TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Asus Zenbook UX305

Mer Netbook enn Ultrabook

Asus pluss Intel Core M prosessor er ikke et lykkelig ekteskap.

forfatter
Publisert 14.05.15 - 00:01
L&B mener
Zenbook kombinerer lang batteritid, ultraslank og ultralett design. Likevel er maskinen robust bygget i aluminium, til en fordelaktig pris.
Ytelsen er på nivå med et nettbrett, og en høy skjermoppløsning til tross er bildekvaliteten langt fra optimal. Det er med vilje at skjermen er matt, og det er ok, men den er også lyssvak og litt uskarp. Og Windows 8 uten touch-skjerm blir man ikke lykkelig av.
Spesifikasjoner
  • Windows 8.1 64 bit
  • 1 GHz Intel Core M 5Y10 prosessor
  • 8 GB RAM / 256 GB SSD
  • 13,3" IPS Matt QHD+, 3200 x 1800, 276 ppi
  • 3 x USB 3.0, Micro HDMI, SD-kort, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0
  • 324 x 226 x 12,3 mm
  • 1,2 kg
  • 45 Wh 3 Cell litiumpolymer-batteri med opp til 10 timers levetid

 

Hvis jeg hadde knappe 9.000 kroner til overs og skulle kjøpe en Windows-basert bærbar ville jeg ti av ti ganger velge en Microsoft Surface Pro 3 fremfor Asus Zenbook UX305. Hvorfor? Fordi Surface Pro 3 gir langt mer rå muskelkraft for pengene enn Zenbook UX305. Forklaringen kommer her: 

Intel har lansert en ny prosessortype ved navn Core M. En av hovedidéene bak Core M er at prosessoren skal bruke mindre strøm og utvikle mindre varme enn de Intel Core i-prosessorene som ellers har sittet i de fleste bærbare vi har testet de siste årene – inklusiv de siste mange Zenbook-modeller fra Asus, senest Zenbook UX301LA. Førte gang vi støtte på Core M-prosessoren var da vi testet Lenovo Yoga 3 Pro, som vi absolutt ikke er store fans av. Den yter langt under hva forgjengeren Yoga 2 Pro kunne prestere, men det verste var nesten at den led under for mye viftestøy, noe som er litt ironisk all den tid Core M-prosessoren nettopp skal gjøre det mulig å bygge bærbare datamaskiner uten vifter. Denne siden i veiledningen hadde Lenovo åpenbart ikke lest, men det har Asus tross alt gjort. 

 

07900061-photo-asus-zenbook-ux305

 

Zenbook UX305 kommer altså uten vifte og med mindre batteri enn fartsdjevelen Zenbook UX301LA, og er følgelig slankere og lettere. Med sine 12,3 mm er den trolig den tynneste bærbare vi noensinne har testet, og den kan kjøre i opp til ti timer på en lading, selv om batteriet kun er halvparten så stort som det som sitter i UX301LA. Men det har vært en dyr slankekur. I hvert fall koster det mer ytelse enn vi synes er morsomt å la en Core M-prosessor drive det hele. I vår Benchmark test (Geekbench 3) scorer Zenbook UX305 bare 1.976 point (single-core) og 3.479 point (multi-core), noe som er dårligere enn selv Lenovo Yoga 3 Pro (som oppnådde 2.553 og 4.454 point i samme test), og til og med dårligere enn en iPad Air 2, som i Geekbench 3 scorer 1.812 og 4.477 point. 

Alle tallene avslører hva vanlig bruk av maskinen også viser. Den er bra nok til alminnelige oppgaver som å surfe på internett og bruke Office-programmer, men tyngre oppgaver som bilde- eller videoredigering skal man ikke by den. Og dermed ender Zenbook UX305 opp med å være sin egen forgjengers (Zenbook UX301LA) diametrale motsetning. Asus har alltid vært dyktig til å få så mye som mulig ut av enhver gitt konfigurasjon, og hva deres maskiner ikke har hatt av stil og ynde har de til fulle kompensert for med markedets største ytelse. Zenbook UX305 derimot er lett, slank og musestille, men å kalle den en ultrabook er nesten synd. I hvert fall hvis man forbinder ordet ultrabook med høy ytelse i en slank design. UX305 er mer hva vi i gamle dager kalte for en netbook. Lav ytelse i en slank design. 

 

Asus-ZenBook-UX305-2

 

Jo, den Zenbook UX301LA som vi sammenligner med koster nesten det dobbelte av UX305, og Asus kal ha ros for å ha sendt en slank maskin i aluminium og med QHD+ oppløsing på markedet til en så rimelig pris, men til akkurat samme pris kan jeg altså kjøpe en Surface Pro 3. Den byr godt nok ikke helt på den samme høye skjermoppløsning, men den er faktisk lettere og tynnere enn Zenbook UX305, og så kommer den likevel med Intel Core i-prosessor opp til Core i7. 

Jeg synes ikke det er vanskelig å velge.

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Ut av mørket Er du lei av bildestøy og matte, kjedelige farger? Da er Logitech Litra Glow et billig alternativ.
Dell-PC'er til hverdagen Fornuft og gjenbruksmaterialer er nøkkelordene for de nye Dell Inspiron-modellene
Ingen reservedeler: Kunder må vente i flere måneder Apple er på etterskudd med reparasjoner
Dell XPS blir enda mer minimalistisk 2022-generasjonen av ultrabook'en Dell XPS 13 er skåret 1,8 ganger lengere inn til beinet.
Kjempe på leirføtter Samsung Galaxy Book2 Pro 360 er et godt eksempel på en god idé som er dårlig utført.
Philips: To dataskjermer for jobb og fritid Hjemmekontor eller bortekontor? Philips' dataskjermer har innebygd lyd og kamera.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend