Et halvt år etter at Apple lanserte en ny 16-tommers MacBook Pro, er det endelig 13-tommerens tur til å få noen sårt tiltrengte oppdateringer. Men det gjelder å velge riktig utgave av MacBook Pro 13. Det er nemlig ikke alle utgavene av 2020-modellen som har fått alle forbedringene.
Tradisjonelt har Pro-maskinene til Apple vært flaggskipene med den råeste ytelsen. De har hatt de nyeste prosessorgenerasjonene, meget gode skjermer og nok tilkoblinger til krevende brukere. Det har man måttet betale for, men for de som er i målgruppen, er det gjerne verdt det.
MacBook Pro velges ofte av brukere som trenger en rå maskin til krevende oppgaver som bilde- og videoredigering i programvare fra Adobes Creative Collection, Capture One eller Final Cut Pro X, og mye annet. Som musikk, forskning, 3D-rendering, kort sagt prosessor- og grafikkintensive oppgaver.
For de som har helt andre og langt enklere oppgaver å løse, finnes det alltids en MacBook Air med like stor skjerm, som kan gjøre jobben for en billigere penge.
Mange utgaver å velge mellom
De nye Pro-modellene kommer i så mange utgaver at det kan være vanskelig å velge. Enkelt sagt kan man dele modellene i tre grupper. Innstegsmodellene med 13-tommers skjerm, som bruker en 1,4 GHz firekjerners Intel-prosessor fra 2018, 13-tommere med de nye 10-generasjon 2,0 og 2,3 GHz prosessorene med fire kjerner, og de større 16-tommerne som kan konfigureres med seks- eller åttekjerners prosessorer.
Bedre tastatur
Uansett hvilken man velger, får man Apple nye Magic Keyboard, som neste er magisk i virkeligheten også. De bakbelyste tastaturet debuterte på 16-tommeren i november 2019, og finnes nå på alle 2020-modellene av13-tommeren også.
Kort fortalt er tastenes oppheng forandret til det bedre, men én mm vandring. Det sakselignende opphenget er mer behagelig å skrive på, og gir litt bedre tilbakemeldinger enn det forrige tastaturet gjorde.
Legg merke til at tastaturet har fått en fysisk Escape-knapp, istedet for touch, og at T-tastene er T-formet, som de burde vært fra begynnelsen av.
Minnehastighet
Årets utgave av 13-tommeren, har mye raskere minne enn før. Også raskere enn 16-tommerens 2666 Mhz, med en hastighet på 3733 MHz for 2020-modellen, og 2133 MHz for 2018-modellen.
13’’ MacBook Pro 2020
Apple har strippet den nye grunnversjonen av maskinen, som starter med en 1,4 GHz firekjerners prosessor, 8 BB minne og 256 GB SSD-lagring, og kan makses med en 1,7 GHz prosessor, 16 GB minne og 2 TB lagring.
Det er ikke særlig imponerende med tanke på at den rimeligere MacBook Air kan makses med en 1,2 GHz firekjerners prosessor, raskere 16 GB minne og 2 TB SSD, for færre penger. Men, da går man glipp av Pro-modellens mye bedre skjerm, touch bar og to ekstra Thunderbolt/USB-C-kontakter.
Kikker man litt nøye på Apple konfigurator før man bestiller, ser man fort at det finnes et sweet spot blant Pro-modellene.
Det er utgaven med en firekjerners 2,0 GHz Intel Core i5-prosessor, med 16 GB minne og 512 GB SSD-lagring. Hvis man vil betale for litt mer ytelse, kan man makse 13-tommeren med en litt raskere 2,3 GHz firekjerners i7-prosessor, 32 GB minne og hele 4 TB SSD-lagring.
Grafikkytelse
Det man dessverre ikke kan, er å velge grafikkprosessor, slik man kan på 16-tommeren. Alle 13-tommerne har nemlig grafikkmotoren integrert, så muligheten for å velge for eksempel AMD Radeon Pro 5500M, med 4 eller 8 GB minne, finnes ikke.
Akkurat dét kan være nok til at mange setter en stort svart strek over 13-tommeren, og heller velger den større 16-tommeren.
Det er nemlig liten tvil om at grafikkytelsen på krevende oppgaver, vil være merkbart bedre med en Radeon Pro 5500M, enn med en integrert Intel Plus Graphics. Og det viser også våre tester.
Touch bar, elsket eller hatet
Nå har alle MacBook Pro touch bar, eller pekefelt og fingeravtrykkleser. Noen ser ikke poenget fordi de ikke har bruker for programspesifikke tilpasninger av pekefeltet, og foretrekker bare å ha f-tastene fremme, mens andre er blitt avhengige av pekefeltet og bruker det aktivt som er verktøy.
Fingeravtrykkleseren til høyre, finnes på alle bærbare Mac-er, og øker sikkerheten betydelig. For eksempel kan man bekrefte betalinger med fingertuppen, slik man er vant til fra iPhone, og den kan låse opp maskinen fra dvale.
True Tone skjerm
Det var ventet at Apple skulle oppgradere skjermen fra 13,3 til 14-tommer, men skjermen er bygget på den samme13,3’’ LED-belyste IPS-skjermen som forgjengeren. Det er en 2,5 K-skjerm og ikke 4K, men skjermkvaliteten er svært bra og støtter P3-fargerom, som viser flere farger enn RGB-fargerom. Den har også Apples True Tone-teknologi, som tilpasser lysstyrken og hvitbalansen til omgivelsene.
Ekstern skjerm(er)
Hvis man velger 13-tommeren med 10-generasjon prosessor (2,0 el. 2,3 GHz), kan man koble til enten to eksterne 4K-skjermer med 60 Hz frekvens, én 5K-skjerm med 60 hz, eller en 6K-skjerm. Man kan også bruke en iPad som en trådløs ekstern skjerm, hvis man aktiverer Side Bar på Mac-en.
Tilkoblinger
Mens de rimeligste innstegsmodellene blant Pro-maskinene, bare har to USB-C-kontakter, har denne fire stykker. De har alle støtte for Thunderbolt 3 som kan gi overføringshastigheter opp til 40 Gigabit per sekund. Til sammen har USB 3, 5 Gbps.
Alle kontaktene er toveis og kan brukes lading, eksterne enheter, eller kobles til ekstern skjerm via en USB-C-adapter.
De innebyggede høyttalerne gir både stereolyd og har støtte for Dolby Atmos. De har ikke den samme fyldige lyden som høyttalerne i 16-tommeren, men lyder forbausende godt likevel. Man kan også koble til hodetelefoner eller aktive høyttalere analogt, fra 3,5 mm utgangen på høyre side.
Forbedret ytelse
Med de nye 10-generasjon ‘Ice Lake’ Intel-prosessorene, hadde vi klare forventninger til forbedret prosessorytelse. Apple selv, er ikke snaue når de beskriver hvor mye raskere en Pro-modell med de nye prosessorene kan være, og våre tester viser at de stort sett har sine ord i behold.
Da vi sammenlignet testresultatet i Geekbench 4, med den raskeste 13-tommeren fra 2018 (2,7 GHz firekjerners Intel Core i7, 16 GB 2133 MHz LPDDR3-minne), fikk vi følgende resultat:
Single-Core – Multi-Core
MBP13 2020: 5560 – 18210
MBP13 2018: 5314 – 19146
Som vi ser er den nye generasjonen i5-prosessor på 2,0 GHz, så og si like rask som en eldre firekjerners i7 prosessor på 2,7 GHz.
Sammenligner vi med Apple 16’’ Pro-modell i Geekbench 5, blir det litt annerledes:
Single-Core – Multi-Core
MBP13 2020: 1232 – 4442
MBP16 2019: 1133 – 7240
Her ser man at det er fint lite som skiller på ytelsen fra en prosessorkjerne, men at 16-tommerens åttekjerners 2,4 GHz i9-prosessor drar kraftig ifra på multikjerneytelsen.
Vi er litt mer avventende til grafikkytelsen. For, sammenligner vi med den to år gamle 13-tommeren, får vi 3359 frames i T-Rex-testen i GFXBench. Nesten det samme som den eldre maskinens 3351 frames.
Flytter vi oss til Cinebench R20 og sammenligner grafikkytelsen med 16-tommeren, blir bildet et helt annet. Her scorer 13-tommeren 1827 punkter, mens 16-tommeren ender på 3582 punkter. Det er en betydelig forskjell.
Det viser at dersom man trenger man en bærbar maskin til veldig krevende oppgaver, som 4K-video- og bilderedigering med nye rendering eller batch-prosessering, kan det absolutt være smart å velge 16-tommeren blant Pro-modellene. Som alle kommer med en AMD Radeon Pro grafikk-prosessor.
Det er verdt å merke seg at ingen av Apples Pro-maskiner er oppgraderbar. Man må konfigurere prosessor, minne, SSD-lagring før man bestiller, for ingen av dem kan åpnes og oppgraderes av brukeren selv.
Konklusjon
Den ferskeste utgaven av Apples MacBook Pro i 13-tommers utgave, skuffer på grafikkytelse, og den kunne gjerne fått en 4K-skjerm. Det ville vært hakket mer pro, etter vår mening. Men selv om man velger en av de to dyreste variantene, får de fleste som trenger en kraftig bærbar Mac, mye ytelse for pengene. Skjermen er kanskje gammel, men den er fremdeles bedre enn mye annet der ute til bilde- og videoredigering, og kvaliteten på maskinen er det ingenting å utsette på. Trenger man bedre grafikkytelse, kan man alltids velge 16-tommeren som ikke koster så mye mer.
Home mener
Meget god prosessorytelse. Solid kvalitet med oppgradert tastatur. Svært jevn fargegjengivelse og bra kontrastomfang på skjerm. Støtter 6K-skjerm, opptil 32 GB minne og 4 TB lagring. Kan ikke oppgraderes. Minne og mer SSD-lagring er dyrt. Grafikkytelsen ligger langt bak 16-tommeren. Kun 720p Facetime-kamera.
Veil. pris 24990 kr
Spesifikasjoner
Skjerm: 13,3-tommers LED-belyst IPS med P3-fargerom
Oppløsning: 2560 x 1600 bildepunkter – 227 ppi
Prosessor: 2,0 GHz firekjerners Intel Core i5 Turbo Boost opptil 3,8 GHz
Minne: 16 GB 3733 MHz LPDDR4X-minne
Lagring: 512 GB SSD, 3,2/2,2 GBs lese/skrivehastighet
Grafikk: Intel Iris Plus Graphics 1536 MB Vram
Tilkoblinger: 4 x Thunderbolt 3/USB-C, 3,5 mm hodetelefonutgang
Batteri: 10 timer trådløs, 30 dager dvale
Mål, HxBxD: 1,56 x 30,41 x 21,24 cm
Vekt: 1,4 kg
Annet: Touch Bar med touch ID, Bluetooth 5, 802.11ac Wifi, 61 W USB-C-lader, grå eller sølvgrå aluminium.
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser