Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Asus VivoStick PC TS10

Windows i stenger

Den rekordlille PC-en fra Asus kan kobles direkte til HDMI-inngangen på TV-en.
Lyd & Bilde mener
Det er en ordentlig PC som kan kjøre alle ordinære Windows-programmer. Og den er rimelig. Men ikke prøv å kjøre Battlefield One!
Atomdrevet eller ikke, sammenlignet med normale PC-er er VivoStick en snegle. Og i rollen som mediespiller savner man fjernkontroll.
Spesifikasjoner
 • Operativsystem: Windows 10
 • Prosessor: Intel Atom X5-Z8350 1,4 GHz (Quad-core)
 • Skjermutgang: HDMI
 • Minne: 2 GB
 • Grafikk: Intel HD Graphics 400
 • Lagerplass: 32 GB
 • Mål: 13,5 x 1,7 x 3,6 cm (BxHxD)
 • Vekt: 75 gram
 • Wifi, Bluetooth, 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, audio out

 

 

Benchmark

 • GeekBench 3: 673 (single) / 1948 (multi)
 • CineBench R15: 7,78 fps
 • HD Tach: 73,8 MB/s

Asus VivoStick PC er en av de minste PC-ene noensinne. Faktisk er den så liten at jeg i mine yngre og mindre helsebevisste dager, har røykt sigarer som var større enn VivoStick!

Hele maskinen får plass i skjortelommen, og er utformet som en (tykk) penn. I den ene enden sitter av/på-knappen, og i den andre HDMI-kontakten. De sparsomme inn- og utgangene er fordelt langs sidene.

Å lage en fullverdig Windows-PC i et så lite format kan oppfattes som en maktdemonstrasjon fra Asus side. For det er knapt noen som har så begrenset med plass på skrivebordet at maskinvaren trenger å krympes så mye. Spesielt ikke siden det fortsatt må både skjerm, tastatur og mus til.

(Foto: Produsenten)

Der hvor formatet begynner å gi mening, er som mediesentermaskin ved TV-en, og der den skal konkurrere med for eksempel Apple TV eller en Android-basert mediespiller som Xtreamer Wonder Pro. PC-en er så liten at den på noen TV-er kan stikkes direkte i HDMI-kontakten. Hvis det ikke er plass, følger det heldigvis en kort adapterledning som maskinen kan henge fra. Det elegante i den penneformede innstikks-PC-en går litt fløyten når både den eksterne strømforsyningen og eksterne USB-enheter også må kobles til.

Annonse

Mediespiller
Som sagt er VivoStick skapt spesielt med tanke på å være mediespiller. Når maskinen er startet (det tar et minutts tid), åpnes automatisk et mediesenterprogram kalt Asus VivoRemote Center. Her kan man på store, skjermvennlige knapper velge mellom nettleser, underholdning, produktivitetsprogrammer, med mer. Alt virker overskuelig og logisk, men det er noen begrensninger: For det første henviser knappene til Windows’ egne programmer, så man får ikke lagt til egne funksjoner. For det andre kjører programmene så langsomt at man har lett for å trykke en gang for mye eller for lite på knappene. Det følger ingen fjernkontroll med VivoStick PC, som det gjorde med VivoPC, men man kan styre maskinen fra mobilen med appen VivoRemote. Den oppfyller formålet, men betjeningen er alt annet enn smidig, og man vurderer raskt å supplere med en mus.

(Foto: Produsenten)

Annonse

Avspillingen lider også under den manglende maskinkraften. Video i Windows mediespiller går ok hvis skjermoppløsningen er i Full HD og formatert, men H.264-kodede filmer i høy oppløsning på VLC Player tvinger PC-en i kne, og frameraten i bunn. Det gjelder i rettferdighetens navn også for de fleste andre mediespillere i samme prisklasse som VivoStick, som på toppen av det hele byr på Windows gigantiske programutvalg. Så langt de innebygde 2 GB RAM og 32 GB lagringsplass rekker.

Benchmark
Prosessoren er en Intel Atom X5-Z8350. Det låter mere avansert enn det er. Uansett om det er fire prosessorkjerner og taktfrekvensen er 1,4 GHz, er VivoStick PC en av de mest langsomme maskinene vi har testet på mange år. Med en Geekbench-score på 673 (single-core) og 1948 (multi-core) er den omtrent på nivå med minimalist-laptopen Acer Cloudbook One. Men på de fleste scores ligger den på mellom 5 og 10 prosent av ytelsen på de kraftigste PC-ene akkurat nå. Sagt med andre ord må man velge sine programmer med omhu.

Konklusjon
Asus VivoStick PC er et spennende stykke teknologi, som med sin ultrakompakte størrelse beveger grensene for hvor det er mulig å bruke PC-plattformen. Adgangen til å kjøre en verden av Windows-programmer fra baksiden av TV-en åpner muligheter, og er et interessant alternativ til både mediebokser og Smart-TV. Det er imidlertid fortsatt en svært liten PC med begrensede krefter, så du kan ikke forlange for mye av den i retning av tunge filformater og høy oppløsning. Menyen ser bra ut, men manglene på fjernkontrollen og en mindre overbevisende app betyr at man blir nødt til å ha et trådløst tastatur og mus liggende ved siden av seg på sofabordet.

forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.