TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST MacBook Pro 13’’ M1 2020

Den beste vi har testet

Apples egen prosessor har gjort MacBook Pro til den råeste bærbare 13-tommeren vi har testet.

forfatter
Publisert 28.11.20 - 10:00
Karakter
MacBook Pro 13’’ M1 2020
L&B mener
Lynende rask ytelse. Kraftig grafikkytelse og svært god batteritid. Fantastisk skarp og fargerik skjerm.
Ikke oppgraderbar, mer SSD-lagring er kostbart. Kun 720p Facetime-kamera.
Spesifikasjoner

Skjerm: 13,3-tommers LED-belyst IPS med P3-fargerom
Oppløsning: 2560 x 1600 bildepunkter – 227 ppi
Prosessor: 3,2 GHz åttekjerners Apple M1
Minne: 8 GB LPDDR4
Lagring: 256 GB SSD, 3,2/2,2 GBs lese/skrivehastighet
Grafikk: Apple M1 m. åtte GPU-kjerner
Tilkoblinger: 2 x Thunderbolt 3/USB-C, 3,5 mm hodetelefonutgang
Batteri: 17 timer trådløs, 20 filmavsspilling
Mål, HxBxD: 1,56 x 30,41 x 21,24 cm
Vekt: 1,4 kg
Annet: Touch Bar med touch ID, Bluetooth 5, 802.11ax Wifi 6, 720p FaceTime-kamera, 61 W USB-C-lader, grå eller sølvgrå aluminium.

Veil. pris 16490Pr. 28.11.20 Produktside

Timingen har aldri vært bedre. Hvis man skal kjøpe en ny bærbar Mac, er det nå man skal handle. Apple nye M1-prosessor har gjort MacBook Pro og MacBook Air med 13-tommers skjermer, til noen kraftpakker vi knapt har sett maken til.

De nye 13-tommers MacBook-ene har den største oppdateringen på mange år til noen Mac, og viser veien inn i fremtiden for Apples datamaskiner.

Apple har nemlig startet utfasingen av Intel-prosessorer, til fordel for sine egne Apple Silicon-prosessorer, og dette er en av tre nye Mac-er (Mac Mini er den tredje) med den nye M1-prosessoren. Som er basert på den samme 5 nanomenter-arkitekturen som vi har sett i de nyeste generasjonene av Apples nettbrett.

Det betyr ikke at de nye Mac-ene oppfører seg som en iPad med tastatur, men noen ting er likt. Fraværet av oppstartstid, åpning av programmer, og starting av apper ikke minst. For med M1 kan Mac-ene kjøre iOS-apper.

Den nye MacBook Pro 13 skjuler en av de råeste prosessorene vi har testet.

Det er flere fordeler med den nye M1-prosessoren. Den er både mye raskere, og mer effektiv enn Intels prosessorer. Det betyr både rekordknusende ytelser og mye lengre batteritid.

Batteriet i M1-utgaven av MacBook Pro 13 holder mellom 17 og 20 timer, mot 10 timer sammenlignet med 13-tommeren vi testet i sommer. Den er også langt raskere både i benchmark-tester, og i programvare som Adobe Photoshop og Final Cut Pro.

Raskeste 13-tommeren

Den forrige generasjonen MacBook Pro 13 finnes fremdeles i Apples sortiment. Men jeg klarer ikke helt å se hvorfor man skal kjøpe noen av dem, når den M1-baserte 13-tommeren gir så mye mer ytelse for pengene.

Den eneste grunnen til å velge en Intel-basert MacBook Pro 13, måtte være hvis man ikke klarer seg med mindre enn 4 TB SSD-lagring, 32 GB minne – og at man faktisk trenger fire Thunderbolt-kontakter.

De to USB-C/Thunderbolt3-portene støtter eksterne skjermer opptil 6K-oppløsning.

I den nye M1 Mac-en kan man velge opptil 2 TB SSD, og den finnes kun med to Thunderbolt-porter.
Samme skjerm, tastatur og trackpad

Den forrige og den nye 13-tommeren, er ellers identiske. De har den samme LED-baserte IPS-skjermen som støtter P3-fargerom, som er blant de skjermene med den mest korrekte fargegjengivelsen på noen laptop.

Tastaturet, eller Magic Keyboard som det kalles, er det samme bakbelyste tastaturet med touch bar over, som Pro 2020-modellene til Apple bruker, og trackpaden eller styreflaten er også den samme.

Touch Bar med touch id er et av kjennetegnene til en MacBook Pro.

M1-prosessor

Kikker man på Apples nettsider, er det lite teknisk informasjon der. Nerdene finner ikke mye å henge seg opp i, og for kreative brukere er ytelsen i praksis viktigere enn GHz og teraflops. Men vi har noen data på M1-prosessoren.

Den første M1-prosessoren og den som brukes her, er en åttekjerners 3,2 GHz prosessor basert på en 5 nm arkitektur, med 16 milliarder transistorer fordelt på fire ytelseskjerner (high-performance), og fire effektivitetskjerner (high-efficiency).

Apples M1-prosessor.

De fire første kjører de tyngste lastene i programmer som Photoshop og Final Cut Pro, mens de fire andre turnerer de lettere oppgavene. De styres av en kontroller som fordeler belastningen til de åtte kjernene i sanntid, og kan når det er nødvendig, bruke alle åtte kjernene spesielt krevende flertråders oppgaver.

M1-prosessoren inneholder også en åttekjerners grafisk prosessorenhet. Apple hevder at den er i stand til å kjøre opptil 2,6 teraflop i 32-bit (FPU), eller sagt på en mindre nerdete måte, MacBook-en kan flette sammen 4K-video i sanntid, uten å hikke.

DaVinci Resolve på MacBook Pro med M1-prosessor.

Apple er også ganske stolt av sin 16-kjerners Neural Engine. Som enkelt sagt er avansert maskinlæring, hvor prosessoren lærer seg å gjenkjenne og analysere bilder, video, ansikter, og oppgaver, og bruker bildeskalering i Pixelmator Pro som eksempel. Der kan man skalere opp et bilde med flere hundre ganger forstørrelse, og stadig se detaljer på skjermen.

Ekstern skjerm og tilkoblinger

Mac-en man også kobles til to eksterne skjerm, en med opptil 6K-oppløsning og 60 hz og en med 4K/60, samtidig som man kan bruke Mac-ens skjerm i full oppløsning. Det er også mulig å bruke en nyere iPad koblet til trådløst som en ekstern skjerm ved å aktivere SideCar i systempreferansene.

Det er bare har to USB-C/Thunderbolt 3-kontakter på maskinen. Men jeg tviler på om mange trenger flere. USB- og Thunderbolt 3-portene gir hastigheter opp til 40 Gb/s og brukes vanligvis til lading, eksterne enheter, eller en ekstern 6K-skjerm.

3,5mm minijack lydutgang.

På den andre siden er det en 3,5mm kontakt for hodetelefoner eller eksterne høyttalere.

De innebyggede stereohøyttalerne er slett ikke verst. De støtter for Dolby Atmos-lyd og leverer et fyldig lydbilde for en laptop.

FaceTime-kameraet er det samme som før, med 720p oppløsning, som selvsagt er for dårlig. Men bildekvalitetene er i det minste blitt litt bedre, med mindre støy og litt bedre kontrast, men det er også alt.

Utklassing

Facetime-kameraet er fort glemt når man kjører Mac-en på testbenken. I en sammenligning med MacBook Pro, med Intels 10-generasjon ‘Ice Lake’ Intel-prosessor, knuser den nye M1-Mac-en den på alt. Alt.

Attpåtil er den rimeligere enn Intel-Mac-en, med ganske mange tusenlapper.

Da vi testet MacBook Pro 13 med en i5-prosessor på 2,0 GHz i Geekbench, kjørte den raskt i fra den raskeste 13-tommeren fra 2018, og nå er det dens tur til å bli banket sønder og sammen av M1-modellen i Geekbench 5:

Single-Core – Multi-Core

 • M1 MBP 13 2020: 1733 – 7582
 • Intel MBP 13 2020: 1232 – 4442
 • intel MBP 16 2019: 1133 – 7240

Tallene viser at den nye M1-prosessoren gruser Intels 15-prosessor, spesielt i flerkjernetesten, men interessant nok parkerer den også den dobbelt så dyre 16-tommerens åttekjerners 2,4 GHz i9 Intel-prosessor. Både på singel- og fjerkjerneytelsen.

Det er ikke bare i Geekbench M1-Mac-en er best. I Cinebench knuser den nye 13-tommeren 16-tommeren fra 2019, og klokker inn med en score på 7758, mot 3582 punkter for 16-tommeren.

MacBook Pro 13 med M1-prosessor, knuser Intel-Mac-ene i tester.

Rosetta 2

Men det er ikke bare på testbenken at den nye Mac-en skinner. Den kjører også krevende oppgaver raskere og uten nøling eller hikking enn før. Her er det på sin plass å fortelle at den nye prosessorarkitekturen krever at utviklerne lager egne versjoner av programvaren tilpasset Apples M1-prosesssor for optimal ytelse.

Ellers kjører Macen programvare utviklet for Intel-prosessoren, gjennom Rosetta 2 i MacOS Big Sur. Rosetta 2 ‘oversetter’ programvaren og er nødvendig for at man skal kunne kjøre eldre programvare på en Mac med M1-prosessor. Men da får man altså ikke utnyttet det fulle potensialet i M1-prosessoren.

Det får man hvis man hare en Adobe Creative Cloud konto. Da kan man laste ned en beta-versjon av Adobe Photoshop for M1, riktignok ikke en full versjon med alle funksjoner, men nok til at man får testet grunnleggende ytelser i Photoshop.

Beta-versjonen av Adobe Photoshop for M1-prosessor.

Apples Final Cut Pro for videoredigering er også tilpasset M1, og det ble raskt klart at MacBook-en er merkbart raskere på filtereffekter, rendering og noe så enkelt som å spille av video i 4K, men også i 8K/24p, hvor videoen fløt sømløst over skjermen.

Og alt dette spilte uten at viften startet.

Minne?

Det er her, på de mest krevende oppgavene, at man trenger de ekstra 8 GB med minne, som man må velge før man bestiller Mac-en. Forskjellen på en M1-Mac med 8 eller 16 GB minne, vil nemlig komme best til syne når man jobber med veldig tunge filer, i f.eks Photoshop, Final Cut Pro eller Affinity Photo, for det meste takler M1-prosessoren selv.

Garageband på MacBook Pro 13 M1.

Konklusjon

Den nye MacBook Pro 13 er den råeste 13-tommeren vi har testet. Den gruser ikke bare tidligere Mac-er vi har testet, men baner vei for et skred av nye Apple-maskiner med en nesten revolusjonerende ny prosessorarkitektur. Den nye prosessoren er langt mer effektiv, så batteritiden på en MacBook Pro 13 er nesten doblet. Den takler også oppgaver man før måtte ha en mye dyrere Mac for å utføre, og i våre tester er den raskere enn noe annet i samme klasse. Fotografer, designere, og kreative brukere får et kraftig verktøy i den nye MacBook Pro, som er det beste kjøpet blant laptoper akkurat nå.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Orbi 860: Internett for den kravstore Netgears nest dyreste mesh-nettverk er nå oppgradert til Orbi 860. Med 10 gigabit på inngangen.
Koble alle enheter til en kontakt En Thunderbolt 4 USB-dokk gir din bærbare nye muligheter og skaper orden på skrivebordet.
Nei, USA forbyr IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheters fokus er på å stoppe salget av telekommunikasjonsutstyr og overvåkningsteknologi fra fem navngitte kinesiske selskaper
Fargesprakende skjerm fra MSI MSI Prestige 16 er en ny kontor-bærbar fra MSI, som er den første med bakbelyst skjerm med Mini-LED.
Koster den virkelig ikke mer? Acer Swift 5 ligner og oppfører seg som et direktørleketøy. Men den koster så lite at de fleste kan være med.
Få den gamle PC-en på det raske nettet Netgear AXE3000 gir deg enkel tilgang til det lynraske Wi-Fi 6E med en USB 3.0-adapter.
Følg Lyd & Bilde