TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Logitech Lift

Redningen for verkende musearm

Kan vonde håndledd og verkende albuer og skuldre bare være et minne?

forfatter
Publisert 29.10.22 - 18:30
Karakter
Logitech Lift
L&B menerskew
pluss Utrolig behagelig og prisgunstig datamus. Myke, følsomme knapper med fin respons.
minus Bakover-/fremover-knappene er ikke like stille og smidige som de øvrige.
Spesifikasjoner
  • Type: trådløs ergonomisk mus
  • Tilkobling: Bluetooth eller USB
  • Kontroller: 6 knapper, 400–4 000 dpi
  • Operativsystem: macOS 10.15 eller senere og Windows 10 eller 11
  • Mål (HxBxD): 7,1x7x10,8 cm
  • Vekt: 125 g
  • Symmetri: høyre og venstre
  • Web: logitech.com
Veil. pris 799 Produktside

Jeg har vel aldri tenkt så veldig mye på det med en ergonomisk arbeidsplass. Den siste tiden har jeg for eksempel sittet inneklemt på en minimal plass i det som en gang var mitt walk in closet (fred være med det) og jobbet. Klær og sko har måttet flytte til fordel for esker, ledninger, instruksjonsbøker og dingser. En liten treplate som tjenestegjør som skrivbord får akkurat plass til en bærbar, en litt større skjerm, et tastatur og en mus. I beste fall kan jeg klemme inn en kaffekopp og en A5-blokk.

Ifølge Logitech er målgruppen for den ergonomiske datamusen Lift kvinner som jobber mer enn seks timer per dag ved datamaskinen, og som opplever noen form av ubehag i muskler og ledd ved arbeidsdagens slutt. Ok, med tanke på at jeg 1: er kvinne og 2: har en helvetes verk i nakke, skuldre og ned i armen, er jeg absolutt i målgruppen. Personlig legger jeg ikke så mye vekt på at målgruppen er akkurat kvinner. Alt handler nok om at denne vertikale musen er litt mindre enn Logitech MX Vertical, men hvem sier at man ikke kan ha mindre hender? Eller kvinner større for den del …

Färger 1 Färger 2
<
>
Mitt eksemplar er naturhvitt. Men Lift finnes også i rosa og granitt. Er du venstrehendt, må du imidlertid nøye deg med granitt. (Foto: Logitech)

Som en datamus for kvinner har man valgt å ha Lift i tre forskjellige farger. Granitt, rosa og naturhvit. Er du høyrehendt kan du velge og vrake. Er du venstrehendt må du pent nøye deg med Granitt.

Logitech Lift
Da jeg først pakket opp Lift, var jeg skeptisk over fargen, og tenkte at den trolig raskt ville se skitten og litt sunken ut. Men etter over to måneders bruk er den fortsatt forholdsvis fresh. (Foto: Åsa Warme Hallén)

I min pakke lå det en naturhvit Lift, selv om jeg nok hadde foretrukket å kalle den hvit/grå.

Det nye arbeidsredskapet er superenkelt å komme i gang med. I esken finnes en hurtigguide, og du velger bare om du vil koble sammen via Bluetooth eller Logitech Bolt USB. Selve USB-donglen bor, når den ikke er i bruk, på undersiden av musen under et lokk sammen med et AA-batteri.

Her under en luke på undersiden av musen bor et AA-batteri sammen med Logitech Bolt USB. Lift kommer ikke med ladbart batteri, men bruker et vanlig AA-batteri. Velger du å bytte til et ladbart batteri, må du ta det ut og lade det separat når det er nødvendig. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Vil du være økonomisk og spare på batteriet, finner du en av/på-knapp på undersiden. Her finner du også knappen som skifter mellom de tre forskjellige enhetene som Lift kan huske. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Å jobbe med Lift

Musen har seks knapper, høyre-/venstre-klikk, bakover/fremover, midtknapp og rullehjul med midtklikk. Personlig bruker jeg mest høyre-/venstre-klikk samt rullehjulet, og opplever at responsen er rask, knappene er utrolig stille og alt føles mykt, følsomt og gedigent, og ikke det minste plastaktig og billig. Som sagt bruker ikke jeg bakover/framover spesielt mye, men de er av en eller annen grunn ikke fullt så stille og myke. Det er sikkert en bra forklaring på det …

Höger-vänster-klick bakåt-framåt-knappar
<
>
Jeg forstår ikke helt hvorfor bakover-/fremover-knappene ikke har fått samme omsorg. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Skulle du ikke være fornøyd med hvordan knappene er programmert, kan du programmere dem om etter egne behov og ønsker.

Logitech Lift
Den delen av musen som hviler inne i håndflaten, er av et gummimateriale og litt riflet. Det gjør at man ikke glir. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Musen ligger virkelig bra i hånden min, og jeg har ingen større bekymringer med å bli fortrolig med den. Kanskje unntatt en eneste liten detalj … Om du, akkurat som jeg, er uvant med hvordan en ergonomisk datamus er utformet – det vil si ”på høyden” – er risikoen stor for at du sveper den ned fra skrivebordet et antall ganger før hjernens tilvente mønster forstår at du må løfte hånden litt høyere enn du er vant til når du skal flytte hånden fra tastaturet til musen.

Min stakkars Lift endte på gulvet ganske mange ganger. Men jeg merket ikke noe merkelig ved den etter det heller, så jeg kan lett legge til tøff på pluss-siden, selv om det naturligvis ikke er meningen at den stakkars musen skal ut på flyturer.

Jeg er ingen gamer, så jeg har ingen anelse om, eller hvordan, denne datamusen vil fungere i den sammenhengen. Jeg mistenker imidlertid at ergonomi ikke står øverst på ønskelisten til en gamer likevel. Men har du noen erfaringer å dele med meg, så skriv gjerne i kommentarfeltet nedenfor – jeg er nysgjerrig!

Ergonomi Lift Ergonomi
<
>
Om du stiller deg foran speilet med armene langs med sidene, vil du faktisk se at det er tommel og pekefinger som synes. Ikke oversiden av hånden. Vinkler du så albuen opp i 90 graders vinkel, skjer det samme. Så ikke helt merkelig at det faktisk føles bedre, mer avslappet og naturlig med en vertikal mus. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Konklusjon

Etter å ha brukt Lift i omtrent to måneder må jeg si at den er veldig behagelig og ergonomisk. Smertene i albuen opp til skulderen har virkelig blitt mindre, selv om jeg innser at det kanskje trengs flere justeringer på min arbeidsplass for at kroppen vil bli helt fornøyd. Jeg setter virkelig pris på de myke, stille og følsomme knappene for høyre-/venstre-klikk og rullehjulet som fungerer supert for meg. Jeg forstår ikke riktig hvorfor ikke bakover-/fremover-knappene har fått samme omsorg. Utover det var vel det eneste som virkelig forstyrret meg fra starten av at den var høyere enn den musen jeg brukte tidligere, noe som gjorde at jeg dyttet den ned fra skrivebordet ganske mange ganger. Men det har jo mer med min litt trege hjerne å gjøre enn selve Lift … Og nå kan jeg ærlig talt ikke tenke meg å bytte tilbake til en vanlig tradisjonell datamus.

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Legg igjen en kommentar

forfatter

Åsa Hallen

(f. 1972): Endte i 1995 tilfeldigvis opp i magasinet "Elektronikvärlden" (som til slutt endret navn til Ljud & Bild). Helt fram til 2013 da hun valgte å prøve seg andre steder, i mellomtiden hadde hun da vært prosjektleder, journalist og sjefsredaktør. Siden mars 2021 er hun tilbake på frilansbasis. Åsa skriver for det meste om smarte gadgets som gjør livet morsommere. Hun har en evne til å se ting fra et litt annet perspektiv enn sin kolleger.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
Den beste til høyoppløst gaming? Hvis du ønsker en fantastisk spillopplevelse, og dessuten nøytrale og gode farger rett ut av esken, så er dette skjermen for deg.
Wi-Fi 7 ruter til gaming Ruteren kommer med nytt antennedesign og nettverkshastigheter på opptil 19 Gbit/s.
Remarkable 2 får endelig tastatur Tastatur og etui i ett.
lbpluss
Kaffe latte-segmentets heteste drøm 14” MacBook Pro med M2 Pro-prosessor er den beste og raskeste bærbare i sin prisklasse. Men Apple bør oppgradere webkameraet.
Følg Lyd & Bilde