TESTeMeet C980 Pro

Oppgrader utseendet til møtene

EMeet C980 Pro er tre ting på en gang, og det er ikke bare billig barneleketøy.
Karakter
eMeet C980 Pro
Lyd & Bilde mener
Enkelt oppsett og lav pris. Fire mikrofoner med støyreduksjon. Innebygde høyttalere.
Ingen autofokus. Kun en bildevinkel – og den er for bred. Høyttalerne er temmelig dårlige.
Spesifikasjoner
 • Maks oppløsning: 1920 x 1080 @30 fps
 • Støttede oppløsninger:
 • Optikk: Full HD (blendetall ikke oppgitt)
 • Bildevinkel: 90°
 • Fokus: fast fokus
 • Mikrofon: 4-mikrofoners array
 • Høyttaler: 2 x 1 W omnidireksjonell
 • Lydoppløsning:
 • Mål/vekt: 158 x 60 x 70 mm / 244 g
 • Tilkobling: USB 3.0
 • Web: emeet.ai
forfatter

Selv om vi etter hvert er nærmer oss å slippe løs fra isolasjonen hjemme, vil måten vi arbeider på være endret for alltid. Det er rett og slett så mange fordeler ved å jobbe hjemmefra at de fleste i fremtiden vil gjøre det, i det minste deler av uken.

Til det formålet trenger man et webcam, og eMeet C980 Pro er et alternativ til det temmelig dårlige innebygde kameraet som de fleste bærbare er født med.

eMeet C980 Pro er et ret stort webcam. Det skyldes, at der ud over kamera og fire (!) mikrofoner også er to højttalere indbygget. (Foto: eMeet)

Kameraet er temmelig stort – over 15 cm i bredden – men det inneholder også to høyttalere og ikke mindre enn fire mikrofoner. Ut over størrelsen er designen ganske diskré i sort plast. Det eneste som virker litt dumt, er linsedekselet som skal sikre privatlivets fred, som henger i en snor i stedet for å være innebygd.

Tilkoblingen skjer med gammeldags USB 3-kabel, og kameraet monteres på skjermen med en klips som kan tilpasses til skjermer i alle tykkelser. Det er også mulighet for stativmontering. Noe som er flott og helt på nivå med dyrere kameraer.

Fjernjobbing blir også en del av arbeidslivet etter korona, så et webcam er uunnværlig. (Foto: eMeet)

Ingen innstillinger

Oppsettet er enkelt: Sett i kontakten, og operativsystemet klarer resten. Mikrofoner og høyttalere dukker automatisk opp i Windows’ lydinnstillinger. Det trengs ikke installasjon av programvare. Til gjengjeld er det heller ingen tilpasningsmuligheter i form av zoom og bildebeskjæring.

Det er kun ett bildeutsnitt, nemlig 90°, som er litt for vidvinklet til å passe til en person. Man får mer med av omgivelsene enn godt er, og tilsvarende mindre av personen foran kameraet.

Finishen er OK, og kameraet kan monteres på skjermer i alle tykkelser. Det er også mulighet for kamerastativ. (Foto: eMeet)

Brukbare kompromisser

På den positive siden er bildet helt utmerket og i Full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler). Riktig nok bare med 30 Hz oppdateringshastighet, der dyrere web-kameraer klarer 60 Hz. Men hvor mange raske action-scener er det egentlig i ukens møte i arbeidsgruppen?

Optikken er med fast fokus. Men igjen er ikke problemet stort i praksis, da kameraet er konstruert for at du sitter med en fast avstand på 40–60 cm fra skjermen. Noe som stemmer skremmende godt med virkeligheten.

Dine kolleger vil høre deg klart og også se deg bedre enn via din bærbares innebygde kamera. Men høyttalerne er så dårlige at du har vanskelig for å høre hva de sier. (Foto: eMeet)

Gode mikrofoner

Det er fire innebygde mikrofoner som gjør en utmerket jobb med å fange opp stemmen og undertrykke støy fra omgivelsene. Selv på flere meters avstand, fra det fjerneste hjørnet av lokalet går stemmen rent gjennom uten å drukne i romklang. Det er faktisk ganske imponerende.

Hadde høyttalerne vært på samme nivå, ville vi ha hatt en mulig bestselger i hendene. Det er imidlertid ikke tilfellet.

Mobilens høyttalere er bedre

Høyttalerne beskrives i pressematerialet som ”omnidireksjonelle” (rundstrålende) og med ”krystallklar lydkvalitet.” Det er store ord, men ord er jo billige. De to bittesmå høyttalerne er montert på hver sin side av kameraet, hvor de spiller frem mot brukeren. Noe som er OK. Lyden er til gjengjeld alt annet enn krystallklar. Faktisk er lyden så spinkel og tynn at de innebygde høyttalerne i de fleste mobiltelefoner gjør det bedre.

Det finnes bærbare maskiner med enda dårligere lyd, og i slike tilfeller ville høyttalerne i eMeet C980 Pro være en forbedring. Men for de fleste vil prisen for de innebygde høyttalerne være bortkastede penger. Det finnes en utgave uten høyttalere, eMeet 960, som koster litt over halvparten, og som ellers ser ut til å ha lignende data. Men den har vi ikke testet.

Med et webcam kan man delta i møter uten å være tilstede. Og åpenbart også mens man sitter i et annet møte … (Foto: eMeet)

Konklusjon

EMeet C980 Pro er et ganske billig webcam, som – med vekslende hell – prøver å gjøre tre ting på en gang. Mikrofonene er riktig gode, mens kameraet er litt mer middelmådig – og høyttalerne er rett og slett elendige. Så dine kolleger vil kunne se deg bedre enn med PC-ens innebygde kamera, og de vil høre deg klart og tydelig. Til gjengjeld får du problemer med å høre hva de sier, med mindre du skifter lyden til skjermens eller laptop-ens innebygde høyttalere.

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Allerede abonnent?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.