Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple MacBook Air 15″ (M2)

Nær det perfekte kompromiss

Apples nye MacBook Air med 15-tommers skjerm, er midt i blinken for mange som trenger en kraftigere Mac med større skjerm.

Skrevet av / 08.07.23 - 08:32
Apple MacBook Air 15″ (M2)
Lasse Svendsen

Den allerede eksisterende utgaven av MacBook Air, er det beste kjøpet blant Apples bærbare. Den er mer en kraftig nok til alt fra skolearbeid til grunnleggende video- og bilderedigering. Strengt tatt er det bare proffene som trenger ytelsen til Apple bærbare pro-maskiner.

Det eneste man kan finne på å sette fingeren på, er at en 13,6-tommers skjerm noen ganger kan bli for liten. 

Det problemet løser den nye 15,4-tommers utgaven av MacBook Air. Som i likhet med 13,6-tommeren, er utstyrt med nyeste generasjon Apple Silicon, en M2-prosessor med 8 kjerner.

Den samme prosessoren som overbeviste oss i testen av MacBook Air 13 M2, kan altså fås i en større innpakning med den samme ytelsen, bare med en større skjerm. Resten er likt. MacBook Air 15 M2 har den samme slanke formfaktoren som tydelig skiller MacBook Air fra pro-maskinene.

Les også Raskeste MacBook Air hittil Apples ultrabook har fått ny design og en real vitamininnsprøytning. Men prisen er også deretter.

MacBook Air 15 M2 leveres i de samme fargene som 13-tommeren. Sølvgrått, den mørkere stellargrå, gylne stjerneskinn – og denne: Midnatt. En marineblå matt utførelse, som ser lekker ut, men tiltrekker seg fingermerker som en magnet.

Den marineblå matt utførelsen tiltrekker seg fingermerker som en magnet. Foto: Lasse Svendsen

Litt større – merkbart tyngre 

Det er en lett og hendig maskin, tross at den er større enn 13-tommeren. Man kjenner det mest på vekten, som er 250 gram høyere, og så er den fire cm bredere. Så alle som så vidt får 13-tommeren ned i bagen, kan slite med å få plass til 15-tommeren. Tastaturet med fingeravtrykkleser, er det samme bakbelyste tastaturet vi allerede kjenner.

Bakbelyst tastatur med touch-ID: Foto: Lasse Svendsen

De samme tilkoblingene finner man også på 15-tommeren. En 3,5 mm hodetelefonutgang på høyre siden, to USB – og Thunderbolt-porter på venstre side. 

Der sitter også Apples praktiske MagSafe 3, en magnetisk ladekontakt som napper ut ladepluggen uten dramatikk, dersom noen snubler i ledningen. Den medfølgende laderen har faktisk to USB-kontakter, slik at man kan lade mobilen samtidig som man lader maskinen. 

MagSafe 3 ladekontakt. Foto: Lasse Svendsen

Apple oppgir batteritiden til 18 timer. En dags arbeid med blant annet flere ytelsestester, klarte ikke å tømme batteriet og indikerte 20 prosent da ladepluggen smatt på plass i kontakten før sengetid.

67 W lader med to USB-kontakter. Foto: Lasse Svendsen

Større skjermflate 

Skjermen er av samme type, bare 15,4 mot 13,6 tommer. Med 224 piksler per tomme, 500 nits lysstyrke og støtte for utvidet P3-fargerom. Som gir brukeren flere milliarder farger fra IPS-panelet Apple bruker på  MacBook Air. Fint spesielt for fotografer. 

Webkameraet i den sorte busslommen øverst på skjermen, er det samme 1080-kameraet (FaceTime HD) med tre mikrofoner, som vi kjenner fra 13-tommeren. 

Skjermen støtter 60 Hz frekvens, og har ikke Pro Motion med opptil 120 Hz frekvens. Det er forbeholdt pro-modellene, men det holder i massevis til videoredigering, men skjermen støtter Dolby Vision og HDR. Det er ikke veldig vanlig i denne klassen.

Den kan heller ikke kobles til like mange eksterne skjermer som pro-modellene, men fungerte utmerket på min Apple Studio Display via USB-utgangen. Som støtter én 6K-skjerm.

Dolby Atmos

Lyden på bærbare datamaskiner er sjelden noe å skryte av, men Apple skal ha to tomler opp for lydkvaliteten fra 15-tommeren. Her er det plass til seks mot fire høyttalere i 13-tommeren, Det merkes best i bassen, som klarer å bidra til både rytme og fyldig klang, og musikk med Dolby Atmos (eller Spatial Audio som Apple kaller det), skaper et overbevisende stort lydbilde foran lytteren.

Under her sitter det seks høyttalere som gir forbausende god lyd. Foto: Lasse Svendsen

Det funker fint når man ikke har et par gode høyttalere, eller hodetelefoner, for hånden. Mer enn godt nok til musikk og film, men det er ikke godt nok til musikkproduksjon eller som lydmonitor. Man kan også få Dolby Atmos i hodetelefoner som støtter det. Bruker man Apples egne – AirPods Pro og AirPods Max, flytter lydbildet seg når man beveger hodet.

På testbenken

Men med den nye M2-prosessoren, er ytelsen betydelig bedre enn fra noen Intel-basert Air-modell, og i våre tester viser den seg også å være raskere enn forrige generasjon Apple Silicon med M1-prosessoren.

Testscore. Ill: Lasse Svendsen

MacBook Air 15 M2 leveres bare med en utgave av prosessoren. Den har 8 prosessorkjerner, 10 grafikkjerner, en 16-kjerners Neural Engine, opptil 24 GB minne og 100 Gbps minne­båndbredde. Det er mer enn nok til at maskinen lett takler videoredigering med ulike videoformater, som etablerte H.264, nyere HEVC, samt Apple ProRes og ProRes RAW, som proffene bruker.

Basisutgaven leveres med samme prosessor, men 8 GB minne og tregere 256 GB integrert lagring. Vårt råd er å velge 512 GB lagring, da får man utnyttet minne­båndbredde bedre.

Sammenligner man med en MacBook Pro med M2 Max prosessor, er det rått parti i de mest krevende testene i favør av pro-modellen. Men for alle som ikke driver med flere 8K-videostrømmer i programmer som Final Cut Pro, eller 24-spors 24-bits lydproduksjon, er det forbløffende for potent den grunnleggende M2-prosessoren er.

Ytelsen er naturligvis sammenlignbar med samme M2-prosessor i 13-tommers utgaven. En runde i Geekbench 5 gir sammenfallende score med små avvik i favør 15-tommeren. Samme test viser at den scorer bedre enn forrige generasjon MacBook Air med M1-prosessoren. Spesielt i multi-core-testen, som viser hvordan krevende oppgaver løses av maskinen når den kjører alle kjernene.

En sammenligning i Geekbench 6, med en 8-kjerners M2 Pro i en MacBook Pro 14, viste at den mye billigere MacBook Air 15 M2, klarte seg utmerket selv om den måtte strekke våpen i de aller mest prosessorkrevende testene.

MacBook Air 15 M2 er den perfekte bærbare Mac-en for mange. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

En MacBook Air 15 M2 er den perfekte bærbare Mac-en for mange som trenger en stor skjerm, høy ytelse til et bredt utvalg oppgaver, men som ikke vil betale et premium beløp for en pro-modell fra Apple. Den ekstra skjermflaten gir bedre plass til flere vinduer og oppgaver. Her er det plass til to dokumenter ved siden av hverandre, det er bedre plass til bilder i Lightroom, og ytelsen gir oppgavene dine kraft til å løse krevende beregninger i en kompleks skoleoppgave. Eller sette sammen sømløse 4K-videoer uten plagsomme avbrudd eller pauser. Det er ikke noe å tenke på.

Karakter
Apple MacBook Air 15″ (M2)
High End

Home mener

Tynn og lett, slik en bærbar skal være. M2-prosessoren er lynrask. Stor og skarp skjerm. Laderen har en ekstra USB-utgang. Mye Mac for pengene. Minne og ekstra lagring er kostbart.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC

MacBook Air har blitt litt raskere, men også dyrere

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Scroll to Top