i bassenget, da den ”kun” er IP55-sertifisert. (Foto: SanDisk)

Konklusjon

SanDisk Extreme PRO V2 er skapt for behov utover det gjennomsnittlige. Men du trenger ikke være en hemmelig agent og ha et regjeringsbudsjett i ryggen for å anskaffe deg en. SSD-disken koster omkring det dobbelte av en konvensjonell USB-harddisk med samme kapasitet. Men da USB-lagring i dag er billig, er det fortsatt ikke et skremmende beløp. Til gjengjeld får man for den høyere prisen en disk som tåler å bli mistet på et betonggulv fra en hvilken som helst høyde, og som også kan bli med på tur i øsende regnvær, snø eller sandstorm. Hvis du ikke er ekstrem-naturfotograf, vil du sikkert fortsatt sette pris på at disken er lynrask slik at du kan ta backup av dataene fra PC-en eller kameraet på et øyeblikk.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP

LB+ Uke

kr 59,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Nye MacBooks og Mac mini'er med nye, kraftigere M2-prosessorer Den lynraske M2-prosessoren fra Apple får hele to enda raskere oppdateringer, som finner vei til både Mac mini og MacBook Pro.
Veid og funnet for lett! Lenovo Yoga Slim 7i Carbon er den letteste bærbare maskinen vi noensinne har testet. Dessverre innebærer den slanke formfaktoren ubehagelige kompromisser.
Lynrask og hard SanDisks eksterne USB-disk holder til det meste, og den er rask.
Brede skjermer til smale budsjetter Hvis du vil ha plass til flere vinduer ved siden av hverandre, har Philips et par nye 40" skjermer til en rimelig pris.
PC-regn fra Acer Acer viste frem sin vårkolleksjon av nye PC-er på elektronikkmessen i Las Vegas.
Følg Lyd & Bilde