TEST: 3D-printere – Printer fremtiden!
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

3D-printere

Printer fremtiden!

Har du en oppfinner i magen? Med en 3D-printer kan du gjøre ideene til virkelighet.

forfatter
Publisert 03.10.15 - 06:00
Produkter i testen
 • CraftUnique CraftBot PLUS
 • Wanhao Duplicator i3
 • Velleman Vertex K8400
 • MakerBot Replicator Mini
 • Den moderne blekkskriveren er et genialt verktøy til både kreativt og praktisk arbeid. For få hundre kroner – eller noen tusen, hvis det skal være avansert – kan du hjemme på skrivebordet gjøre det som for mange år siden krevde en fotolab eller boktrykkeri.

  En 3D-printer legger bokstavelig talt en ny dimensjon til kreativiteten. Med den på skrivebordet kan vi omsette ideene til håndgripelig fysisk virkelighet. Et nytt beslag til skapet? En spennende figur til ungene? Eller prototypen på den neste gadget? Det gjør 3D-printeren på et øyeblikk.

  3D-priterne har kommet langt siden de første modellene dukket opp omkring årtusenskiftet. De første utgavene var på størrelse med frysebokser, kostet hundretusenvis av kroner og printet med gipspulver, som gjorde at modellene verken tålte vann eller berøring. I dag kan man kjøpe en 3D-printer til en pris som tilsvarer hva en blekkskriver kostet for få år siden. Printeren er kompakt nok til å kunne stå på skrivebordet, og de printede plastmodellene er solide nok til å kunne brukes i hverdagen. Om 3D-printeren med dette har blitt en hverdagslig ting, er dog et annet spørsmål.

  3D-printere har de siste årene gått fra å være ”nerdenes drøm” til nesten-mainstream-teknologi. Men bare nesten. Selv om vi flere ganger har skrevet at den billige 3D-printeren til husholdningen har blitt realitet, gjenstår det store kommersielle gjennombruddet ennå å skje. Du behøver ikke lenger importere printeren fra USA, men du finner dem heller ikke på tilbudshyllene i elektronikkbutikkene.

   

  Dette er bare begynnelsen

  Teknologisk sett befinner vi oss stadig i 3D-printerens barndom. I romanen «The Diamond Age» av Neal Stephenson har hver husholdning en «matter compiler» stående på kjøkkenbordet – en maskin som kan fremstille hva som helst ved å bygge det opp, ett karbonatom av gangen. Vi er ikke helt der enda!

  De testede printerne kan printe med en eller to farger av gangen. Materialet er plasttråder (filament) som leveres på rull. Det finnes 3D-printere som kan jobbe med andre materialer, også metaller, men printere i denne testen aksepterer kun PLA (Polyactric Acid) og ABS-plast. Fargeblanding er ikke mulig, og skal du skifte manuelt til en annen filamentfarge, er det en prosess som tar flere minutter og krever nedkjøling og gjenoppvarming av ekstruderen (der hvor materialet mates, smeltes og presses ut). Den fysiske oppløsningen er også begrenset. En lagtykkelse på 0,1-0,2 mm tilsvarer henholdsvis 250 og 125 dpi, og derfor vil de printede modellene få en svakt rillet overflate.

  Det er en situasjon som best kan sammenlignes med da de første farge inkjet-printerne kom på markedet på 1990-tallet. De kostet den gang omtrent det samme som 3D-printerne til hjemmebruk koster i dag.

  Også på programvaresiden er det et stykke igjen. Programmene rangerer fra ganske vanskelig til meget kompliserte i bruk. Veien fra 3D-modell til ferdig figur består av flere kompliserte trinn. Resultatet kan ofte bli en skjev stabel av plast eller slett ingen ting.

  Legg til at 3D-printerne er trege, støyer mye og fyller rommet med lukten av smeltet plast. Så skal du helst ha særskilte interesser for å kjøpe en.

  Når det er sagt, gir 3D-printeren oss en helt ny og unik mulighet til å omsette ideer til håndgripelig virkelighet, og fysisk fremstille ting ut av det blå (og litt plastsnor). Teknikken har fortsatt en lang vei å gå, men så snart printeren har dukket opp i huset er det plutselig mange små problemer som kan løses med en spesialfremstilt dings eller et nytt beslag.

   

  Slik testet vi

  Redaksjonen var i døgndrift og det lød av servomotorer da printerne ble satt i arbeid med både enkle og avanserte 3D-modeller. Testforløpet av litt annerledes og læringskurven noe brattere enn vi er vant til, da det i første omgang var et spørsmål om overhodet å få noe ut av printerne. Noe som var vanskeligere på noen enn på andre.

   

  Programvare

  Den tilhørende programvare som skulle lastes ned hos produsenter eller tredjepart ble også testet for funksjoner og brukervennlighet. Og det ganske raskt klart at den måtte vurdere ut fra en annen målestokk enn vanlig. 3D-printere i denne prisklassen brukes typisk av makere og open source tilhengere som oppfatter det som en naturlig del av fornøyelsen å sette seg inn i de aller dypeste detaljer og om nødvendig tilpasse både maskinvare og programvare.

  Man trenger imidlertid ikke å være verken ingeniør eller programmerer for å bruke en 3D-printer. Men regn med å bruke en del mer tid enn på normale gadgets før alt er oppe og kjører. Spesielt hvis du velger en av de billige modellene. Prisforskjellen avspeiles nemlig ikke så mye på nøyaktigheten som i brukervennlighet og automatiske funksjoner som gjør det lettere å komme i gang.

   

  3D-printer ordbok

  Ekstruder
  Den enheten som smelter og trekker ut plastmassen. Tilsvarer printhodet i en blekkskriver.

  Slicer
  Program for tolkning av 3D-modellen. I slicerporgrammet oversettes modellen til printbare former, og overflødig fyll inne i lukkede rom erstattes med en bikakestruktur.

  Filament
  Tråd, vanligvis av plast som brukes til å printe 3D-modellene med. Plasten varmes opp og sprøytes ut i tynne stråler. Fås i en lang rekke farger.

  RepRap
  Open Source 3D-printer for selvbyggere. Da man kan bruke en RepRap til å printe plastdelene til en RepRap, skryter tilhengerne av at den er den første selvproduserende maskin i verden.

  Overhang
  Plasten som printes ut har begrenset soliditet, og for å lage en velfungerende modell bør helst være massiv tvers igjennom. Dette skaper utfordringer f.eks. når man skal lage modeller med hull i seg. ”Overhang” er derfor den del av en modell som henger i løse luften over den lavere del av modellen. Man kan godt printe en gotisk bue, men ikke en vannrett overligger.

  Hotbed
  En oppvarmet byggeplate er ikke et absolutt krav for å oppnå gode 3D-print, men den kan forhindre plastmassen i å løsne fra underlaget, noe som gir porøse eller helt mislykkede print.

  Produkter i testen

  CraftUnique CraftBot PLUS

  Til verktøymakeren

  CraftBot PLUS er et solid bygget verktøy utstyrt med fornuftige funksjoner.

  Den virker solid og tillitvekkende konstruert og har testens største byggevolum. Touch-LCD-displayet er lekkert.
  Ikke så brukervennlig som MakerBot og oppsettet er litt mer krevende. Noen barnesykdommer i firmware. Den koster den del.

  Wanhao Duplicator i3

  Billig kinesisk kopimaskin

  Duplicator er en av de billigste måtene å komme i gang med 3D-print, men ikke den letteste.

  Testens billigste 3D-printer har sånn sett alt som skal til. Oppløsningen er fin, og den oppvarmede byggeplaten er et pluss.
  Det er spart over alt, og den mekaniske kvaliteten er ikke overbevisende. Den må holdes langt vekk fra ukyndige hender. Oppsettet tar tid.

  Velleman Vertex K8400

  3D-print etter IKEA-metoden

  Spar penger ved å bygge din egen 3D-printer.

  Stort byggevolum og mulighet for to printhoder. Du får virkelig mye printer for ganske få penger.
  Kun for fingernemme entusiaster! Du må bygge printeren selv, og deretter bruke lang tid på å fintrimme programvaren.

  MakerBot Replicator Mini

  Den stuerene 3D-printeren

  MakerBot er 3d-printernes Mac. Deres gjennomtenkte brukergrensesnitt gjør det lett å komme i gang.

  Det mest gjennomtenkte og veldesignede produktet i testen. Brukervennlig programvare og lekre detaljer gjør det enkelt å starte med 3D-print.
  Byggevolumet er testens minste, og oppløsningen den laveste. Og så er den ganske dyr. Den tar ikke standard filamentspoler.
  forfatter

  John Hvidlykke

  (f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om

  1 Kommentar
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Superdatamaskin er Teslas våpen Superdatamaskinen Tesla Dojo er deres våpen i kampen om å ha de sikreste, mest selvkjørende bilene.
  Billig USB-DAC fra Creative Sond Blaster X1 er en kompakt og rimelig USB-DAC til PC-en.
  Her er Samsung Odyssey Ark Den buede 55-tommeren Odyssey Ark kan forhåndsbestilles i slutten av august - nå vet vi også prisen!
  Fargesprakende musematte Få Tron-stil på skrivebordet med Razers gigantiske musematter med innebygd RGB-lys.
  Kom i sentrum på møtet Med 4x zoom lover Creative Live! Cam Sync V3 å sette deg i sentrum på ...Zoom.
  Kreative superkrefter Det er ikke spart på noe som helst i MSI Creator Z17. Det merkes på prisen.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend