TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Samsung ATIV Book 9 Plus 940X3G-K01SE

Windows-bærbar til hipstere

Samsung ATIV Book 9 Plus er den feteste ultrabook vi har testet. Og den beviser at Windows-bærbare også kan være sexy.

forfatter
Publisert 07.02.14 - 05:51
L&B mener
Absolutt den lekreste, slankeste og mest strømlinjeformede Windows-ultrabook noensinne. Høy ytelse og den desidert beste skjermen vi har sett på en bærbar.
128 GB SSD-lager er ikke helt tilstrekkelig, og skal man bare ha en 256 GB blir maskinen dyrere enn en tilsvarende MacBook Pro (Retina) med 512 GB SSD. Dermed har vi også fått understreket at ATIV Book 9 Plus er litt for dyr.
Spesifikasjoner
 • Windows 8
 • 2,6 GHz Intel Core i5 prosessor
 • 4 GB DDR3 SDRAM / 128 GB SSD
 • 13,3" SuperBright + 350 nit FHD LED skjerm 3200 x 1800 QHD
 • 2 x USB 3.0, Micro HDMI, SDXC-kortleser, 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • 31,96 x 22,29 x 1,36 cm
 • 1,39 kg
 • 8 timers batteritid

 

Veil. pris 11395Pr. 07.02.14 Produktside

Du kommer inn på en tilfeldig, men trendy kafé på Aker Brygge. Eller i Londons Soho-kvarter. Eller på Prenzlauer Berg i Berlin. Straks ser du at du har havnet i hipster-mekka. Det er Caffe latte og MacBook Pro så langt øye kan se rundt om på kafé-bordene. Det er like før lokalet ikke trenger sin egen belysning, så mange lysende epler bruker stedets gratis trådløse nettverk, mens den kreative klasse surfer, skriver innsiktsfulle oppdateringer på de sosiale medier og i det hele tatt er… kreative.

Og skulle det likevel være en Windows-bruker et sted i rommet har han nok gått feil, og i hvert fall gjemmer han seg i et hjørne med sin ikke-MacBook og sitt ikke-lysende eple på den bærbares lokk.

Eller slik pleide det i hver fall å være, men en ting er sikkert. Har du også kommet til områdets mest trendy hipster-kafé, og er det så en Samsung ATIV Book 9 Plus du trekker frem fra Wood Wood vesken trenger du ikke gjemme deg i hjørnet, og du trenger ikke å skamme deg over din Windows 8-bærbare, for den nyeste topp-ultrabook er ikke bare kjapp, strømlinjet og lett, den er rålekker og har ekte hipster faktor. Vi ved det jo godt alle sammen… Mac er blitt mainstream!

Det har kommet en ny beste skjerm på markedet
Samsung er den nye sorten. Om ikke annet denne ultrabook som er en videreutvikling av den Series 9 som Samsung kom med for et par år siden, og som vi i vår første test under overskriften ”Slik ser ’ultra’ ut”, kalte MacBook Airs demoniske fetter (på grunn av den sorte designen og tastaturets grønne bakbelysning, som ATIV Book 9 Plus har arvet). Samsung Series 9 roste vi for virkelig å være et gjennomtenkt produkt, og spesielt skjermen begeistret oss med sine krystallklare og likevel naturlige farger.

Akkurat det sammen kan vi uten å nøle si om den nye ATIV Book 9 Plus som kommer med Intels nyeste Haswell-arkitektur (vårt testeksemplar hadde en 2,6 GHz Intel Core i5 under panseret) og med den nok beste skjerm på en bærbar datamaskin vi noensinne har sett.

Samsung_Ativ_Book_9_Plus-5 back-2-samsung-ativ-book-9-plus back-1-samsung-ativ-book-9-plus ATIV-Book-9-PLUS-back
<
>

Det predikatet har vi tidligere brukt om Apples MacBook Pro med Retina-skjerm, senest for få måneder siden da vi testet 2013-modellen, også med Haswell-arkitektur og med 13,3” skjerm. Men der hvor Retina-skjermen må ”nøye” seg med en maksimal oppløsning på 2560 x 1600 piksler (som man må jukse til med en ekstern app for å få maskinen til å vise, da Apple kun tillater at man setter oppløsningen til 1680 x 1050 piksel via systeminnstillingene), så klarer den like 13,3” store skjermen på ATIV Book 9 Plus hele 3200 x 1800 piksler. En oppløsning Samsung kaller for QHD.

Men hvem vinner så Retina vs. QHD-krigen? Tja, svaret er nok at det ikke riktig er noen vinner. Det er en grunn til at Apple ikke synes brukerne skal skru helt opp for skjermoppløsningen. Og selv om Windows ikke krever tredjepart-apper for å få bildet opp i 3200 x 1800 piksler så blir man i rettferdighetens navn spurt flere ganger om man nå er helt, helt sikker. For skjermbildet blir meget stort og detaljene meget små. Akkurat som på Retina-skjermen, om enn Windows 8 i 3200 x 1800 piksler oppløsning er enda vanskeligere å bruke uten lupe enn Mac OS X er ved 2560 x 1600 piksler. Men skjermbildet står knivskarpt på ATIV Book 9 Plus, også med den høyeste oppløsningen, og på grunn av den høye skjermkvaliteten blir det også plass til flere fliser enn normalt i Windows 8-brukerflaten, tidligere kjent som Metro, som likevel ingen bruker. Også selv om det kun er i desktop-mode at den maksimale oppløsningen kan oppnås.

Dyrere enn Apple
Men der den nyeste Apple toppmodellen altså trekker det korteste strå i direkte nevekamp mot Samsung ATIV Book 9 Plus om skjermoppløsningen, er det Apple som kommer ut som seierherre hvis vi fortsetter i samme spor og sammenligner den nyeste MacBook Pro med Retina-skjerm opp mot Samsungs ultrabook-flaggskip. Selv om vårt testeksemplar av ATIV Book 9 Plus på papiret har akkurat den samme prosessor under tastene som det eksemplaret av MacBook Pro vi testet for få måneder side, klarer Apple seg litt bedre i de Benchmark-testene vi bruker for å danne oss et bilde av maskinens rå ytelse. Således scorer ATIV Book 9 Pus 2577 (single-core) og 4860 (multi-core) i vår Geekbench 3 måling, mens MacBook Pro med samme 2,6 GHz Intel Core i5 Haswell-prosessor scorer 3118 (single-core) og 6609 (multi-core) i samme Benchmark-program. Også  Browsermark 2.0 testen faller ut til Apples fordel. I begge tilfeller har vi målt på den nyeste utgaven av Googles Chrome nettleser og ATIV Book 9 Plus scorer 5191, mens MacBook Pro når en score på 5631.

Går vi enda videre med vår direkte sammenligning av MacBook Pro og ATIV Book 9 Plus er det bonuspoeng til Samsung for touch-skjerm i deres nyeste ultrabook, mens Apple til gjengjeld har utstyrt MacBook Pro med Retina-skjerm med den nyeste 801.11ac Wi-Fi teknologi (støtter dataoverføring på opp til en gigabit per sekund), mens ATIV Book 9 Plus må nøye seg med siste års 801.11n teknologi.

MacBook-en er et par tusen kroner dyrere enn ATIV Book 9 Plus, som så til gjengjeld kun er utstyrt med 128 GB SSD-lager, hvor vårt Apple testeksemplar var utstyrt med hele 512 GB. Så stort SSD-lager kan Samsung ikke klare i skrivende stund, og investerer man i samme modell som vårt testeksemplar, men med den beste konfigurasjonen ensbetydende med 256 GB SSD-lager og 8 GB RAM, blir prisen 14.999 kroner. Så av de to maskinene er det faktisk Apple som er den billigste når man sammenligner en til en, hvilken konfigurasjon man får for pengene.

Konklusjon
Vel, dette dreier seg nå om de små forskjellene. Samsung ATIV Book 9 Plus er et hårstrå hvassere enn MacBook Pro med Retina-skjerm, nettopp når det gjelder skjermen, mens Apples slanke toppmodell yter litt kjappere og er litt lenger fremme når det gjelder lagerplass og nettverksteknologi. Men summa summarum er Samsung ATIV Book 9 Plus helt på nivå med Apples mesterverk – både hva angår kvalitet og pris. Og det kan ses med det blotte øye. Samsungs nyeste ultrabook er klart den mest lekre, designer-smarte og hipster-aktige Windows-bærbare vi noensinne har sett. Og så må det være opp til leseren å vurdere om det skal betraktes som ros eller ris.

PS. Kjære Samsung, vi hater det nye navet. ATIV Book 9 Plus skal man nok prøve å uttale i edru tilstand. Hva er galt med å kalle ultrabook-toppmodellen for Series 9?

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

1 Kommentar
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Her er Samsung Odyssey Ark Den buede 55-tommeren Odyssey Ark kan forhåndsbestilles i slutten av august - nå vet vi også prisen!
Fargesprakende musematte Få Tron-stil på skrivebordet med Razers gigantiske musematter med innebygd RGB-lys.
Kom i sentrum på møtet Med 4x zoom lover Creative Live! Cam Sync V3 å sette deg i sentrum på ...Zoom.
Kreative superkrefter Det er ikke spart på noe som helst i MSI Creator Z17. Det merkes på prisen.
90-tallet har ringt: Winamp er tilbake I internettets barndom og skribentens ungdom var det Winamp som styrte musikken til festen. Nå er avspilleren tilbake etter nesten 10 års fravær.
Nå er Samsungs nye gaming-skjermer i salg De nye 4K-skjermene Odyssey Neo G8 og Odyssey Neo G7 lover heftige ytelser!
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend