Belgiske Velleman er et velkjent navn blant elektronikk-hobbyfolk i hele verden. Firmaet har siden 1975 produsert elektroniske byggesett, og millioner har lært å håndtere en loddebolt ved å bygge lysshow, elektroniske terninger og vaskeroboter fra Velleman.
Tro mot tradisjonen er Vertex 800 og et byggesett. På 20 nettsider forklares de enkelte prosessene i oppbygningen trinn for trinn. Fra man står med haugen av plastdeler, bunter av kabler og 26 nummererte plastposer med bolter, skruer og skiver – og til LCD-displayet lyser opp og printeren er klar. Jeg har ikke prøvebygget printeren da jeg fikk levert testeksemplaret ferdig sammensatt, men hvis man har prøvd å lage elektronikk før kan man sannsynligvis samle apparatet på en dag i helgen og få sitt første print ferdig (sent) på kvelden.
Da Velleman henvender seg til hobbyfolk og selvbyggere, er det ikke gjort noe for å skjule elektronikken. Alt er synlig i den store, halvgjennomsiktige pleksiglasskabinettet, hvor bunter av mangefargede kabler snor seg på kryss og tvers. Hvis du elsker elektronikk er det sannsynligvis det peneste syn på jorden, men diskret er den inne!
Teknologisk sett er Vertex 8400 basert på en lang tradisjon av selvbygger-printere. Den operative firmware er bygger over Marlin, som igjen er basert på Sprinter, som bygger over open source-printeren RepRap. For ikke-nerder vil det si at det finnes en stor brukergruppe av entusiaster der ute som gjerne deler sine erfaringer.
Den har ikke trådløst nettverk, men kan enten styres via USB eller den innebygde SD-kortleser som også brukes til oppdatering firmware.
Vertex 8400 leveres med en ekstruder, som de øvrige i testen, men man kan for et pristillegg oppgradere til å printe i to farger. Det gir mulighet for å bygge mer avanserte modeller. En større modell i samme serie kan til og med utstyres med et skjærehode slik at printeren blir en 3D CNC-freser.
I ekte maker-ånd er programvaren til Vertex 8400 open source. Programmet Repetier styrer modellbyggingen, mens CuraEngine og Slic3r oversetter datamodellen til noe som kan printes. Selv om printeren bygger på en etablert standard, må man fortsatt regne med å bruke en del tid på å tilpasse både programvare og printjobbene til maskinvaren. Man må blant annet forhold seg til fremføringshastighet på filamenttråden, ekstrudertemperatur og hastigheten på de tre viftene. Og printer men en fil fra nettet kan det være nødvendig å gå inn og manuelt sette temperaturen i byggeplaten til 0 grader.
Resultatet av printingen var … varierende. Noen ganger kom det store, flotte og solide objekter ut, mens modellene andre ganger ble skjeve og til å kaste rett i søppelkassen. Selv om 3D-figuren var behandlet i samme program og med samme innstillinger. Det gjaldt også de medfølgende testfilene.
Konklusjon
Man får mye printer for pengene hos Velleman. Med plass til to ekstrudere er Vertex 8400 den mest avanserte i testen. Til gjengjeld er betjeningen vanskelig og gammeldags og kvaliteten varierende. Og for de fleste vil mengden av gjør-det-selv-arbeid være en dealbreaker. Dedikerte DIY-nerder vil til gjengjeld nyte muligheten til å bygge videre på printer og programvare.
Også i denne testen:
CraftUnique CraftBot PLUS
Til verktøymakeren
CraftBot PLUS er et solid bygget verktøy utstyrt med fornuftige funksjoner.
Wanhao Duplicator i3
Billig kinesisk kopimaskin
Duplicator er en av de billigste måtene å komme i gang med 3D-print, men ikke den letteste.
MakerBot Replicator Mini
Den stuerene 3D-printeren
MakerBot er 3d-printernes Mac. Deres gjennomtenkte brukergrensesnitt gjør det lett å komme i gang.
Les videre med LB+
Høsttilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser