TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Acer ConceptD 500

En stilfull dag på kontoret

Acers Mac-killer har krefter til de fleste av oppgavene man kan finne på å utfordre den med.

forfatter
Publisert 18.03.20 - 10:05
Karakter
Acer ConceptD 500
L&B mener
Superrask prosessor og god proffgrafikk gir en maskin som løser alle regne- og grafikkoppgaver uten tegn til stress.
Grafikkortet er profesjonelt, men til 3D-grafikkarbeid er et gaming-grafikkort raskere. Den tar stor plass på skrivebordet.
Spesifikasjoner
  • Prosessor: 3,6 GHz Intel Core i9-9900K (8 kjerner, 16 tråder)
  • Minne: 64 GB
  • Grafikk: Nvidia Quadro RTX 4000 m. 8 GB VRAM
  • Operativsystem: Windows 10 Pro, 64-bit
  • Harddisk 512 GB SSD + 2TB HDD
  • Mål og vekt: 20,4 x 43,9 x 47,6 cm (BxHxD) / 12 kg
  • Grafikkutganger: 3 x DisplayPort, 1 x USB-C (m. Thunderbolt)
  • Wifi 802.11n / Bluetooth 5.0, 1 x USB-C, 3 x USB 3.1, 4 x USB 2, 2 x Ethernet, 3 x 3,5 mm audio, kortleser
  • Web: acer.com
Benchmark

Veil. pris 30.990Pr. 18.03.20 Produktside

Nesten alle datamaskiner vi tester i Lyd & Bilde, er bærbare. For bærbare er praktiske, billige og dekker behovet til de aller fleste. Men skal du gjøre mye seriøs tallknusing, må en skikkelig stasjonær maskin på banen.

Acer ConceptD 500 er en stasjonær PC som først og fremst henvender seg til de som skal gjøre tunge grafikkberegninger. Det kan være profesjonelle grafikere og arkitekter. Men prisen er ikke mer fryktinngytende enn at den også kan være interessant for fotoentusiaster og videoamatører.

Den mest krevende oppgaven man kan gi PC-en, er spill. Derfor er gamingmaskiner bygget med den heftigste maskinvaren som kan kjøpes for penger. Det har også profesjonelle grafikere fått øynene opp for. I følge Acer blir 15 prosent av gaming-maskinene som selges, aldri brukt til spill.

Med det utgangspunktet lanserte Acer ConceptD-serien i april i fjor. Det er snakk om profesjonelle redskaper med kraftige prosessorer og rask grafikk. Men tilpasset det mer stillferdige livet på kontoret.

Acer ConceptD 500 er den minste stasjonære modellen i serien. Mens den største modellen, ConceptD 900, er bygget over dobbelte Intel Xeon-serverprosessorer, sitter det «bare» en Intel Core i9-prosessor i 500-modellen. Acer ConceptD 500 er en romslig kasse i formatet tidligere kalt minitower. Drøye 40 cm i høyden og en liten halvmeter i dybden. Med sitt kremfargede kabinett og avrundede hjørner er den pen nok til å ha stående

Med sitt avrundede kremhvite kabinett gjør Acer ConceptD sitt beste for å passe inn i miljøet – og kanskje lokke noen Apple-tilhengere til å skifte side. Foto: Acer.

En gang var alle PC-er stasjonære skrivebordsmaskiner som ConceptD 500: Store og romslige maskiner med lett adgang til å skifte ut og tilpasse maskinvaren. I tillegg til det profesjonelle grafikkortet, som kan oppgraderes på få minutter den dagen behovet er der, er det tre ledige utvidelsesplasser i hovedkortet.

Det er i det store og hele mye bekvemmelighet og albuerom. USB-porter er det for eksempel hele åtte av, der fire er på toppen av kabinettet, hvor man også finner kortleser, lydutganger og trådløs Qi-lading av mobilen. Siden fysiske medier er en utdøende rase, er det ingen stasjoner av noe slag i fronten. Der er det til gjengjeld en hodetelefonholder som popper frem med et trykk. Ja, det er det faktisk!

Teknikk fra øverste hylle

Hjertet i ConceptD 500 er en Intel Core 3,6 GHz i9-prosessor med åtte kjerner og 16 tråder. Det er med andre ord en av de kraftigste «sivile» prosessorene fra Intel, og for øvrig den samme som sitter i monster-gameren MSi GT76 Titan. ConceptD 500 har – også som førnevnte MSi – hele 64 GB RAM om bord. Dette vil være det glade vanvidd for de fleste, men når det gjelder maskiner til krevende profesjonell bruk, gir det mening. Ikke noe kan nemlig gjøre Windows så langsomt som mangel på arbeidsminne, når store mengder av bilde- og videodata skal behandles. Det er både en 512 GB SSD-disk og en fysisk harddisk på 2 TB i maskinen.

Profesjonell grafikk

Mens det meste av innmaten i ConceptD 500 til forveksling ligner den typiske superluksus gaming-PC-en, er grafikkortet annerledes. Det er nemlig hentet fra Nvidias profesjonelle Quadro-serie, i stedet for gaming-serien GeForce. Quadro RTX 4000-kortet er utstyrt med 8 GB video-RAM.

«Profesjonelt» må imidlertid ikke uten videre oversettes til «bedre og raskere», sammenlignet med konsum-kortene. Quadro RTX 4000 er bygget over den samme prosessoren som GeForce RTX 2080, men med færre shadere. Det betyr at det har noenlunde samme grafiske regnekraft som et GeForce RTX 2070-kort – men er dyrere enn luksusmodellen GeForce RTX 2080! Men det er ikke så dårlig business som det kan se ut. Til gjengjeld har nemlig det profesjonelle kortet hele fire skjermutganger: tre DisplayPort 1.4 og en USB-C med Thunderbolt. Alle med support for 8K-oppløsning ved 60 Hz. Eller 4K ved 120 Hz og i HDR-fargedybde.

 

Toppen av kabinettet er en hylle i tremønster, med lett adgang til tilkoblinger – og innebygd trådløs lading. Foto: Acer.

Følelsen av makt

Acer ConceptD 500 er klar noen få sekunder etter man har trykket på power-knappen. Her hjelper den lynraske prosessoren, SSD-disken og det rikelige arbeidsminnet godt til. Og er man vant til det sedate tempoet fra en Core i7-bærbar som dette skrives på, kan følelsen av makt fra den raske responsen fort bli vanedannende. Og man trenger heller ikke lukke Photoshop, Audition og Premiere etter bruk, men kan i stedet bare minimere dem. Det er jo RAM nok til at det ikke merkes.

Acer fremhever selv at ConceptD er nesten lydløs (40 dB). Målingen er sikkert korrekt, men 40 dB oppnås først på en meters avstand. Når PC-en står på skrivebordet, er vindstøyen tydelig så snart prosessoren kommer i arbeid. Ikke den hvinende støyen som fra en bitteliten laptop-vifte, men den dype, godmodige susen fra tre store ventilatorer. Tower-kabinetter hører hjemme på gulvet.

Benchmark

Acer ConceptD 500 er utstyrt med en av de raskeste «normale» prosessorene du kan kjøpe for penger: Intel Core i9-9900K. Ut fra dette er det ikke så merkelig at GeekBench-resultatet er blant de beste vi har målt til dags dato – og bare matchet av PC-er med samme prosessor!

I GeekBench 5 oppnår den en score på henholdsvis 1267 (single-core) og 8105 (multi-core). Et resultat på 6605 i PCMark 10 viser også at maskinen er bygget for mer krevende kontorabeide enn testen her simulerer. Hvilken type arbeid demonstreres av CineBench-testen: 3D-rendring med 237 bilder i sekundet er nesten dobbelt så høy som normalt. Og vel å merke på kraftige PC-er med rask grafikk.

Selv om det ikke er snakk om en gaming-maskin, kjørte vi likevel 3D-testene TimeSpy og FireStrike på den. Et resultat på 7365 i TimeSpy og 16 402 i FireStrike er respektabelt – men det overgås av maskiner med GeForce RTX 2080-grafikk.

Acer ConceptD 500 er en arbeidshest, skapt til tunge beregninger, enten det er på kontoret eller til redigering av egne bilder eller videoer. Foto: Acer.

Konklusjon

Acer ConceptD 500 er annerledes enn de fleste datamaskiner vi tester. Både ved å være stasjonær og å være myntet på et profesjonelt publikum. Og la meg si: Til det den er skapt til, er den fremragende. Såpass at profesjonelle grafikere med fordel kan vurdere andre enn Apples produkter, hvor man må betale det dobbelte for en Mac Pro med samme antall prosessorkjerner, 48 GB RAM og det minste Radeon Pro-grafikkortet.

Skal jeg sammenligne med andre PC-er i samme vektklasse, er Acers egen Predator Helios 700 en av de nærmeste konkurrentene. Den er noen få tusen kroner dyrere, men som bærbar gaming-maskin får man både tastatur og skjerm med i prisen. De to maskinene er stort sett like raske på ren regnekraft, men den GeForce 2080-baserte Helios 700 er betydelig raskere til 3D-grafikk. Men uten å kunne klare like mange kjempeskjermer som ConceptD 500.

Til en lang dags arbeid ved skrivebordet ville jeg valgt den stasjonære. Om man kunne fått den med GeForce 2080-grafikkortet fra Helios 700, ville den vært det beste fra begge verdener.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Dell-PC'er til hverdagen Fornuft og gjenbruksmaterialer er nøkkelordene for de nye Dell Inspiron-modellene
Ingen reservedeler: Kunder må vente i flere måneder Apple er på etterskudd med reparasjoner
Dell XPS blir enda mer minimalistisk 2022-generasjonen av ultrabook'en Dell XPS 13 er skåret 1,8 ganger lengere inn til beinet.
Kjempe på leirføtter Samsung Galaxy Book2 Pro 360 er et godt eksempel på en god idé som er dårlig utført.
Philips: To dataskjermer for jobb og fritid Hjemmekontor eller bortekontor? Philips' dataskjermer har innebygd lyd og kamera.
De viktigste nyhetene i macOS Ventura Apple vil forbedre Mac-opplevelsen ved å legge til nye produktivitetsverktøy og kontinuitetsfunksjoner i macOS.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend