TEST: BenQ EW3280U

Skjermen som kan brukes til det meste

BenQ EW3280U koster litt, men er til gjengjeld fabelaktig på flere måter.

Karakter
BenQ EW3280U

Lyd & Bilde mener

Sylskarpe bilder, glimrende fargekalibrering ut av esken, og jevn lysstyrke over skjermen. Blant den raskeste responstiden for IPS-paneler. Innebygd lyd.
Baklys med global dimming funker dårlig med HDR, hvor lysstyrken går opp og ned fra scene til scene, og dessuten er generelt mørkt og blast. 60 Hz oppdateringsfrekvens er mindre egnet til spilling, og bordstativet har ikke horisontal vinkling eller mulighet for portrettmodus.
 • Størrelse: 32”
 • Paneltype: IPS
 • Oppløsning: 3840×2160
 • HDR: Ja (HDRi)
 • Responstid: 5 ms
 • Oppdateringshastighet: 60 Hz
 • Kontrastforhold / lysstyrke: 1000:1 / 350 (400 HDR) cd/m²
 • Synkronisering: AMD FreeSync
 • Tilkoblingsmuligheter: DisplayPort 1.4, 2 x HDMI 2.0, USB C, 3,5 mm hodetelefon
 • Mål / vekt: 52,3 x 72,7 x 20,4 cm / 8,1 kg
 • Web: benq.eu
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 9990 kr

Hvis du er blant de mange som i det siste har tilbrakt mye tid på hjemmekontor, så har du kanskje lagt merke til at skjermen din er for liten eller for dårlig? Når man jobber lenge i strekk, og ikke minst sitter mye i videokonferanser, så bør skjermen både være ganske stor og definitivt skarp! Og skal du bruke den til noe annet enn nettsurfing og tekstbehandling, så må den også være fargenøytral.

Med den store 32-tommers PC-skjermen EW3280U har BenQ gjort et ærlig forsøk på å lage en skjerm som passer til «alle».

BenQ EW3280U front
EW3280U er en 32-tommer stor PC-skjerm med virkelig gode farger, og sylskarpe bilder. Foto: BenQ

Ultra HD

BenQ EW3280 har Ultra HD-oppløsning (3840 x 2160). Den totale størrelsen på skjermen er mindre enn andre 32-tommere, takket være den usedvanlig tynne ramme. Større bilde på mindre plass er aldri feil! Utseendet er også ellers litt spesielt, med detaljer i rustikt bronsestikk. Både høyttalergrillen og bordstativet har denne fargen.

Les også Apples beste 13-tommers MacBook Pro Den nyeste bærbare Mac-en er nær perfekt for krevende brukere, hvis man velger riktig utgave.

Selve bordstativet er litt enkelt, med kun vertikal vinkling (-5˚ – 15˚). Man kan ikke vri skjermen horisontalt, ei heller dreie skjermen til portrettmodus, som nok en del fotografer vil foretrekke. Derimot passer standard VEISA-fester til baksiden, så du kan kjøpe et stativ etter egne behov om de melder seg.

Skjermen bruker IPS-panel, som er kjent for god innsynsvinkel og jevne, gode farger. Og siden skjermen både har HDMI-innganger og innebygd lydplanke – som gir helt grei lyd og til og med har et dedikert basselement – så kan den strengt tatt også fungere som en liten TV. BenQ må ha tenkt på dette, når de har forsynet den med en fjernkontroll.

ew3280u-speacial-logo
Rustikke detaljer gjør at skjermen skiller seg ut. Foto: BenQ

Korrekte farger

BenQ er opptatt av at deres bildeprodukter skal ha korrekte farger ut av esken, og dette gjelder også for EW3280U. Det betyr at du har god oversikt over fargene på dine bilder og videoer, selv uten å investere i måleverktøy. Vel, nesten, for det er fortsatt mulig å gjøre det enda bedre. Det vil alltid være små variabler fra enhet til enhet, og fargene vil dessuten kunne endre seg noe over tid.

BenQ har oppgitt lysstyrken på monitoren til å være 350 candela pr. kvadratmeter, også kjent som Lux.

BenQ EW3280U left
EW3280U kan fint brukes til videoredigering. Fargene du ser er fargene du får. Foto: BenQ / Geir Gråbein Nordby

HDR

BenQ har sin egen HDR-teknologi de kaller HDRi – hvor i-en står for intelligent. Denne skal kompensere for svakheter i en skjerm som egentlig er for lyssvak til å fungere spesielt bra med HDR-innhold. 400 Lux (DisplayHDR 400) er det absolutte minimumskravet satt av VESA, og BenQ hevder faktisk å kunne oppnå en peak-lysstyrke på dette når HDR er aktivert. Men det er likevel i blasseste laget, og HDRi skal da bedre analysere hver scene og bestemme den generelle lysstyrken ut ifra dette.

Bildemoduser

Det er fem ulike bildemoduser å velge blant, men hvis du er usikker bør du la den stå i Standard-modus. Den har tett på nøytral hvitbalanse, der hvor 6500K er nøytral fargetemperatur målte jeg den til 6800K med måleverktøyet X-rite i1 Display Pro, og den er dessuten blant de mest lyssterke modiene. Du kan velge Rec.709 modus i stedet, som har enda nærmere nøytral hvitbalanse (6680K), men på bekostning av en heller blek lysstyrke. Den funker om kvelden eller om du sitter i et mørkt rom, men ellers ville jeg brukt Standard.

Har du kalibreringsverktøy, kan du skifte til User-modus og kalibrere dette.

ew3280u-left45
Foto: BenQ

Lysstyrke

BenQ hevder en lysstyrke på 350 Lux, som er helt greit for en PC-monitor. Men ut av esken, med 50% kontrast ga testeksemplaret bare 230 Lux, som er litt for blast. Heldigvis kan man justere opp til 60 prosent uten at det brenner ut i hvitt, og da ser vi på 340 Lux, som jeg er fornøyd med til vanlig bruk.

Flott bildekvalitet

Med standard dynamikkområde (SDR) har BenQ EW3280U en virkelig god bildekvalitet. Fargene er nøytrale, og dessuten jevne over hele skjermflaten. Bildet er virkelig sylskarpt, som man tydelig ser i tekstbehandling og ved generell nettsurfing og. Det er ingen fargeblødninger å skue.

Satt opp ved siden av min egen BenQ PV3200, som også måler 32 tommer stor, er bildet veldig likt mellom de to. Det er vanskelig å se forskjell på den, og enda vanskeligere om man kjører dem igjennom kalibrering. Og det er veldig bra, for PV3200PT er virkelig god og koster 50 prosent mer. Den har heller ikke innebygd lyd, eller HDR.

Det skal sies at svartnivået er noe begrenset, som på nesten alle PC-skjermer. Kontrasten er oppgitt til 1000:1, som er helt vanlig. Og som er grunnen til at jeg personlig aldri ville brukt en dataskjerm som TV. Film smeller ikke skikkelig ut, det popper ikke. Og mørke filmer er en heller flat opplevelse.

Fjernkontroll medfølger. Foto: BenQ

HDR

Terminator: Dark Fate i Ultra HD er en tøff film, og de mørke åpningsscenene setter stemningen. Men der hvor svartnivået er dypt og mørkt, men samtidig detaljert på de beste TV-skjermene, så blir det for blast her.

Når man aktiverer HDR i Windows 10, skulle man tro det ble bedre. Men snarere tvert imot. Fordi skjermen er såpass lyssvak, så dempes den generelle lysstyrken for å få plass til de lyseste HDR-effektene. Og videre har ikke skjermen dynamisk dimming av baklyset, som er nødvendig for en god HDR-opplevelse.

For å prøve å kompensere for det manglende lyset, jobber skjermens intelligente bildebehandling intenst med å justere opp og ned hele lyset på skjermen, etter innholdet i scenene. Med det resultatet at man ser at lyset justeres opp og ned hele tiden. Denne funksjonen kan heller ikke skrus av i HDR-modus, faktisk får man ikke gjøre noen innstillinger i det hele tatt i HDR. Du må ta det du får. Jeg ender med å skru av HDR. Som er synd, for med HDR får man en dypere fargegjengivelse, og EW3280U klarer faktisk å gjengi hele 95 prosent av det utvidede DCI-P3 fargerommet. Men da må HDR aktiveres. Noe jeg ikke vil gjøre.

ew3280u-connectivity
To HDMI-innganger, DP 1.4 og dessuten en Micro USB-kontakt for bruk med laptop. Foto: BenQ

Hva med spill?

Fordi BenQ-skjermen er virkelig god til både bilde- og videobehandling, og selvsagt også både nettsurfing og tekstformidling. Oppdateringsfrekvensen på 60 er også helt fin til alt dette.

Hardcore-spillere vil nok likevel ikke ha denne skjermen på listen. Til tunge actionspill kreves 120 Hz, for ikke å si 144 Hz. Gjerne også dynamisk skjermfrekvens, hvor skjermen kan stille seg automatisk etter innholdet. Denne skjermen er derfor ikke veldig godt egnet.

Videre er panelet av typen IPS. Dette har fordelen av bedre bildekvalitet enn TN-teknologien, men på bekostning av mer bildeprosessering og dermed lengre responstid. EW3280U har riktignok den laveste responstiden innenfor IPS-segmentet, med bare 5 ms. Som er så raskt at det oppfattes som umiddelbart. Til sammenligning har TN-panel er responstid så raskt som 1 ms eller til og med under. Men det er likevel den moderate oppdateringsfrekvensen som er avtalebryteren for seriøse gamere.

BenQ EW3280U top view
Foto: BenQ

Konklusjon

BenQ EW3280U er en stor, skarp og god PC-skjerm i premiumsegmentet. Den har meget gode farger ut av esken, og jevne og flotte bilder med nøytrale farger. Dette gjør den ideell til bildebehandling og videoredigering, du kan stole på at det du ser er det du får.

Vi må gi trekk for en lite brukbar HDR, siden skjermen ikke har lokal dimming og dermed hele tiden står og justerer lysstyrken på hele skjermen. Dette blir plagsomt, og bildet er dessuten generelt for mørkt til at man kan nyte HDR-innhold. Det er heller ikke mulig å gjøre noen bildeinnstillinger i HDR, og heller ikke skru av den såkalt intelligente teknologien som justerer HDR-lysstyrken løpende. Vi anbefaler derfor å skru av HDR på denne.

Ellers kunne vi godt sett for oss noen USB-innganger og en minnekortleser i skjermen, men til denne prisen får det holde at bildekvaliteten er glimrende (i SDR-modus).

BenQ EW3280U
Foto: BenQ

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.