ASUS N550JV

Bærbar hjemmekino

ASUS N550JV byr på bedre lyd enn vi har hørt fra noen annen bærbar datamaskin.
Lyd & Bilde mener
Bedre lyd enn på noen annen bærbar vi har testet. Ikke minst på grunn av den medfølgende subwooferen. Skjermen byr på et pent bilde i Full HD-oppløsning, maskinen låter som en jetjager, og i det hele tatt oppfyller N550JV sin oppgave som bærbar hjemmekino. Ikke minst fordi den også kommer med innebygd Blu-ray-drivverk.
Intet tre vokser inn i himmelen. Lyden er okay, men heller ikke mer. Dessuten er datamaskinen tung og burde snarere kalles en slepbar hjemmekino.
Spesifikasjoner
  • Windows 8
  • 2,4 GHz Intel Core i7 prosessor
  • 750 GB HDD, 8 GB SDRAM
  • 15,6" 16:9 IPS Full HD 1920 x 1080
  • 3 x USB 3.0, HDMI, Mini DisplayPort, SD-kortleser, 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
  • Blu-ray
  • 38,3 x 25,5 x 2,77 cm
  • 2,6 kg
  • Opptil 7 timer batteritid
forfatter

Det er et virkelig blikkfang av en ultrabook ASUS har sendt på markedet med N550JV. Skjermen er på 15,6 tommer og byr på Full HD-oppløsning, og hele maskinen er solid fremstilt i aluminium.

Høyttalere overalt
Stort sett hele chassiset er én stor høyttaler. Det sitter høyttalerenheter på fronten under tastaturet, som er plassert der for å rette lyden utover mot brukeren, og hele den øverste tredjedelen av kabinettet ved siden av og over tastaturet er også en høyttaler. Med datamaskinen følger også en separat subwoofer-enhet, så det hele kokes sammen til en lydopplevelse man ellers ikke kan forvente fra en bærbar datamaskin.

Det sitter også en Blu-ray-spiller i maskinen, som er tenkt som en mobil hjemmekino, som både skal kunne levere ordentlig lyd og et hederlig bilde.

Bedre lyd enn konkurrentene
Og det skal sies at N550JV leverer bedre lyd fra de innebygde høyttalerne – og med mer bunndrag på grunn av den medfølgende subwooferen – enn noen annen bærbar datamaskin vi har prøvd. Men når det er sagt, så vokser trærne ikke inn i himmelen.

Mens de fleste bærbare datamaskiner leverer redselsfull lyd fra sine små innebygde høyttalere, så blir lyden fra N550JV tålelig bra, men heller ikke mer. Den lille subwooferen gir ganske riktig noe av den sårt tiltrengte bunnen i lydbildet, men den forvrenger og overstyrer så snart den blir presset en smule. Det samlede resultatet er dermed ikke mye bedre enn hva vi til tider har hørt fra flatskjerm-TV-er, som ellers ikke akkurat er kjent for å levere god lyd.

Glimrende tastatur
Det kan derimot være andre grunner til å investere i N550JV. Tastaturet er et av de beste vi har prøvd på en ultrabook i nyere tid. Tastene er meget høye med god vandring og god avstand imellom seg. Det er en ren fornøyelse å bruke.

Maskinen sparker dessuten ellers r*v, når det gjelder rå ytelse. Med en Geekbench 3 poengsum på hele 3.038 (single-core) og 11.795 (multi-core) står ASUS N550JV for det høyeste benchmark-resultat vi noensinne har målt.

Konklusjon
Ideen med ASUS N550JV er å skape en bærbar hjemmekino som kan spille av Blu-ray-film i Full HD-format og i samme åndedrag massere brukeren med lyd på et nivå som man ellers ikke er vant til fra en bærbar datamaskin. Oppdraget har for så vidt lyktes for ASUS, men vi må ikke glemme at utgangspunktet er så elendig, at det ikke er vanskelig å forbedre. Derfor må man ikke tro at man får en rent glimrende filmopplevelse med N550JV, til tross for de mange innebygde høyttalerne og den medfølgende subwooferen.

Men hvis man ikke gjør seg urealistiske forhåpninger, kan N550JV saktens være et glimrende kjøp. Den er solid bygget med et fantastisk tastatur, og den yter dessuten som en jetjager. Med HDMI- og Mini DisplayPort kan den også brukes som bærbar Blu-ray-spiller i en håndvending.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.