TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Acer Chromebook R11 CB5132T

Luksuriøs enkelthet

Chromebooks er normalt billige og basale. Denne er ingen av delene.

forfatter
Publisert 11.04.16 - 07:00
L&B mener
Superkompakt og elegant bærbar med lekker touch-skjerm og en batteritid som holder til solen går ned.
Den er dyr, laget av plast – og det er fortsatt kun en chromebook.
Spesifikasjoner

Acer Chromebook R11 CB5132T

 • Operativsystem: ChromeOS
 • Prosessor: 1,6 GHz Intel Celeron N3150 (quad-core)
 • Skjerm: 11,6” Active TFT 1366 x 768 punkter
 • Minne: 4 GB DDR3 RAM, 32 GB lager, microSD-kort
 • Grafikk: Intel HD Graphics
 • Tilbehør: Webcam
 • Trådløst: Wi-Fi (802.11n), Bluetooth
 • Målt: 218 x 127 x 8,7 mm (BxHxD)
 • Vekt: 0,35 kg.

Benchmark

 • Browsermark: 2204
 • Peacekeeper: 6t 44min.

Acer er en av de største PC-produsentene i verden. En del av maskinene er lekre, kostbare supermodeller, som Aspire S7 ultrabook og Predator i gamer-serien. Men de er spesielt verdensmestre i fornuftige maskiner til en rimelig pris.

 

Vi testet nylig Aspire One Cloudbook 11, som er en kjempebillig Windows 10-maskin, som tross et hav av kompromisser har alt det de fleste har bruk for å ha med i vesken. Chromebook R11 har samme størrelse som Cloudbook-en, men som navnet tilsier, kjører den Google Chrome operativsystem. Den er i snøhvit plast, og utsiden har en ru overflate som minner om dongeri.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

De fleste chromebooks er superenkle og teknologisk foreldet. R11 er kanskje ikke bygget på den mest overdådige maskinvaren, men den er med sin 1,6 GHz Intel Celeron-prosessor med fire kjerner og 4 GB RAM fortsatt dobbelt så kraftig som Windows-maskinen Cloudbook 11. Lagringskapasiteten er kun 32 GB, men det skal heller ikke installeres programmer i samme grad som på tradisjonelle datamaskiner, og lagring skjer fortrinnsvis i «skyen».

 

Kan brukes som nettbrett

Skjermen er utmerket, uten å være overdrevet. En oppløsning på 1366 x 768 piksler er tilstrekkelig til størrelsen på 11,6”, den er klar og lyssterk nok, men ikke så mye at det krever solbriller. Det mest interessante er imidlertid at skjermen er multitouch, og at hengslene på 360 grader gjør det mulig å klappe tastaturet til baksiden, og bruke maskinen som nettbrett.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det gjør R11 perfekt egnet til sofasurfing og som underholdningsmaskin. Og med en batteritid som bare holder og holder, kan du se flere spillefilmer før stikkontakten kaller.

 

Å bruke en chromebook kan være både en fascinerende og frustrerende opplevelse. De fleste av programmene og appene du er vant til, finnes ikke, og måten å behandle og lagre dokumenter er annerledes – og svært begrenset.

 

Alt du har bruk for

Når man har vent seg til betjeningen, er chromebooks til gjengjeld både effektive og sjarmerende. Ettersom dokumentene lagres i det hinsidige, er de alltid til rådighet. I hvert fall så lenge man har kontakt med det trådløse nettverket. Og man oppdager raskt hvor få av dagens datamaskinaktiviteter som krever annet enn en nettleser og nettforbindelse. Også Word, Excel og PowerPoint finnes i nettutgaver, og da til og med gratis. Den største utfordringen er faktisk å finne et godt mailprogram i Googles Chrome nettbutikk.

 

Acer Chromebook R11 er den teknologisk mest avansert chromebook-en vi har testet, men også den dyreste. Den lekre multitouch-skjermen og muligheten til å bruke maskinen som nettbrett koster ekstra. Og kan du klare deg uten touch-funksjonaliteten, kan du med fordel se på for eksempel Toshiba Chromebook 2 – eller forgjengeren CB30, hvis den er å oppdrive. Acers egen Cloudbook 11 er også verdt å vurdere seriøst, og her får du adgang til en verden av Windows-programmer.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Benchmark

Siden kun de færreste av våre testprogrammer kan kjøre på ChromeOS, er antallet målinger begrenset. Browsermark-testen viser imidlertid at en 1,6 GHz Celeron-prosessor ytelsesmessig ligger i den lavere delen av skalaen, selv om operativsystemet er mindre krevende enn Windows. En score på 2204 er på nivå med de minste PC-ene – eller med bedre nettbrett. Faktisk ligger den svært nært Acers egen Cloudbook One og Predator 8-nettbrettet.

 

Chromebooks brukes gjerne som skole- eller studiemaskiner, så batteritiden er et viktig parameter. Her skuffer ikke R11. I Peacekeeper-batteritesten kjører den i imponerende seks timer og 44 minutter før skjermen blir sort. Da testen gjennomføres med alle sparefunksjoner slått av, svarer resultatet i praksis til en hel arbeidsdag. Acer opplyser selv en batteritid på 10–11 timer.

 

Konklusjon

Med sin 360-garders touch-skjerm er Acer R11 en atypisk chromebook. Det gir den et mer allsidig bruksområde, hvor den konkurrerer med konvertible nettbrett. Den er dessverre også ganske dyr. Skal du bare bruke en laptop til skole eller studier, kan du komme i mål for langt færre penger. Hvis du også vil ha et kjempenettbrett med fantastisk lang batteritid med på kjøpet, stiller saken seg imidlertid mer positivt.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Ut av mørket Er du lei av bildestøy og matte, kjedelige farger? Da er Logitech Litra Glow et billig alternativ.
Dell-PC'er til hverdagen Fornuft og gjenbruksmaterialer er nøkkelordene for de nye Dell Inspiron-modellene
Ingen reservedeler: Kunder må vente i flere måneder Apple er på etterskudd med reparasjoner
Dell XPS blir enda mer minimalistisk 2022-generasjonen av ultrabook'en Dell XPS 13 er skåret 1,8 ganger lengere inn til beinet.
Kjempe på leirføtter Samsung Galaxy Book2 Pro 360 er et godt eksempel på en god idé som er dårlig utført.
Philips: To dataskjermer for jobb og fritid Hjemmekontor eller bortekontor? Philips' dataskjermer har innebygd lyd og kamera.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend