TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Asus VivoStick PC TS10

Windows i stenger

Den rekordlille PC-en fra Asus kan kobles direkte til HDMI-inngangen på TV-en.

forfatter
Publisert 01.03.17 - 11:00
L&B mener
Det er en ordentlig PC som kan kjøre alle ordinære Windows-programmer. Og den er rimelig. Men ikke prøv å kjøre Battlefield One!
Atomdrevet eller ikke, sammenlignet med normale PC-er er VivoStick en snegle. Og i rollen som mediespiller savner man fjernkontroll.
Spesifikasjoner
 • Operativsystem: Windows 10
 • Prosessor: Intel Atom X5-Z8350 1,4 GHz (Quad-core)
 • Skjermutgang: HDMI
 • Minne: 2 GB
 • Grafikk: Intel HD Graphics 400
 • Lagerplass: 32 GB
 • Mål: 13,5 x 1,7 x 3,6 cm (BxHxD)
 • Vekt: 75 gram
 • Wifi, Bluetooth, 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, audio out

 

 

Benchmark

 • GeekBench 3: 673 (single) / 1948 (multi)
 • CineBench R15: 7,78 fps
 • HD Tach: 73,8 MB/s
Veil. pris 1460Pr. 01.03.17 Produktside

Asus VivoStick PC er en av de minste PC-ene noensinne. Faktisk er den så liten at jeg i mine yngre og mindre helsebevisste dager, har røykt sigarer som var større enn VivoStick!

Hele maskinen får plass i skjortelommen, og er utformet som en (tykk) penn. I den ene enden sitter av/på-knappen, og i den andre HDMI-kontakten. De sparsomme inn- og utgangene er fordelt langs sidene.

Å lage en fullverdig Windows-PC i et så lite format kan oppfattes som en maktdemonstrasjon fra Asus side. For det er knapt noen som har så begrenset med plass på skrivebordet at maskinvaren trenger å krympes så mye. Spesielt ikke siden det fortsatt må både skjerm, tastatur og mus til.

(Foto: Produsenten)

Der hvor formatet begynner å gi mening, er som mediesentermaskin ved TV-en, og der den skal konkurrere med for eksempel Apple TV eller en Android-basert mediespiller som Xtreamer Wonder Pro. PC-en er så liten at den på noen TV-er kan stikkes direkte i HDMI-kontakten. Hvis det ikke er plass, følger det heldigvis en kort adapterledning som maskinen kan henge fra. Det elegante i den penneformede innstikks-PC-en går litt fløyten når både den eksterne strømforsyningen og eksterne USB-enheter også må kobles til.

Mediespiller
Som sagt er VivoStick skapt spesielt med tanke på å være mediespiller. Når maskinen er startet (det tar et minutts tid), åpnes automatisk et mediesenterprogram kalt Asus VivoRemote Center. Her kan man på store, skjermvennlige knapper velge mellom nettleser, underholdning, produktivitetsprogrammer, med mer. Alt virker overskuelig og logisk, men det er noen begrensninger: For det første henviser knappene til Windows’ egne programmer, så man får ikke lagt til egne funksjoner. For det andre kjører programmene så langsomt at man har lett for å trykke en gang for mye eller for lite på knappene. Det følger ingen fjernkontroll med VivoStick PC, som det gjorde med VivoPC, men man kan styre maskinen fra mobilen med appen VivoRemote. Den oppfyller formålet, men betjeningen er alt annet enn smidig, og man vurderer raskt å supplere med en mus.

(Foto: Produsenten)

Avspillingen lider også under den manglende maskinkraften. Video i Windows mediespiller går ok hvis skjermoppløsningen er i Full HD og formatert, men H.264-kodede filmer i høy oppløsning på VLC Player tvinger PC-en i kne, og frameraten i bunn. Det gjelder i rettferdighetens navn også for de fleste andre mediespillere i samme prisklasse som VivoStick, som på toppen av det hele byr på Windows gigantiske programutvalg. Så langt de innebygde 2 GB RAM og 32 GB lagringsplass rekker.

Benchmark
Prosessoren er en Intel Atom X5-Z8350. Det låter mere avansert enn det er. Uansett om det er fire prosessorkjerner og taktfrekvensen er 1,4 GHz, er VivoStick PC en av de mest langsomme maskinene vi har testet på mange år. Med en Geekbench-score på 673 (single-core) og 1948 (multi-core) er den omtrent på nivå med minimalist-laptopen Acer Cloudbook One. Men på de fleste scores ligger den på mellom 5 og 10 prosent av ytelsen på de kraftigste PC-ene akkurat nå. Sagt med andre ord må man velge sine programmer med omhu.

Konklusjon
Asus VivoStick PC er et spennende stykke teknologi, som med sin ultrakompakte størrelse beveger grensene for hvor det er mulig å bruke PC-plattformen. Adgangen til å kjøre en verden av Windows-programmer fra baksiden av TV-en åpner muligheter, og er et interessant alternativ til både mediebokser og Smart-TV. Det er imidlertid fortsatt en svært liten PC med begrensede krefter, så du kan ikke forlange for mye av den i retning av tunge filformater og høy oppløsning. Menyen ser bra ut, men manglene på fjernkontrollen og en mindre overbevisende app betyr at man blir nødt til å ha et trådløst tastatur og mus liggende ved siden av seg på sofabordet.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Heftigere mesh-nettverk finner du neppe Visst koster det mye penger. Men skal du ha det raskeste og beste mesh-nettverket, er Asus den nye kongen på tronen.
Bedre dekning og raskere nett - til lavere pris Nå får du raskere hastighet og bedre stabilitet. Og det til en overraskende god pris. Les vår test av to rimelige mesh-nettverk.
Berlin: Logitech satser på de kreative Logitech avduker en stor satsning på det kreative og lekende publikum. Vi er på Logi Play i Berlin.
Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
Skarpeste ultrabærbare noensinne Dell XPS 13 Plus er den knivskarpeste designede ultrabooken vi har sett noensinne. Nesten for designet faktisk.
Kontorutstyr må ikke nødvendigvis være grått Logitech lanserer nye webkameraer og headsets til kontoret - i freshe farger
Følg Lyd & Bilde