TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
SOMMERTILBUD PÅ LB+

TEST HP Spectre x360 (16-f0035no)

God skjerm – men dårlig pris

HPs luksusmaskin har en lekker UHD+-skjerm som vil glede grafikere. Men kreftene holder ikke mål i forhold til prisen.

forfatter
Publisert 17.05.22 - 12:00
Karakter
HP Spectre x360 (16-f0035no)
L&B mener
4K-touchskjerm og godt med RAM. WiFi 6E.
Prosessor og grafikkort er isolert sett i orden. Men ikke i forhold til prisen. Skjermen er kun 60 Hz og uten HDR.
Spesifikasjoner
 • Prosessor: 3,4 GHz Intel Core i7-11390H quad-core (8 tråder)
 • Skjerm: 16″ IPS, UHD+ (3840 x 2400), multitouch, 60 Hz, 400 NITS 100% DCI-P3
 • Minne: 32 GB DDR4
 • Harddisk: 1 TB SSD
 • Grafikk: Nvidia GeForce RTX 3050 m. 4 GB GDDR6
 • Operativsystem: Windows 11 Home, 64 bit
 • Mål og vekt: 40,6 x 2,0 x 24,5 cm / 2,0 kg
 • Tilkoblinger: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, 2 x USB-C 4.0 (m. Thunderbolt 4 og DisplayPort 1.4), 1 x HDMI 2.0, 1 x USB-A 3, 3,5 mm audio-jack, microSD-kortleser, HD-webcam
 • Web: hp.com
Benchmark

Veil. pris 23.999Pr. 17.05.22 Produktside

HPs Spectre-serie av bærbare PC-er har hatt mange uttrykk gjennom årene. Men et fellestrekk har vært en elegant og luksuspreget utførelse. Mest ekstremt i den skinninnbundne HP Spectre Folio.

HP Spectre x360 er, som navnet antyder, en 360-graders PC, hvor touch-skjermen kan dreies hele veien rundt og legges flatt mot baksiden av tastaturet, så maskinen kan brukes som nettbrett. De har vi testet noen av gjennom årene, men hvor de tidligere modellene har vært kompakte 13-tommers maskiner, har skjermen i den nåværende generasjonen vokst til 16 tommer. Og i det høyere 16:10-formatet.

HP Spectre x360 1
HP Spectre x360 er en stor bærbar på 16 tommer i 16:10-format. (Foto: HP)

Så maskinen tar både plass og veier en hel del. Men man får til gjengjeld et arbeidsareal som egner seg til annet og mer enn bare å skrive noen e-mailer på farten.

Skarp 4K-touch-skjerm

Skjermen er Spectre x360s mest overbevisende kort. En klar og skarp 16″ i UHD+- oppløsning (3860 x 2400 piksler). Og naturligvis med touch. Det følger med en trykkfølsom penn i den temmelig store boksen. Det gjør maskinen til et nærliggende valg for grafikere.

Da grafisk arbeid krever prosessorkraft, er det en separat grafikkprosessor om bord, nemlig Nvidia GeForce RTX 3050 med 4 GB dedikert grafikkminne. Det er 32 GB arbeidsminne og en 1 TB SSD til lagring av programmer og data.

HP Spectre x360 miljoe2
Som navnet antyder, er HP Spectre x360 en 360-graders PC, hvor tastaturet kan klappes opp på baksiden av skjermen, så maskinen kan fungere som nettbrett. (Foto: HP)

For stor til å være smart

Spectre-serien er HPs luksusserie. På x360 ses det i form av et grafittgrått unibody-kabinett. Men selv om kantene er avrundede og pyntet med en kobberfarget accent-stripe hele veien rundt, lykkes det ikke helt å få den 40 cm brede og to kilo tunge maskinen til å virke lett og elegant.

Det store kabinettet gir til gjengjeld god plass til tastaturet, som er romslig, og tastene føles akkurat så faste som de bør være. En diskré hvit bakbelysning gjør det mulig å finne den riktige tasten i et mørkt auditorium. Det kunne godt ha vært plass til et numerisk tastatur, men her har HP valgt å satse på ergonomien – og på plassen til lydsystemet fra Bang & Olufsen.

HP Spectre x360 2
Spectre-serien er HPs luksusserie, hvor man har lagt ekstra vekt på byggekvalitet og design. (Foto: HP)

Det er et akseptabelt utvalg av porter på HP Spectre x360: to USB-C-porter av nyeste tapping – med integrert DisplayPort og Thunderbolt 4. I tillegg er det en HDMI-utgang og en enkelt USB-A-port. Sistnevnte er halvt dekket med en klaff, som egentlig ikke burde være nødvendig, da den kun har til formål å bevare den skarpt designede kanten på kabinettet.

Ethernetport er det sikkert ingen som savner. Spesielt ikke da maskinen til gjengjeld har den helt nye WiFi 6E-standarden.

Benchmark

Prosessoren i Spectre x360 er en overraskelse – men ikke på en god måte. En 11. generasjons i7 (3,4 GHz i7-11390H) med bare fire kjerner er ærlig talt temmelig dårlig i en så dyr maskin. Det kan også ses på ytelsen, som er ganske middelmådig.

GeekBench 5-testen ender med et resultat på 1604 i single-core og 4950 i multi-core. PCMark 10-kontorprogramtesten får et resultat på 5016. Isolert sett er det hastigheter som er rikelige til kontorbruk. Men man kan få bedre ytelse fra billigere PC-er med mer avanserte prosessorer. Blant annet Asus ROG Zephyrus G14 – og HPs egen Envy 15.

Noe som vekket vår nysgjerrighet og fikk oss til å bestille HP Spectre x360 til test, var at den er utstyrt med det nye GeForce RTX 3050-grafikkortet. Det er snakk om en ny grafikkprosessor som er billigere enn de større modellene i RTX-serien. Men fortsatt med løftet om reell 3D-ytelse i en ikke altfor kostbar laptop.

Men innfris løftene? Knapt nok: 3D-ytelsen er i underkant av hva jeg vil betegne som reell, og maskinen er ganske kostbar.

HP Spectre x360 miljoe3
Skjermen har 4K-oppløsning og touch. (Foto: HP)

Skuffende GPU

3D-grafikktestene fra UL (tidligere Futuremark) får resultater som ligger klart over den typiske ultrabooken med Intel Iris Xe-grafikk. Men de er på nivå med det eldre og billigere GeForce GTX 1650 Ti-grafikkortet, som tidligere har vært løsningen til ekte 3D-grafikk på budsjett. Time Spy-testen lander på 3607, og den eldre Fire Strike-testen (begge i standardutgaven) får et resultat på 8120.

Batteritesten fra PCMark 8 endte på litt over tre timer. Det er helt utmerket for en så stor PC med 4K-skjerm. Og nok til å klare seg en dag på jobben uten laderen. Noe som er ekstra viktig, da HP har valgt å bruke en gammeldags DC-kontakt til lading i stedet for USB-C. Så man kan ikke låne seg frem til en nødlanding hvis uhellet er ute.

Konklusjon

HP Spectre x360 er en merkelig maskin, og jeg kan ikke helt se hvem den primært henvender seg til. Den er for stor, dyr og tung til å ha med i vesken for de fleste. Hvis det var 3D-ytelsen som var salgsargumentet, kan man få langt mer til prisen. Og ingen vil vurdere gaming på en 60 Hz-skjerm.

Det eneste som gjør at Spectre x360 skiller seg positivt ut, er den store og svært fine 4K-touch-skjermen, som sammen med pennen kan gjøre maskinen til et arbeidsredskap for grafikere. Men selv der er forholdet mellom pris og ytelse litt anstrengt.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Ut av mørket Er du lei av bildestøy og matte, kjedelige farger? Da er Logitech Litra Glow et billig alternativ.
Dell-PC'er til hverdagen Fornuft og gjenbruksmaterialer er nøkkelordene for de nye Dell Inspiron-modellene
Ingen reservedeler: Kunder må vente i flere måneder Apple er på etterskudd med reparasjoner
Dell XPS blir enda mer minimalistisk 2022-generasjonen av ultrabook'en Dell XPS 13 er skåret 1,8 ganger lengere inn til beinet.
Kjempe på leirføtter Samsung Galaxy Book2 Pro 360 er et godt eksempel på en god idé som er dårlig utført.
Philips: To dataskjermer for jobb og fritid Hjemmekontor eller bortekontor? Philips' dataskjermer har innebygd lyd og kamera.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend